Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın bu ay 500 baz puan faiz artıracağını ve yıl sonunda faiz oranının yüzde 40'a ulaşacağını tahmin etti. Banka önceki tahminlerinde yüzde 40 faiz oranına Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra ulaşılacağını öngörmüştü. Londra merkezli banka HSBC ise politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 32,5'e çekilmesini bekliyor.
20 Ekim 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar oy birliğiyle alındı ve Fed, işsizlik oranının düşük, enflasyonun ise yüksek kalmaya devam ettiğini belirtti. FOMC'nin uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflediği, bu hedeflere ulaşma konusunda risklerin dengelendiği ifade edildi. Fed Başkanı Powell, ekonominin beklendiği gibi seyretmesi durumunda bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olacağını söyledi.
31 Ocak 2024

Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının ardından, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısında faiz artırması bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurguluyor ve yüzde 20-40 arasında bir artış öngörülüyor. Şu anki faiz oranı yüzde 8,5 iken, Twitter'da ekonomi analizleri yapan 'beşyüzyedi' isimli kullanıcı, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması durumunda kredi kartı ve KMH faizlerinin aylık yüzde 2,36'ya yükseleceğini hesapladı.
15 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın düzenli olarak yaptığı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 35,76 olarak belirlendi. Ocak ayında bu beklenti yüzde 32,46 idi ve bu ay itibarıyla üç puanın üzerinde bir artış gösterdi. Aynı zamanda, piyasanın yıl sonu dolar/TL beklentisi ocak ayındaki 23,11'den şubatta 22,83'e düştü. Uzmanlar, enflasyonda beklenen baz etkisi düşüşünün seçimlere yaklaşırken iktidar tarafından fiyatlar gerilemiş gibi sunulabileceğini öngörüyor.
17 Şubat 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023

Merkez Bankası, 2023 yılının ikinci enflasyon raporunu yayımladı ve yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3 olarak belirtti. Ayrıca, 2024 sonunda yüzde 8,8 ve 2025 sonunda yüzde 5 enflasyon oranı beklediğini ifade etti. Bu tahminler, 26 Ocak'ta yayımlanan önceki rapordaki beklentilerle aynı. Merkez Bankası, enflasyon hedefini en son 2010 yılında tutturmuş ve son 12 yılda hedeflerinin uzağında kalmıştır.
4 Mayıs 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Aralık ayı toplantı tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda, para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı olacağı belirtilirken, Fed yetkilileri faiz oranlarının zirve veya zirveye yakın seviyelerde olduğunu ve enflasyon risklerinin azaldığını ifade etti. 2024 sonunda faiz indiriminin uygun olabileceği görüşüne yer verildi. Fed, 2023'ün son toplantısında politika faizini yüzde 5,25 - 5,5 aralığında sabit tutmuş ve 2024 için 75 baz puanlık indirim öngörmüştü.
4 Ocak 2024

Bloomberg ajansına konuşan işlemciler, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasından önce kamu bankalarının dolar alımı yaptığını belirtti. Alımların 23,55 TL seviyesi civarında gerçekleştiği ifade edildi. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti. Kamu bankalarının bu tür döviz piyasası işlemleri hakkında herhangi bir yorum yapmadığı kaydedildi.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın faizleri 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarma kararı, yabancı yatırımcılar tarafından yetersiz bulundu. Faiz artırımının ardından dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın bu kararıyla 'mükemmel bir fırsatı' kaçırdığını belirtti. Faiz artırımının 650 baz puanla sınırlı kalmasının, piyasalarda Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için kısıtlı imkanının bulunduğu izlenimini uyandırdığı ifade edildi.
23 Haziran 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, 2024 yıl sonu için dolar/TL kuru beklentisini 34'ten 36'ya çıkardı. Mayıs 2023 seçimlerinden önce 20 seviyesinin altında olan dolar/TL kuru, güncel olarak 30 seviyesini aşmış durumda. JPMorgan, liranın son aylarda değer kaybetmesinin rezerv biriktirme ve nominal kur performansı arasındaki ödünleşimi gösterdiğini ve bu durumun kısa vadede yerel para birimine girişleri engellediğini, dezenflasyon süreci için zorluklar oluşturduğunu belirtiyor. Ancak banka, TL'nin önümüzdeki aylarda vadeli işlemlerde fiyatlanandan daha düşük bir değer kaybı yaşayacağını ve yatırımcılara makul getiri imkanı sunacağını öngörüyor.
11 Ocak 2024

Ekonomist Selva Demiralp, Merkez Bankası'nın yüzde 25 civarında bir faiz artışı yapması halinde Türk Lirası'ndaki değer kaybının devam edeceğini ifade etti. Demiralp, Merkez Bankası'nın geçmişte döviz kurlarına müdahale ettiğini ve bu müdahalelerin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, adil piyasa değerinin arz ve talebin serbestçe dengelendiği kur seviyesi olduğunu ve analistlerin farklı politika faizi senaryolarına göre 25 ile 30 arasında bir adil değer tahmininde bulunduğunu söyledi. Demiralp'e göre, yüzde 25'lik bir faiz artışı, enflasyonun önüne geçmeye ve kur korumalı mevduattan doğal çıkışı sağlamaya yetmeyecek ve bu durumda politika faizinin kademeli olarak yükseltilmesi gerekecek.
21 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltme kararı sonrası döviz kurları gerilerken, Borsa İstanbul'daki yükseliş hızlandı. Dolar/TL kuru 28.47 seviyesinden 28.17'ye, avro/TL kuru ise 30,05 bandından 29.67 seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi 7591 puandan 7648 puana kadar çıktı. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Ancak, ilk iki toplantıda yapılan faiz artışı ekonomistlerce yetersiz ve eksik bulundu.
26 Ekim 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ECB Merkez Bankacılığı Forumu'nda yaptığı konuşmada, para politikasında daha fazla kısıtlamanın geleceğine inandıklarını ifade etti. Powell, güçlü iş gücü piyasasının bu kararı yönlendirdiğini ve faiz oranlarını bir yıldan biraz fazla sürede 500 baz puan artırdıklarını belirtti. Ayrıca, piyasaların önemli ölçüde faiz oranlarında artış beklentisiyle hareket ettiğini ve enflasyonu hedefe ulaştırmanın biraz zaman alacağını söyledi.
28 Haziran 2023

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan'ın analistleri, Türkiye'de yaklaşan seçimler sonrasında ekonomi politikasının 'normalleşeceği' varsayımına rağmen, Türk Lirası'nın dolar karşısında mevcut seviyesinden yüzde 30 düşebileceğini tahmin ediyor. Analistler, seçim sonuçları ne olursa olsun yılın ikinci yarısında bir makro ayarlama bekliyorlar ve 'normal' politika senaryosunda Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 30'a çıkarmasını öngörüyorlar. Dolar/TL kuru iç piyasada 19,35 seviyesinde haftayı kapatırken, TL altı haftadır dolar karşısında değer kaybediyor.
15 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin hızla toparlandığını ve depremin Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki yaratmayacağını öngördüğünü belirtti. Ayrıca, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin sürdüğü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin izlendiği ifade edildi.
25 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 9 olarak sabit bıraktı. 2022 Kasım ayında faiz indirim döngüsünün sonlandırıldığı açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz ve yüksek kur politikasını benimseyen 'yeni ekonomik model' çerçevesinde, ihracatın artırılması ve cari fazla ile döviz bolluğu yaratılarak kurların ve enflasyonun düşürülmesi hedeflenmişti, ancak bu beklentiler karşılanamadı.
19 Ocak 2023

Merkez Bankası, son toplantısında kendi belirlediği yüzde 5 enflasyon hedefinin gerçekçi olmadığını ve mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon hedeflerini tutturamadığını kabul etti. Toplantı özetinde, kredi büyümesinin iç talebi artırarak enflasyon üzerinde risk oluşturduğu ve parasal sıkılaştırma sürecinin enflasyon görünümünde iyileşme sağlanana kadar devam etmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin makro finansal istikrarı destekleme konusunda zayıf kaldığı ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini olumsuz etkilediği tespit edildi.
3 Temmuz 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de yüksek enflasyon oranlarına rağmen düşük faiz politikası izleyen Merkez Bankası sayesinde Türk bankalarının karlarının üçüncü çeyrekte de arttığını belirtti. Bankaların, kaynaklarını enflasyona endeksli tahvillere yatırarak ve vatandaşlara düşük faiz oranları sunarak karlarını artırdıkları ifade edildi. Fitch ayrıca, gelir artışının birçok bankanın maliyet baskılarını dengelediğini ve sermaye rasyolarındaki artışı desteklediğini kaydetti.
23 Ocak 2023

Rusya Merkez Bankası, rublede yaşanan değer kaybının ardından politika faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 12'ye yükseltme kararı aldı. Bu kararın, fiyat istikrarına yönelik tehlikeleri sınırlamayı hedeflediği belirtildi. Ayrıca, bankanın 2024 için yüzde 4 seviyesinde bulunan enflasyon hedefine ulaşılması için faiz oranına yönelik ilave kararlar alabileceği vurgulandı.
15 Ağustos 2023
İşaretlediklerim