Manisa Yunus Emre Belediyesi'nde 31 Mart seçim gecesi ve sonrasında dikkat çekici mali usulsüzlükler yaşanmıştır. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, belediye tarafından 100 milyon Türk Liralık alış faturası işlenmiş ve aynı tutarda çek kesilmiştir. Ayrıca, seçimden önce belediyeye ait 1721 metrekarelik arsa, piyasa değerinin çok altında bir fiyata satılmıştır. Yeni başkanın talimatıyla yapılan değerleme sonucunda, arsanın gerçek değerinin 43 milyon Türk Lirası olduğu belirlenmiş, bu satışla kamu 29 milyon Türk Lirası zarara uğratılmıştır.
27 Nisan 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin zengin kültürel mirasından 'Antep İşi Nakışı', 'Geleneksel Keçe Yapımı' ve 'Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar'ı UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne eklenmesi için başvuruda bulundu. Bu dosyalar, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında 2025 yılında değerlendirilecek. Her bir mirasın kendine özgü üretim teknikleri ve sosyal pratikleri, Türkiye'nin kültürel çeşitliliğini ve zenginliğini uluslararası alanda tanıtmayı amaçlıyor.
18 Nisan 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın önünün açılacağını ve Alaçatı'nın betonlaşacağını belirtti. İmar planındaki değişiklikle, yapılaşma için gerekli olan minimum arsa büyüklüğü 10 bin metrekareden 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açıyor.
2 Mart 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın başlayacağı ve Alaçatı'nın betonlaşacağı konusunda uyarıda bulundu. İmar planındaki değişiklikle, daha önce 10 bin metrekare olan minimum arsa büyüklüğü şartı 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açtı.
2 Mart 2024

Kuzey Kıbrıs'ta 2005 yılında kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu, 1974'te güneye göç eden Kıbrıslı Rumların geride bıraktığı taşınmaz mallar üzerindeki hak taleplerini değerlendirmektedir. 17 Mayıs 2024 itibariyle komisyona yapılan 7 bin 590 başvurudan 1775'i sonuçlandırılmış ve toplamda 444 milyon 884 bin 746 sterlin (yaklaşık 18 milyar lira) tazminat ödenmesine karar verilmiştir. Bu tazminat miktarı, Rum mülklerinin toplam değerinin sadece yüzde 5'ine denk gelmektedir.
21 Mayıs 2024

Muğla'nın Kızılbük beldesinde Sinpaş GYO tarafından inşa edilmek istenen otel projesiyle ilgili olarak Marmaris Belediyesi'nin bilirkişi keşfinde onaylanmamış belge sunduğu tespit edildi. Sinpaş'a verilen 17 adet ruhsat ve imar durum belgesinin iptali için açılan dava kapsamında yapılan keşif sırasında, bilirkişi heyeti projenin vaziyet planı ve parsel aplikasyon krokisini incelemek istedi. Marmaris Belediyesi tarafından sunulan resmi belgenin onaylı olmadığı belirlendi. Bu durum, mahkeme hakimine bildirilerek eksik onaylı belgelerin dava dosyasına eklenmesi ve gerekirse tekrar keşif yapılması önerildi.
28 Mart 2024

Antalya Limak Lara Hotel, Britanya'daki bir siteden rezervasyon yapan Türk müşterisinden 'milliyet farkı' adı altında ekstra ücret talep ettiği için 56 bin 694 lira ceza ile cezalandırıldı. Sosyal medyada tepkilerin artması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan inceleme sonucunda otelin bu uygulamayı yıllardır sürdürdüğü belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, alınan ek ücretin müşteriye iade edildiğini de açıkladı.
30 Nisan 2024

Manisa'nın Akhisar ilçesinde, Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen bir mozaik pano ele geçirildi. Meryem Ana figürünü içeren bu mozaik, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Akif Ersoy tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu. Bakan Ersoy, mozaik panonun Manisa Müzesi'ne teslim edildiğini ve kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelenin devam ettiğini belirtti.
14 Haziran 2024

Suudi Arabistan yetkilileri, hac yolculuğunda 1300'den fazla hacı adayının öldüğünü açıkladı. Ölümlerin %80'inden fazlasının aşırı sıcaklar nedeniyle gerçekleştiği belirtildi. Hükümet, ölenlerin çoğunun izinsiz hacı adayları olduğunu ve bu kişilerin kimlik tespitinin yapıldığını duyurdu. Mısır hükümeti ise Mekke'ye yasadışı hac ziyaretleri düzenleyen 16 turizm şirketinin lisansını iptal etti.
23 Haziran 2024

İspanya'nın Los Villares şehrinde, 39 yaşındaki bir adam daha güzel fotoğraflar çekebilmek için antik mağara resimlerine su dökerek hasara yol açtı. Bu eylemi Facebook'ta paylaşan adam, tarihi esere zarar vermek suçlamasıyla soruşturma altına alındı. Mağara resimlerinin yapıldığı kireç taşında suda eriyen tuzlar bulunuyor ve suyun bu tuzları çözündürmesi resimlere kalıcı hasar veriyor.
9 Ağustos 2024

Romanya'nın Colti köyünde bir kadın tarafından bulunan ve yıllarca kapı stoperi olarak kullanılan taşın, milyonlarca yıllık amber olduğu ortaya çıktı. Taşın değeri yaklaşık 1,1 milyon dolar olarak belirlendi. Mirasçısı tarafından Krakow'daki Tarih Müzesi'nde incelenen taş, Romanya devletine satıldı ve Buzau İl Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bu keşif, hem bilimsel hem de müze açısından büyük bir öneme sahip.
11 Eylül 2024

Avustralya ve Şili'den bilim insanları, Şili'nin Atacama Çölü'nde bulunan teleskoplar yardımıyla 'J0529-4351' isimli, Güneş'ten 500 trilyon kat daha parlak bir kuasar keşfetti. Bu kuasar, Dünya'dan 12 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve merkezindeki kara deliğin kütlesi Güneş'in 17 ila 19 milyar katı olarak tespit edildi. Araştırma sonuçları Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim