Eğitim-İş, Bursa'daki bir devlet okulunda velilerden 'bağış' adı altında 100 bin TL'ye kadar kayıt ücreti istendiğini açıkladı. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, bu durumun okul yöneticileri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin suçu olduğunu belirtti. Toy, devletin temel görevlerinden biri olan eğitimin bu şekilde satılmasının fırsatçılık olduğunu ve eğitimdeki eşitsizliklerin derinleştiğini vurguladı. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanlış politikaları nedeniyle milli eğitimin iflas ettiğini ifade etti.
12 Ağustos 2024

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 'Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim' broşürü, Anadolu ve Fen liselerine olan yüksek talebe rağmen, İmam Hatip ve Meslek Liselerinin sayısının artırıldığını gösteriyor. Anadolu liselerine olan talep, öğrenci başına düşen yüksek sayıdan anlaşılırken, İmam Hatip liselerinin öğrenci sayısı azalmasına rağmen sayılarının artırıldığı belirtiliyor. Ayrıca, üniversiteye giriş oranları da dikkate alındığında, Anadolu ve Fen liselerinin İmam Hatip ve Meslek liselerine göre daha başarılı olduğu görülüyor. Bu durum, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim politikalarının velileri ve öğrencileri belirli lise türlerine mecbur bıraktığı yönünde eleştirilere yol açıyor.
19 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 11 üniversiteye yeni rektör ataması yaptı. Atamalar Resmi Gazete'de yayınlandı ve çeşitli üniversitelerde görev yapacak rektörler belirlendi. Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu üyeliğine Prof. Dr. Metin Topcuoğlu atandı.
26 Temmuz 2024

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu, 2024-2025 eğitim öğretim yılı için burs ve kredi başvurularını başlattı. Başvurular, 13 Ekim'e kadar e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Öğrencilerin başvuru sırasında beyan ettikleri bilgiler, kamu kurumları aracılığıyla teyit edilecek ve uygun olanlara burs veya kredi tahsis edilecek. Özel durum beyan eden öğrencilerin bilgileri de kontrol edilecek, ancak belge göndermeleri gerekmiyor.
8 Ekim 2024

Boğaziçi Üniversitesi, rektörlük lojmanı ve ofisi için iki ayrı ihale düzenleyerek toplamda 10 milyon liranın üzerinde bir harcama gerçekleştirdi. Rektörlük lojmanı için düzenlenen ihale 6 milyon 50 bin lira, rektörlük ofisi için düzenlenen ihale ise 4,4 milyon lira tutarında. İhaleler, kamu ihale kanununun belirli maddelerine dayanarak pazarlık usulüyle yapıldı. İhaleleri, AND Gayrimenkul Restorasyon ve İslam Demir isimli firmalar kazandı. Ayrıca, Anadolu Hisarı Kampüsü'nün Boğaziçi Üniversitesi'ne devredilmesi ve rektörlük ofisi için ihalesiz harcamalar yapıldığı bilgisi de paylaşıldı.
4 Mart 2024

LGS'de tam puan alan öğrenciler, Robert Koleji'nin yüksek eğitim ücretleri nedeniyle ücretsiz olan İstanbul Erkek Lisesi'ni tercih ediyor. Robert Koleji'nin yıllık eğitim ücreti 1 milyon 47 bin 900 TL olup, toplamda 5 yıllık eğitim için 5 milyon 239 bin 500 TL gerekiyor. Bu durum, zeki öğrencilerin maddi imkansızlıklar nedeniyle istedikleri okula gidememelerine yol açıyor. Eğitimdeki bu eşitsizlik, öğrencilerin okul tercihlerini doğrudan etkiliyor.
29 Temmuz 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatılacağını duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, bu kararın üniversitelerdeki lisans programlarını istihdama duyarlı bir şekilde dönüştürmek amacıyla alındığını belirtti. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin de benzer şekilde istihdama duyarlı programlara geçiş yapmaları bekleniyor. Bu karar, üniversitelerdeki eğitim-öğretim kalitesini artırmayı hedefliyor.
10 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinden Türkiye Maarif Vakfına (TMV) 5 milyar 702 milyon liraya kadar kaynak aktarılmasına ilişkin karar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu kaynak, TMV'nin yapacağı hizmetlere ilişkin giderlerin karşılanmasında kullanılacak. Daha önce de MEB'den TMV'ye 1,8 milyar liralık kaynak aktarılmıştı. Türkiye Maarif Vakfı, eğitim alanında faaliyet göstermek üzere kurulmuş bir vakıftır.
29 Mayıs 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren Anadolu, İstanbul ve Atatürk Üniversitesi’nin çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı açıköğretim programlarına kayıt kısıtlaması getirdi. Bu düzenlemeye göre, sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunları bu programlara kayıt yaptırabilecek. Diğer açıköğretim programlarında ise mevcut uygulama devam edecek.
25 Haziran 2024

Yeni e-Ticaret kanununda, Trendyol’un lisans ödemelerini hafifletecek bazı düzenlemeler yapılıyor. Bu düzenlemeler kapsamında, platformlarda yapılan e-İhracat rakamının 2024 için 4 katı, 2025 için 3 katı ve 2026 için 2 katı indirilerek hesaplanacak. Ayrıca, yapılan yatırımlar da benzer şekilde cirodan düşülerek lisans ücreti tanımlanacak. Bu düzenlemeler sayesinde Trendyol’un ödeyeceği lisans ücreti önemli ölçüde azalacak. Ancak, ihracat ve yatırım rakamlarının nasıl denetleneceği ve bu düzenlemelerin yerel ticareti nasıl etkileyeceği konusunda endişeler bulunuyor.
29 Temmuz 2024

Geçen yıl seçim vaadi olarak sunulan 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi başvuruları yarın başlıyor. Bu krediyi sağlamak amacıyla Aile ve Gençlik Fonu kuruldu. Fon, bütçedeki petrol ve maden gelirlerinin yüzde 20'sini alacak ve bu oran Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 40'a çıkarılabilecek. Ayrıca, fon vergi ve harçlardan muaf tutulacak ve bağış yapanlar bağış miktarını Gelir ve Kurumlar Vergisinden düşebilecek. Fonun denetimi ve gelir-gider açıklamaları konusunda belirsizlikler bulunmakta.
14 Şubat 2024

Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi (BUDO), Mudanya-İstanbul seferlerinde bilet fiyatlarını yüzde 52 oranında artırdı. Daha önce 230 lira olan bilet fiyatı 350 liraya yükseldi. Öğrenci ve çocuk yolcular için ise bilet fiyatı 250 lira olarak belirlendi. Bu zam, Bursa'nın Mudanya ilçesi ile İstanbul'un Eminönü/Sirkeci iskelesi arasında seyahat eden yolcuları etkileyecek.
4 Haziran 2024

YÖK'ün 2023 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'na göre, Türkiye'deki üniversitelerde öğrenci başına düşen ortalama basılı kitap sayısı 6,98. Vakıf üniversitelerinde bu sayı 8,54 iken, devlet üniversitelerinde 6,1 olarak belirlendi. Türkiye genelinde öğrenci başına 10 ve üzeri kitap düşen üniversite sayısı 33, 20 ve üzeri kitap düşen üniversite sayısı ise 8. Toplamda 208 üniversitenin 93'ünde öğrenci başına düşen kitap sayısı dörtten az, bu da üniversitelerin yaklaşık yarısına tekabül ediyor.
27 Mart 2024

Abbas Güçlü, özel okul ücretlerinin sürekli artış gösterdiğini ve bu durumun veliler için büyük bir yük haline geldiğini belirtiyor. Özellikle beyaz yakalı çalışanların maaş artışlarının, özel okul ücretlerindeki artışla baş edemediğini vurguluyor. Güçlü, özel okulların ticarethane mantığıyla yönetilmesini ve yüksek zam oranlarını eleştiriyor. Ayrıca, öğretmenlerin düşük maaşlarla çalıştırılmasının ve burslu öğrenci maliyetlerinin diğer öğrencilere yüklenmesinin etik olmadığını ifade ediyor.
21 Temmuz 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan beş yıllık bütçesi 551 milyar 142 milyon 630 bin lira olarak belirlendi. Bu bütçe, yaklaşık 140 bin personeli bulunan Diyanet'in anayasal görevlerini yerine getirmesi ve ulusal ve küresel etkisini artırması amacıyla kullanılacak. Aynı dönemde, yaklaşık 1 milyon 120 bin personeli bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesi ise 1 trilyon 42 milyar 790 milyon 893 bin lira olarak açıklandı. Diyanet'in stratejik planında İslam dininin doğru anlaşılması, toplumsal birlik ve beraberlik, aile ve toplumun kırılgan kesimlerine yönelik çalışmalar gibi altı ana hedef yer alıyor.
17 Mayıs 2024

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde (KSTÜ) sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması devam ediyor. Soruşturma kapsamında 600'den fazla kişiye sahte notlarla lisans, yüksek lisans ve doktora diploması verildiği ortaya çıktı. Kıbrıs Cumhuriyeti, kuzeydeki üniversiteleri insan ticaretiyle ilişkili olup olmadıkları konusunda Avrupa Yüksek Öğrenimde Kalite Güvencesi Birliği'ne (ENQA) şikayet etti. Soruşturmanın başka üniversiteleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği savunuluyor.
21 Haziran 2024

AKP TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nin akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki üniversite sayısının 2002'den bu yana 76'dan 208'e yükseldiğini belirtti. Güler, doktorasını tamamlamış doktor öğretim üyesi sayısının 80 bin, profesör ve doçent sayısının ise 40 bin olduğunu ifade etti. Bu artışın Türkiye'nin bölgesel ve küresel rekabet gücünü artırmada önemli olduğunu vurguladı. Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ahmet Şengönül ise üniversitenin eğitim kapasitesine dair bilgiler verdi.
11 Kasım 2024

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın sonuçları açıklandı ve yaklaşık bir milyon öğrenci için tercih ve kayıt süreci başladı. Anne-babalar, özellikle anneler, çocuklarının daha yüksek puanlı okullara yerleşmesi için yoğun bir çaba sarf ediyor. Ancak, daha yüksek puanlı okullar her zaman daha iyi eğitim sunmuyor ve çocukların mutluluğu göz ardı edilebiliyor. Figen Atalay, bu süreçte çocukların fikirlerinin genellikle dikkate alınmadığını ve sadece puanın yettiği en üstteki okula odaklanıldığını vurguluyor.
28 Haziran 2024

Yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonrasında genel kanı, sınavın çok zor olmadığı yönünde. Fen Bilimleri testinin belirleyici olacağı düşünülüyor. Sınavla öğrenci alan okulların kontenjanlarının artırılması gerektiği vurgulanıyor, aksi takdirde birçok başarılı öğrencinin istedikleri okullara yerleşemeyeceği belirtiliyor. Ayrıca, Anadolu liseleri ve yabancı kolejlerin ortaokul bölümlerinin yeniden açılması gerektiği savunuluyor.
3 Haziran 2024

Doğurganlık hızının en düşük olduğu Karabük, Bartın ve Zonguldak illerinde evlilik kredisi verileceği açıklandı. Aile ve Gençlik Fonu projesi kapsamında, evlenecek gençlere 48 ay vadeli, iki yıl geri ödemesiz, 150 bin lira tutarında faizsiz kredi sağlanacak. Gelir kriteri, kişilerin alabilecekleri ek ödemeleri de kapsayacak şekilde 2,3 asgari ücrete çıkartıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, gençleri desteklemeye devam edeceklerini belirtti.
3 Eylül 2024
İşaretlediklerim