Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm tebligatlarının artık e-Devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu kararın amacı, süreci hızlandırmak. Bakanlık, deprem beklenen İstanbul için dört adımlı bir plan üzerinde çalışıyor. Bu plan, rezerv alanlarda 300 bin konut yapılması, Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında 200 bin konutun dönüştürülmesi, yapımı devam eden 171 bin konutun hızlandırılması ve önümüzdeki iki-üç yıl içinde 600-700 bin konutun dönüştürülmesini içeriyor.
5 Ekim 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları, yoksul mahallelerde yaptıkları saha ziyaretlerinde annelerin yetersiz beslenmesi sonucu birçok bebeğin erken doğduğunu tespit etti. Bu durum üzerine belediye, hamile kadınlara yönelik 'İzmir95' adlı gıda yardımı projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, gebeliklerinin dördüncü ayından itibaren annelere gıda yardımı yapılıyor ve doğumdan sonra çocuk bir yaşına gelene kadar aileler ziyaret ediliyor. Ayrıca, 0-3 yaş arası bebeklerin gelişimi için de yardım paketleri sağlanıyor ve yoksul mahallelerdeki ailelere düzenli gıda yardımı yapılıyor.
24 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki tarlalar, doğal olarak yetişen gelincik çiçeklerinin açmasıyla kırmızı renge büründü. Bu doğal olay, bölgedeki tarlaların estetik bir görünüme kavuşmasını sağladı. Gelinciklerin arasında sarı renkli kanolalar da görülebiliyor.
18 Nisan 2023

Tunceli'de bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı, havaların ısınmasıyla birlikte sincapların ortaya çıkıp yiyecek aramaya başladıkları bir döneme girdi. Park, el değmemiş doğası ve zengin bitki örtüsüyle dikkat çekiyor ve birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor. Kahverengi ve siyah renkli sincaplar, günün belirli saatlerinde ağaçlarda yiyecek ararken görüntülendi. Sincaplar, buldukları yiyeceklerle beslenmenin yanı sıra, toprağa gömdükleri tohumlarla ormanların yaygınlaşmasına da katkıda bulunuyor.
22 Mart 2023

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde jandarma ekipleri, bir araçta 300 kilogram canlı kurbağa ele geçirdi. Bu olay, biyoçeşitliliğin tahribinin önlenmesi amacıyla yapılan yol kontrol uygulaması sırasında gerçekleşti. Dört kişiye toplamda 1 milyon 548 bin lira ceza kesildi ve kurbağalar Ağrı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından doğal yaşam alanlarına geri bırakıldı.
9 Eylül 2024

Hopa Belediyesi, sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısına karşı, 'Güvenlik sokaklar, sağlıklı hayvanlar' adlı bir proje başlattı. Proje kapsamında köpekler kısırlaştırılacak, küpe ve çip takılarak bakım ve rehabilitasyon süreçleri takip edilecek. Belediye Başkanı Utku Cihan, projenin sokak köpeklerinin yaşam haklarını savunmak ve Hopa'da yaşayanların huzursuzluğunu önlemek açısından önemli olduğunu belirtti. Proje, veteriner hekimler ve hayvan hakları savunucularının desteğiyle yürütülecek.
23 Mayıs 2024

İstanbul'da barajların doluluk oranları kritik seviyelere düşerken, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, iklim değişikliğinin etkilerine ve su kaynaklarının azalmasına dikkat çekti. Gökçe, Türkiye'nin 'su stresi' yaşayan bir ülke konumuna geldiğini ve 'su fakiri' olma yolunda ilerlediğini belirtti. İstanbul'da betonlaşma ve yoğun yapılaşmanın ekolojik kaynakları tehdit ettiğini, Kanal İstanbul projesinin de su kaynaklarının yüzde 29'unu tahrip edeceğini ifade etti. İBB'nin 'İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı' kapsamında 2050 yılında karbon nötr hedefine ulaşmayı ve çeşitli sürdürülebilirlik hedefleri belirlediğini açıkladı.
24 Ocak 2023

Adıyaman'ın Besni ilçesinde bitkin halde bulunan nesli tükenme tehlikesi altındaki balaban kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Kuşu bulan Kadir Tekin, durumu yetkililere bildirdi ve kuş, tedavi edilmek üzere teslim alındı. Kuşun, hava şartları nedeniyle bitkin düştüğü belirtildi ve tedavi sonrası doğal ortamına salınacağı öğrenildi.
17 Ağustos 2023

CHP Bursa Milletvekili ve halk sağlığı profesörü Kayıhan Pala, Türkiye'de kızamık vakalarındaki olağanüstü artışa dikkat çekerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı sorumluluk almaya çağırdı. Pala, TBMM'ye sunduğu önergede vakaların yaş dağılımı, aşı durumları ve alınan önlemler hakkında sorular yöneltti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk iki ayında 343 doğrulanmış kızamık vakası tespit edildi. Kızamık, aşı ile önlenebilen ve özellikle aşılanmamış bireyler için risk taşıyan bir hastalıktır.
15 Haziran 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmak için özel bir birim kuracaklarını duyurdu. Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarını yeterince hızlandırmayan belediye başkanlarını eleştirdi. İstanbul'da 188 yerde dönüşüm olduğunu ve 600 bin civarında konutun dönüşümünün sağlandığını belirtti. Ayrıca, İstanbul'daki kentsel dönüşümü yönetmek üzere özel bir genel müdürlük kurmayı planladıklarını ifade etti.
2 Ekim 2023

Amasya şehir merkezinden geçen Yeşilırmak'ta balık ölümleri tespit edildi. Irmağın su renginin değişmesiyle birlikte yüzeye çok sayıda ölü balık çıktı. Vatandaşların durumu yetkililere bildirmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü inceleme başlattı. Ölü balıkların kıyıya vurması ve suyun koyulaşması üzerine yapılan incelemeler devam ediyor.
29 Haziran 2024

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki plaj işletmesi ihalesi sonucu başlatılan inşaat projelerine karşı çıkan gönüllü yurttaşlar, projenin durdurulması ve alandan tüm ekipmanların çıkarılması talebinde bulundu. Phaselis’e Dokunma Hareketi adıyla toplanan grup, Kültür Varlıklarını Koruma Antalya Bölge Kurulu önünde basın açıklaması yaparak, projenin yasal düzenlemelere aykırı olduğunu ve bölgenin doğal ve kültürel mirasına zarar verdiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 2024-2026 dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlandığı bir dönemde, bu tür projelerin ulusal ve uluslararası yüzleşmelere yol açabileceği vurgulandı.
8 Mart 2023

Asya Kaplan Sivrisineği, İstanbul'da yaygınlaşarak sarıhumma, dang humması, zika, chikungunya ve Batı Nil virüsü gibi hastalıklara ve alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Bu sivrisinek türü, Türkiye'ye Güney Amerika'dan ticari alışverişler sırasında gemiyle gelmiş ve ilk kez 2011'de Trakya'da, 2017'de ise Karadeniz'de görülmüştü. Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Necla Birgül İyison, iklim değişikliğinin bu sivrisineklerin gelişimini hızlandırdığını ve yayılmalarını kolaylaştırdığını belirtiyor. Sivrisineklerin yayılmasını önlemek için su birikintilerinin ortadan kaldırılması ve ilaçlamaların artırılması gerektiği vurgulanıyor.
8 Ağustos 2024

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği, kızamık hastalığının yayılmasının önüne geçmek için bir dizi önlem sıraladı. TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Esin Şenol, 2023'ün ilk dört ayında kızamık ön tanısıyla 2005 kişinin incelendiğini ve 1440 tanının doğrulandığını belirtti. Aşısız ve eksik aşılı olguların çoğunlukta olduğu vurgulandı. Basın toplantısında, aşı kampanyalarının hızlandırılması, sağlık çalışanlarının bağışıklanması, toplumun bilgilendirilmesi ve sığınmacı-göçmen nüfusa yönelik koruyucu hizmetlerin artırılması gibi önlemler önerildi.
16 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kızılay'ın kan stoğunun asgari seviyenin altına düşmesi konusunda mevcut yönetimi eleştirdi. Kızılay'ın, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası çadır ihtiyacını karşılaması beklenirken, çadırları sattığı ortaya çıkmış ve bu durum tartışmalara neden olmuştu. İmamoğlu, yönetimle ilgili tepkilerine rağmen, vatandaşları kan bağışında bulunmaya çağırdı ve Kızılay'ın 14 Mayıs'tan sonra liyakatli bir yönetime kavuşacağını ifade etti.
6 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbul'dan bina güvenliği ile ilgili binlerce başvuru aldıklarını duyurdu. İBB, başvurulara cevap vereceğini ve bina güvenliği taramalarının ücretsiz yapılacağını belirtti. Şimdiye kadar 100 binden fazla bina ziyaret edilmiş, ancak sadece 30 bini inceleme için izin vermiş. Tut, bu işlemin bilgilendirme amaçlı olduğunu ve riskli yapılar için güçlendirme süreçlerine başvurulabileceğini ifade etti.
12 Şubat 2023

Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulus Meydanı’nda toplanan hayvanseverler, köpeklerin öldürülmesine karşı bir eylem düzenledi. Doğa, İnsan, Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Tülay Danacıoğlu, sahipsiz köpeklerin toplatılmasının ve barınaklarda tutulmasının hayvanların doğal yaşam hakkına aykırı olduğunu belirtti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu’ndan Haydan Özkan ise kısırlaştırmanın önemine dikkat çekerek, çözümün doğumu engellemek olduğunu vurguladı. Eylemde, belediyelerin gönüllü hayvanseverlerle işbirliği yaparak kısırlaştırma seferberliği başlatması gerektiği ifade edildi.
30 Haziran 2024

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da kızamık hastalığından dolayı çocuk ölümleri olduğunu ve hastalıktaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Kızamık aşısının önemi vurgulanarak, ailelerin çocuklarını aşılatmaları çağrısı yapıldı. DSÖ'nün Avrupa Bölgesi için belirlediği kızamık eliminasyon hedefine Türkiye'nin hala ulaşamadığı belirtildi. Aşı reddi ve kararsızlığının arttığı, mevzuattaki boşlukların bu durumu kolaylaştırdığı ifade edildi. İTO, Sağlık Bakanlığı'na kızamık vakaları ve alınacak önlemlerle ilgili sorular yöneltti.
13 Haziran 2023

İzmir, Manisa ve Çanakkale’de orman yangınları çıktı ve ekipler söndürme çalışmalarına başladı. Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Yalova köyü yakınındaki yangına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan müdahale ediyor. İzmir’in Bornova ilçesinde çıkan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait uçaklar, helikopterler ve arazözlerle müdahale ediliyor. Manisa’nın Kula ilçesinde çıkan yangına ise helikopterler, uçaklar, itfaiye araçları ve orman işçileri sevk edildi.
13 Haziran 2024
İşaretlediklerim