226 milyar liralık vergi paketinin detayları açıklandı. Pakette yurt dışına çıkış harcının 150 liradan 1.500 liraya çıkarılması gibi bireyleri ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planını ertelediklerini duyurdu. Yeni düzenlemelerle çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılması hedefleniyor.
14 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın deprem maliyetlerini gerekçe göstererek yaptığı vergi artışlarına ek olarak, ekonomi uzmanları ek bütçede öngörülen gelirin tutturulabilmesi için GSM ve internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi ile konaklama vergisine zam yapılmasının beklendiğini ifade ediyorlar. Ekonomim gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, bu vergi kalemlerinden beklenen gelirin şu ana kadar yeterli düzeyde tahsil edilemediği ve yılın ikinci yarısında bu vergilerde artış olabileceği belirtiliyor.
18 Temmuz 2023

Nuray Sancar, yeni vergi kanununun büyük şirket ve firmalara ayrıcalıklar sağladığını, bu durumun ise toplumun alt kesimlerine daha fazla yük bindirdiğini belirtiyor. AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve bazı sanayi ve ticaret odaları başkanlarının vergilerini ödemediği iddiaları gündeme gelirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca liralık borcun silindiğini açıkladı. Kamu harcamalarında tasarruf yapılırken, tarikat ve cemaatlere büyük miktarda hibe ve indirimler sağlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise ekonomik göstergelerin iyileştiğini savunuyor.
26 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile olağanüstü hal ilan edilen illerdeki Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait taşınmazların şubat, mart ve nisan aylarına ait kira alacaklarından vazgeçilmiştir. Yapılan kira ödemeleri iade veya mahsup edilecek. Kiracılar, kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde sözleşmelerini sonlandırma talebinde bulunabilirler ve bu durumda erken tahliye nedeniyle herhangi bir alacak talebinde bulunulmayacak.
6 Mayıs 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, televizyon yayınında toplanan bağışların vergiden düşüleceği yönündeki tartışmalar üzerine bir açıklama yaparak, bağış ve yardımların vergiden değil, matrahtan düşüldüğünü belirtti. Açıklamada, bağışların şirket gelirinden belli bir yüzde kadar düşülebileceği örneklendirildi. Bu açıklama, depremzedeler için düzenlenen ve 115,1 milyar liralık bağış toplanan 'Türkiye Tek Yürek' kampanyası sonrasında geldi.
16 Şubat 2023

Borsa İstanbul'daki işlemlere vergi getirilmesi gündemde. Bu verginin, borsanın likiditesini düşürmeyecek bir oranda olması gerektiği vurgulanıyor. Hisse senedi işlemlerine getirilecek vergi ihtimali, borsanın son iki haftadır düşüş yaşamasının ana nedeni olarak gösteriliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına göre, hisse senedi kazançlarına değil, yapılan alım satımlar üzerinden bir vergi düşünülüyor.
9 Haziran 2024

Türk Lirası'ndaki değer kaybını önlemek amacıyla ekonomi yönetimi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, 30 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını cazip kılmak için üç yeni düzenleme getirilmişti. En son Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile kurumlar vergisi istisnasının yabancı paralar için de geçerli olacağı belirtildi. Bu düzenleme, şirketlerin KKM'den elde ettikleri kazançların kurumlar vergisinden muaf tutulmasını sağlıyor.
25 Nisan 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapmayı planlıyor. Bu düzenleme ile 7 bin liranın üzerindeki ödemelerin banka, PTT veya aracı finansal kurum kartları ile yapılması zorunlu hale gelecek. Elden ödeme yapanlara, ödeme tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek ve bu ceza en az 5 bin lira olacak. Tüketiciler, ödemeyi elden yaptıklarını beş iş günü içinde bildirdiklerinde ceza uygulanmayacak.
11 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu harcamalarının rasyonelleştirileceğini belirten bir genelge yayımladı. Genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Bakan Şimşek'in bu açıklaması, sosyal medyada ve vatandaşlar arasında tartışma yarattı. Vatandaşlar, hükümetin yüksek maliyetli projeleri ve cumhurbaşkanlığı harcamalarını örnek göstererek, bu tür harcamaların da rasyonelleştirilip rasyonelleştirilemeyeceğini sorguladı.
17 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşık 1,5 milyon küçük işletmenin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılacağını açıkladı. Bu düzenleme, 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeleri kapsayacak. Şimşek, yatırım yapan mükellefler için de yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirtti. Kararla ilgili tebliğ taslağı Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.
29 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, herhangi bir ürün almadan vergi ödeme sistemini tanıttı. Bu yeni sistemde, vergi kelimesi yerine 'Zorunlu Afet Sigortası' ifadesi kullanılıyor. Sigorta kapsamında sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi afetler yer alıyor. Bu sigortayı yaptırmayanlara ceza uygulanacak.
8 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, temmuz ayında Kur Korumalı Mevduat (KKM) için şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceklerini belirtti. Şimşek, mevduat faizlerine sınırlı bir vergi koyduklarını ve Türk Lirası mevduatın daha cazip hale geleceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonda temmuz ve ağustos aylarında keskin düşüşler beklediklerini ifade etti.
7 Haziran 2024

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrası iletişim altyapısında meydana gelen ciddi arızalar nedeniyle GSM şirketleri, bölgedeki müşterilerin fatura borçlarını ertelemişti. Şimdi ise Resmi Gazete'de yayımlanan 140 sayılı OHAL kararnamesi ile GSM şirketleri, depremzedelerin borçlarını sildikleri takdirde bu tutarları vergiden düşebilecekler. Bu durum, şirketlerin borçları silme taleplerine bir yanıt olarak görülebilir.
6 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis'te onaylandı. Yapılandırma kapsamına vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok alacak dahil edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri bir ay uzatıldı.
9 Mart 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki tutar, 5 Temmuz haftası itibariyle 23 milyar lira kaybederek 2 trilyon liranın altına geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM'deki düşüşün devam edeceğini ve Temmuz ayında çıkışların hızlanacağını belirtti. Şirketler için KKM'de vergi avantajının kalkması ve zorunlu karşılık oranlarının artırılması gibi faktörler de bu düşüşte etkili oldu.
11 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti yapılması gereken parasal alt sınır 85 bin liradan 185 bin liraya çıkarıldı. Elektronik transferlerde kimlik tespiti için sınır da 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, bankalar, finansman şirketleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşu etkileyecek ve 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

Türkiye'de 7 bin lirayı aşan ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve bugünden itibaren yapılan tahsilat ve ödemeleri kapsıyor. Zorunluluğa uyulmaması durumunda hem ödemeyi alana hem de ödemeyi yapana ceza kesilecek. Banka hesabı olmayanlar da ödemelerini belgelemek zorunda olacak ve bu kişiler, ödemelerini banka veya PTT şubeleri ile ATM’lere giderek yapmaları durumunda düzenlemeye uymuş sayılacak.
18 Ekim 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle, 2022 itibariyle zaman aşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar için son başvuru tarihini 15 Haziran'dan 15 Eylül'e erteledi. Bu karar, hak sahipleri veya mirasçılarının başvurularını yapabilmeleri için ek süre sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, aranmayan tutarların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na 30 Eylül'e kadar devredilebileceği belirtildi.
28 Nisan 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borcu olan belediyeleri son kez uyardı ve borçların yasal yollarla tahsil edileceğini belirtti. Işıkhan, borçların büyük çoğunluğunun CHP'li belediyelere ait olduğunu ve bu borçların seçimden sonraki iki ayda 96 milyardan 120 milyar liraya yükseldiğini açıkladı. İzmir, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin de borçlarının hızla arttığını vurgulayan Işıkhan, SGK'nın aktüeryal dengeyi ve sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak zorunda olduğunu ifade etti.
1 Eylül 2024
İşaretlediklerim