Gazeteci Akif Beki, Cübbeli Ahmet tarafından kendisine açılan hakaret davasında beraat etti. Beki, Diyanet'in hurafeci şarlatanlarla yeterince mücadele etmediğini eleştirdiği yazısında, Cübbeli Ahmet'in kendisini hedef aldığını iddia etti. Mahkeme, Beki'nin hakaret kastı taşımadığını belirterek beraat kararı verdi. Beki, yazısında hurafeci nitelemesini hakaret amacıyla değil, olguyu tarif etmek için kullandığını ifade etti.
22 Mayıs 2024

İstanbul 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir davada, mahkeme başkanı, DEM Parti milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu sosyal medyada yargılamayı eleştirdiği gerekçesiyle duruşma salonundan çıkardı. Gergerlioğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, lise öğrencilerinin sıradan faaliyetlerinin suç olarak nitelendirildiğini eleştirmişti. Mahkeme başkanının bu eleştirilerden rahatsız olduğu ve Gergerlioğlu'nu salondan çıkardığı belirtildi. Gergerlioğlu, mahkeme heyeti hakkında suç duyurusunda bulunacağını ve konuyu Adalet Bakan Yardımcısı'na ilettiğini açıkladı.
24 Eylül 2024

Futbol dünyasının ünlü isimlerini dolandırdığı iddiasıyla yargılanan Seçil Erzan hakkında, beş müştekinin şikayetleri temelinde iki yeni iddianame daha hazırlandı. İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana dava dosyasıyla birleştirilen bu iddianamelerde, Erzan'ın müştekileri yüksek kar getireceği vaadiyle kendi yönettiği gizli fona para yatırmaya ikna ettiği belirtiliyor. Toplamda 2 milyon 250 bin lira ve 150 bin dolar alındığı, ancak sadece 1 milyon 550 bin liranın müştekilere geri ödendiği ifade ediliyor. Erzan'ın toplam hapis cezası talebi bu yeni iddianamelerle 275 yıla yükseldi.
3 Mayıs 2024

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık verdi. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını sildi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik olduğunu belirten yorumlar yaptı. Beykoz başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alınan Altun, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise Altun hakkında 'dini değerlere hakaret ettiği' gerekçesiyle Ankara başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
20 Şubat 2024

Dipnot Yayınları, HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın yazar Yiğit Bener ile birlikte 'Arafta Düet' isimli bir roman yazdığını duyurdu. Demirtaş, daha önce de çeşitli öykü ve romanlar yazmıştı. Demirtaş, Kobani davasında 42 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kitabın yayın tarihi henüz açıklanmadı.
21 Haziran 2024

Twitch yayıncısı Jahrein (Ahmet Sonuç), Antalya'da müstehcenlik suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Antalya Emniyet Müdürlüğü, Jahrein'in sosyal medya platformlarında toplumun genel ahlakına uygun olmayan konuşmalar yaptığını belirtti. Jahrein ve E.K. isimli bir başka şahıs hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 226'ncı maddesine göre yasal işlem başlatıldı. Şüpheliler, emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilerek tutuklandı.
13 Eylül 2024

İstanbul Küçükçekmece'de 'Eros' isimli bir kedinin tekmeyle öldürülmesi sonrası fail İbrahim Keloğlan'ın serbest bırakılması kamuoyunda tepki çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u arayarak olaya müdahil oldu. Keloğlan'a dört yıla kadar hapis cezası istenmesine rağmen, mahkeme 'iyi hal' ve 'pişmanlık' gerekçesiyle hükmün açıklanmasını geri bırakarak sanığı serbest bıraktı. Karara itiraz edilmesi üzerine, Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi ilk kararı kaldırdı ve dosyayı mahkemeye iade etti.
25 Şubat 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, bir polis amirinin 1 Mayıs kutlamaları sırasında gazetecilere yönelik 'Basını süpür' ifadesini kullanmasını ele aldı. Vali Gül, Basın Konseyi tarafından düzenlenen bir törende bu ifadenin maksadını aşmış olabileceğini belirterek, eğer böyle bir söz söylendi ise yanlış olduğunu kabul edip özür diledi. Olay, Taksim Meydanı'nda kutlamalar sırasında yaşanmış ve polis müdahalesi tepki çekmişti.
2 Mayıs 2024

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada, 4 Eylül'de ölmesi nedeniyle dava düştü. Kolivar, bir televizyon programında yaptığı konuşma ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma geçirmiş ve tutuklanmıştı. İstanbul 17’nci Asliye Ceza Mahkemesi, Kolivar'ın ölümünden sonra davanın düşürülmesine karar verdi.
27 Eylül 2024

Leman dergisi için çizim yapan Zehra Ömeroğlu, 'Pandemide Seks' başlıklı karikatürü nedeniyle 'müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis ve para cezası ile yargılanıyor. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, Ömeroğlu'nun avukatları karikatürde cinsel arzuların tahrik edilmediğini, aksine ti'ye alındığını savunuyor. Mahkeme, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'ndan rapor talep etti.
13 Mart 2024

İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'a getirilen erişim yasağını eleştirdiği için tutuklanan Dilruba K. hakkında iddianame hazırlandı ve ilk duruşma 3 Eylül'de yapılacak. Dilruba K., 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Avukatı Hüseyin Yılmaz, müvekkilinin hukuksuz bir şekilde tutuklandığını ve tutukluluğun derhal kaldırılmasını talep etti. Dilruba K.'nın ifadeleri nedeniyle hızlı bir şekilde iddianame hazırlanması dikkat çekti.
16 Ağustos 2024

Twitch yayıncısı Ahmet Sonuç, bilinen adıyla Jahrein, müstehcenlik suçlamasıyla Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü, Jahrein'in sosyal medya platformlarında toplumun genel ahlakına aykırı konuşmalar yaptığını belirtti. Jahrein ile birlikte 'Rockerpuck_Evil' kullanıcı adlı E.K. isimli şahıs da gözaltına alındı. Her iki şahıs hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 226'ncı maddesine göre işlem başlatıldı.
12 Eylül 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 65'inci Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri'nde Diken'in 'İTÜ'deki kadro ilanına Şentop'un oğlu için ince ayar' başlıklı sansürlenen haberlerini internet haberciliği kategorisinde övgüye değer buldu. Haberler, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlunun İTÜ'de bir kadro için yapılan sınavın iptal edilmesi ve şartların değiştirilerek yeniden ilan edilmesi sürecini ele alıyor. Bu haberler Meclis gündemine taşınmış ve sansürlenmişti. Ödül töreninde ayrıca farklı kategorilerde birçok gazeteci ve çalışma ödüllendirildi.
20 Mart 2024

Mizah dergisi Leman, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a erişimi engellemesini eleştiren bir kapak hazırladı. Kapakta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milli atıcı Yusuf Dikeç’in ikonikleşen pozu ile elinde bir silah tutarak 'Instagram Kapatma Butonu' yazan bir hedefe nişan alırken resmedildi. Dergi, bu kapakla sosyal medya platformlarına yönelik sansürü mizahi bir dille eleştirdi. Leman'ın yeni sayısı bayilerde ve marketlerde satışa sunuldu.
8 Ağustos 2024

Uganda'da 24 yaşındaki TikTok kullanıcısı Edward Awebwa, cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ve ailesine hakaret ettiği gerekçesiyle altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Awebwa'nın nefret söylemi ve yanıltıcı bilgi yaymakla suçlandığını belirtti. Awebwa, suçunu kabul ederek af diledi ancak mahkeme, özrünü gerçekçi bulmadı. Uganda, insan hakları ve ifade özgürlüğü konularında sıkça eleştirilen bir ülke olarak biliniyor.
11 Temmuz 2024

Yazar Yavuz Ekinci, 2014 yılında yazdığı 'Rüyası bölünenler' adlı romanı nedeniyle terör örgütü propagandası yapmak ve terörü övmek suçlamasıyla Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Roman, Cimer'e yapılan bir ihbar sonucu geçen yıl toplatılmış ve yazarın ifadesi alınmadan dava açılmıştı. Duruşmada, yazar ve avukatları, roman yazmanın yaratıcı bir süreç olduğunu ve yazılanların kurgu olduğunu mahkeme heyetine anlattılar. İlk duruşmada karar çıkmadı ve ikinci duruşma Aralık ayına ertelendi.
19 Eylül 2024

Fransa'da 2017 ve 2018 yıllarında camilere ve Avrupa Parlamentosu binasına terör saldırıları planlamaktan suçlu bulunan neo-Nazi grubun lideri Alexandre Gilet, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Paris Ağır Ceza Mahkemesi, Gilet'ye geçen yıl verilen cezayı onadı. Gilet ve üç kişinin, göçmenlerin yaşadığı mahalleler ve camiler gibi hedeflere saldırı planladığı ortaya çıktı. Gilet'nin, 2019'da Yeni Zelanda'da Christchurch'deki camilere saldırarak 51 kişiyi öldüren Brenton Tarrant'ın söylemlerini kullandığı bir manifesto hazırladığı belirtildi.
24 Eylül 2024

Uğur Dündar ve D.G. adlı şahısların biyolojik babalık testi için Adli Tıp'a kan ve saç örnekleri verdiği belirtilmiş. 22 Mart 2024 tarihli raporda, Uğur Dündar'ın D.G'nin biyolojik babası olmadığı sonucu açıklanmış. Bu sonuç, mahkemenin 12 Haziran'daki duruşmasında dikkate alınacak. Ayrıca, medyanın Dündar hakkında olumsuz yayınlar yapmaya devam ettiği ve bu durumun politik nedenlerle yapıldığı iddia edilmiş.
25 Nisan 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 1996 yılında New York'ta bir mağazada magazin dergisi yazarı E. Jean Carroll'a tecavüz etmekle suçlanmıştı. Trump, bu iddiaları reddetmesine rağmen tecavüz ve hakaret davasında 5 milyon dolar ve ek olarak 83,3 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Trump, bu tazminat cezasının ertelenmesini talep etti ancak Federal Yargıç Lewis A. Kaplan tarafından bu talep reddedildi. Ayrıca, Trump dolandırıcılık davasından da 354,9 milyon dolar para cezasına çarptırılmış ve bu cezanın ertelenmesi talebi de reddedilmişti.
8 Mart 2024

Rusya'da mahkeme, Amerikalı Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç'i casusluktan suçlu bularak 16 yıl hapis cezasına çarptırdı. Gerşkoviç, 29 Mart 2023'te Yekaterinburg'da casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltına alınmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi, Gerşkoviç'in Amerikan yönetimi için casusluk yaptığını iddia etmişti. ABD Başkanı Joe Biden, Gerşkoviç'in derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
19 Temmuz 2024
İşaretlediklerim