MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçimlerin ikinci turunda kritik bir konumda olan ve destek talepleriyle gündeme gelen Sinan Oğan için 'fırsatçı aciz' ifadesini kullandı. Bahçeli, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, siyasi gücünü abartan ve siyaseti pazarlık konusu haline getiren kişilerin milli ve ahlaki değerlerle bağdaşmadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin kutuplaşmaya değil, kucaklaşmaya ihtiyacı olduğunu ve 85 milyon Türk vatandaşının birlik olması gerektiğini vurguladı.
18 Mayıs 2023

İbrahim Kaboğlu, 2007-2017 yılları arasında Türkiye'de yapılan anayasal değişikliklerin kişisel iktidar arayışıyla motive edildiğini ve bu süreçte demokratik standartların azaldığını belirtti. Anayasa'da yazılı olmayan fiili durumlar ve uygulamaların arttığını, yasama, yürütme ve yargı arasındaki ayrımın sadece biçimsel kaldığını ifade etti. Kaboğlu, bu değişikliklerin siyasal krizleri ve toplumsal bunalımları derinleştirdiğini ve Türkiye'nin anayasacılık yörüngesinden sapmasına neden olduğunu vurguladı.
2 Mayıs 2024

CHP, anayasa değişikliği tartışmaları ve 'tek adam' yönetim sisteminden parlamenter sisteme geçiş hedefi arasında, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu yoksulluk, yolsuzluk ve yozluk gibi temel sorunlara çözüm üretmeye çalışıyor. Parti, demokratik hukuk devleti ilkelerine uygun hareket etme ve hesap verilebilirlik konularında seçmen desteğiyle baskıyı artırmayı hedefliyor. Ayrıca, eğitimde ve sağlıkta yaşanan sorunlar ile çocuk işçiliğinin artışı gibi toplumsal meseleler de gündemde yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredat taslağı ise dini temaların öne çıkarılması planlarıyla eleştiriliyor.
29 Nisan 2024

Türkiye'de geride bırakılan seçim sürecinin ardından muhalefet kanadında siyasal bir muhasebe ve değişim talebi başladı. Makalede, siyasal muhalefetin toplumsal muhalefeti pasifize ederek sadece Meclis ve seçimlere odaklandığı, bu durumun Türkiye demokrasisi için sorunlar yarattığı belirtiliyor. Ayrıca, CHP'nin sağa kayışının AKP iktidarının rejim inşasını pekiştirdiği ve sokak siyaseti ile toplumsal demokratik mücadelenin ihmal edildiği ifade ediliyor. Yeni CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in değişim söylemlerinin yeterli olup olmayacağı sorgulanıyor ve sol, sosyal demokrat bir siyasetin nasıl inşa edileceği üzerine tartışma çağrısı yapılıyor.
6 Kasım 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın zaferiyle sonuçlanan seçim sonuçlarını değerlendirerek, iktidarın milli ve dini sembollerle gerçek sorunları örtbas ettiğini ve bir tehdit algısı yaratarak gündemi meşgul ettiğini ifade etti. Davutoğlu, iktidarın din ve vicdan özgürlüğü ile terörle mücadele kaygıları üzerinden bir korku iklimi oluşturduğunu ve bu durumun vatandaşların mevcut sorunları görmezden gelmesine neden olduğunu belirtti. Ayrıca, iletişim kanallarının kendilerine kapalı olması sebebiyle vatandaşlara yeterince ulaşamadıklarını dile getirdi.
29 Mayıs 2023

Zülal Kalkandelen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın demokrasiye sıcak bakmadığını ve siyasal İslamcı bir yol izlediğini öne sürüyor. Erdoğan'ın anayasayı değiştirme ve laikliği ortadan kaldırma hedeflerinin altını çiziyor. Ayrıca, CHP'nin muhalefet rolünü nasıl benimsediğini ve toplumsal direnişin nasıl dizginlendiğini tartışıyor. Kalkandelen, eğitimde dinselleşme ve çocuklara yönelik Kuran kursları gibi konuların müzakere edilip edilmediğini sorguluyor.
5 Mayıs 2024

Osman Ulagay, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ekonomi politikalarını eleştirdi. 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi sonrası, AKP'nin 'biz ve onlar' anlayışıyla hareket ettiğini ve ekonomide yandaş firmalara öncelik verdiğini belirtti. Devlet ihaleleri ve kur garantili projelerin bu firmalara verildiğini, devlet kaynaklarının bu firmaların büyümesi için seferber edildiğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz politikalarının enflasyonu artırdığını ve devlet bankalarının düşük faizle yandaş firmaları desteklediğini vurguladı.
20 Mart 2024

Altan Öymen, Türkiye'nin son seçim sonuçlarının ülkenin yeniden demokratikleşme sürecine giriş yapabileceğini belirtiyor. Öymen, mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, tek bir kişinin elinde toplanan yetkiler nedeniyle, ülkenin ekonomik ve sosyal durumunu olumsuz etkilediğini ve demokrasinin temel unsurlarının işlemesini engellediğini ifade ediyor. Yazıda, seçim sonuçlarının memnuniyet verici olduğu ancak demokratikleşme sürecinin devamının önemine vurgu yapılıyor.
3 Nisan 2024

AKP'nin kurucularından Bülent Arınç, Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ertelenmesi gerektiğini öne sürdü. Anayasa'nın 78. maddesi sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirtirken, Arınç bu maddeye tabu gibi bağlı kalınamayacağını ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer muhalefet temsilcileri Arınç'ın bu önerisine sert tepki gösterdi. Arınç ise kendisinin tarafsız bir konumda olduğunu ve AKP'nin işine yarayacak bir öneride bulunmadığını savundu.
17 Şubat 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlık döneminde 'terör örgütü kurucularının' yararlanacağı bir 'pişmanlık yasası' teklifinde bulunduğunu belirtti. Yavaş, iktidarın PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşme iddialarına ve HDP'li Ahmet Türk'ün bu konudaki açıklamalarına atıfta bulundu. Ayrıca, İYİ Parti ve CHP'nin cumhuriyetin kurucu değerlerine bağlı olduğunu ve terörle işbirliği yapmadıklarını ifade etti. Yavaş, Erdoğan'ın geçmişte Meclis'e üç kez 'pişmanlık yasası' teklif ettiğini ve milletvekillerinin tepkisi üzerine bu maddenin geri çekildiğini söyledi.
10 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından iktidar, kendisine yakın medya kuruluşlarına 'rutine dönüş' çağrısında bulundu. RTÜK, iktidarın taleplerine uymayan kanalları takip edecek ve cezaların gündeme alınacağı belirtiliyor. İktidarın imajını düzeltme çabası içinde olduğu ve haber kanallarına 'tedbir' getirildiği, yayınların daha umutlu içeriklere odaklanması istendiği ifade ediliyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın RTÜK üzerinden ceza planları yaptığını eleştirdi ve haber yapmanın suç olmadığını vurguladı.
18 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM'de yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasaları ihlal ettiğini ve ülkeyi kişisel çıkarları doğrultusunda yönetmeye çalıştığını iddia etti. Erdoğan'ın, seçimlerin kendi istediği zaman ve şartlarda yapılmasını planladığını ve bu durumun Türkiye'nin bir aile şirketi veya kişisel mülkü olmadığını vurguladı. Baş, Anayasa'nın ve yasaların ülkeyi yöneten temel metinler olduğunu ve bunların ihlal edilmesine karşı çıkacaklarını belirtti.
25 Ocak 2023

AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunarak, partiler arasında bu konuda bir uzlaşı sağlanmaması durumunda kaos çıkabileceğini belirtti. Anayasa'nın 78. maddesi seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtirken, Arınç bu durumun Anayasa değişikliği ile mümkün olabileceğini ifade etti. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimleri erteleyebileceği yetkisinin olduğunu iddia etti.
17 Şubat 2023

AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, Elips TV'de katıldığı bir programda Türkiye'de dini yaşamın sekülerleştiğini, dindarlığın içinden ahlakın kaybolduğunu ve dinin siyasallaşmasının bir yara olduğunu belirtti. İmam hatip okullarının sayısının artmasını olumlu bulduğunu ancak dindar ve imam hatipli kişilerin yolsuzluk ve suç örgütleriyle anılmaması gerektiğini vurguladı. Hizbullah ve DAEŞ gibi radikal grupları eleştirdi ve Türkiye'de başörtüsü mücadelesinin geldiği noktayı sorguladı. Ekonomik sorunlara da değinen Arınç, alım gücündeki düşüşe dikkat çekti.
8 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin oy oranındaki düşüşü değerlendirdi. Demirtaş, devletin imkanlarının sınırsız kullanımı, AKP-MHP iktidarının mühendislik çalışmaları ve Türklük inşası gibi faktörlerin yanı sıra, HDP'nin seçim stratejilerindeki amatörlüğü ve kurumların işlememesini eleştirdi. Ayrıca, Kürt siyasi hareketinin toplumdaki değişimleri doğru analiz edemediğini ve sloganlarla ilerlemenin mümkün olmadığını belirtti. Demirtaş, partinin yeniden yapılanma süreci başlatması gerektiğini vurguladı.
31 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaptığı açıklamada, AKP hükümetine yönelik eleştirilerini sürdürdüğünü ve değişim için neo-liberal tek adam rejiminden başlayacaklarını belirtti. Meclis'te yapılan ilk grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, yaşanan felaketin yaralarını sarmaya çalıştıklarını ve iktidarın yanı sıra zihniyet değişikliğine de ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Ayrıca rant odaklı siyasetin ve devletin soyulmasının eleştirisi yapıldı ve siyasi düzenin köklü bir değişime ihtiyacı olduğunu ifade etti.
21 Şubat 2023

Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulus Meydanı’nda toplanan hayvanseverler, köpeklerin öldürülmesine karşı bir eylem düzenledi. Doğa, İnsan, Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Tülay Danacıoğlu, sahipsiz köpeklerin toplatılmasının ve barınaklarda tutulmasının hayvanların doğal yaşam hakkına aykırı olduğunu belirtti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu’ndan Haydan Özkan ise kısırlaştırmanın önemine dikkat çekerek, çözümün doğumu engellemek olduğunu vurguladı. Eylemde, belediyelerin gönüllü hayvanseverlerle işbirliği yaparak kısırlaştırma seferberliği başlatması gerektiği ifade edildi.
30 Haziran 2024

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDP'ye açılan kapatma davası sonrasında partilerinin seçimlere hazırlandığını ve Türkiye'nin her yerinde örgütlendiklerini belirtti. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı alternatif planlar geliştirdiklerini ve HDP'nin köklerinden çıkan yüzlerce filizden biri olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun Van ve Ağrı'da coşkulu karşılanmasını Kürt halkının barış ve demokrasiye olan inancının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, ekoloji ve hayvan hakları konusunda da partilerinin politikalarını ve Meclis'te yapacakları çalışmaları anlattı.
9 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile arasında gerginlik olduğuna dair sosyal medyada dolaşan iddialara Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla yanıt verdi. Soylu, Erdoğan'ı 'davamızın lideri' olarak nitelendirdi ve milletvekili adaylığı konusundaki tartışmalara girmeyeceğini belirtti. Ayrıca, AKP'nin 14 Mayıs seçimleri için mevcut bakanların çoğunu milletvekili adayı olarak göstermeyi planladığı ve özellikle deprem bölgelerinden aday gösterilecek bakanlarla kaybedilen desteği geri kazanmayı hedeflediği bilgisi verildi.
25 Mart 2023

Fransız gazetesi Le Monde'da yayınlanan bir makalede, Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremler sonrasında AKP hükümetinin sorumluluktan kaçtığı ve kötü yönetimi örtbas etmeye çalıştığı iddia edildi. 1999 İstanbul depremi sonrası iktidara gelen AKP'nin, 20 yıllık kötü şehir planlaması, ihmal, yolsuzluk ve imar affı gibi politikalarıyla felakete zemin hazırladığı belirtildi. Deprem vergilerinin ve imar affından elde edilen gelirlerin hesap verilmeden başka alanlara aktarıldığı, devletin arama kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığı ve etnik, dini azınlıklar ile Suriyeli mültecilerin yardımlarda adaletsizlik yaşadığı ifade edildi. Ayrıca, AKP'nin deprem sorumluluğunu müteahhitlere yıkmaya çalıştığı ve olağanüstü hal uygulamasını kalıcı hale getirmeyi planladığı öne sürüldü.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim