Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönünde bir balistik füze denemesi yaptığını bildirdi. Füze, Güney Kore'nin Tongchang-ri bölgesinden fırlatıldı ve Japonya'ya göre 800 kilometre uçtuktan sonra Japon Denizi'ne düştü. Japonya Savunma Bakanlığı denemeyi 'tamamıyla kabul edilemez' olarak değerlendirdi. Bu deneme, Güney Kore ve ABD'nin 'Özgürlük Kalkanı' adlı ortak askeri tatbikatları sırasında gerçekleşti.
19 Mart 2023

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, SpaceX'in Axiom Mission 3 (Ax-3) görevi kapsamında uzaya fırlatıldı. Görev, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleştirildi ve Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak ve 13 bilimsel deney yapacak. Türkiye Uzay Ajansı tarafından verilen bilgiye göre, bu yolculuğun Türkiye'ye maliyeti 55 milyon dolar. Türkiye'nin uzay programı, 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı tarafından yürütülüyor ve ülke, 1994 yılında fırlattığı haberleşme uydusuyla uzay faaliyetlerine başlamıştı.
19 Ocak 2024

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan araştırmacı Chad Greene ve ekibinin yaptığı çalışmaya göre, Grönland iklim değişikliği nedeniyle saatte ortalama 30 milyon ton buz kaybediyor. 1985'ten 2022'ye kadar çekilen uydu görüntülerine dayanarak hazırlanan haritada, Grönland'ın neredeyse tamamını kapsayan 200 binden fazla buzul görüntüsü analiz edildi. Araştırma sonuçlarına göre, Grönland 1992'den bu yana yaklaşık beş trilyon ton buz kaybetti ve bu erime, deniz seviyesinde yaklaşık 13 milimetre yükselme ile sonuçlandı. Araştırmanın bulguları 'Nature' dergisinde yayımlandı.
18 Ocak 2024

Türkiye'nin gelişmiş özelliklere sahip yeni yer gözlem uydusu İMECE, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya başarıyla fırlatıldı. Daha önce üç kez iptal edilen fırlatma sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, uydunun milli savunma, afet yönetimi ve diğer birçok alanda kullanılacağını belirtti. İMECE'nin yörüngedeki testlerinin tamamlanmasının ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edileceği ve tasarım görev ömrünün beş yıl olduğu açıklandı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce Ay'a sert iniş yapma hedefinden bahsedilerek, bu hedefin henüz gerçekleştirilemediği ifade edildi.
15 Nisan 2023

ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral bölgesinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nde fırlatılması planlanan Crew Dragon'u taşıyan SpaceX imzalı Falcon 9 roketinin fırlatılması ertelendi. SpaceX/NASA CREW-7'nin dört kişilik mürettebatıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na gerçekleştireceği görev, planlanan fırlatılışından birkaç saat önce 26 Ağustos'a kadar iptal edildi.
25 Ağustos 2023

İsrail donanmasına ait hücum botları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurdu. İsrail hücum botlarından kentin sahil kesimlerine onlarca roket atıldı. İsrail savaş uçaklarının gece boyu aralıksız hava saldırıları sürerken, şehrin orta kesimleri ve Han Yunus kenti sahil kesimlerindeki yerleşim yerleri denizden atılan roketlerin hedefi oldu. Can kaybı, yaralılar ya da maddi hasara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Ekim 2023

SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Dragon Uzay Aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya dönüşü, Florida kıyılarında hava durumunun uygun olmaması nedeniyle 5 Şubat'a ertelendi. Ekiplerin ISS'ten ayrılış planlarına ilişkin hava koşullarını gözlemlemeye devam edecekleri bildirildi.
3 Şubat 2024

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin 2024 yılında ilk kez bir balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Füze, Japon Denizi yönüne fırlatıldı ve Japon ulusal münhasır bölgesi dışına düştü. Japonya hükümeti, bölgede olası hasar tespiti için çalışmalar yürütüyor ve Başbakan Kişida Fumio, bölgedeki hava ve deniz unsurlarının güvenliğinin sağlanması için talimat verdi. Kuzey Kore'nin son balistik füze denemeleri 2023 yılının Aralık ayında gerçekleşmişti.
14 Ocak 2024

SpaceX şirketinin üst düzey yöneticisi, ABD hükümetinin düzenleyici tedbirlerinin Starship roketinin fırlatılmasını geciktirdiğini belirtti. Bu durumun Ay'a gidiş yarışında Çin'in ABD'nin önüne geçmesine neden olabileceğini ifade etti. Yönetici, lisanslama sürecinin genellikle roket geliştirmeden daha uzun sürdüğünü ve bu durumun giderek kötüleştiğini belirtti. Ayrıca, mevzuat belirsizliğinin şirketin daha verimli bir program oluşturmasını engellediğini kaydetti.
19 Ekim 2023

ABD'de deniz piyadelerine ait bir F-35 uçağı düştü ve pilot sağ kurtuldu. Kazanın ardından uçağın enkazı, Güney Carolina eyaletinde bir kırsal alanda bulundu. Kazanın nedeni hala araştırılıyor ve bu süreçte ek bilgi sağlanamıyor. Kazanın ardından ABD içinde ve dışındaki tüm havacılık birimlerinde iki gün süreyle tüm uçuşlara ara verildi.
19 Eylül 2023

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin Sarı Deniz yönüne seyir füzeleri fırlattığını duyurdu. Füzelerin fırlatılma zamanı sabah 04:00 olarak belirtildi. Bu denemeler, ABD ve Güney Kore'nin 17-31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdiği 'Ulchi Özgürlük Kalkanı' askeri tatbikatının ardından yapıldı. Kuzey Kore devlet medyası, bu tatbikatın Kore Yarımadası'ndaki nükleer savaş riskini artırdığını belirtmişti.
2 Eylül 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait iki insansız hava aracının (İHA) Belgorod bölgesinde ve bir İHA'nın da Kursk bölgesinde düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık, saldırılarda ölen veya yaralanan olmadığını belirtti. Son dönemde Ukrayna'nın, Rusya'nın batı bölgeleri ve Moskova'ya yönelik İHA saldırıları artmıştı.
13 Ağustos 2023

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Jüpiter'in buzlu uydularını incelemek amacıyla Ariane-5 uzay aracını Fransız Guyanası'ndaki Kourou'dan fırlattı. Sekiz yıl sürecek yolculuğun ardından roket, Callisto, Europa ve Ganymede uydularına ulaşacak. ESA'nın Jüpiter’in Buzlu Ayları Keşfi (Juice) misyonu, bu uydularda yaşam için gerekli koşulların olup olmadığını araştıracak. ESA Bilim Direktörü Prof. Carole Mundell, Dünya'daki ekstrem yaşam formlarına atıfta bulunarak, benzer koşulların başka yerlerde de mikroorganizmalar için yaşanabilir olabileceğini belirtiyor.
15 Nisan 2023

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Kazdağları'nda bir orman yangını çıktı. Yangın, Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü Küçükkuyu Şefliği Nusratlı rampaları mevkisinden gelen duman ihbarı üzerine tespit edildi. Çanakkale, Bayramiç ve Edremit'te konuşlu helikopterler ve Edremit'te bulunan dört uçak ile Ayvacık ve çevre işletmelerdeki kara ekipleri yangın alanına sevk edildi. Ekiplerin, yangını kontrol altına alma çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor.
7 Eylül 2023

Rusya, 47 yıl sonra ilk kez Ay'a uzay aracı gönderdi. Bu hamlenin nedeni, Ay'ın nadir elementler açısından zengin olması ve bu elementlerin akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve ileri teknolojilerde kullanılması. ABD, Çin ve Hindistan gibi büyük güçlerin Ay'da nadir elementler konusunda yarışa girdiği bir dönemde, Rusya'nın bu hamlesi uzay ve nadir element rekabetine katılma çabası olarak yorumlanıyor. Ancak, Ay'da madencilik yapılabilirliği konusunda hukuki belirsizlikler bulunuyor.
14 Ağustos 2023

Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, Suriye'nin kuzeybatı bölgesinde de hasara neden oldu. Anadolu Ajansı tarafından aktarılan görüntülerde, Suriye Sivil Savunma ekiplerinin yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmalarını yürüttüğü görülmekte. Deprem, iki ülke arasındaki sınır bölgelerinde de etkili oldu.
6 Şubat 2023

Earth Commission tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, insan faaliyetlerinin gezegenin güvenliğini ve adaletini tehlikeye attığı belirtildi. Sekiz ekolojik göstergeden yedisinde tehlikeli sınırların aşıldığı, küresel sıcaklık artışının güvenli sınır olan 1 dereceyi geçtiği ve yüzey suyu akışında güvensiz seviyelerin görüldüğü tespit edildi. Ayrıca, gezegenin yalnızca yüzde 45 ila 50'sinin bozulmamış ekosistemlere sahip olduğu ve nitrojen ile fosfor kullanımındaki eşitsizliklerin tehlikeli boyutlara ulaştığı bulgularına ulaşıldı.
31 Mayıs 2023

Alper Gezeravcı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak SpaceX'in Axiom Mission 3 (Ax-3) göreviyle uzaya fırlatıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaşmak üzere yola çıkan Gezeravcı, uzaydaki ilk sözlerini Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' sözüyle paylaştı. Gezeravcı'nın bu tarihi yolculuğunun Türkiye'ye maliyeti 55 milyon dolar olarak belirtiliyor. Ax-3 misyonunda ayrıca ABD, İspanya, İtalya ve İsveç'ten astronotlar yer alıyor.
19 Ocak 2024

ABD'li yetkililer, Suriye'de Amerikan askerlerinin yakınlarında faaliyet gösteren Türkiye'ye ait bir insansız hava aracının F-16 ile düşürüldüğünü belirtti. Bu olay, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın PKK'nın Irak ve Suriye'deki tesislerinin meşru hedef olduğunu ve üçüncü tarafların PKK/YPG'li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ettiği açıklamasının ardından gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, düşürülen insansız hava aracının Türkiye'ye ait olmadığını iddia etti.
5 Ekim 2023

Suriye'nin Haseke ilinde ABD güçlerinin konuşlandığı askeri üsse dört ayrı saldırı düzenlendi. Saldırılarda üsler ve çevresine roketler düştü, ancak can kaybı ya da yaralanma bilgisi verilmedi. Son üç günde, Suriye'nin güneyinde ve Irak sınırı yakınlarında ABD ordusunun bulunduğu üslere de saldırılar düzenlendi. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, bu tür saldırılarda artışın olduğuna dikkat çekti.
25 Ekim 2023
İşaretlediklerim