Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan Kızılcık Şerbeti dizisinin yeni bölümü, RTÜK tarafından verilen beş kez yayın durdurma cezası nedeniyle yayınlanmadı. RTÜK kararıyla yerine 'İslamafobi' konulu bir belgesel yayınlandı. Kadına şiddet sahnesi gerekçe gösterilerek verilen yayın durdurma cezasına karşı tepkiler devam ediyor. Ay Yapım'ın Yargı dizisinin ekibi, sansüre karşı çıkarak ve beş hafta ücret alamayacak olan çalışma arkadaşlarına destek vererek RTÜK'ün kararını protesto etti.
16 Nisan 2023

İstanbul Küçükçekmece'de kedilere saldırdığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından gözaltına alınan Aytuğ Koyuncu, emniyetteki işlemlerinin ve savcılık ifadesinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Koyuncu'nun adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Koyuncu daha önce de aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddiasıyla tepki çekmişti.
31 Ocak 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7'nci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek'in geçmişte verdiği kararlar da gündeme geldi. Çiçek, 'kara para aklama' suçlamasıyla ABD'de soruşturulan işadamı Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konulması ve yurt dışına çıkış yasağını kaldıran hâkim olarak biliniyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasına bakan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin üyesiydi ve Fethullahçı yapıya mensup hâkim ve savcıyı saklayan kişiyi tahliye eden hâkimlerden biriydi.
27 Haziran 2023

Gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan yardımcısı Akın Gürlek'in şikayeti üzerine 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçlamasıyla yargılandı ve iki yıl hapis cezasına mahkum edildi. Terkoğlu'nun, Odatv ve Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan yazıları bu davanın sebebi olarak gösterildi. Mahkeme, Terkoğlu'nun savunmasına rağmen hapis cezası kararını verdi. Terkoğlu savunmasında, hakim, savcı ve polislerin de eleştirilebileceğini ve onlara ayrıcalıklı koruma sağlamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.
2 Mayıs 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na gitmek isteyen vatandaşlara yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerden altısı bugün serbest bırakıldı. İstanbul'da Saraçhane'de polis ile göstericiler arasında çıkan arbedede 217 kişi gözaltına alınmıştı. Daha sonra 182'si serbest bırakılmış ve 52 kişi tutuklanmıştı. Yapılan itirazlar sonucunda altı kişi serbest bırakıldı ve davanın ilk duruşması 17 Temmuz'da yapılacak.
21 Haziran 2024

Ahmet Altan, bir yazarın Anayasa'nın 90. maddesi ve AİHM kararları göz ardı edilerek 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve yurt dışı yasağının kaldırılmadığını eleştirdi. Yazarın Silivri'de hapis yattığı süre boyunca yazdığı romanlar 26 ülkede yayınlanmış ve önemli edebi ödüller almıştı. Altan, bu durumu hukuksal bir skandal olarak nitelendirirken, siyasi çevrelerden yeterli tepkinin gelmediğini, sadece Mustafa Yeneroğlu'nun itiraz ettiğini belirtti.
29 Şubat 2024

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı ve gazeteci Cengiz Çandar, İsveç'ten Türkiye'ye dönüşünde, 'Kırmızı Fularlı Kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil hakkında attığı tweet nedeniyle yargılandı ve üç yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı, Çandar'ın tweetiyle PKK mensuplarına 'psikolojik destek' sağladığını iddia etti. Çandar ve avukatları, suçlamaları reddederek paylaşımın vicdani duygularla yapıldığını savundu. Hakim, savunma için süre vererek duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.
10 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde üç öğrenci, kampüse astıkları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının yer aldığı 'ustalık eseri' başlıklı pankart nedeniyle 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla gözaltına alındı. Pankartta, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkımı gösteriliyordu. Gözaltına alınan öğrencilerden biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltı sürecinde öğrencilere çıplak arama yapıldığı ve insanlık dışı koşullarda tutuldukları iddia edildi.
20 Mayıs 2023

Televizyoncu Metin Uca, Ankara'ya gitmek üzere İstanbul Havalimanı'na geldiğinde kimlik kontrolü sırasında hakkında arama kararı olduğu anlaşıldı ve gözaltına alındı. İşlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakılan Uca'nın gözaltına alınma nedeni, oyununda okuduğu Fatih Sultan Mehmet'in bir sözü nedeniyle hakkında yapılan şikayet olduğu gazeteci Murat Ağırel tarafından Twitter üzerinden paylaşıldı.
2 Şubat 2023

HDP İzmir il eşbaşkanları ve birçok ilçe yöneticisi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında il eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan da bulunuyor. Gözaltı sebebiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Ayrıca, Mezopotamya Ajansı muhabiri Ahmet Kanbal da Mardin'deki evine yapılan baskında gözaltına alındı.
6 Ekim 2023

Halk TV programcısı Ayşenur Arslan, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik saldırıya ilişkin şüphelerini dile getirdiği için gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Arslan, programına ara verdiğini belirtti. Arslan'ın gözaltına alınması ve programının sonlandırılması, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Arslan'ın sözlerini eleştiren bir tweet atmasının ardından gerçekleşti. Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu, programın sonlandırılma kararının Arslan'la birlikte alındığını belirtti.
3 Ekim 2023

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını sosyal medyada dile getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları tarafından saldırıya uğradı. Saldırı sonrası korumalar gözaltına alındı ve 'silahla kasten yaralama' suçundan tutuklandı. Bitlis Valiliği, saldırıya karışan kişilerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
18 Haziran 2023

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Gezi Davası'nda tutuklu yargılanan Can Atalay, Tayfun Kahraman, Osman Kavala, Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater ve Mine Özerden ile gazeteci Merdan Yanardağ'ı cezaevlerinde ziyaret etti. Pala, Adalet Bakanı'na tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu ve hukuksuz yargılamaların son bulmasını istedi. Tutukluların ve ziyaret edilen gazetecinin adalet mücadelesine devam edeceklerini ve Türkiye'nin geleceğinden umutlu olduklarını ifade ettiler. Pala, cezaevi koşulları ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği konularında da bilgi aldı.
8 Temmuz 2023

İstanbul'da 2021 yılında gerçekleşen Onur Yürüyüşü sırasında polis tarafından gözaltına alınan AFP foto muhabiri Bülent Kılıç hakkında 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamalarıyla dava açıldı. MLSA'nın polisler hakkında yaptığı suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanırken, Kılıç'ın polislere direndiği ve hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına karar verildi. İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin polis müdahalesinin orantısız güç kullanımı olduğuna hükmettiği karar savcı tarafından dikkate alınmadı. Türkiye Gazeteciler Sendikası konuya tepki gösterdi.
24 Mart 2023

Kara para aklama ve diğer suçlamalarla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin tutukluluğuna yapılan itiraz, hakimlik tarafından reddedildi. Avukat Sevinç Horoz'un tahliye talebi üzerine dosya üst mahkemeye gönderildi. İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan çift hakkında, 200 milyon lira değerinde sahte fatura düzenleyerek para akladıkları iddiasıyla soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında 14 kişi tutuklanmış, 9 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış ve 27 şirkete kayyım atanmıştı.
15 Kasım 2023

Birgün gazetesi politika editörü Gökay Başcan, 15 Ocak 2021 tarihli bir yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandı. Yazıda, Kocaman'ın Erdoğan'ı nikahından sonra ziyaret ettiği ve kısa süre sonra Yargıtay üyeliğine atandığı belirtilmişti. İstanbul 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Başcan'a toplamda 23 ay 10 gün hapis cezası verilirken, ceza ertelendi. Gazetenin yönetim kurulu başkanı ve yazıişleri müdürü ise beraat etti.
14 Haziran 2023

Şarkıcı Kalben Sağdıç, evinde uyuşturucu madde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İstanbul'daki Cihangir semtindeki evine narkotik şube ekipleri tarafından operasyon düzenlenmişti. İstanbul başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, Kalben'e yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı uygulanarak serbest bırakılmasına karar verildi.
9 Mayıs 2024

İstanbul Kadıköy'de uzaktan eğitim kararını protesto eden öğrencilere polis müdahalesi sonucu 25 kişi gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği, serbest bırakılan 22 kişiden 3'ünün, daha önce şiddet ve tacizle suçlanan polis amiri Hanefi Zengin'in şikayeti üzerine gözaltında kaldığını ve gözaltı otobüsünde Zengin ve ekibi tarafından darp edildiklerini iddia etti. Zengin daha önce de çeşitli olaylarda adı geçen ve hakkında soruşturma açılan bir polis şefidir, ancak İstanbul Valiliği tarafından yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma kapatılmıştır.
21 Şubat 2023

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın seçim konvoyu sırasında yolu kapatan ve hasta taşıyan araca geçiş izni isteyen Cem Canbulat, 'siyasi parti faaliyetini zorla engellemek' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Hakimlik, adli kontrolün yeterli olacağına karar vererek Canbulat'ı serbest bıraktı ve haftada bir gün imza atma şartı getirip yurtdışına çıkışını yasakladı. Canbulat, Metris Cezaevi'nde zor şartlarda kaldığını ve psikolojisinin bozulduğunu ifade etti.
20 Haziran 2023
İşaretlediklerim