Ocak ayında Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe giderleri 768 milyar lira, bütçe gelirleri ise 617,2 milyar lira olarak gerçekleşti, bu durumda bütçede 150,7 milyar lira açık oluştu. Faiz dışı bütçe giderleri 646,9 milyar lira ve faiz dışı açık 29,6 milyar lira olarak kaydedildi. Bütçe giderleri ve gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 139 ve yüzde 113,5 oranında artış gösterdi. 2023 yılında bütçe açığı 1,37 trilyon lira olarak gerçekleşmişti.
15 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocukları ve iktidarın önde gelen isimlerinin yakınlarının başında bulunduğu tarikat ve cemaatler, bütçeden önemli miktarda kaynak alıyor. Bu kuruluşlar, aldıkları bu kaynaklarla büyük ekonomik güç kazanıyorlar ve bu durum, kamuoyuna yeterince açıklanmıyor. 2024'ün ilk üç ayında bu kuruluşlara 1.3 milyar lira aktarıldı, bu miktar geçen yılın aynı dönemine göre artış gösteriyor. Bu aktarımların yerel seçimler öncesine denk gelmesi tesadüfi olarak görülmüyor.
1 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'ya en fazla borcu olan beş belediyeyi açıkladı. Bu belediyeler sırasıyla Ankara, İzmir, İstanbul, Adana ve Şişli'dir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına zam isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e belediyelerin prim borçlarını hatırlatmış ve bu borçların tahsil edilmesi için bakanlıkların harekete geçeceğini belirtmişti. Işıkhan, Türkiye genelinde belediyelerin SGK'ya toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını ve bu borçların yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğunu ifade etti.
25 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihtiyaç sahibi 8 milyon 897 bin kişi için 3,2 milyar TL sağlık sigortası ödemesi yapıldığını belirtti. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın istatistiklerine göre bu sayı 6 milyon 939 bin kişi. Hekimler Ergün Demir ve Güray Kılıç, bu farkın nedenini sorgulayarak, yoksul vatandaşların sayısının artıp artmadığı veya başka bir açıklama olup olmadığını sordu. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın mali raporlarında sağlık sigortası için ödenen miktarın 23,3 milyar TL olduğu belirtildi. Hekimler, sosyal yardımların devletin görevi olduğunu ve kamuoyunun bu konuda daha ayrıntılı bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
24 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP iktidarı döneminde 'beşli çete' olarak adlandırdığı bazı holdinglere 418 milyar dolar aktarıldığını iddia etti. Bu şirketlerin iktidardan aldıkları ihaleler nedeniyle bu şekilde adlandırıldığını belirtti. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bu paranın her kuruşunun Türk halkına geri verileceğini ve bu konuda kararlı olduğunu ifade etti.
5 Mart 2023

Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar gören ve yıkılan hastanelerin yerine Hatay'ın İskenderun, Antakya ve Defne ilçelerinde yeni hastaneler yapılması amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararlarına göre, İskenderun ve Defne ilçelerindeki belirli taşınmazlar ile Antakya ilçesindeki bazı taşınmazlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kamulaştırılacak.
14 Nisan 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sunulan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu değişiklik teklifini onayladı. Teklif ile genel ve özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine toplamda 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ek ödenek sağlanması öngörülüyor. Bu ödenek artışının karşılığı olarak genel bütçe gelir tahminleri de aynı miktarda artırılacak ve ek ödeneklerin idare bütçelerine eklenmesi konusunda Cumhurbaşkanı yetkili kılınacak.
11 Temmuz 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye genelindeki huzurevi yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinin aylık ücretlerine yüzde 200-400 arasında zam yaptı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, bu zammın geri çekilmesi gerektiğini belirterek, emeklilerin bu yüksek ücretleri karşılayamayacağını vurguladı. Bakanlığın, gelen tepkiler üzerine zammı yarı yarıya indirmeyi gündemine aldığı ifade edildi.
16 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde merkezi yönetim bütçe açığının 973 milyar 554 milyon lira olduğunu açıkladı. Bu dönemde bütçe giderleri 6 trilyon 226,6 milyar TL, bütçe gelirleri ise 5 trilyon 253 milyar TL olarak gerçekleşti. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 5 trilyon 462,6 milyar TL ve faiz dışı açık 209,5 milyar TL oldu. 2023 yılı aynı döneminde bütçe açığı 383 milyar 384 milyon TL idi.
16 Eylül 2024

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısında konuştu. Öztrak, yerel seçimlerde tüm büyükşehirleri almayı hedeflediklerini belirtti ve 'Kadim şehrimiz Konya'yı da alacağız' dedi. Ayrıca, kur korumalı mevduat (KKM) nedeniyle Hazine'nin ve Merkez Bankası'nın zararına dikkat çekti. Öztrak, enflasyonun sorumlusunun Recep Tayyip Erdoğan olduğunu iddia etti ve parti yöneticilerinin duygusal kopuşlara kapılma lüksü olmadığını belirtti.
21 Ağustos 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Işıkhan, SGK'nin 85 milyon vatandaşın sağlık harcamalarını ve 16 milyon emeklinin maaşlarını karşılayabilmesi için sigorta primlerinin düzenli toplanmasının önemine vurgu yaptı. Bakan, borçlu belediyelere borç bildirimlerinin gönderildiğini ve bazı belediyelerin borçlarını ödemeye başladığını belirtti. Ancak, borcun yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu ve bu borçların bir an önce tahsil edilmesi gerektiğini ifade etti.
25 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borcu olan belediyeleri son kez uyardı ve borçların yasal yollarla tahsil edileceğini belirtti. Işıkhan, borçların büyük çoğunluğunun CHP'li belediyelere ait olduğunu ve bu borçların seçimden sonraki iki ayda 96 milyardan 120 milyar liraya yükseldiğini açıkladı. İzmir, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin de borçlarının hızla arttığını vurgulayan Işıkhan, SGK'nın aktüeryal dengeyi ve sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak zorunda olduğunu ifade etti.
1 Eylül 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun af paketi vaatlerinin ardından, iktidarın 31 Aralık 2022'ye kadar olan vergi, sigorta primi borçları ve cezalar için bir yapılandırma paketi üzerinde çalıştığı bildirildi. NTV'nin haberine göre, kabine toplantısında ele alınacak olan bu paket, şirketlere matrah artırımı ve kasa stok affı gibi imkanlar da sunacak. Belediye borçları ile elektrik, su ve öğrenim kredisi borçları da yapılandırma kapsamında olacak ve borçların bir kısmı silinebilecek.
20 Ocak 2023

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yap-işlet-devret modeli kapsamında Osmangazi Köprüsü için işletici şirkete verilen günlük araç geçiş garantisi ücretinin 2023 yılında 40 milyon liraya ulaştığını belirtti. Garanti edilen günlük araç geçiş sayısının 40 bin olduğunu ve bu durumun Hazine'ye günlük yaklaşık 2 milyon 66 bin dolar (yaklaşık 40 milyon lira) maliyet oluşturduğunu ifade etti. Yavuzyılmaz, köprüden geçen araçların ödediği ücret ile garanti edilen ücret arasındaki farkın vatandaşın sırtına yük olarak yansıdığını söyledi.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 31 Mart yerel seçimlerinden önce İstanbul’daki 24 AKP’li ilçe belediyesine 45 milyon lira gönderdiği ortaya çıktı. Bu durum, CHP’li belediye başkanları tarafından doğrulanırken, AKP’li belediye başkanları tarafından yalanlandı. Ayrıca, MHP’li Silivri Belediyesi’ne bu ödeneğin verilmemesi dikkat çekti. Tartışmalar, belediyelerin SGK borçları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefete yönelik eleştirileriyle daha da alevlendi.
15 Ağustos 2024

Kızılay Sağlık Grubu'nun İstanbul, Konya ve Kayseri'de işlettiği dört hastane ile Altıntepe ve Bakırköy'deki iki tıp merkezi uzun süreliğine kiralanacak. Kızılay Basın Müşaviri Selahattin Bostan, kiralamaların ardından Kızılay'ın işlettiği herhangi bir hastane veya tıp merkezi kalmayacağını doğruladı. Kiralamalar için Medical Park, Medicana ve Medipol gibi özel sağlık gruplarıyla görüşmeler yapılıyor. Kızılay, kaynaklarını kan torbası üretimi ve yaşlı bakımı gibi stratejik alanlara yönlendirmeyi planlıyor.
6 Haziran 2024

Deniz Zeyrek, hükümetin küçük ölçekli tasarruf önlemleri yerine büyük kamu harcamalarında kesinti yapılması gerektiğini savunuyor. Yazısında, yüksek maliyetli devlet projeleri, saraylar, konvoylar ve yandaş firmalara verilen ihaleler gibi konulara dikkat çekiyor. Zeyrek, bu tür harcamaların kısılması gerektiğini öne sürerek, mevcut tasarruf önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtiyor. Ayrıca, vatandaşa hizmet edecek yatırımların askıya alınmasının da doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını vurguluyor.
13 Mayıs 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediyelerin 96 milyar lirayı bulan borçlarının tahsili için icra tebligatlarını göndermeye başladı. Borcun yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğu belirtildi. Süreç altı aşamalı olarak işleyecek ve borçların ödenmemesi durumunda belediyelere ait gayrimenkuller SGK'ya teklif edilebilecek. CHP, bu borçların AKP ve MHP'nin politikalarının bir sonucu olduğunu savundu.
3 Ağustos 2024

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık personeli, yüksek vergi oranlarına karşı her çarşamba eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. 2023'ün ilk dört ayında, aile hekimleri sadece vergi ödemek için çalıştıklarını belirtiyor. Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası üyeleri, maaşlarının büyük bir kısmının vergiye gittiğini ve bu durumun enflasyon karşısında gelirlerini erittiğini ifade ediyor. Sağlık çalışanları, vergi dilimlerinin enflasyona uygun güncellenmemesi ve yüksek vergi oranları nedeniyle adil bir vergilendirme sistemi talep ediyor.
12 Mart 2024
İşaretlediklerim