Netflix'te yayınlanan Zeytin Ağacı dizisi, aile dizimi yöntemiyle tedaviyi gündeme getirdi ve bu yöntem bilimsel çevrelerce eleştirildi. Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, dizinin psikiyatri ve ilaçları kötüleyerek halk sağlığı suçu işlediğini söyledi. Yıldırım, aile dizimi savunusunun aşı karşıtlığına benzer bir zihniyetle desteklendiğini ve bu tür uygulamaların zarar verici olabileceğini belirtti. Dizinin, bilimsel olmayan yöntemleri teşvik ederek halkı yanlış yönlendirdiği ifade edildi.
16 Temmuz 2024

AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılmak için şart koştuğu 6284 sayılı kadına şiddetle mücadele kanununun değiştirilmesi talebine karşı çıkarak kanunun kırmızı çizgileri olduğunu ifade etti. YRP'nin talepleri arasında İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin TBMM'de oylanması ve 6284 sayılı yasanın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması yer alıyordu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım da kanunun önemine vurgu yaparak YRP'nin taleplerine karşı çıktı.
15 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sokak hayvanlarını uyutmayı öngören düzenlemeye 'Evet' oyu veren milletvekillerini tebrik etti. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenleme, kamuoyunun tepkilerine rağmen onaylandı. Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen toplantıda, milletin meclisinin kritik bir sınavı başarıyla geçtiğini belirtti. Ayrıca, muhalefeti milli meselelerde basiretsizlikle suçladı ve İsrail'e karşı Türkiye'nin duruşunu vurguladı.
30 Temmuz 2024

Arslan Bulut, Türkiye'nin bilinçli olarak kötü yönetildiğini ve AKP iktidarının sorunların sebeplerini ortadan kaldırmak yerine sonuçların konuşulmasını engellemek için yasal önlemler aldığını iddia ediyor. Bulut, başıboş köpek sorununun çözülmesi için yasa hazırlandığını ancak sokak köpeği sayısının 10 milyona ulaşana kadar hiçbir şey yapılmadığını belirtiyor. Ayrıca, ülkenin başıboş bırakıldığını ve milyonlarca insanın sınırları rahatça geçtiğini ifade ediyor. Bulut, iktidarın kontrollü kaos yaratarak rejimi değiştirmek için zemin hazırladığını öne sürüyor.
25 Mayıs 2024

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, sokak köpeklerinin uyutulmasına karşı olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla sokak köpeklerine ilişkin yeni bir düzenleme için dört bakanlık çalışma başlatmıştı. Kulis bilgilerine göre yasa tasarısı, sokak köpeklerinin barınaklara götürülerek 30 gün içinde sahiplendirilmesini, aksi takdirde uyutulmasını öngörüyor. Erbakan, köpekler için modern ve gelişmiş merkezler kurulması gerektiğini vurguladı.
24 Mayıs 2024

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için 30 maddelik bir talep listesi sundu. Bu taleplerden biri, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılmasıydı. AKP Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun varlığının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. AKP içinde bazı erkek üye ve yöneticiler, Yanık'ın açıklamalarının ittifak görüşmelerine zarar vereceğini ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, YRP ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi. AKP'li yetkililer, taleplerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı toplantıda ele alınacağını ve 6284 sayılı kanundan geri adım atılmasının mümkün olmadığını belirtti.
14 Mart 2023

HÜDA-PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Meclis'te bir gazetecinin sorusuna verdiği yanıtta, kadına yönelik şiddetin sebeplerinin alkol, fuhuş ve madde bağımlılığı olduğunu iddia etti. Ramanlı, toplum ve devletin bu sebepleri görmezden geldiğini savundu ve kadına yönelik şiddetin erkek egemen anlayışla ilişkilendirilmesine rağmen, bu anlayışın olmadığı Avrupa'da da şiddetin devam ettiğini belirtti. Ramanlı'ya göre, bu tür kötü alışkanlıklarla mücadele edilmedikçe kadına yönelik şiddetin durdurulması mümkün değil.
6 Aralık 2023

Hayko Bağdat, Türkiye'nin mevcut siyasi ve hukuki durumunu eleştirerek, ülkenin normalleşmesi için hukukun üstünlüğünün şart koşulması gerektiğini vurguladı. Özgür Özel'in muhalefetteki rolüne değinen Bağdat, Türkiye'nin hukuk alanında ciddi sorunlar yaşadığını ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve KHK mağdurları gibi örneklerle, siyasi kumpasların ve haksızlıkların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
8 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hükümetin sahipsiz sokak hayvanlarını uyutmayı içeren düzenlemesine karşı çıktı. Özel, bu yöntemin maliyetinin yüksek olduğunu ve kısırlaştırma gibi alternatiflerin daha uygun olduğunu belirtti. Ayrıca, bu düzenlemenin vicdansızlık olduğunu vurguladı ve sokak hayvanlarının uyutulmasına karşı olduklarını ifade etti. Hükümetin bu düzenleme için muhalefetin desteğini aradığı bildirildi.
28 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son dönemde artan öğretmenlere yönelik şiddet vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, öğretmenlerin maruz kaldığı şiddet olaylarından dolayı teessür içinde olduklarını ve bu konuda gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Ayrıca, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girecek yeni müfredat hakkında öğretmenlere seslenerek, programların felsefesini ve hedeflerini içselleştirmelerini istedi.
24 Haziran 2024

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da kızamık hastalığından dolayı çocuk ölümleri olduğunu ve hastalıktaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Kızamık aşısının önemi vurgulanarak, ailelerin çocuklarını aşılatmaları çağrısı yapıldı. DSÖ'nün Avrupa Bölgesi için belirlediği kızamık eliminasyon hedefine Türkiye'nin hala ulaşamadığı belirtildi. Aşı reddi ve kararsızlığının arttığı, mevzuattaki boşlukların bu durumu kolaylaştırdığı ifade edildi. İTO, Sağlık Bakanlığı'na kızamık vakaları ve alınacak önlemlerle ilgili sorular yöneltti.
13 Haziran 2023

AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) Cumhur İttifakı'na katılma şartlarından biri olarak 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesini talep etmesine karşı çıktı. Zengin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın bu tutumu parti tabanında rahatsızlık yaratmıştı. YRP'nin ittifaka katılmayacağını açıklamasının ardından Zengin eleştirilere maruz kalmış, ancak kendisine yönelik saldırıların azınlıkta olduğunu ve çok sayıda destek aldığını ifade etmiştir.
20 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılma şartı olarak öne sürdüğü 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık ve AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin tarafından itirazla karşılandı. Bu durum AKP tabanında rahatsızlık yarattı ve parti yönetimi tarafından konu hakkında sessiz kalınması yönünde talimat verildi. AKP'nin sosyal medya hesapları ve iletişim gruplarında Yanık ve Zengin'e yönelik tepkiler artarken, bazı partililer bu iki ismin yeniden seçilmemesi gerektiğini savundu. Ayrıca, 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Kanunu da parti içi iletişim gruplarında eleştirilmeye başlandı.
15 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin İnsan Hakları Eğitim Programı'nda yaptığı konuşmada, sosyal medya yasaklarını eleştiren muhalefeti 'ev zencileri' olarak nitelendirdi. Erdoğan, sosyal medya şirketlerinin çıkarlarına dokunan her hususta mafya gibi davrandıklarını ve muhalefetin bu konuda kaypak bir tutum sergilediğini belirtti. Ayrıca, sosyal medya platformlarının sansürcülüğünü eleştirmeyen muhalefetin, Türkiye'yi Batılılara şikayet ettiğini ifade etti. Erdoğan, bu tutumun özgürlükleri savunmak olmadığını ve muhalefetin Batı'ya şirinlik yapmaya çalıştığını söyledi.
5 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğretmenlere yönelik artan saldırılar nedeniyle cezaların artırılacağını duyurdu. Bu açıklama, İstanbul Alibeyköy'de bir lise müdürünün öğrencisi tarafından öldürülmesi olayının ardından geldi. Öğretmenler, yaşanan şiddet olaylarını protesto etmek için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Erdoğan, öğretmenlere yönelik suçlarda cezaların yarı oranında artırılacağını belirten bir kanun teklifini Meclis'e sunacaklarını ifade etti.
10 Mayıs 2024

Prof. Dr. Çağatay Güler, çevre kirliliğinin kadınlar üzerindeki etkilerini vurgulayarak, bu durumun kadına yönelik şiddetin bir başka boyutu olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çalışmalar, çevresel kimyasalların kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini göstermekte; özellikle kanser, üreme sistemi sorunları ve iç mekan kirliliği gibi konulara dikkat çekilmekte. Güler, kadınların çevre bilincinin aile ve toplum sağlığı üzerinde belirleyici olduğunu ve ekofeminizm açısından kadınların doğaya daha duyarlı yaklaştığını ifade ediyor.
29 Nisan 2024

AKP'nin yerel seçimlerde yaşadığı ağır yenilginin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partide gerekli değişikliklerin yapılacağını belirtti. Erdoğan, seçimlerde düşük katılım oranının partinin oy oranını etkilediğini ve bu durumun sebepleri üzerinde duracaklarını ifade etti. Ayrıca, milletin talepleri ve tenkitleri doğrultusunda partide bir değişim gerçekleştireceklerini ve daha güçlü bir şekilde yoluna devam edeceklerini söyledi. Erdoğan, eleştirilere karşı partinin birliğini koruma ve halka hizmet etmeye devam etme konusundaki kararlılığını vurguladı.
17 Nisan 2024

TBMM'de, CHP tarafından verilen ve kadına yönelik şiddetin araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, 2023 yılında şiddet nedeniyle hayatını kaybeden kadınların listesini ve şiddet istatistiklerini Genel Kurul'da paylaştı. Ersever, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında kadına şiddette ilk sırada olduğunu ve her 10 kadından 4'ünün erkek şiddetine maruz kaldığını belirtti. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını eleştirdi.
28 Kasım 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, köpeklerin uyutulmasını öngören düzenlemeye uymayan belediye ve kamu görevlilerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verileceğini belirtti. Bu düzenleme, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Bazı CHP'li belediyeler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, düzenlemeye karşı olduklarını açıkladılar. Bakan Yumaklı, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon başıboş köpek olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
24 Temmuz 2024

İstanbul Bayrampaşa'da bir sokak kedisini poşete koyup götürdükten sonra tekmeleyerek öldüren Y.C. isimli şahıs, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından polis tarafından Mersin'de yakalandı. Polis incelemesi sonucunda, Y.C.'nin iş yerinde kediye şiddet uygulayarak ölümüne neden olduğu belirlendi. Şüpheli, 'hayvan hırsızlığı', 'hayvana kötü muamele' ve 'hayvana işkence yaparak öldürme' suçlarından mahkemeye sevk edilerek tutuklandı.
7 Kasım 2023
İşaretlediklerim