Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, bankaların düşük faizli ve uzun vadeli tahvillerinin oluşturduğu sorun için Merkez Bankası'nın bir çözüm aradığını yazdı. Bu tahviller, bankaların mevduatlarının belli bir kısmını TL'de tutma zorunluluğunu yerine getiremeyenlere ceza olarak verilmişti. Faiz artışı durumunda bankaların büyük zararlarla karşılaşacağı ve bu nedenle tahvillerin tasfiyesi talep edildiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın bu konuda bir geri alım ihalesi düzenleyebileceği ve bankaların zararının bir kısmının böylece önlenebileceği ifade ediliyor.
20 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), lira üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla bankalara döviz alım satım fiyatları arasındaki farkın artırılması çağrısında bulundu. Bankalardan bireysel yatırımcılara doların 19,15 liranın altında satılmamasını talep eden TCMB, daha önce de benzer bir talepte bulunmuştu. Alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, döviz talebini azaltmayı ve kısa süreli al-sat işlemlerinde müşteri zararını önlemeyi hedefliyor. TCMB'nin stabil kur politikası, son dönemdeki rezerv düşüşleriyle zorlanıyor.
11 Mart 2023

Merkez Bankası'nın açıkladığı haftalık faiz istatistiklerine göre, 1 Mart haftasında 1-3 aylık Türk Lirası mevduat faizleri yüzde 53,25'e yükseldi. Bu oran, Nisan 2002'den bu yana görülen en yüksek mevduat faiz oranı olarak kaydedildi. Bloomberg HT'nin aktardığı bilgilere göre, bu durum Türkiye ekonomisinde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
8 Mart 2024

Merkez Bankası'nın yayımladığı haftalık para ve banka istatistiklerine göre, bankacılık sektöründeki toplam mevduat miktarı artış gösterdi ve mevduat faiz oranları yüzde 49,3'e yükseldi. TL cinsinden mevduat azalırken, yabancı para cinsinden mevduat hafif bir artış gösterdi. Ayrıca, ticari kredi faizleri yüzde 52,8 ile 21 yılın en yüksek seviyesine, bireysel kredi faizleri ise yüzde 61,3 seviyesine çıktı.
7 Aralık 2023

Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 25'e çıkarmasının ardından, TL vadeli mevduat faizleri yüzde 42'ye kadar yükseldi. Bankacılık sektörü, TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefini tutturmak zorunda. Kamu bankaları TL vadeli mevduat faizini yüzde 35-37 arasında uygularken, bazı özel bankalar döviz dönüşlü KKM hesapları için ekstra 2 puanlık fark uyguladı.
29 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görüldüğünü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirtti. Ayrıca, fiyat istikrarını sağlamak ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşmak için gerekli tüm araçları kullanmaya devam edeceğini ifade etti.
27 Nisan 2023

Türkiye Merkez Bankası (MB), bankacılık sistemine daha fazla lira sağlamaktan ziyade, şimdi sistemden lira çekmeye başladı. Seçimlerden sonra döviz kurları serbest bırakıldı ve dolar/TL ile avro/TL kurları önemli ölçüde yükseldi. Yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarının sona ereceğini belirtti ve kamu bankalarının döviz satışını durdurduğu gözlemlendi. MB'nin döviz rezervi biriktirmesi ve menkul kıymet baskısının gevşetilmesi, TL likiditesinin artmasına ve TL mevduat faiz oranlarının düşmesine yol açtı.
19 Temmuz 2023

Ekonomist Selva Demiralp, Merkez Bankası'nın yüzde 25 civarında bir faiz artışı yapması halinde Türk Lirası'ndaki değer kaybının devam edeceğini ifade etti. Demiralp, Merkez Bankası'nın geçmişte döviz kurlarına müdahale ettiğini ve bu müdahalelerin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, adil piyasa değerinin arz ve talebin serbestçe dengelendiği kur seviyesi olduğunu ve analistlerin farklı politika faizi senaryolarına göre 25 ile 30 arasında bir adil değer tahmininde bulunduğunu söyledi. Demiralp'e göre, yüzde 25'lik bir faiz artışı, enflasyonun önüne geçmeye ve kur korumalı mevduattan doğal çıkışı sağlamaya yetmeyecek ve bu durumda politika faizinin kademeli olarak yükseltilmesi gerekecek.
21 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın 10 Mart'ta tüketici kredilerini menkul kıymet kapsamına almasının ardından ihtiyaç kredi faizleri artış gösterdi. 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredileri için getirilen menkul kıymet zorunluluğunun kaldırılmasına rağmen, TL mevduat faizlerinin hızlı yükselmesi ve bankaların TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturma çabası nedeniyle ihtiyaç kredi faizleri yükseltildi. 10 Mart öncesinde yıllık %33,12 olan ihtiyaç kredi faizleri, yaklaşık iki buçuk ayda 26,5 puan artarak %59,88'e ulaştı.
24 Mayıs 2023

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Merkez Bankası'nın KKM (kor korumalı mevduat) için uyguladığı faiz üst sınırını kaldırmasının ardından, dövizden TL'ye dönen mevduat için getirinin yüzde 17'ye kadar çıkabileceğini ifade etti. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM'nin cazibesinin azalması ve yatırımların gerilemesi sonucu bu sınırın kaldırılması kararı alındı.
27 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile enflasyona endeksli kıymetler için teminat havuzunda uygulanan iskonto oranını yüzde 60'tan yüzde 70'e çıkardığını duyurdu. Bu değişiklik, TCMB'nin 'liralaşma stratejisi' kapsamında ve piyasa işlemleri teminat havuzunda TL cinsi varlıkları desteklemek amacıyla yapıldı. Yeni düzenleme 9 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.
5 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri için özel bankalara da döviz satışı yapacak ve şeffaflık mesajı verdi. Bankalara gönderilen yeni düzenleme talimatına göre, işlemlerde asgari tutar 500 bin dolar ya da avro olarak belirlendi ve komisyon alınmayacak. Bankaların döviz alım talepleri telefon aracılığıyla iletilirken, fazla talepte bulunan bankalara ceza uygulanacağı ve uyuşmazlıklarda telefon kayıtlarının dikkate alınacağı bildirildi.
5 Temmuz 2023

İktidar tarafından Meclis'e sunulan yeni torba yasa teklifi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Hazine tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devredilmesini öngörüyor. Bu değişiklikle, KKM'nin bütçeye olan yükünün sınırlanması amaçlanıyor. Ancak ekonomistler, bu durumun Merkez Bankası üzerindeki yükü artırarak enflasyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
5 Temmuz 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında sıfır stopaj uygulaması yıl sonuna kadar devam edecek. Bu uygulama, TL'nin yabancı paralar karşısında değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılmıştı. KKM hesaplarındaki kazançlardan stopaj alınmazken, normal TL mevduatında stopaj uygulanıyor. KKM hesaplarındaki toplam tutar 2,63 trilyon lira olarak belirtiliyor.
27 Haziran 2023

Türk Lirası vadeli kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerindeki faiz sınırı kaldırıldı ve asgari oran politika faizi olarak belirlendi. Ekonomistler, bu adımı 'örtülü faiz artışı' ve iktidarın ekonomi politikalarının iflası olarak yorumladı. Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, seçim öncesinde döviz talebine karşı tasarruf sahiplerini TL'de tutmak amacıyla yapıldığını belirtti. İktisatçı Uğur Gürses ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, KKM uygulamasının başarısızlığını ifade etti. Ekonomist Güldem Atabay ve eski Hazine müsteşarı Mahfi Eğilmez, piyasa faizlerinin artacağını ve dövize talebin arttığını söyledi. Ekonomist Emrah Lafçı ve ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, uygulamanın maliyetli olduğunu ve bankalara ucuz kaynak sağlandığını ifade etti. Eski Merkez Bankası başkan yardımcısı Fatih Özatay ise KKM'de hedeflerin tutmadığını vurguladı.
31 Mart 2023

Bankaların vadeli mevduat hesaplarına uyguladığı faiz oranları düşüş gösteriyor. Üç aya kadar vadeli hesaplarda ortalama mevduat faizi yüzde 30'un altına indi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçen haftaki enflasyon sunumunda 'sadeleşme' adımlarıyla mevduat faizlerini düşürdüklerini belirtmişti. Bir aya kadar vadeli hesaplarda ortalama faiz yüzde 23,44, altı aya kadar yüzde 26,76, bir yıla kadar ise yüzde 20,19 oldu.
4 Ağustos 2023

Merkez Bankası, liralaşma stratejisi çerçevesinde, şirketlerin yurt dışından elde ettikleri dövizin Türk Lirası'na dönüşümünü teşvik etmek amacıyla bir destek paketi açıkladı. Bu destek paketi kapsamında, şirketlerin Merkez Bankası'na sattıkları döviz miktarının yüzde 2'si kadar dönüşüm desteği alacakları belirtildi. Bankalar da benzer bir taahhütte bulunarak destekten yararlanabilecek. Ancak taahhütler yerine getirilmezse, ilgili şirketlerin Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri bir yıl süreyle kabul edilmeyecek ve ihlal edilen süre için verilen destek geri alınacak.
26 Ocak 2023

Merkez Bankası, bankaların ticari kredi maliyetlerini artırıcı uygulamalar yaptığını tespit etti ve bu uygulamalara son verilmesini talep etti. Bazı bankaların kredileri kısa sürelerle yenileyerek ek ücretler tahsil ettiği belirlendi. Bankacılar, kredi ve mevduat faizleri arasındaki makasın genişlemesi nedeniyle maliyetlerin arttığını ifade ediyor. Merkez Bankası, uygulamaların devam etmesi halinde ilave düzenlemeler yapılacağı konusunda uyarıda bulundu.
18 Ocak 2023

Merkez Bankası, bankaların müşterilerine döviz dönüşlü kur korumalı mevduat (KKM) önererek döviz talebini artırdığını belirtti ve bu uygulamanın devam etmesi halinde bu tür KKM'lerin döviz dönüşlü kabul edilmeyeceğini açıkladı. Bankalar, faiz indirimleri sonrası düşük getiri nedeniyle mevduat yenilemeyen müşterileri yüksek faizli döviz dönüşlü KKM'ye yönlendiriyor. Bu durum, bankaların kaynak maliyetlerinin daha da yükselmesini engellemeyi amaçlıyor. Merkez Bankası'nın uyarısı, bu yöntemin döviz talebini artırarak menkul kıymet tutma yükünü azaltmayacağını vurguluyor.
1 Mart 2023
İşaretlediklerim