Şeref Oğuz, domates fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğunu açıklıyor. Yazısında, domatesin Antalya'dan İstanbul'a taşınması sırasında mazot, köprü ve otoyol masraflarının fiyatları nasıl etkilediğini detaylandırıyor. Oğuz, genelde aracıların fiyat artışlarındaki rolüne dikkat çekilse de, asıl maliyetin taşıma sırasında kullanılan mazot olduğunu vurguluyor. Bu durum, domates fiyatlarının tarladan manava gelene kadar neden iki katına çıktığını açıklıyor.
14 Şubat 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, JTI markalı sigaralara 7 Mayıs'tan itibaren 3 lira zam yapılacağını açıkladı. Bu zam, sigara fiyatlarındaki artış trendinin devam ettiğini gösteriyor. Sigara fiyatlarına yapılan zamlar, tüketiciler üzerinde ekonomik bir yük oluşturmaya devam ediyor.
6 Mayıs 2024

Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan maliyetlerle tarihi seviyelere ulaşan enflasyon ortamında, hükümet zincir marketleri fiyat artışlarından sorumlu tutuyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un etiket fiyatları konusunda uyarıda bulunmasının ardından ŞOK ve Migros gibi bazı zincir marketler belirli ürünlerde sabit fiyat politikasına geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD toplantısında yaptığı konuşmada, fiyat sabitleyen işletmeleri tebrik etti ve tüm işletmelere benzer uygulamaları hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.
5 Ocak 2023

Türkiye'de benzinin litre fiyatına 1,10 lira zam yapılarak yeni fiyat ortalama 22,46 lira oldu. Yılbaşından bu yana benzin fiyatlarında bir artış gözlemlenirken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla neredeyse iki katlık bir artış yaşandı. 2022 yılının başında benzinin litre fiyatı 12,91 TL, motorinin ise 12,76 TL seviyesindeydi.
5 Nisan 2023

Türk Lirası'nın değer kaybı ve enflasyonun artmasıyla birlikte hükümet ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, zincir marketleri fiyat artışlarından sorumlu tuttu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, marketlerle etiket fiyatları konusunda görüşmeler yaptı. Bu süreçte ŞOK Marketler, ocak ayı boyunca temel ihtiyaç ürünlerinden oluşan bin üründe fiyatları sabitleyeceğini duyurdu. ŞOK Marketler CEO'su Uğur Demirel, bu kararın hem ekonomiye hem de müşterilerin bütçesine katkı sağlayacağını ifade etti.
1 Ocak 2023

Deniz Zeyrek, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorlukları ve halkın karşılaştığı mali sıkıntıları ele alıyor. Yazıda, emeklilerin ve asgari ücretle çalışan işçilerin ucuz gıda ürünleri için uzun kuyruklarda beklediği durumlar örneklerle anlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'nin uzun yıllardır sağ iktidarlar ve AK Parti tarafından yönetilmesine rağmen yaşanan ekonomik sorunlar ve yoksulluk üzerinde duruluyor. Zeyrek, ülkenin zenginlik kaynaklarına ve yöneticilerin lüks yaşamına rağmen halkın neden yoksulluk içinde olduğunu sorguluyor.
24 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Aralık 2022 enflasyon verilerine göre, yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 97,72 artış gösterirken, bir önceki aya göre yüzde 0,24 düşüş yaşandı. Bu veriler ışığında, içki ve tütün ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) otomatik olarak yüzde 22,29 oranında arttı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak hesapladı.
3 Ocak 2023

BAT grubuna ait sigaralara zam geldi. Türkiye Tekel Bayiler Başkanı Özgür Aybaş, paket başına 4 ila 6 Türk Lirası (TL) arasında gelen zam sonrası grubun sattığı en ucuz sigaranın 48 TL, en pahalı sigaranın ise 60 TL olduğunu belirtti. Aybaş, BAT grubundaki zammın yarından itibaren geçerli olacağını söyledi.
3 Kasım 2023

Bu hafta, dolar yüzde 0,85, gram altın yüzde 1,91 değer kazanırken, avronun satış fiyatı yüzde 1,74 arttı. 24 ayar külçe altının gram fiyatı yüzde 1,91 artışla 2.027 liraya, Cumhuriyet altınının fiyatı yüzde 1,92 artışla 13 bin 623 liraya çıktı. Ayrıca, İngiliz sterlini ve İsviçre frangı da sırasıyla yüzde 1,88 ve yüzde 1,21 değer kazandı.
24 Şubat 2024

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 42 bin 593 lira olarak belirlendi. Bu maliyet bir önceki aya göre yüzde 9,69, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 54,34 oranında arttı. Ayrıca, hanelerin sık kullandığı bazı ürünlerin fiyatlarına bakıldığında en yüksek artışın yüzde 144,37 ile zeytinyağı fiyatlarında yaşandığı görüldü.
5 Eylül 2023

Türkiye'de orta ve lüks segment otellerde beş gecelik tatilin maliyeti yerli turistler için 150 bin ile 200 bin lira arasında değişirken, Alman turistler aynı süre için uçak bileti dahil 500 avro (yaklaşık 17 bin 460 lira) gibi oldukça düşük bir maliyetle tatil yapabiliyor. Erken rezervasyon fiyatlarındaki yüzde 80'e varan artışlar bile tatil maliyetlerini düşürmekte yetersiz kalıyor. Artan enflasyon ve döviz kurları nedeniyle yerli turistler için tatil giderek daha zor bir hayal haline gelirken, yabancı turistler için Türkiye, cazip bir tatil destinasyonu olmaya devam ediyor.
5 Mart 2024

Tekel Bayiler Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Efe markasına ait rakı ürünlerine zam geldiğini duyurdu. Türkiye Telek Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, zam oranının yüzde 4 olduğunu belirtti ve daha büyük bir zammın gelebileceğini ima etti. Yapılan zamma göre 100'lük Efe Gold 879 liradan 915 liraya, Efe Göbek ise 895 liradan 929 liraya yükseldi.
13 Kasım 2023

Mayıs seçimlerine giderken litre başına 19,30 lira olan benzin fiyatı, yapılan zamlarla 41,2 liraya yükseldi. Bu artış, petrol fiyatlarının ve dolar/TL kurunun yükselmesi ile akaryakıt vergilerine yapılan zamdan kaynaklandı. Elektrik fiyatlarında da benzer bir 'yalancı cennet' durumu söz konusu olup, seçimler sonrası bu fiyatların da piyasa koşullarına döneceği ve büyük oranda artacağı öngörülüyor. İbrahim Kahveci, seçim öncesi oluşturulan bu yapay fiyat düzenlemelerinin seçim sonrası kaldırıldığını ve toplumun gerçeklerle yüzleşmek zorunda kaldığını belirtiyor.
15 Şubat 2024

Türkiye, tütün kullanımında Avrupa'daki 27 ülke arasında artış gösteren tek ülke olarak dikkat çekiyor. 2012'den sonra tütün kullanım sıklığı ve yasal sigara tüketimi önemli ölçüde arttı. Çocuklar arasında da tütün kullanımı alarm verici düzeylere ulaştı. Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumların raporları, tütünle mücadelenin yetersiz kaldığını gösteriyor. İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği gibi kuruluşlar bu duruma dikkat çekerek, mevcut yasaların kararlılıkla uygulanması gerektiğini vurguluyor.
2 Nisan 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan buğday fiyatlarının üreticileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Bayraktar, buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini ve bu talebi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektupla ileteceklerini açıkladı. Açıklanan fiyatların, piyasa fiyatlarının gerisinde kaldığını ve bu durumun üreticilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 azalma olduğunu ve buğday üretiminden kaçışın arttığını ifade etti.
7 Haziran 2024

Geçtiğimiz hafta akaryakıt ürünlerine yapılan indirimlerin ardından, bu hafta benzinin litre fiyatına 43 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 66 kuruş zam yapıldı. Yapılan zamlar sonucunda benzinin litre fiyatı 19,81 TL'ye, motorinin litre fiyatı ise 18,59 TL'ye yükseldi. Yılbaşında benzin ve motorin fiyatları sırasıyla 21,14 TL ve 23,50 TL iken, geçen yılın başında 12,91 TL ve 12,76 TL seviyelerindeydi.
9 Mayıs 2023

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 arttığını ve turizm sezonunun başlamasıyla bu fiyatların daha da yükseleceğini belirtti. Kıymanın kilosunun haziran-temmuz aylarında 450-480 lira aralığında olacağını öngördü. Kasaplar Odası da yaşanan artışın bir yılda olması gerekenin iki ayda gerçekleştiğini ifade ederek yetkililerden önlem alınmasını istedi.
3 Mayıs 2023

Türkiye'de döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle akaryakıt fiyatları artmaya devam ediyor. 10 Temmuz'da KDV artışı nedeniyle benzin ve motorin fiyatlarında bir yükseliş yaşanmıştı. Bugün itibariyle motorinin litre fiyatına 1,08 TL zam yapılarak fiyat 26,30 TL'ye çıktı. Yılbaşında benzinin litre fiyatı 21,14 TL, motorinin ise 23,50 TL seviyesindeyken, geçen yılın başında bu fiyatlar sırasıyla 12,91 TL ve 12,76 TL idi.
12 Temmuz 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'de artan fakirlik seviyesine ve simit gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının hükümet tarafından belirlenmesine dair yeni bir düzenlemeyi ele alıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, simit fiyatlarının belirlenmesinde ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak. Muratoğlu, bu durumu, hükümetin ekonomik yönetimdeki başarısızlıklarını örtbas etme çabası olarak yorumluyor ve temel gıda maddelerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çekiyor.
15 Mart 2024

Türkiye'de benzinin litre fiyatına 2 lira 11 kuruş zam yapılarak fiyat 26 lirayı aştı. Dolar/TL kuru ve uluslararası akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle yapılan bu zam, farklı şehirlerde benzinin litre fiyatını değişik seviyelere taşıdı. İstanbul Avrupa Yakası'nda 26,19 lira, Ankara'da 26,64 lira, İzmir'de 26,68 lira, Adana'da 27,06 lira, Bursa'da 26,67 lira ve Diyarbakır'da ortalama 27,31 lira oldu. Motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.
4 Temmuz 2023
İşaretlediklerim