Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel sıcaklıkların artmasına neden olan El Nino hava olayının sona erdiğini ve yıl sonundan itibaren gezegeni serin tutan La Nina hava koşullarının etkili olacağını açıkladı. WMO, bu yıl temmuz-eylül döneminde La Nina'nın görülme olasılığını yüzde 60 olarak tahmin ediyor. Örgüt, son dokuz yılın kayıtlara geçen en sıcak dönem olduğunu ve 2023'ün şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğunu belirtti. WMO yetkilileri, El Nino'nun sona ermesinin uzun vadeli iklim değişikliğinde bir duraklama anlamına gelmediğini vurguladı.
4 Haziran 2024

Türkiye'de geçen yıl yaz aylarında yaşanan kavurucu sıcaklıkların bu yıl da devam etmesi ve rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin büyük bir bölümünde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve çeşitli bölgelerde yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Akdeniz ve step iklimlerinin etkisi altına gireceği ve kuzeydoğu Anadolu dışında soğuk iklim kuşağının ortadan kalkacağı öngörülüyor.
26 Nisan 2024

İspanya Bilimsel Araştırmalar Yüksek Konseyi'ne bağlı bir ekip, 2022 yazında ülkede son 700 yılın en sıcak yazının yaşandığını belirledi. Araştırmacılar, geçmiş hava durumu verilerine bakarak, 2022 yazında ülkedeki deniz yüzeyi sıcaklığının ortalamadan 3,3 derece, karanın da ortalamadan 2,1 derece daha sıcak olduğunu tespit etti. Ayrıca, 2022 yazının son 279 yılın en kurak yazı olduğu bilgisine de ulaşıldı.
9 Ekim 2023

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC), Antarktika'daki deniz buzlarında bu yıl erimenin son 45 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. Her yıl kıtanın yaz aylarının yaşandığı şubat ayı sonuna doğru Antarktika deniz buzunun en düşük seviyesine geldiği kış aylarında eski durumuna döndüğü ancak bu yıl buzun beklenen seviyelere ulaşmadığı kaydedildi. Bilim insanları, iklim krizi nedeniyle Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun sabit biçimde azaldığını ancak Antarktika’dakinin, son dönemde rekor yüksek seviyelerden rekor düşük seviyelere iniş ve çıkışlar kaydettiğini, 2016’dan itibaren de giderek küçülme eğilimine girdiğini vurguluyor.
31 Temmuz 2023

İklim değişikliğinin enflasyon üzerindeki etkileri ve merkez bankalarının fiyat istikrarını koruma kabiliyetleri üzerindeki potansiyel etkileri giderek daha fazla önem kazanıyor. Avrupa Merkez Bankası ve bilim insanlarının yaptığı araştırma, küresel ısınmanın ve sıcak hava dalgalarının gıda fiyatlarını ve genel enflasyonu artıracağını gösteriyor. Araştırmaya göre, iklim değişikliği 2035 yılına kadar gıda maliyetini her yıl yüzde 1,49 ila 1,79 puan, genel enflasyonu ise 0,76 ile 0,91 puan arasında artıracak.
27 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) yayınladığı rapora göre, G20 ülkeleri emisyon azaltma taahhütlerini yerine getirmiyor ve bu durum, yüzyıl sonunda küresel sıcaklık artışının 2,9 dereceye kadar yükselmesine yol açabilir. 2022'de sera gazı emisyonları yüzde 1,2 artarak rekor seviyeye ulaştı. Enerji sektörü en büyük paya sahipken, ABD ve Çin en çok emisyon üreten ülkeler arasında. UNEP, ülkelerin ulusal katkı beyanlarındaki emisyon azaltım hedeflerini güncellemeleri gerektiğini belirtiyor.
25 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, 11-16 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkili olacak ve sıcaklıklar mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerine çıkacak. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıkların bir hafta boyunca yüksek seyredeceği, İstanbul'da 35 dereceye, Ege'nin iç kesimlerinde 40 dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca düşük nem oranı nedeniyle Ege ve Akdeniz bölgelerinde orman yangını riskinin arttığı belirtiliyor.
12 Temmuz 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün El Nino koşullarının başladığını duyurmasının ardından, aşırı hava olayları ve yeni sıcaklık rekorlarına yol açabileceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin de son yılların en etkili Afrika sıcak hava dalgasını yaşaması bekleniyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, aşırı sıcakların özellikle yaşlılar ve çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Güler, sıcak havalarda vücutta meydana gelen değişiklikleri ve alınması gereken önlemleri detaylandırıyor.
7 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 19-24 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkacağını bildirdi. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıkların 3 ila 8 derece, diğer bölgelerde ise 1 ila 5 derece mevsim normallerinin üstünde olması bekleniyor. Bazı illerde sıcaklıkların 41 dereceye kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Vatandaşlar, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar için günün en sıcak saatlerinde dikkatli olmaları ve tedbir almaları konusunda uyarıldı.
18 Temmuz 2023

Avrupa genelinde etkili olan sıcak hava dalgası sebebiyle İtalya'da 16 kentte kırmızı alarm verildi ve insanların öğle saatlerinde güneşe çıkmamaları tavsiye edildi. Roma'da salı günü sıcaklığın 43 dereceye ulaşması bekleniyor. ESA, Sicilya ve Sardinya adalarında sıcaklıkların 48 dereceye çıkabileceğini ve Avrupa'daki rekor sıcaklığın aşılmasının mümkün olduğunu bildirdi. Sıcak hava dalgası, Cerberus adlı yüksek basınç alanından kaynaklanıyor ve dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılan bir dönemde yaşanıyor.
15 Temmuz 2023

Türkiye, çarşambadan itibaren yazın en sıcak günlerini ifade eden eyyam-ı bahur etkisine girecek. Bu dönemde çöl sıcakları, cehennem sıcakları ve Afrika sıcakları gibi terimlerle anılan sıcak hava dalgaları, Türkiye'nin güney ve batı bölgelerinde etkisini gösterecek. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, sıcaklıkların bu sene mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve birçok ilde sıcaklık rekorları kırıldığını belirtti.
30 Temmuz 2023

Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino etkisi nedeniyle Türkiye'de eylül ayı sıcaklık ortalamasının normal değerlerin üzerinde olacağını belirtti. El Nino'nun Türkiye'ye yağış getireceğini ve bu sayede geçen seneki kuraklığın yaşanmayacağını umduğunu ifade etti. Kurnaz, 2024 yılında dünya genelinde ölçülen rekor sıcaklıklardan çok daha yüksek değerlerin görüleceğini de belirtti.
29 Ağustos 2023

ABD'nin güney bölgelerinde haftalardır devam eden aşırı sıcak hava dalgası, kuzey eyaletlerine de yayılarak 190 milyon insanı etkiledi. Ulusal Meteoroloji Servisi, ülkenin kuzeydoğu şehirlerinde aşırı sıcak hava uyarısında bulundu ve halk sağlığı için risk oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, California, Idaho, Montana ve Nevada'da yüksek ısı, rüzgar ve düşük nem nedeniyle orman yangınları tehlikesine dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, temmuz ayının insanlık tarihinde kaydedilen en sıcak ay olduğunu belirtti.
29 Temmuz 2023

Britanya'da iklim değişikliğinin etkisiyle 1884'ten bu yana kaydedilen en sıcak Eylül ayı yaşandı. İngiltere'de bu Eylül'de kaydedilen 16,7 derece, bir önceki rekor olan 2006 Eylül'ündeki 16,5 dereceyi geride bıraktı. Britanya Meteoroloji Kurumu, bu yılki Eylül ayı ortalama sıcaklığının 15,2 derece olmasının, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan neredeyse imkansız olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yıl Britanya'da hava sıcaklığına bağlı nedenlerle 4 bin 507 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
2 Ekim 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete göre, Mart ayında Türkiye'de yıllık enflasyonun yüzde 69'a ulaşması beklenmektedir. Ankete katılan piyasa katılımcıları aylık enflasyonun ise yüzde 3,5 olacağını öngörüyor. Yıllık enflasyon için en yüksek beklenti yüzde 70,5 iken, en düşük beklenti yüzde 67,7 olarak belirlenmiştir. 2024 yıl sonu için enflasyon beklentisi ise yüzde 44 olarak kaydedilmiştir. Bu beklentiler, Şubat ayında yıllık enflasyonun yüzde 67,07 ve aylık enflasyonun yüzde 4,53 olduğu bir dönemden sonra gelmektedir.
29 Mart 2024

Meteoroloji uzmanları, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının Türkiye'de yarın ve cumartesi günü pik yapacağını ve sıcaklıkların İstanbul'da 37-38, Ankara'da 39-40, İzmir'de 42, Aydın, Şanlıurfa ve Mardin'de ise 45 derecelere çıkacağını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek, sera gazları ve fosil atıkların kullanımının gelecekte sıcaklıkların artmasına yol açacağını ifade ediyor. Ayrıca, sıcak hava dalgalarının orman yangınları riskini artırdığı ve aşırı sıcakların 10 gün süreceği vurgulanıyor.
13 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Abdullah Macit, hava sıcaklığının Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu’da 2 ila 4 derece, diğer bölgelerdeyse 4 ila 8 derecenin üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Özellikle güney kesimlerde 2-4 derece, iç kesimlerdeyse 6-8 dereceye varan mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık artışı beklendiğini dile getirdi. Ankara’da hava sıcaklığının hafta sonuna kadar yaklaşık 40, İstanbul’da 34, İzmir’de 36, Antalya’da da 34 dereceye çıkmasını beklediklerini belirtti.
31 Temmuz 2023

The Lancet Public Health dergisinde yayımlanan bir rapora göre, Avrupa'da 2100 yılında aşırı sıcaklardan kaynaklı ölümlerin günümüze oranla beş kat artması bekleniyor. Avrupa Birliği Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nin (JRC) raporu, 27 AB ülkesi ile Britanya, İsviçre ve Norveç'teki hava sıcaklıklarının etkilerini analiz etti. Raporda, özellikle Avrupa'nın güney bölgelerinde, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Malta'da sıcaklık kaynaklı ölümlerin beş kata kadar artabileceği belirtildi. Uzmanlar, aşırı sıcak havanın aşırı soğuk havaya oranla daha az öldürücü olduğu görüşüne katılmadıklarını vurguladı.
22 Ağustos 2024

Yeni bir araştırmaya göre, kutup buzullarının erimesi Dünya'nın dönüşünü yavaşlatarak günlerin uzamasına neden oluyor. İnsan kaynaklı küresel ısınma nedeniyle Grönland ve Antarktika'daki buz tabakalarının erimesi, suyun ekvator çevresindeki denizlere dağılmasına yol açıyor ve bu da Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatıyor. Araştırma, 1900 ile 2000 yılları arasında gün uzunluğundaki yavaşlama oranının yüzyılda 0.3-1.0 milisaniye arasında değiştiğini, ancak 2000'den bu yana bu oranın 1.3 ms/cy'ye yükseldiğini gösteriyor. Emisyonlar azaltılmazsa, yavaşlama oranının 2100 yılına kadar yüzyılda 2.6 milisaniyeye ulaşacağı öngörülüyor.
16 Temmuz 2024

ABD'deki Oregon Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, dünyanın 2023 yılında iklim değişikliğiyle bağlantılı aşırı koşullara maruz kaldığını ortaya koydu. Araştırmanın başyazarı Dr. William J. Ripple, küresel sıcaklıklardaki her 0,1 derecelik artışın milyonlarca insanın ölümüne yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. BioScience dergisinde yayımlanan raporda, rekor sıcaklıklar ve buzul seviyelerindeki düşüş gibi aşırılıklar sıralandı. Ripple, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve ormanların korunması gibi acil adımların atılması gerektiğini vurguladı.
27 Kasım 2023
İşaretlediklerim