Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantılarında kullandığı 'yerel halk' ifadesiyle ilgili olarak vatandaşların değil, yatırımcıların kastedildiğini belirtti. Bu ifade kamuoyu ve siyasiler tarafından tepki çekmiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Şimşek'i eleştirmişti. Şimşek, ifadenin finans terminolojisinde sıkça kullanıldığını ve kötü niyetli çevreler tarafından istismar edildiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve zaman gerektirdiğini söyledi.
23 Nisan 2024

Deniz Zeyrek, ülkeye gelen 100 bin doların 'yalancı sermaye' olduğunu ve bu durumun Türkiye'ye zarar verdiğini savunuyor. Özellikle Mehmet Şimşek'in bu parayı yabancı sermaye olarak övmesine rağmen, gerçekte bu paranın ülkeye bir fayda sağlamadığını belirtiyor. Zeyrek, bu paranın bankalar üzerinden milli serveti tükettiğini ve vergi verenlerin cebinden çıktığını ifade ediyor.
22 Haziran 2024

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın özel şirketlerin enflasyondan faydalanarak fahiş karlar elde ettiğini öne süren açıklamalarına yanıt verdi. Hisarcıklıoğlu, özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkesin kendi işini en iyi şekilde yapması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bazı şirketler hakkında yayılan olumsuz söylentilerin firmalara zarar verdiğini ve bu durumların önüne geçmek için savcıların soruşturma yapması gerektiğini vurguladı.
11 Temmuz 2024

Rahmi Turan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı tasarruf önlemlerinin vatandaşa zarar verdiğini savunuyor. Turan, devlet kurumlarında tasarrufun sadece adının olduğunu ve özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yüksek bütçesiyle dikkat çektiğini belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınlar döner sermayesine tahsis edilen bütçenin 80 milyon liradan 200 milyon liraya çıkarıldığı ve bu parayla dini yayınların artırılacağı ifade ediliyor.
18 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, devletin en üst makamlarının güvenlik gerekçesiyle zırhlı araçlara bindiğini belirterek, tasarruf tedbirlerinde bakanların makam araçlarının kapsam dışı tutulduğunu açıkladı. Bakanlık, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tahsis edilen makam aracı ve bazı bürokratların çift maaş aldığına dair iddiaları ciddiyetten uzak ve siyasi kaygılarla kurgulanmış bir aldatmaca olarak nitelendirdi. Çifte maaş durumunun çifte sorumluluk ve görevden kaynaklandığı ve bu konuda kanunla tavan getirileceği belirtildi.
25 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde Katma Değer Vergisi (KDV) oranının artırılacağına dair iddiaları yalanladı. İddialar, KDV oranlarının yüzde 8'den yüzde 10'a, içki için uygulanan KDV oranının ise yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılacağı yönündeydi. Bakanlık, gıdalarda KDV oranının yüzde 1 olduğunu ve bu durumun bazı lokantalar tarafından istismar edildiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de KDV oranlarında bir artış yapılmadığını, suistimalleri engellemeye yönelik tedbirler alındığını ifade etti.
16 Nisan 2024

Deniz Zeyrek, hükümetin küçük ölçekli tasarruf önlemleri yerine büyük kamu harcamalarında kesinti yapılması gerektiğini savunuyor. Yazısında, yüksek maliyetli devlet projeleri, saraylar, konvoylar ve yandaş firmalara verilen ihaleler gibi konulara dikkat çekiyor. Zeyrek, bu tür harcamaların kısılması gerektiğini öne sürerek, mevcut tasarruf önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtiyor. Ayrıca, vatandaşa hizmet edecek yatırımların askıya alınmasının da doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını vurguluyor.
13 Mayıs 2024

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), Hazine mülkiyetindeki HES Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Boyçelik Metal A.Ş. ve Bizim Menkul Değerler A.Ş.'yi satışa çıkardı. HES Hacılar A.Ş.'nin yüzde 100 oranındaki hisseleri ve Boyçelik Metal A.Ş.'nin yüzde 27,49 oranındaki hisseleri 22 milyar lira muhammen bedel üzerinden satışa sunulacak. Bizim Menkul Değerler A.Ş.'nin yüzde 100 oranındaki hisseleri ise 380 milyon lira muhammen bedel üzerinden satışa çıkarıldı. İhaleler 13 ve 28 Ağustos tarihlerinde yapılacak.
9 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 4 bin 500 büyük mükellefi inceleyerek üç milyar liralık sahte fatura tespit etti. Denetimlerde, sahte fatura düzenleyen ve alan kişiler ile muhasebe işlemleri incelendi. Bakanlık, sahte fatura düzenleyen yaklaşık 100 şirketin 2 bin 500 mükellefe sahte fatura verdiğini belirledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sahte belge düzenleyerek vergi kaçakçılığı yapanların tespiti için yapay zeka ve emniyet birimleriyle işbirliği yapılacağını açıkladı.
18 Eylül 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Hazine mülkiyetindeki beş varlığı daha satışa çıkardı. Satışa çıkarılan varlıklar arasında RHG Enertürk Enerji, Sibelres Elektrik, Muradiye Elektrik, Betim Enerji ve Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi bulunuyor. İhale ilanları Resmi Gazete'de yayınlandı ve her bir varlık için belirlenen muhammen bedeller ve ihale tarihleri açıklandı.
10 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2021-2023 yılları arasında yapılan yat ve tekne satışlarında 1,4 milyar liralık vergi kaybı tespit etti. Gelir idaresi, turizm bölgelerindeki lüks harcamaları yakından takip ederek, özel yat ve tekne satışlarını inceleme altına aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verileriyle uluslararası bilgi değişimi kapsamında elde edilen bilgileri çapraz kontrol eden bakanlık, 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışında yüksek miktarda vergi kaybı belirledi. 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin satış bedelleriyle beyan edilen fiyatlar arasında büyük fark bulunduğu tespit edildi.
22 Eylül 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddialarının kasıtlı bir yaklaşım olduğunu belirtti. Şimşek, istifa etmediğini ve dolaşıma koyulan senaryoların doğru olmadığını açıkladı. Sermaye Piyasası Kurulu, bu iddialarla ilgili piyasa dolandırıcılığı suçu işlendiğine işaret ederek hukuki işlem başlattı. Tunç, bu tür söylemlerin hükümeti yıpratmak amacıyla yapıldığını ve siyasilerin sorumlu davranması gerektiğini vurguladı.
24 Ağustos 2024

Dışişleri Bakanlığı'nın kuracağı yeni vakıf, araç kiralamadan emlak alım satımına kadar birçok hizmetin yanı sıra vize aracılığı hizmeti de sunacak. Bu yasa tasarısı, Meclis'te görüşülmekte ve AK Parti yetkilileri, bu hizmetin Hazine'ye önemli gelir sağlayacağını savunuyor. Ancak, vize başvurularının reddedilmesi durumunda vakfın ve dolayısıyla Türkiye'nin itibarının zarar görebileceği endişeleri dile getiriliyor. Ayrıca, vakfın eğitim amaçlı faaliyetleri ve bu faaliyetlerden kimlerin yararlanacağı konusunda da soru işaretleri bulunuyor.
20 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki devlet tahvili ihalesiyle toplam 43 milyar 727 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, iki yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 14 milyar 318,1 milyon lira olarak gerçekleşti. İkinci ihalede ise beş yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 4 milyar 580 milyon lira oldu. Her iki ihalede de kamudan gelen tekliflerin tamamı karşılandı.
22 Temmuz 2024

Anadolu Ajansı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarının arttığını duyurdu ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV artışı yapılmadığını belirterek haberi düzeltti. Yapılan düzenlemeyle, lokanta, kafe ve pastanelerde uygulanan KDV oranlarında artış olmadığı, yanlış uygulamaların önüne geçilmesi amaçlandığı açıklandı. Bu düzenleme, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek ve tüm ilgili işletmeleri kapsayacak.
27 Nisan 2024

Koç Holding, Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili medyada yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Holding, bankadaki pay satışlarında son aşamaya gelindiği iddialarının doğru olmadığını ve benzer nitelikte ön görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, somut bir gelişme olması halinde yatırımcılarla paylaşılacağı vurgulandı. Şirket, yapılan açıklamaların Sermaye Piyasası Kurulu'nun yürürlükteki düzenlemelerine uygun olduğunu ifade etti.
22 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği iki devlet tahvili ihalesiyle toplamda 55 milyar 725,9 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, dört yıl vadeli ve TLREF endeksli tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 19 milyar 316 milyon lira net satış gerçekleşti. İkinci ihalede ise dört yıl vadeli ve sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 10 milyar 659,9 milyon lira net satış kaydedildi. İhaleler sonucunda piyasa yapıcılarından ve kamudan gelen teklifler değerlendirildi.
9 Temmuz 2024

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı ve altı yıldır ödemediği kredilerin bu yılki taksitlerini karşılamak amacıyla bazı binaları devretti. Demirören, Doğan Holding'den satın aldığı medya kuruluşları için aldığı 895 milyon dolarlık krediyi altı yıldır ödemiyordu. Bu yıl ödemesi gereken 70 milyon dolarlık taksitler için yayın grubuna ait gayrimenkulleri Ziraat Bankası'na devretti. Bu kapsamda Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık bünyesindeki bazı gayrimenkuller 1 milyar 287 milyon 922 bin TL karşılığında bankaya satıldı.
23 Mayıs 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Koza-İpek Holding'e ait Bebek'teki yalıyı satışa çıkardı. Yalı, bağımsız değerleme şirketleri tarafından 750 milyon lira olarak değerlendirildi. Satış ihalesi 27 Haziran'da açık teklif ve açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek. İhaleye katılmak isteyenlerin gerekli belgeleri ve şartnameyi 25 Haziran'a kadar TMSF'ye ulaştırmaları gerekiyor.
28 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 50 ilde vergi kaçıranlara yönelik geniş çaplı bir inceleme başlattı. Mehmet Şimşek'in talimatıyla başlatılan bu süreçte, 230 vergi müfettişi sahte belge kullanarak vergi kaçıran 5 bin 100 mükellefi hedef alıyor. Toplamda 17 milyar liralık sahte faturanın incelendiği bu çalışmada, sahte belge kullanma incelemeleri yapılacak. Geçen yıl 47 milyar liralık vergi matrahının eksik beyan edildiği belirtiliyor.
15 Mayıs 2024
İşaretlediklerim