Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze Şeridi'ne açık olduğunu ve kapalı olduğuna dair algının yanlış olduğunu belirtti. Ebu Zeyd, Gazze'ye yardımların girişine engel olanın İsrail olduğunu ifade etti ve bu durumu eleştirdi. Ayrıca, Mısır'ın Gazze'ye insani yardım sağlamaya devam ettiğini vurguladı.
14 Kasım 2023

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden insani yardımların girişi başladı. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) temel insani yardımları Gazze'ye ulaştı. Bu yardımların, Gazze'deki insani kriz nedeniyle sağlık ve temel gıda ihtiyaçları olan halka yardımcı olacağı belirtildi. Sınır kapısının ne kadar süreyle açık kalacağına dair bilgi verilmedi.
21 Ekim 2023

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze Şeridi'nde en az 20 bin yaralının mahsur kaldığını bildirdi. 1 Kasım'da Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından ağır yaralı Filistinliler Mısır'a nakledilmişti. Ancak, MSF'nin açıklamasına göre, hala 20 binden fazla yaralı Gazze Şeridi'nde mahsur durumda ve bu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimi sınırlı.
2 Kasım 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze Şeridi'nden 26 hasta ve 13 refakatçinin Türkiye'ye getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü duyurdu. Hastalar, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçmiş ve Türkiye'ye tedavi için gönderilen ilk Gazzeli hastalar olacaklar. Koca ayrıca, Türkiye'den bir geminin Mısır'a ulaştığını ve Gazze'de bir sahra hastanesi kurmayı planladıklarını belirtti.
15 Kasım 2023

İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf'un kayınpederi ve kayınvalidesi, Gazze'de mahsur kaldıkları çatışmalardan sonra Mısır'a geçti. Yusuf, ailesinin Gazze'den çıktığı için rahatladığını ancak devam eden insani krizden dolayı üzüntü yaşadıklarını belirtti. Ayrıca, Gazze için sesini yükseltmeye devam edeceğini ve tüm tarafları acil bir ateşkes konusunda anlaşmaya, insani yardımlar için koridorların açılmasına ve esirlerin serbest bırakılmasına çağırdı.
3 Kasım 2023

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, TBMM'de milletvekillerine yaptığı sunumda, Gazze'den Türkiye'ye tahliye talebinde bulunan yaklaşık 700 kişi olduğunu belirtti. Bu kişilerin 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 214'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yakını Filistinli ve 55'i kurum personeli. Bu talepler, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde geldi.
19 Ekim 2023

Kenya Göç İdaresi, ülkeye vizesiz giriş uygulamasının başladığını duyurdu. Göç İdaresi Genel Sekreteri Julius Bitok, Elektronik Seyahat İzni (ETA) sistemi üzerinden yaklaşık beş bin başvuru alındığını ve iki binden fazlasının onaylandığını bildirdi. Kenya Devlet Başkanı William Ruto, ülkenin bağımsızlığının 60. yılında vize şartını kaldıracaklarını açıklamıştı. Ülke, bu adımla 2027 yılına kadar turist sayısını 4,5 milyona çıkarmayı hedefliyor.
5 Ocak 2024

Medya ve Göç Derneği (MGD), mülteci, göçmen ve sığınmacı terimlerinin hangi bağlamlarda kullanılması gerektiğine dair bir rehber yayınladı. Rehbere göre, göç etme şekilleri 'gönüllü göç' ve 'zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' olarak ikiye ayrılıyor. 'Gönüllü göç' altında sadece 'göçmen' statüsü hukuki olarak tanınıyor. 'Zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' kapsamında ise 'sığınmacı' ve 'mülteci' statüleri hukuki olarak tanınıyor.
27 Ekim 2023

İsrail ile Mısır, ABD yönetiminden gelen baskılar sonucunda Gazze'nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı'nı yeniden açma konusunda anlaşmaya vardı. İsrail'in askerlerini sınır kapısından çekmeyi kabul ettiği ve kapının uluslararası bir kuruluşun kontrolüne bırakılmasının planlandığı bildirildi. İsrail, geçici olarak Gazze'de Hamas'la bağlantısı bulunmayan Filistinlilerce kontrol edilmesini kabul etti. Refah Sınır Kapısı, İsrail ordusu tarafından 7 Mayıs'ta ele geçirilmiş ve o tarihten bu yana kapalıydı.
30 Mayıs 2024

İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan'dan tahliye edilen 588 Türk vatandaşı, TCG Bayraktar gemisiyle Mersin Limanı'na ulaştı. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları tarafından koordine edilen tahliye operasyonunda, toplamda 966 kişi Türkiye'ye getirildi. Tahliye işlemleri sırasında yabancı ülke vatandaşlarına öncelik tanındığı iddiaları bakanlık tarafından yalanlandı. TCG Sancaktar gemisinin de ilerleyen saatlerde Mersin'e ulaşması bekleniyor.
10 Ekim 2024

Avrupa'nın vize zorlukları nedeniyle Türk turistler Mısır'a yönelmeye başladı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Mısır Turizm Otoritesi ve Mısır Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, Mısır'ın Türk turistlere vize kolaylığı sağladığı belirtildi. Mısır Ankara Büyükelçisi Amr el-Hamami, Türk turist sayısının 2023'te 2022'ye göre üç kat arttığını ve bu yıl 250 bin Türk turist hedeflediklerini açıkladı.
15 Mayıs 2024

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi açıklarında su alan bir lastik botta bulunan 48 düzensiz göçmen Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Göçmenler arasında 28 Suriyeli, 15 Filistinli, üç Yemenli ve iki Sudanlı bulunuyordu. Kurtarılan göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi.
3 Eylül 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de adreslerinde bulunamayan 729 bin Suriyelinin Avrupa'ya geçtiğini belirtti. Yerlikaya, Türkiye'de 4 milyon 437 bin 329 kayıtlı yabancı bulunduğunu ve yeni göç politikaları kapsamında ikamet izinlerinin noterlerden alınabileceğini açıkladı. Ayrıca, adres güncellemesi yapmayan Suriyelilere 90 gün süre verildiğini ve bu sürenin sonunda kamu hizmetlerinin askıya alınacağını ifade etti. Frontex'in verilerine göre, son beş yılda 996 bin Suriyeli Doğu Akdeniz ve Batı Balkanlar üzerinden Avrupa'ya geçti.
14 Ağustos 2024

Kenya'nın başkenti Nairobi'de dört Türk vatandaşının silahlı kişiler tarafından kaçırıldığı iddia edilmişti. Bu kişilerin Türkiye'nin talebi üzerine iade edildiği bildirildi. Kenya Dışişleri Bakan Yardımcısı, bu kişilerin uluslararası hukuka uygun olarak yargılanacakları güvencesini verdi. Olay, uluslararası insan hakları örgütlerinin ve Birleşmiş Milletler'in dikkatini çekti.
22 Ekim 2024

Muğla’nın Datça ve Dalaman ilçelerinde toplam 53 düzensiz göçmen yakalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Datça ilçesinde 26 düzensiz göçmeni karada yakalarken, Dalaman ilçesinde Yunanistan’ın Türk kara sularına geri ittiği 27 düzensiz göçmeni can salında kurtardı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi.
28 Ağustos 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında, sahil güvenlik ekipleri tarafından bir yelkenli teknede 45 düzensiz göçmen yakalandı ve göçmen kaçakçılığı şüphesiyle iki kişi gözaltına alındı. Ayrıca, karadan ulaşımın olmadığı Alagelmesi koyunda 18 düzensiz göçmen kurtarıldı. Yakalanan göçmenler, işlemlerinin ardından il göç idaresi müdürlüğüne teslim edildi. Olay, göçmen kaçakçılığına karşı alınan önlemler kapsamında değerlendiriliyor.
3 Kasım 2024

Kenya'nın başkenti Nairobi'de, silahlı ve maskeli kişilerin bir Britanya ve altı Türkiye vatandaşını kaçırdığı iddia edildi. Kaçırılanlardan dört Türk vatandaşının hala kayıp olduğu belirtiliyor. Olayın, Türkiye'ye sınır dışı edilmek üzere siyasi bir kurban olma durumu ile ilgili olduğu iddia ediliyor. Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'den gelen mültecilerin Kenya'da kaçırılmasından derin kaygı duyduğunu ifade etti.
21 Ekim 2024

İzmir’in Çeşme ve Seferihisar ilçelerinde, Yunanistan’ın Türk kara sularına geri ittiği toplam 94 düzensiz göçmen kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Çeşme ilçesi açıklarında 17’si çocuk 66 düzensiz göçmeni, Seferihisar ilçesi açıklarında ise sekizi çocuk 28 düzensiz göçmeni kurtardı. Kurtarılan göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne gönderildi.
28 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de geçici koruma altındaki 3 milyon 103 bin Suriyeli'den 729 bininin beyan ettikleri adreslerde bulunamadığını açıkladı. Yerlikaya, bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderildiğini ve süre dolduğunda eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacaklarını belirtti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında 4 milyon kişinin Türkiye'ye girişinin engellendiğini ve 22 bin 987 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini ifade etti. Yerlikaya'nın konutunda iki yabancının kayıtlı olduğu iddiası üzerine müfettiş görevlendirildiği de belirtildi.
5 Ağustos 2024
İşaretlediklerim