Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, dünya genelinde yetişkinlerin yüzde 17,5'i kısırlık sorunu yaşıyor. Kısırlık, düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 12 ay içinde gebelik elde edilememesi olarak tanımlanıyor. DSÖ, özellikle yoksul kesimlerin tedavi masraflarını karşılamakta zorlandığını ve uygun fiyatlı, yüksek kaliteli doğurganlık tedavisine erişimin artırılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Ayrıca, birçok ülkede kısırlıkla ilgili güvenilir veri eksikliği olduğu ve tedavi maliyetlerinin bazı durumlarda yıllık gelirlerden daha yüksek olabileceği vurgulanıyor.
4 Nisan 2023

İtalya polisi, Sicilya Adası'nın doğusunda Akdeniz'de yaklaşık iki ton ağırlığında uyuşturucu paketleri ele geçirdi. Bu miktar, ülke tarihinde tek seferde ele geçirilen en büyük uyuşturucu miktarı olarak kaydedildi. Ele geçirilen uyuşturucunun piyasa değeri yaklaşık 400 milyon avro (8 milyar 482 milyon TL) olarak tahmin ediliyor. Paketlerin üzerindeki ışıklı sinyal cihazları, uyuşturucuların denize bırakılarak belirli bir gemi tarafından alınması planlandığını gösteriyor.
18 Nisan 2023

Voys video-haber ekibi, Türkiye'de artan metamfetamin kullanımına dikkat çeken bir video dosya yayınladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Met salgını' ifadelerine yer verilen dosyada, madde bağımlıları ve satıcılarıyla yapılan röportajlar, ses kayıtları ve gizli kamera görüntüleri bulunuyor. Voys ekibi, bir AMATEM'den uyuşturucu satın alarak iddiaları doğruladı ve bir satıcının günde 80-100 kişiye metamfetamin sattığını belgeledi.
15 Ocak 2023

Türkiye, tütün kullanımında Avrupa'daki 27 ülke arasında artış gösteren tek ülke olarak dikkat çekiyor. 2012'den sonra tütün kullanım sıklığı ve yasal sigara tüketimi önemli ölçüde arttı. Çocuklar arasında da tütün kullanımı alarm verici düzeylere ulaştı. Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumların raporları, tütünle mücadelenin yetersiz kaldığını gösteriyor. İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği gibi kuruluşlar bu duruma dikkat çekerek, mevcut yasaların kararlılıkla uygulanması gerektiğini vurguluyor.
2 Nisan 2024

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi sonucu ölü sayısı 270'e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, çatışmalarda 2 bin 600'den fazla kişinin de yaralandığını ve BM Dünya Gıda Programı'nın üç çalışanının öldürüldüğünü bildirdi. Güvensiz ortam nedeniyle sağlık hizmetlerinin kısıtlandığı ve bu durumun daha fazla hayatı riske attığı belirtildi.
18 Nisan 2023

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, marihuananın kontrollü kullanımı isimli yasa tasarısının ayrıntılarını tanıttı. Tasarıya göre marihuana uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak ve yetişkinlerin 25 grama kadar marihuana bulundurmasına ve kişisel tüketim için üç bitki yetiştirmesine izin verilecek. Ayrıca, en fazla 500 üyeye sahip olacak kenevir sosyal kulüpleri adı verilen dernekler, kenevir yetiştirebilecek ve dernek üyelerine marihuana tedarik edebilecek. Yasa tasarısıyla marihuana kullanımının kontrollü yasallaşması yönelik bir plan sunduklarını aktaran Lauterbach, tüketimi sınırlamak ve daha güvenli hale getirmek istediklerini belirtti.
16 Ağustos 2023

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla, Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezi başta olmak üzere dünya genelinde bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlendi. Emine Erdoğan'ın video mesajıyla katıldığı ve BM'nin üst düzey isimlerinin konuşma yaptığı bu etkinliklerde, atık yönetimi sorunu global düzeyde ele alındı. BM ve Uluslararası Katı Atık Birliği tarafından hazırlanan Global Atık Yönetim Görünümü Raporu'na göre, atık miktarının 2050 yılına kadar önemli ölçüde artacağı ve bu durumun maliyetler üzerinde büyük bir yük oluşturacağı belirtiliyor. Ancak, alınacak önlemlerle bu maliyetlerin önemli ölçüde azaltılabileceği ve döngüsel ekonomi modeline geçişin maliyet tasarrufu sağlayabileceği vurgulanıyor.
30 Mart 2024

ABD'nin Maryland eyaletinde yasal hale gelen marihuana satışlarından ilk ayın sonunda 87,4 milyon dolarlık gelir elde edildi. Maryland Marihuana İdaresi (MCA), bu rakamın, esrarın sadece tıbbi raporla hastalara satıldığı bir önceki ayki rakamın yaklaşık iki katına karşılık geldiğini belirtti. Yeni yasaya göre, Maryland polisi, marihuana kokusunu veya bulundurulmasını şüphelilerin aranması için gerekçe gösteremeyecek. Ayrıca, marihuananın ebeveynler ve vasiler tarafından kullanılması, devlet yetkilileri tarafından çocuk ihmali olarak değerlendirilemeyecek.
3 Ağustos 2023

Son üç yılda Türkiye’de kumar bağımlılığıyla ilgili başvuru sayısı 2,5 kat arttı. Bu artışta çevrimiçi kumarın etkisi büyük. Moodist Hastanesi Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, çevrimiçi kumarın bağımlılığı artırdığını ve ulaşılabilirliğin bağımlılığı tetiklediğini belirtti. Ayrıca, ergenlerin kumar bağımlılığı risklerinin farkında olmadıkları ve kumarın gençler arasında popüler bir aktivite haline geldiği vurgulandı.
11 Ağustos 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yoksulluk Dayanışma Ofisi, suça sürüklenen çocuklarla ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak, çocukların karıştığı olay sayısının 2021'e kıyasla yüzde 20,5 artarak 601 bin 754'e çıktığı ve 2010'da 100 binin altında olan suça sürüklenen çocuk sayısının 2022'de ikiye katlanarak 206,853'e yükseldiği belirtildi. Rapor, çocukların en çok yaralama, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarına karıştığını ve uyuşturucu madde kullanmak veya satmak suçlarından güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısının 2022'de yüzde 10'luk artışla 27 bin 78'e ulaştığını ifade etti.
16 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2021'de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşti ve bu trend devam ederse 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve genç ölebilir. 5 yaş altı çocuk ölümleri dünya genelinde yüzde 50 azalırken, 5-24 yaş arası ölüm oranlarında yüzde 36, ölü doğum oranlarında ise yüzde 35 düşüş yaşandı. Sahra Altı Afrika ve Güney Asya, çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı bölgeler olarak belirlendi. UNICEF ve DSÖ yetkilileri, temel sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.
10 Ocak 2023

Ekvador'da muz dolu sandıklara saklanmış halde 6,23 ton kokain ele geçirildi. Polis, köpeklerin verdiği işaret üzerine 5 bin 630 paketteki kokaini buldu ve piyasa değerinin 224 milyon dolar olduğu açıklandı. Olayla ilgili beş kişi gözaltına alındı, bunlar arasında muz çiftliğinin sahibi ve konteyneri limana götüren şoför de bulunuyor. Ekvador, Kolombiya ve Peru'da üretilen kokainin Avrupa ve ABD'ye gönderildiği başlıca transit ülkelerinden biri olarak biliniyor.
16 Temmuz 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hipertansiyon ve etkisine ilişkin ilk raporunu yayımladı. Rapora göre, hipertansiyon dünya genelinde her üç yetişkinden birinde görülüyor ve bu hastalığa sahip her beş kişiden dördü yeterince tedavi edilmiyor. Hipertansiyonla yaşayan kişi sayısı, 1990-2019 yılları arasında ikiye katlanarak 650 milyondan 1,3 milyara çıktı. Ülkeler hipertansiyonla mücadelenin kapsamını genişlettiği takdirde 2023-2050 arasında 76 milyon ölümün önlenebileceği belirtiliyor.
19 Eylül 2023

Küresel bir araştırmaya göre, ilaçlara dirençli bakteriler 2050 yılına kadar 39 milyon insanın ölümüne neden olabilir. Araştırma, 1990 ile 2021 yılları arasındaki ilaç direncine bağlı ölüm verilerini analiz etti ve özellikle yaşlı nüfusun tehdit altında olduğunu belirtti. Çalışma, AMR'ye bağlı ölümlerin %80 oranında arttığını ve 2050'de bu oranın %146'ya yükseleceğini öngörüyor. En fazla ölümün Güney Asya, Doğu Asya ve Sahraaltı Afrika'da olacağı tahmin ediliyor.
17 Eylül 2024

Türkiye'de yılda 4 milyon ton pestisit kullanılıyor ve bu durum hem insan sağlığını hem de çevreyi olumsuz etkiliyor. Pestisitler, tarım zararlılarıyla mücadele amacıyla kullanılıyor ancak suyu, toprağı ve havayı kirletiyor. Dünyada her yıl 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakası kaydediliyor ve 11 bin kişi hayatını kaybediyor. Pestisit kullanımı azalacağı yerde artıyor ve bu durum, üreticilerin daha çok ürün alma hırsı nedeniyle oluyor. Pestisitlerin tek kazanan tarafı ise üretici şirketler. Türkiye'de yasak olan pestisitler, ihraç edilen ürünlerde saptanıyor ve geri gönderiliyor.
12 Ekim 2023

Dünya Bankası'nın yeni raporunda, ülkelerin doğal kaynakları daha verimli kullanmaları durumunda iklim değişikliği, ekonomik verimlilik, gıda ve su güvenliği, sağlık gibi küresel sorunların çözülebileceği belirtildi. Rapor, doğal kaynakların kullanımında büyük verimlilik boşlukları olduğunu ve bu boşlukların kapatılmasının dünyanın acil ekonomik ve çevresel sorunlarını çözebileceğini vurguladı. Ayrıca, arazi, su ve diğer doğal kaynakların daha iyi tahsisinin ve yönetiminin, dünya genelinde tarım, otlatma ve ormancılık gelirinde yıllık yaklaşık 329 milyar dolarlık artış ve 2050 yılına kadar dünyayı beslemeye yeterli ek gıda üretimi sağlayabileceği ifade edildi.
27 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uluslararası araştırma görevlilerinin yürüttüğü bir bilimsel çalışma, dünya genelinde obezite oranlarının 1 milyar sınırını aştığını ortaya koydu. The Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, 1990 yılına kıyasla yetişkinlerde obezite oranı bir kat, 5-19 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerde ise dört kat artış gösterdi. Obezitenin, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde daha yaygın olduğu ve kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, diyabet ve belli kanser türlerine yol açtığı belirtildi. DSÖ, obeziteyle mücadele için çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2024

OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Britanyalı kadınlar dünyada en çok içki tüketen kadınlar listesinde birinci sırada bulunuyor, yüzde 26'sı ayda en az bir kez altı kadehten fazla içki içiyor. Erkeklerin oranı yüzde 45 olmasına rağmen, kadınlar arasında bu oran dikkat çekici. Alkol Değişimi UK İcra Kurulu Başkanı Dr. Richard Piper, hükümetin içki tüketiminin zararlarını azaltacak tedbirler alması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, OECD raporuna göre Britanya'da yetişkinlerin elektronik sigara kullanımı yüksek, ancak sigara içme oranları ortalamanın altında.
8 Kasım 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBE) arttığı, günlük bir milyondan fazla insanın bu tür enfeksiyonlara yakalandığı belirtiliyor. Türkiye'de cinsel sağlık bilgilerine erişim kısıtlı ve önleyici yöntemler pahalı olduğu için bulaşma riski yüksek. CYBE'lerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ve 15-45 yaş arasında daha sık görüldüğü ifade ediliyor. Gençlerin bu hastalıklardan korunma bilgisine ve sağlık hizmetlerine erişiminde eksiklikler olduğu, eğitim ve farkındalık yetersizliğinin hastalıkların yayılmasına zemin hazırladığı vurgulanıyor. Kondom kullanımının önemi ve gençlere yönelik cinsel sağlık eğitimi gerekliliği üzerinde duruluyor. Ayrıca, seks işçilerinin kondom erişiminde yaşadığı zorluklar ve bu durumun enfeksiyonların yayılmasına etkisi tartışılıyor.
2 Şubat 2023

Belçika Başbakan Yardımcısı Pierre-Yves Dermagne, ülkede marihuana satışına yönelik yasağın sonlandırılması ve satışın düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Dermagne, marihuana kullanımı veya satışı nedeniyle insanlara dava açmanın, tutuklamanın, ceza vermenin artık anlamsız olduğunu belirtti. Ayrıca, marihuana satışının ve üretiminin devlet tarafından düzenlenmesi gerektiğini, bu sayede devletin gelir elde edebileceğini söyledi.
31 Ağustos 2023
İşaretlediklerim