İstanbul Arnavutköy İskelesi sahil kesiminde, balıkçıların suda hareketsiz bir kişi fark etmesi üzerine polise haber verilmiş ve bölgeye polis, sağlık ve Sahil Güvenlik ekipleri sevk edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, cesedin üç ay önce kız arkadaşını kurtarmak için denize atlayan İran uyruklu Jaber Sabokbar'a ait olduğu tespit edilmiştir. Sabokbar'ın kız arkadaşı olay sırasında çevredeki vatandaşlar tarafından kurtarılmıştı.
18 Aralık 2023

Ekonomik kriz ve hak ihlalleri eleştirel görseller tasarlayan Mahir Akkoyun, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmalar tasarladığı için İzmir'de gözaltına alındı ve adliyeye götürüldü. 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, söylediklerinden dolayı rahatsızlık yarattığını ve bu duruma devam edeceğini belirtti.
7 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bir yargı mensubunun adını değiştirerek İmralı Cezaevi'nde Abdullah Öcalan ile görüştüğünü iddia etti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Öcalan ile görüşülmediğini, sadece teknik bir ekibin İmralı'ya gittiğini belirtti. Adalet Bakanlığı ise konuyla ilgili üç belge yayımlayarak açıklama yaptı. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da iktidarın Öcalan ile görüştüğünü ve istediği sonucu alamayınca terörle suçlamaya başladığını öne sürdü.
6 Mayıs 2023

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner, duruşma öncesi şikayetinden vazgeçtiğini bildirdi, bu da Pehlivan'ın beraat ihtimalini artırdı. Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, yazının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.
14 Kasım 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olduğu belirtilen Emre Olur, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'silahla kasten yaralama' suçlarından yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Olur'un dosyasının Sedat Peker ana davası ile birleştirilmesine ve gizli tanığın beyanlarının hükme esas alınamayacağına karar verdi. Olur, mahkemede hiçbir zaman Peker'den talimat almadığını ve suçlamaların asılsız olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök'ün ikinci duruşmasında tahliye kararı verildi. Diyarbakır'da gerçekleştirilen 'şafak operasyonu'nda gözaltına alınan ve sonrasında tutuklanan Gök, 14 Eylül'deki ilk duruşmasında tutukluluğunun devamına karar verilmişti. Gök, 2017'de Diyarbakır'da yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un öldürülme anını fotoğrafladığı için 'kasten öldürmek' suçlamasıyla yargılanan polis hakkında dava açılmasına rağmen kendisi hakkında da dava açılmıştı.
5 Aralık 2023

Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay, bir haberde savcının ismini açık yazdığı gerekçesiyle 'terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme' suçlamasıyla tutuklandı. Karakola tebligat almak için çağrıldıktan sonra gözaltına alınan Karabay, terör şubeye götürüldü ve avukatlarıyla görüştürüldükten sonra sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Karabay'ın tutuklanmasına karar verdi ve cezaevine gönderildi. Daha önce de polis tarafından evinden alınarak ifadeye götürülmüştü.
29 Aralık 2023

Britanya'da Eleanor Williams isimli 22 yaşındaki bir kadın, sosyal medyada paylaştığı ve geniş çapta yayılan bir açıklamada, üç Pakistanlı tarafından dövüldüğünü, istismar edildiğini ve fuhuşa zorlandığını iddia etti. Ancak polis soruşturması sonucunda iddialarının yalan olduğu ve kendisine zarar verdiği anlaşıldı. Williams, adaleti yanıltmaktan suçlu bulunarak 8,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçlanan Pakistan asıllı işadamı Mohamed Ramzan ve diğer Pakistanlılar, yaşadıkları mağduriyet nedeniyle zor zamanlar geçirdiklerini ifade ettiler.
15 Mart 2023

Rusya'da muhalif lider Aleksey Navalni, aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak ve bu topluluğu finanse etmek gibi suçlamalarla 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Navalni, 2021 yılında zehirlendiği iddiasıyla tedavi gördüğü Berlin'den Moskova'ya döndüğünde tutuklanmıştı. Daha önce de Navalni'nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı (FBK), mahkeme kararıyla tasfiye edilmişti.
4 Ağustos 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'belediyelerde terör soruşturmaları' adı altında yaptığı toplantıda kullandığı ifadeleri nedeniyle hakim ve savcıları tehdit ettiğini iddia etti. Bozdağ, İmamoğlu'na İstanbul'un sorunlarıyla ilgilenmesi yönünde tavsiyede bulundu ve yargı mensuplarının tehdit edilmesinin kabul edilemez olduğunu, hukukun her zaman karşılık vereceğini belirtti. Ayrıca, yargı kararlarının siyasi terazide tartılamayacağını ve yargı mensuplarının devlet tarafından korunduğunu ifade etti.
4 Ocak 2023

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında işlenen suçlarla ilgili açılan davada, 'kaçma şüphesi olmadığı' gerekçesiyle tahliye edilen eski Terörle Mücadele Müdürlüğü Amiri Ünal Uyar'ın yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı. Müşteki avukatı Mehmet Demir, duruşmada Uyar'ın kaçışını dile getirdi. Mahkeme, bazı sanıklar hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni alınıp alınmadığını sorgulama ve eksik hususları giderme kararı alarak duruşmayı 2 Kasım'a erteledi.
10 Temmuz 2023

ABD'li aktör Kevin Spacey, Londra'da görülen cinsel saldırı davasında tüm suçlamalardan beraat etti. 2001 ve 2013 yılları arasında dört erkekle ilgili dokuz cinsel saldırı suçlaması bulunan Spacey, suçlamaları reddetmiş ve davayı 'hükümsüz' olarak nitelendirmişti. Kararın açıklanmasının ardından Spacey ağladı ve hukuk ekibine sarılarak mahkemeye teşekkür etti. Spacey, cinsel saldırı, rıza olmadan cinsel ilişkiye girmeye neden olmak ve bir kişiyi cinsel birleşmeye zorlama suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı.
26 Temmuz 2023

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendisini 'Sorosçu ve casus' olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. Kavala, casusluk suçlamasının haksız olduğunu ve yargıda düşman hukuku uygulamalarını meşrulaştıran söylemler olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür iddiaların demokrasi kültürüne zarar verdiğini ifade etti. Osman Kavala, 2 bin 201 gündür hapiste bulunuyor.
10 Kasım 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, sanık polis Hüseyin Engin'e verilen yedi ay 15 günlük hapis cezasına Korkmaz'ın ailesi itiraz etti. Aile, Yargıtay'a başvurarak sanığın 'eziyet' suçundan cezalandırılmasını talep etti. Daha önceki yargılamalarda diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan'a 10 yıl 10 ay, Yalçın Akbulut'a ise 10 yıl hapis cezası verilmiş, iki polis beraat etmişti.
25 Ocak 2023

İran'da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından dövülerek komaya sokulan 16 yaşındaki Armita Geravand'ın beyin ölümü gerçekleşti. İnsan hakları örgütü Hengaw, Geravand'ın ahlak polisleri tarafından ciddi bir fiziksel saldırıya maruz kaldığını duyurdu. Ancak yetkililer, Geravand'ın metroda kan basıncının düşmesiyle bayılıp kafasını çarptığını iddia etti. Geravand'ın ölümü, geçen sene aynı sebeple hayatını kaybeden Mehsa Emini'nin ölümünü anımsattı.
23 Ekim 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Fox News'e verdiği röportajda, ülkedeki suç oranlarını azaltmak için ölüm cezası dahil sert uygulamaların gerekli olduğunu belirtti. Trump, uyuşturucu ticaretinden hüküm giyenlerin ölüm cezasına çarptırılması gerektiğini savundu. Program sunucusunun, Trump'ın daha önce af ettiği Alice Johnson örneğini gündeme getirmesi üzerine, Trump böyle bir cezanın yürürlükte olması durumunda Johnson'ın suç işlemekten kaçınacağını iddia etti.
21 Haziran 2023

İran'da iki hafta önce gözaltına alınan 74 yaşındaki gazeteci ve siyasi aktivist Keyvan Samimi ile ilgili ailesi ve avukatı tarafından herhangi bir bilgi alınamadığı bildirildi. Kızı Adile Samimi, babasının yerinin ve dosyasının hangi mahkemede olduğunun bilinmediğini ifade etti. İran devlet televizyonu, Samimi'nin Taliban rejimi karşıtlarıyla bağlantı kurduğu ve İsrail destekli bir grupla görüştüğü iddialarıyla tutuklandığını duyurdu. Ayrıca, Samimi'nin Halkın Mücahitleri Örgütüyle bağlantılı olduğu öne sürüldü ve 2019'da Tahran Devrim Mahkemesi tarafından 3 yıl hapse mahkum edilmişti.
4 Mayıs 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'deki durumla ilgili konuştu. Abdullahiyan, Gazze'deki saldırıların 'soykırım' ve 'savaş suçu' olduğunu belirtti ve ABD ile Avrupa ülkelerini İsrail'e açıkça destek vermekle suçladı. Ayrıca, Filistin-İsrail çatışmalarının yayılmasını istemediklerini, ancak Gazze'deki soykırım devam ederse 'ateşi durduramayacaklarını' ve ABD'nin 'bu ateşten kurtulamayacağını' ifade etti.
26 Ekim 2023

İran'da, Mehsa Emini'nin başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından durdurulan 'ahlak polisi' devriyeleri, protestolar sonrası 10 ay sonra yeniden başlatılıyor. İran Polis Teşkilatı Sözcüsü, başörtüsü kurallarını ihlal edenlere karşı ülke genelinde devriyelerin kurulacağını ve uyarıların dikkate alınmaması durumunda kişilerin adli makamlara sevk edileceğini belirtti. Bu karar, başörtüsü takmayı bırakan kadınların sayısının artması ve rejim yanlısı muhafazakarların baskısı sonucu alındı.
17 Temmuz 2023

Ayhan Bora Kaplan liderliğindeki suç örgütüne yönelik devam eden soruşturma kapsamında, örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen Kanber Keskin tutuklandı. Keskin'in örgüt üyelerine suç eylemleri konusunda talimat verdiği ve işlenen suçları gizlemeye çalıştığı belirtildi. 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurma, kasten öldürme ve suç delillerini gizleme' suçlarından tutuklanan Keskin cezaevine gönderildi. Bu tutuklama ile birlikte soruşturma kapsamında tutuklanan kişi sayısı 31'e ulaştı.
7 Aralık 2023
İşaretlediklerim