Togg otomobilinin teslimatları, daha önce 16 Nisan olarak planlanmışken ve daha sonra 24 Nisan'a ertelenmişken, yine ertelendi ve ay sonuna kadar teslim edileceği açıklandı. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, erteleme nedeni olarak 'fazla talep' olduğunu belirtti. Ancak, 2023 yılı için belirlenen 20 bin araç üretim hedefi yaklaşık bir yıldır biliniyor ve ilk dört ayda henüz bir araç teslim edilmedi. Ayrıca, teslimatlarla ilgili bazı tuhaflıklar ve yedek liste konusunda belirsizlikler olduğu da gündeme geldi.
25 Nisan 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını düşürdü. Bu yıl yedi kez fiyat indirimi yapan şirket, en son bir Model 3 varyantında 2,680 dolarlık indirim yaparak satış fiyatını 42,060 dolara çekti. Ayrıca Model Y, Model X ve Model S modellerinde de çeşitli indirimler gerçekleştirildi. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla uygulanıyor.
1 Haziran 2023

Hollanda'nın Kuzey Denizi açıklarında, Almanya'dan Mısır'a gitmekte olan ve 3 bin otomobil taşıyan Panama bandıralı Fremantle Highway gemisinde yangın çıktı. Yangın hızla yayıldı ve kontrol altına alınamadı. Yangın sonucu bir kişi hayatını kaybetti, 16 kişi yaralandı. Yangının çıkış sebebi henüz resmi olarak açıklanmasa da, sahil güvenlik sözcüsü yangının bir elektrikli aracın yakınında çıktığını bildirdi. Çevre kuruluşları, yangın ve geminin batma ihtimali karşısında endişeli.
26 Temmuz 2023

New York City, Kia ve Hyundai otomobil üreticilerine, araçlarının kolaylıkla çalınabildiğini ve bu durumun ölüm ve yaralanma risklerini artırdığını iddia ederek dava açtı. Dava dilekçesinde, şirketlerin maliyetleri düşürmek amacıyla 1990'lardan beri yaygın olan motor immobilizer teknolojisini kullanmadıkları belirtiliyor. İddiaya göre bu durum, hırsızlık vakalarının artmasına ve kamu güvenliğinin tehlikeye girmesine yol açmış. Dava dosyasında, çalıntı araçlarla ilgili ölümcül kazaların ve diğer ciddi olayların detaylarına yer verilmiş.
9 Haziran 2023

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Almanya'nın Grünheide bölgesindeki fabrikasında 25 bin avro değerinde yeni bir elektrikli araç üretme planları yapıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, 2020 yılında yeni geliştirilen batarya teknolojisi ile 25 bin dolarlık bir araç üreteceklerini açıklamıştı. Şirketin 2030 yılına kadar 20 milyon araç teslim etme hedefi bulunuyor. Ancak aracın üretimine ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmamış.
6 Kasım 2023

Otomobil üreticileri, teknolojinin gelişmesiyle azalan düz vites kullanımına karşın, nostalji tutkunu sürücülerin eski sürüş hissiyatını yaşamaları için işlevsiz düz vites ve sahte motor sesleri içeren elektrikli araç prototipleri üzerinde çalışıyorlar. Toyota, bu konuda öncü çalışmalar yapan markalardan biri olarak manuel şanzımanı taklit eden bir prototip geliştirdi. Lexus da benzer bir hissiyatı sağlamak için debriyaj ve vites değiştirme hissini taklit eden bir sistem üzerinde çalışıyor. Ford Mustang ve Jeep de bu yönde projeler geliştiren diğer markalar arasında.
19 Haziran 2023

Alman otomotiv endüstrisi, bir zamanlar dünya lideri olmasına rağmen, Çin endüstrisine yerini bırakıyor. Yılın ilk yarısında Alman otomotiv üreticileri Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen satış ve karlarını artırdı ancak yılın tamamına yönelik tahminler hayal kırıklığına uğrattı. Çin, elektrikli araçlar konusunda yükselişini sürdürüyor ve dünyadaki mevcut elektrikli araçların yaklaşık yarısı Çin yapımı. Alman markaları, Çin'deki statü sembolü özelliğini kaybediyor ve Çinliler, gelenekselleşmiş Alman üst sınıf araçlarından vazgeçiyor.
7 Ağustos 2023

EBS Danışmanlık tarafından hazırlanan verilere göre, 2023 yılının ilk beş ayında Türkiye'de toplam 38 bin 256 lüks araç satışı gerçekleşti. Bu satışlar toplam araç satışlarının yüzde 11,25'ini oluşturuyor. En çok satılan lüks araç markası BMW olurken, onu Audi ve Mercedes izledi. Model bazında ise BMW'nin 5 Serisi en çok tercih edilen model oldu.
3 Haziran 2023

Zorunlu trafik sigortasında hasarsızlık indirimi yüzde 50'ye kadar çıkartılırken, hasar sonrası prim artırımı yüzde 200'e kadar yükseltildi. Elektrikli araçlar için yüzde 10'luk bir prim indirimi uygulanabilecek. Trafik sigortası tavan fiyatları 1 Mayıs'tan itibaren yüzde 5 artacak ve sonrasında aylık tavan fiyat artışı yüzde 2 olarak uygulanacak. Ayrıca, orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş veya yeniden kullanılabilir parçaların tercih edilmesi durumunda yüzde 20'ye kadar indirim sağlanabilecek.
4 Nisan 2023

Son bir buçuk yılda otomobiller, altın ve döviz yatırımlarına göre daha fazla değer kazandı. VavaCars'ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli'ye göre, çip krizi ve yükselen enflasyon nedeniyle sıfır araç bulunamaması ve ikinci el araçlara olan talebin artması, otomobillere olan yatırımın popülerliğini artırdı. Ocak 2022'den Mayıs 2023'e kadar ikinci el otomobiller ortalama yüzde 87 değer kazanırken, bu oran altında yüzde 58, dövizde ise yüzde 43 olarak gerçekleşti.
3 Haziran 2023

EBS Danışmanlık'ın verilerine göre, Türkiye'de 2022 yılında her bin kişiden sadece yedisi yeni bir otomobil satın alabildi. Otomobil fiyatlarındaki yükseliş, dünya genelindeki çip sıkıntısı, üretimdeki yavaşlama ve artan talebin yanı sıra Türkiye'de dövizdeki rekor artışlar ve ek vergilerle daha da arttı. Bu durum, Türkiye'yi 31 Avrupa ülkesi arasında otomobil alımında 29'uncu sıraya düşürdü.
30 Ocak 2023

Haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ikinci el otomobil satışları yüzde 18 azaldı. Ağustos ayıyla birlikte, fiyatlarda düşüş gözlendi. Bu düşüş, hızlı yükselen fiyatlar, krediye erişim zorlukları ve tedarik sorunlarının azalması gibi faktörlerin bir sonucu olarak görülüyor. Ayrıca, sıfır kilometre araçların ikinci elde spekülatif fiyatlarla satışına yönelik alınan önlemler de fiyat düşüşünde etkili oldu.
11 Ağustos 2023

Tesla, Model 3 ve Model Y modellerinde ABD'de %6 ile %20, Almanya'da ise %17'ye varan oranlarda fiyat indirimleri gerçekleştirdi. En çok satılan Model 3'ün fiyatı 43 bin 990 dolara, Model Y'nin fiyatı ise 52 bin 990 dolara düşürüldü. Bu indirimler sonrasında Tesla'nın hisse değerleri yaklaşık %4 oranında düşüş yaşadı. Elon Musk, artan faiz oranları ve resesyon beklentisi nedeniyle hacim artışını sürdürmek adına fiyat indirimlerine gidilebileceğini ifade etmişti. Ayrıca, Tesla'nın Çin'de yaptığı fiyat indirimleri sonrası daha önce araç satın alan müşterilerden tepkiler gelmişti.
14 Ocak 2023

2023'te rekor satışlar gerçekleştiren otomotiv sektörü, yüksek enflasyon ve döviz kuru artışı nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle lüks otomobil tüketicileri, fiyatların hızla artması nedeniyle siparişlerini iptal etme eğiliminde. Türkiye, otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ve bu durum, otomobillerin fiyatının yarıdan fazlasını oluşturuyor. Ayrıca, döviz kuru artışı ve otomobillerdeki zam furyası, otomobillerin Türkiye'de ulaşılabilir olmasını zorlaştırıyor.
26 Temmuz 2023

Opel Türkiye Genel Müdürü Emre Özocak, Covid-19 pandemisi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonucu başlayan çip krizinin Opel için artık sona erdiğini belirtti. Ancak şimdi otomobil sektörünü etkileyen yeni bir sorun olarak lojistik problemleri öne çıktı. Özocak, limanların doluluğu ve gemi bulma zorlukları nedeniyle araçların fabrikada beklemek zorunda kaldığını ve bu durumun ek maliyetlere yol açtığını ifade etti. Ayrıca, alternatif taşıma yöntemleri olarak demiryolu gibi çözümlere yöneldiklerini söyledi.
30 Ocak 2023

Haziran ayında Türkiye'de otomobil satışları, geçen yılın aynı ayına göre %37 artarak 110 bin 861 adede ulaştı ve bu, tüm zamanların en iyi Haziran ayı satış sonucu olarak kaydedildi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci tarafından paylaşılan verilere göre, otomobil satışları yıllık bazda %40,1 artış gösterdi. Seçim sonrası kurdaki artış ve Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz bulunması nedeniyle otomobil fiyatlarında yaşanan zamlara rağmen, düşük faiz ortamında otomobil yatırım aracı olarak görülmeye devam ediyor.
4 Temmuz 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 'otopilot' sürücü destek sisteminin ölümlü kazaya yol açtığı iddiasıyla hakkında açılan davayı kazandı. 2019'da meydana gelen bir kaza sonrası araçtaki iki yolcu tarafından 'otopilotun arızalı olduğu' suçlamasıyla açılan dava sonuçlandı. Davacılar, otopilot sisteminin Model 3 aracının aniden yoldan çıkmasına ve bir ağaca çarparak alevler içinde kalmasına neden olduğunu iddia etmişti. Ancak Tesla, kazaya 'insan hatasının neden olduğunu' savundu ve kazanılan dava, Tesla için 'büyük bir zafer' olarak nitelendirildi.
1 Kasım 2023

EBS Danışmanlık verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk altı ayında satılan sıfır otomobil sayısı 430 bin 372 adet oldu. Bu rakam, nüfusa oranlandığında her 1000 kişiden sadece beşinin yeni otomobil satın alabildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasının 1000 kişi başına 10,7 araç olduğu dikkate alındığında, Türkiye Avrupa'da 32 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ve bu durum vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.
19 Temmuz 2023

Çinli elektrikli otomobil üreticisi Chery, beş yıl aradan sonra Türkiye pazarına üç farklı SUV modeliyle yeniden giriş yapıyor. İlk teslimatların bahar aylarında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Avrupa'da tedarik sorunları yaşanırken, Çin üretimi elektrikli araçlar Avrupa pazarında giderek daha fazla yer kaplıyor. Chery, Türkiye'de aracı kurum kullanmadan doğrudan faaliyet gösterecek.
2 Ocak 2023

Mayıs ayında Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları, bir önceki yıla göre %70,9 artış göstererek 111 bin 356 adetle rekor bir satışa ulaştı. Bu artış, enflasyonun altında kalan faiz getirileri nedeniyle yurttaşların birikimlerini koruma amacıyla otomobil alımına yönelmeleriyle ilişkilendiriliyor. Otomobil satışları %68,5, hafif ticari araç satışları ise %79,9 artış gösterdi. Ocak-mayıs döneminde toplam 445 bin 6 adet araç satıldı.
2 Haziran 2023
İşaretlediklerim