EURO 2024 son 16 turu maçında Almanya, Danimarka'yı 2-0 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. Maçta Almanya'nın üstün performansı dikkat çekti. Bu galibiyetle Almanya, turnuvada yoluna devam ediyor.
30 Haziran 2024

KONDA araştırmacısı Erman Bakırcı, 14 Mayıs'taki seçimlerde ilk defa oy kullanacak yaklaşık 5 milyon seçmenin, seçim sonuçları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini ifade etti. Reuters'a yaptığı açıklamada, genç seçmenlerin sosyal medya üzerinden Avrupa'daki yaşıtlarının yaşam koşullarını gördüklerini ve bu durumun onları 'çok öfkeli ve umutsuz' yaptığını belirtti. Bakırcı, bu sebeplerden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan desteğin bu yaş grubunda daha düşük olacağını öngördü.
8 Mayıs 2023

Kütahya'da yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 43,72'si açıldıktan sonra CHP'nin yüzde 29,78 oy oranıyla önde olduğu görülüyor. 2019 yerel seçimlerinde MHP'nin yüzde 38,6 ile birinci, AKP'nin yüzde 32,2 ile ikinci ve CHP'nin yüzde 25,6 ile üçüncü olduğu hatırlatılıyor. Şu anki sonuçlara göre MHP yüzde 28,97, AKP yüzde 27,06 ve Yeniden Refah Partisi yüzde 6,81 oy almış durumda.
31 Mart 2024

Almanya'nın ana muhalefet partisi CDU'nun dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının çözümünde Almanya ve Avrupa Birliği'nin (AB) gerekli olduğunu belirtti. Hardt, Türkiye'nin Rusya ve Çin ile olan ilişkilerinin ekonomik kaynak sağlamada yetersiz kalacağını ve Türkiye'nin AB ile işbirliği yapmak durumunda kalacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa ve Almanya'ya karşı dostane bir tutum sergilemesi ve insan hakları konusunda bazı beklentilere yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.
29 Mayıs 2023

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin günler sürebileceğini belirterek, muhalefetin önde olduğunu ve seçimin ilk turda sonuçlanacağını iddia etti. Anadolu Ajansı'nın (AA) verilerine göre, sandıkların yüzde 60'ı açıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 51,64, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 42,53 ve Sinan Oğan'ın yüzde 5,32 oy aldığı bildirildi. Demirtaş, AA'nın verilerine güvenilmemesi gerektiğini ifade ederek, vatandaşlara sandıkları ve seçim kurullarını terk etmemeleri çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma'nın şubat ayı anket sonuçlarına göre, AKP ve MHP'nin toplam oy oranı %38,9 olarak ölçüldü, bu oran ocak ayında %41 idi. Altılı masa olarak adlandırılan muhalefet partilerinin toplam oy oranı ise %43,4'e yükseldi. HDP'nin oy oranı %12 olarak belirlendi. Araştırmada, gelecek seçimi muhalefetin kazanacağına dair görüş %51,9 ile çoğunlukta olduğu belirtildi. Anket, 23-26 Şubat tarihleri arasında 1537 kişiyle yapıldı.
28 Şubat 2023

Eski AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkesini AB’den çıkış anlamına gelen 'Frexit' eşiğine getirdiğini belirtti. Barnier, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci çıkması üzerine Macron’un erken seçim kararı almasının riskli olduğunu vurguladı. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin Avrupa karşıtı olduğunu ve yoksul kesimlerin önemsenmemesi halinde Brexit’in aynısının Fransa’da da yaşanabileceğini söyledi. Macron, AP seçim sonuçlarının ardından erken seçime gitme kararı aldı.
23 Haziran 2024

ORC'nin 9 bin 170 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankette, 14 Mayıs genel seçimlerinde en başarılı seçim kampanyasını yürüten milletvekili adayları olarak Erzincan'dan CHP adayı Mustafa Sarıgül ve İstanbul'dan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan belirlendi. Ankette katılımcılara, yaşadıkları bölge ve Türkiye genelinde değerlendirme yapmaları istendi ve sonuçlara göre cumhur ve millet ittifaklarından en başarılı kampanya yürüten 10'ar milletvekili adayı sıralandı.
13 Haziran 2023

Adıyaman'da, 6 Şubat depremlerinin ardından yapılan milletvekilliği seçimlerinde, uzun yıllardır AKP ve tarikatların etkili olduğu bölgede, CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin sürpriz bir şekilde 51.299 oy alarak seçimi kazanması dikkat çekti. AKP adayı Ziya Polat 28.285, Yeniden Refah Partisi adayı Nazif Atalay ise 14.173 oy aldı. Deprem sonrası yaşanan ekonomik sıkıntılar ve deprem yardımlarının kesilmesi gibi faktörler, halkın tepkisini ve oylarını CHP'ye yönlendirdi.
5 Nisan 2024

ORC Araştırma şirketinin sahibi Mehmet Pösteki, 22-27 Şubat tarihleri arasında 45 ilde 4720 katılımcıyla gerçekleştirilen yüz yüze anket sonuçlarını paylaştı. Ankete göre AKP'nin oy oranı yüzde 29.1'e gerileyerek yüzde 30'un altına düştü, MHP ise yüzde 5.4'e geriledi. ORC'nin önceki anketinde AKP yüzde 30.2, MHP yüzde 5.5 oy oranına sahipti. Ayrıca, Aksoy Araştırma'nın Şubat anketine göre AKP ve MHP'nin toplam oy oranı yüzde 38.9, altılı masa partilerinin toplam oyu yüzde 43.4 olarak ölçüldü.
2 Mart 2023

ORC Araştırma'nın düzenlediği ankete göre, İzmir'de CHP'li Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, kendi partisinin seçmenlerinin tercihinde ilk sırada yer alıyor. Engin'i İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü izliyor. AKP'li seçmenlerin ilk tercihi ise AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ. Ancak anketin kimin adına yapıldığı ve örneklem belirleme yöntemi gibi bilgiler paylaşılmadı.
4 Ağustos 2023

Almanya'nın Mannheim kentinde, aşırı sağcı Alman Özgürlük Partisi'nin eski lideri Michael Stürzenberger'e bir kişi bıçakla saldırdı. Saldırgan, bir polisi de boynundan bıçakladı ve polis saldırgana ateş etti. Skynews'ın haberine göre, çok sayıda yaralı var ve polis, yaralıların durumu hakkında henüz bilgi veremeyeceğini açıkladı. Saldırıyla ilgili operasyonun sürdüğü bildirildi.
31 Mayıs 2024

İstanbul'da yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 10,1'i sayıldıktan sonra CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun önde olduğu bildirildi. TRT Haber'in aktardığı bilgilere göre, CHP yüzde 49,41 oy oranıyla birinci sırada yer alırken, AKP yüzde 42,03 ile ikinci, DEM Parti yüzde 2 ile üçüncü, İYİ Parti ise yüzde 0,58 ile dördüncü sırada yer alıyor. Diğer partilerin toplam oy oranı ise yüzde 5,97 olarak belirlendi.
31 Mart 2024

Meclis koridorlarında konuşulan bir KONDA anketine göre, HDP'nin desteğiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında ilk turda yüzde 58-60 oranında kazanabileceği öne sürüldü. Gazeteci Murat Yetkin'in KONDA yöneticisi Bekir Ağırdır ile yaptığı görüşmede, Ağırdır KONDA'nın kamuoyuna seçimden önceki perşembe günü dışında raporlama yapmadığını belirtti. Ancak geniş muhalefet ittifakı olmadan ilk turda kazanmanın mümkün olmadığını vurguladı. Yetkin, KONDA anketine göre HDP'nin desteği olmadan diğer ittifakların yüzde 50+1'i tutturamayacağını ve seçimin ikinci tura kalacağını ifade etti.
3 Şubat 2023

Gezici Araştırma şirketinin 1-2 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği ankete göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda yüzde 53,4 oy oranıyla kazanıyor. Ankette Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 43,2 olarak belirlenmiş. İkinci tur senaryosunda ise Kılıçdaroğlu yüzde 55,2, Erdoğan ise yüzde 44,8 oy alıyor. Katılımcıların yarısından fazlası Kılıçdaroğlu'nun seçileceğine inanırken, ankette bazı kritik bilgilerin açıklanmadığı editör notu ile belirtilmiş.
12 Nisan 2023

Aksoy Araştırma'nın ocak ayı anket sonuçlarına göre, AKP'nin oy oranı yüzde 33,3, CHP'nin yüzde 25,5, İYİ Parti'nin yüzde 14,6, HDP'nin yüzde 11,1 ve MHP'nin yüzde 7,7 olarak belirlendi. Araştırma, AKP'nin 2022'nin son çeyreğindeki yükselişinin durduğunu ve son bir ayda yüzde 1,2 gerilediğini gösteriyor. Diğer anket sonuçlarına göre de benzer eğilimler görülüyor. 1537 kişiyle yapılan araştırma, Türkiye'deki siyasi dengeler hakkında bilgi veriyor.
2 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve parti kurmaylarıyla Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde depremzedelerle buluştu. Bu ziyaret sırasında, Almanya'nın iktidar partisi SPD'nin eş başkanları Saskia Esken ve Lars Klingbeil ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, deprem bölgesine verilecek destek ve kentlerin yeniden inşası konuları ele alındı. SPD Eş Başkanı Klingbeil, Almanya'nın mali yardım sağlayan en büyük donör ülke olduğunu ve Alman uzmanların yeniden imar konusunda destek verebileceğini belirtti.
21 Mart 2023

Yurt dışında kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 Türk seçmen için oy kullanma işlemleri yarın itibarıyla başlayacak. En çok seçmen Almanya'da bulunurken, en az seçmen Brezilya'da kayıtlı. Cumhurbaşkanı seçiminde yurt dışı oyları doğrudan adayların genel oylarına eklenirken, milletvekili seçiminde Türkiye'deki illere göre orantılı olarak dağıtılıyor. Toplam 73 ülkede sandık kurulacak ve seçmen sayıları alfabetik sırayla listelenmiştir.
26 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde partilerin tahmini oy oranlarını ve kendi tavan oy oranlarını hesaplayarak adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, Türkiye'nin 30 büyükşehrinde CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları detaylı olarak listelendi.
2 Mayıs 2023
İşaretlediklerim