İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremleri sonrasında sosyal medyada paylaşılan ve polislerin hırsız ve yağmacılara işkence yaptığına dair görüntülerin gerçekliğinin yetkili savcılıklarca araştırılması gerektiğini ifade etti. Türkdoğan, işkencenin insanlık suçu olduğunu ve zaman aşımına uğramadığını vurgulayarak, görüntülerdeki kişilerin tespit edilip soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin cezasızlık politikasından cesaret alan güvenlik görevlilerinin işkence suçuna karıştığını ve bu durumun ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Türkdoğan, işkence görüntülerinin sosyal medyada dolaşmasına rağmen yetkililerin harekete geçmediğini eleştirdi ve bu durumun Türkiye'deki cezasızlık sorununu gösterdiğini belirtti.
12 Şubat 2023

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis komisyonunda görüşülmeye başlandı. Teklife göre, bir hayvanın sahipli sayılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi gerekiyor. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kedilerin de sahipsiz hayvanlar kategorisine alındığını belirterek tepki gösterdi. AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, kedilerin zarar vermediği için şu anda gündemde olmadığını ifade etti.
18 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBMM gündemine gelen sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısının uygulanamayacağını dokuz maddede açıkladı. İmamoğlu, mevcut yasanın bile tam uygulanmadığını, sahiplendirme çalışmalarının yetersiz olduğunu ve yasa tasarısının biyolojik dengeyi bozabileceğini belirtti. Ayrıca, milyonlarca sokak hayvanının uyutulmasının vicdanlarda derin tahribat yaratacağını vurguladı. İmamoğlu, çözüm olarak hayvanların rehabilitasyonunun yapılması ve gönüllülerle işbirliği içinde takibinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
16 Temmuz 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve muhalefetin desteğini almayı hedeflediklerini belirtti. Yenişehirlioğlu, diğer ülkelerdeki modelleri incelediklerini ve çalışmaların 10-15 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Teklifin Meclis kapanmadan önce Genel Kurul'a sunulması planlanıyor.
23 Mayıs 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları için hazırlanan yasal düzenlemenin taslağının AKP Meclis grubuna gönderildiğini açıkladı. Tunç, yasa tasarısının Tarım ve Orman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Adalet bakanlıklarının ortak çalışması sonucu hazırlandığını belirtti. Hayvanları koruma konusunda kararlılıklarını sürdüreceklerini vurgulayan Tunç, hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaların artırıldığını ve hayvan tanımlarının netleştirildiğini ifade etti. Ayrıca, insan sağlığını tehdit eden durumların da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
29 Mayıs 2024

Hatay'ın Antakya ilçesinde, emniyet birimleri ve çeşitli ekiplerin kontrolünde yürütülen enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, ses duyulması üzerine durdurulan çalışmalarda Terrier cinsi bir köpek canlı olarak kurtarıldı. Köpeğin, mahsur kaldığı yerde bulunan mama sayesinde hayatta kaldığı anlaşıldı ve veteriner kontrolü için seyyar kliniğe gönderildi. Aynı çalışmalar sırasında köpeğin sahibi olduğu düşünülen bir kişinin cansız bedenine de ulaşıldı.
3 Mart 2023

Sinop'un Türkeli ve Ayancık ilçelerindeki limanlara demir atan balıkçılar, altı köpeği ölü bulduklarını ve diğer köpeklerin de ölmek üzere olduğunu belirtti. Balıkçılar, durumu yetkililere bildirdiklerini ancak yardım alamadıklarını ifade etti. Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, kendilerine böyle bir talebin gelmediğini söyleyerek hemen ekip göndereceklerini açıkladı. Türkeli Helaldı Muhtarı Hayri Gürleyen ise barınak eksikliğinden bahsederek, daha önce barınak talebinde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını dile getirdi.
29 Ocak 2023

5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası'nda değişiklik öneren ve milyonlarca hayvanın öldürülmesinin önünü açacak teklif, Meclis’in Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçti. Teklifin sahibi AKP ve MHP’liler TBMM Genel Kurulu’nda evet oyu verirse, Türkiye tarihinin gördüğü en büyük hayvan katliamına davetiye çıkaran teklif yasalaşacak. Özgür Gürbüz, bu yasa teklifinin sokak hayvanlarını yok edeceğini ve sokakları yaşanmaz hale getireceğini savunuyor.
25 Temmuz 2024

İstanbul Bayrampaşa'da bir sokak kedisini poşete koyup götürdükten sonra tekmeleyerek öldüren Y.C. isimli şahıs, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından polis tarafından Mersin'de yakalandı. Polis incelemesi sonucunda, Y.C.'nin iş yerinde kediye şiddet uygulayarak ölümüne neden olduğu belirlendi. Şüpheli, 'hayvan hırsızlığı', 'hayvana kötü muamele' ve 'hayvana işkence yaparak öldürme' suçlarından mahkemeye sevk edilerek tutuklandı.
7 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Başakşehir'de Eros adlı kedinin öldürülmesi olayında katil İbrahim Keloğlan'a verilen iki yıl altı ay hapis cezasını, Hayvanları Koruma Kanunu'na atıfta bulunarak savundu. Bu cezanın kanun kapsamında bugüne kadarki en yüksek ceza olduğunu belirtti. Keloğlan, iyi hal indirimiyle serbest bırakıldı ve yurt dışına çıkış yasağı kondu. Cumhuriyet Başsavcılığı, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararına itiraz etti.
13 Mart 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hükümetin sahipsiz sokak hayvanlarını uyutmayı içeren düzenlemesine karşı çıktı. Özel, bu yöntemin maliyetinin yüksek olduğunu ve kısırlaştırma gibi alternatiflerin daha uygun olduğunu belirtti. Ayrıca, bu düzenlemenin vicdansızlık olduğunu vurguladı ve sokak hayvanlarının uyutulmasına karşı olduklarını ifade etti. Hükümetin bu düzenleme için muhalefetin desteğini aradığı bildirildi.
28 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye'nin sokak hayvanları sorununa dikkat çekerek, hükümetin sokak hayvanlarını 'uyutma' planına karşı olduğunu belirtti. Özel, bu sorunun sınıfsal bir boyut kazandığını ve çözümün 'uyutma' olmadığını vurguladı. AKP'nin bu düzenlemeyi Meclis'e getirmeye hazırlandığını ve muhalefetin desteğini almak istediğini ifade etti. Özel, partiler arasında insancıl bir çözüm için uzlaşma çağrısında bulundu.
24 Mayıs 2024

İstanbul Başakşehir'de, Eros isimli kediyi öldüren İbrahim Keloğlan, iyi hal indirimi uygulanarak iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı ve serbest bırakıldı. Keloğlan'a yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Olay, 'Ağaoğlu My World Europe' sitesinde gerçekleşti ve kamuoyunda büyük tepki topladı. Hayvanseverler, Küçükçekmece Adalet Sarayı'nda adalet talebiyle toplandı. Savcı, sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını talep etmiş, ancak mahkeme iyi hal indirimi uyguladı.
13 Mart 2024

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 kişinin yargılandığı davada, HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e hapis cezaları verilmişti. Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar hakkında tahliye ve beraat kararları çıkmıştı. Savcılık, bu tahliye ve beraat kararlarına itiraz ederek sanıkların yeniden tutuklanmasını talep etti. Bu gelişme, davanın hukuki sürecinde yeni bir aşamaya işaret ediyor.
17 Mayıs 2024

AKP'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve kabul edilen önergeyle, sokak hayvanlarına ilişkin 'uyutma' düzenlemesinin görüşülmesi 1 Ağustos'a kadar öne çekildi. Bu düzenleme, 9’uncu Yargı Paketi, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi ve Tüketicilerin Korunması Yönelik Kanun Teklifi görüşmelerinin önüne alındı. Düzenleme, kamuoyunda ve çeşitli sivil toplum kuruluşları arasında tartışmalara yol açtı. Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı'nın Meclis'e girişi yasaklandı ve düzenlemeye karşı çıkanlar engellendi.
27 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve en az 13 hayvanın mahsur kaldığı Galeria Sitesi'nin yıkımına başlandı. Yıkım öncesinde hayvanları kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı ve hiçbir nakliye şirketi yıkım alanına araç yanaştırmayı kabul etmedi. Yıkım sırasında hayvanların kaçışı için fırsatlar yaratılmaya çalışıldı, ancak hayvanseverler ve HDP'li vekillerin girişimleriyle yıkım, içeride bir kedi tespit edilip kurtarılana kadar durduruldu.
22 Şubat 2023

İstanbul Valiliği, Esenyurt'ta bir köpek tarafından ısırılan altı yaşındaki bir kız çocuğunun kuduz olduğu yönündeki sosyal medya iddialarını yalanladı. Valilik, çocuğun hastaneye kaldırıldığını ve rutin prosedür gereği kuduz aşısı yapıldığını belirtti. Çocuğun sağlık durumunda herhangi bir olumsuzluk belirtisi görülmediği ve tedavisinin devam ettiği bildirildi. Ayrıca, çocuğu ısıran köpeğin Esenyurt Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğüne bağlı barınakta gözlem altına alındığı ifade edildi.
22 Eylül 2023

Halkların Demokratik Kongresi'nin Ankara'da düzenlemeyi planladığı 'Ermeni Soykırımı' konulu panel, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Twitter üzerinden yaptığı hedef gösterici açıklamaların ardından tehditler alması sonucu Ankara Valiliği tarafından yasaklandı. HDK, yasaklama kararını kınayarak panelin bilimsel bir tartışma ortamı sağlayacağını ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti. Özdağ ise valiliğin kararını takdirle karşıladığını ve teşekkür ettiğini ifade etti.
24 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sokak hayvanlarını uyutmayı öngören düzenlemeye 'Evet' oyu veren milletvekillerini tebrik etti. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenleme, kamuoyunun tepkilerine rağmen onaylandı. Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen toplantıda, milletin meclisinin kritik bir sınavı başarıyla geçtiğini belirtti. Ayrıca, muhalefeti milli meselelerde basiretsizlikle suçladı ve İsrail'e karşı Türkiye'nin duruşunu vurguladı.
30 Temmuz 2024
İşaretlediklerim