Gökbilimciler, NASA'nın TESS uydusundan elde edilen verileri kullanarak, güneş sistemimizin dışında yaşam için uygun sıcaklıklara sahip olabilecek 85 ötegezegen tespit etti. Bu gezegenlerin boyutları Jüpiter, Satürn ve Neptün'e benzerken, yörünge süreleri 20 ila 700 gün arasında değişiyor. Araştırmacılar, bazı gezegenlerin 'yaşanabilir bölge' olarak adlandırılan, yıldızlarından yaşamı destekleyecek doğru sıcaklığı sağlayacak kadar uzaklıkta olduğunu belirtiyor. 60'ı yeni keşfedilen bu gezegenlerden 25'i daha önce farklı tekniklerle tespit edilmişti.
24 Ocak 2024

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu kullanılarak yapılan gözlemlerde, Dünya'dan 97 ışık yılı uzaklıkta GJ 9827d adlı küçük ve sıcak bir ötegezegenin atmosferinde su molekülleri tespit edildi. Bu gezegen, su buharı tespit edilen en küçük dış gezegen olma özelliğini taşıyor. Keşif, ötegezegenlerin kökenlerini anlamaya yönelik araştırmalara katkı sağlayacak bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Araştırma ekibi, gezegenin atmosferinin hidrojen bakımından zengin olup olmadığı veya ev sahibi yıldızın etkisiyle su bakımından zengin bir atmosfere sahip olup olmadığı konusunda henüz kesin bir sonuca varmış değil.
27 Ocak 2024

Bilim insanları artık evrende yaşam olup olmadığını sorgulamıyor, bunun yerine 'yaşamı ne zaman bulacakları' sorusuna odaklanıyorlar. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Güneş Sistemimiz dışındaki bir gezegende yaşama dair umut verici ipuçları tespit etti. Teleskoplar, uzak yıldızların yörüngesindeki gezegenlerin atmosferlerini analiz edebiliyor ve Dünya'da yalnızca canlı organizmalar tarafından üretildiği bilinen kimyasalları arayabiliyor. İskoçya Kraliyet Gözlemevi'nin başındaki Prof. Dr. Catherine Heymans, evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna cevap verebilecek teknolojiye ve yeteneğe sahip olduklarını belirtti.
3 Ekim 2023

NASA, James Webb Uzay Teleskobu'nun iki yıl önce keşfedilen GJ 486b adlı ötegezegende su buharı bulduğunu açıkladı. GJ 486b, Dünya'dan yüzde 30 daha büyük ve kütlesi üç kat fazla olup, kırmızı bir cüce yıldızın etrafında 1,5 Dünya gününde bir turunu tamamlıyor ve yaklaşık 426,5 derece sıcaklığa sahip. Bu keşfin, gezegenin yaşamı destekleyebilecek bir atmosfere sahip olabileceğine işaret ettiği düşünülüyor. Ancak su buharının gezegenden mi yoksa çevresindeki yıldızdan mı kaynaklandığı konusu henüz netlik kazanmamıştır.
4 Mayıs 2023

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 19 spiral galaksinin son derece ayrıntılı görüntülerini çekti. Oxford Üniversitesi'ndeki bilim insanları, bu görüntülerin şimdiye kadar elde edilmiş en keskin uzay görüntüleri olduğunu belirtiyor. JWST, iki yıl önce yörüngeye fırlatılmış ve uzak nesneleri görüntüleyebilmek için hassas aletlerle donatılmıştı. Görüntüler, galaksilerin yapısı ve evrimi, yıldız oluşumu gibi konularda bilgi eksikliklerini tamamlamada önemli bir rol oynayacak.
1 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, yarın Türkiye saatiyle 14:00'te Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılacak. Ax-3 ekibi için düzenlenecek uğurlama töreni, Axiom Space'in sosyal medya hesaplarından canlı yayımlanacak. Gezeravcı'nın dünyaya dönüş yolculuğu 12 saat sürecek ve ABD'nin Florida eyaleti yakınlarındaki yedi potansiyel iniş noktasından birine planlanıyor.
2 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracının ve Axiom-3 ekibinin Dünya'ya dönüşü, Florida kıyılarındaki olumsuz hava koşulları nedeniyle 6 Şubat'a ertelendi. SpaceX tarafından yapılan açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılışın hava durumu düzelene kadar gerçekleşemeyeceği belirtildi. Dönüşün önceden 3 Şubat olarak planlandığı ancak daha önce de hava koşulları sebebiyle 5 Şubat'a ertelendiği ifade edildi.
4 Şubat 2024

İsrail'deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nden bilim insanları, Japon balıklarının navigasyon sistemini incelemek için bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz sayesinde balıkların yönlerini bulurken beyinlerindeki sinirsel aktivite izlendi. Araştırma sonucunda, Japon balıklarının memelilerden farklı olarak, tam konumları belirleyen özel nöronlar yerine, sınırlara veya engellere yaklaştıkça ateşlenen nöronlara dayalı bir navigasyon sistemi kullandıkları keşfedildi. Bu bulgular, balıkların çevresel değişikliklere adaptasyonunu anlamak için önemli olabilir.
27 Nisan 2023

SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Dragon Uzay Aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya dönüşü, Florida kıyılarında hava durumunun uygun olmaması nedeniyle 5 Şubat'a ertelendi. Ekiplerin ISS'ten ayrılış planlarına ilişkin hava koşullarını gözlemlemeye devam edecekleri bildirildi.
3 Şubat 2024

Meksika'nın düşük gelirli bir mahallesinde büyüyen ve otizmli olan Adhara Pérez Sánchez, okulda zorbalığa maruz kaldıktan sonra Yeteneklere Dikkat Merkezi'ne (CEDAT) gönderildi ve burada IQ'sunun 162 olduğu tespit edildi. Bu skor, Albert Einstein ve Stephen Hawking'in 160 IQ puanından daha yüksek. Adhara, ilkokulu beş, ortaokul ve liseyi altı yaşında tamamladı ve şu anda mühendislik alanında yüksek lisans yapıyor. Ayrıca Meksika Uzay Ajansı ile iş birliği yaparak genç kızların uzay araştırmalarına katılımını teşvik ediyor ve NASA'da astronot olmayı hedefliyor.
12 Mayıs 2023

Amerikan uydu şirketi Dish Network, uzayda bıraktığı çöp nedeniyle Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından 150 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Bu, uzay çöpü konusunda verilen ilk ceza olarak dikkat çekiyor. Şirket, 2002 yılından bu yana yörüngede bulunan EchoStar-7 adlı uydusunu düzgün bir şekilde çıkarmadığı için ceza aldı. Uzayda bir bilye büyüklüğünde yarım milyon ve yaklaşık bir milimetre ölçülerinde yüz milyon atık parçası bulunuyor ve bu atıklar, uzay araçları için potansiyel bir tehlike oluşturuyor.
3 Ekim 2023

Oda sıcaklığında ve basıncında çalıştığı iddia edilen süper iletken LK-99, bilim dünyasında tartışma konusu oldu. LK-99, bakırla aşılanmış, kurşun, oksijen ve fosfordan yapılmış çok kristalli bir malzeme. Ancak, bu iddiaların doğruluğu konusunda bilim dünyasında şüpheler bulunuyor. İlk olarak yayımlanan iki ön baskı arasında tutarsızlıklar olduğu ve gerekli testlerin yapılmadığı belirtiliyor. LK-99'un oda sıcaklığında çalışan bir süper iletken olması durumunda, bu, süper iletkenlerin kullanımını kolaylaştırabilir.
7 Ağustos 2023

Amazon'un akıllı kapı zili girişimi Ring, kullanıcılarına 'dünya dışı varlık veya aktivite' görüntüleyebilme fırsatı sunuyor. Bu kapsamda düzenlenen yarışmada, Ring'in akıllı sensörlerle donatılmış kapı zili kameralarından dünya dışı varlık veya aktivite görüntüleyen kullanıcılar 1 milyon dolarlık ödül kazanacak. Yarışma, meteorolog ve astrobiyolog Jacob Haqq Misrad'ın juriliğinde düzenleniyor. Ayrıca, katılımcılar yaratıcılıklarını kullanarak kurgu bir video yaratabilirse küçük ödüller de kazanabilir.
9 Ekim 2023

Bilgisayar oyunları, HDD'lerin yerini SSD'lerin almasının ardından, artık minimum sistem gereksinimi olarak SSD kullanımını önermeye başladı. Özellikle büyük oyunlar olan Starfield ve Cyberpunk 2077, minimum depolama alanı olarak SSD gereksinimini belirtti. SSD'ler, hız, sessizlik, boyut, dayanıklılık ve enerji tüketimi açısından HDD'lere göre avantajlar sunuyor.
20 Haziran 2023

Çin, yapay zeka teknolojisiyle donatılmış ilk ticari 'hiper uydu' olan 'Xingshidai-18' (Rongpiao) adlı uydusunu Smart Dragon-3 (SD-3) roketiyle uzaya fırlattı. Bu uydu aynı zamanda Mısır'ın NExSat-1 uydusunu da taşıyordu. Guoxing Havacılık ve Uzay Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen uydu, yapay zeka ile çalışan ilk ticari uydu olma özelliğini taşıyor.
3 Şubat 2024

2023 yılında fırlatılan Euclid Teleskobu, evrenin şimdiye kadarki en büyük 3D haritasının yüzde 1'ini tamamladı. Avrupa Uzay Ajansı ve NASA iş birliğiyle gerçekleştirilen bu proje, evrenin gelişimini anlamayı ve karanlık madde ile karanlık enerji gibi gizemli fenomenleri ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Teleskop, 14 milyon galaksi ve Samanyolu'ndaki milyonlarca yıldızı kaydetti. Tam haritanın oluşturulması için altı yıl boyunca gözlem yapılacak ve gökyüzünün üçte biri taranacak.
16 Ekim 2024

Gök bilimciler, Hawaii ve Şili'deki teleskoplar aracılığıyla Neptün ve Uranüs'ün yörüngelerinde daha önce bilinmeyen uyduları keşfetti. Neptün etrafında iki, Uranüs etrafında ise bir yeni uydu tespit edildi, bu keşiflerle Neptün'ün uydu sayısı 16'ya, Uranüs'ünki ise 28'e yükseldi. Washington'daki Carnegie Bilim Enstitüsünden gök bilimci Scott Sheppard, bu uyduların keşfiyle ilgili detayları paylaştı ve henüz keşfedilmemiş daha fazla küçük uydu olabileceğini belirtti.
24 Şubat 2024

Gökbilimciler, Hubble Uzay Teleskobu aracılığıyla Dünya’ya şimdiye kadar bilinen en yakın kara deliği keşfetti. Samanyolu galaksisindeki Omega Centauri yıldız kümesinde bulunan bu kara delik, yaklaşık 8 bin 200 güneş kütlesinde. Bu keşif, orta büyüklükteki kara deliklerin yıldız kütleli ve süper kütleli kara delikler arasındaki bağlantıyı anlamada yeni sorular getireceğini ortaya koyuyor. Daha önce Dünya’ya en yakın kara delik olarak bilinen Gaia BH1, 1560 ışık yılı uzaklıkta ve Güneş’ten on kat daha fazla kütleye sahipti.
11 Temmuz 2024

Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarında bulunan Bounty Çukuru'nda yapılan bir keşif gezisi sonucunda, 100'e yakın 'yeni veya yeni olduğu düşünülen' okyanus canlısı türü tespit edildi. Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü (NIWA), Te Papa Tongarewa Müzesi ve Britanya ile Avustralya'dan gelen uzmanlardan oluşan 'Ocean Census' ekibi, şubatta bu bölgede yeni türler bulmak amacıyla bir keşif gezisine çıktı. 4 bin 800 metre derinlikteki Bounty Çukuru'ndan toplanan 1800 kadar örnek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, yeni türler keşfedildi. Bulunan türler arasında düzinelerce yumuşakça, üç balık, bir karides ve bir kafadan bacaklı bulunuyor.
11 Mart 2024

NASA'nın WISE teleskobundan elde edilen verilerle, Samanyolu Galaksisi'nden saatte yaklaşık 1,6 milyon kilometre hızla uzaklaşan bir nesne tespit edildi. 'CWISE J1249' adı verilen bu nesnenin oldukça yaşlı olduğu ve galaksimizdeki ilk yıldız jenerasyonlarından birine ait olduğu düşünülüyor. Bilim insanları, nesnenin neden bu kadar hızlı hareket ettiğini anlamak için element bileşimini daha yakından inceleyecekler.
16 Ağustos 2024
İşaretlediklerim