Türkiye'de 2002 yılında 100 bin kişi başına düşen doktor sayısı 138 iken, bu sayı 2022 yılında %65 artışla 228'e yükselmiştir. Ancak bu artış, OECD ülkeleri ortalaması olan 372'ye göre hala düşüktür. Hemşire ve ebe sayısında da Türkiye, AB ve OECD ülkeleri arasında en düşükler arasında yer almaktadır. Ayrıca, Türkiye'de doktor başına düşen hasta sayısı son 20 yılda %300 artmış, bu da doktorların iş yükünü önemli ölçüde artırmıştır.
28 Nisan 2024

Hac ibadeti sırasında sağlık sorunları yaşayan 13 Türk vatandaşı, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait bir uçakla Türkiye'ye getirildi. Hastalar, Etimesgut Askeri Havaalanı'na indikten sonra Etlik ve Bilkent Şehir Hastanelerine nakledildi. Suudi Arabistan'da aşırı sıcaklar nedeniyle 1301 hacı adayının hayatını kaybettiği bildirildi. Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen uzman doktorlar da hastalara eşlik etti.
28 Haziran 2024

Şeref Oğuz, Türkiye'nin tersine beyin göçüne hazır olmadığını belirtiyor. Eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık döneminde başlatılan projede, yurt dışında yaşayan seçkin beyinlerin Türkiye'ye davet edildiğini ancak gelenlerin pişman olduğunu ifade ediyor. Oğuz, Türkiye'nin nitelikli beyinleri istihdam edecek kültürü oluşturmadığını ve liyakat yerine sadakatin öncelendiğini vurguluyor.
29 Mayıs 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türkiye'deki projeler için Vietnam ve Filipinler'den işçi getirdiklerini açıkladı. Eren, iç pazarda daralma dönemlerinde yurt dışı projelerine yöneldiklerini ve bu projelerin toplam değerinin 509 milyar lirayı aştığını belirtti. Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ise Türkiye'de gençlerin üniversiteye gitme zorunluluğu gibi bir algı olduğunu ve bu durumun iş gücü sıkıntısına yol açtığını ifade etti.
5 Haziran 2024

Türkiye, sağlık turizmi kapsamında milyonlarca yabancı hastayı ağırlıyor. Ancak, özellikle plastik cerrahi ve obezite ameliyatları sonrası yaşanan ölümler, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve denetimi konusunda ciddi sorunları işaret ediyor. Yabancı hastaların ameliyat öncesi yeterli tıbbi değerlendirme yapılmadan operasyonlara alınması, erken taburcu edilmeleri ve otel odalarında bakım görmeleri gibi uygulamalar, komplikasyon riskini artırıyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda daha şeffaf olması ve denetimleri artırması gerektiği vurgulanıyor.
3 Eylül 2024

Ozan Gündoğdu'nun yazısında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun uluslararası alanda itibar kaybettiği ve vize almanın zorlaştığı belirtiliyor. Bu durum, özellikle Avrupa'dan vize almanın neredeyse imkansız hale gelmesiyle daha da belirginleşiyor. Yeşil pasaport talepleri artarken, kamu personeli sayısındaki artış ve yeşil pasaportun kapsamının genişlemesi de dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeşil pasaport isteyen çevrelerin sayısı giderek artıyor.
17 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, uzman hekimlerin internet üzerinden verdiği sağlık hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme listesine alındığını duyurdu. Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle, uzaktan hasta değerlendirme, tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi, e-reçete ve e-rapor gibi hizmetlerin bedelleri SGK tarafından karşılanacak. Bu düzenleme, hastaların kamu hastanelerinde internet üzerinden sağlık hizmeti almasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
22 Mayıs 2024

Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Derneği İcra Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, Türkiye'de ameliyat olan hastaların ölüm haberlerinin kasıtlı olarak yayıldığını ve bunun 'beşinci kol' faaliyeti olduğunu iddia etti. Holoğlu, Türkiye'ye yılda ortalama iki milyon yabancı hastanın geldiğini ve bu hastaların beraberindekilerle birlikte ülkeye 7-10 milyar dolar bıraktığını belirtti. Ayrıca, her cerrahi işlemin komplikasyon riski taşıdığını ve bu tür olayların dünyanın her yerinde yaşandığını vurguladı. Holoğlu, merdiven altı işletmelerin de bu tür olumsuz algıların oluşmasında rol oynadığını ifade etti.
5 Eylül 2024

İstanbul Tabip Odası, 'Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri' kapsamında Diken muhabiri Mesude Erşan'ı 'İnternet haber araştırma' kategorisinde ödüllendirdi. Erşan'ın 'İki yeni yerleşke bir eski Cerrahpaşa etmiyor' başlıklı haberi, Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ve taşınan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin karşılaştığı sorunları ele aldı. Ödül töreni, 17 Mart 2024'te İstanbul Kültür Üniversitesi Bakırköy yerleşkesinde gerçekleştirilecek.
28 Şubat 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde yaşanan randevu alamama sorununu çözmek için kademeli olarak uygulanacak yeni tedbirlerin detaylarını paylaştı. Bu tedbirler arasında, iptal edilmeyen randevuların diğer vatandaşların kullanımına açılması, randevusunu iptal etmeyen veya gelmeyen vatandaşlara belirli bir süre yeni randevu verilmemesi ve randevu iptal sürelerinin sınırlandırılması gibi önlemler yer alıyor. Bakan Koca, geçen sene randevu alıp gelmeyenlerin sayısının 23 milyon olduğunu belirterek, bu soruna kalıcı çözüm bulunacağını vurguladı.
19 Nisan 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bazı doktorların ameliyat sırasında bozkurt işareti yaparak fotoğraf paylaşması üzerine yansızlık hatırlatmasında bulundu. TTB, hekimlerin sağlık hizmeti sunarken politik kimliklerini bir yana bırakmaları gerektiğini vurguladı. Bu olay, EURO 2024'te Türkiye'nin Avusturya karşısında iki gol atan Merih Demiral'ın bozkurt işareti yapması ve iki maç men cezası alması sonrası sosyal medyada başlayan tartışmaların bir parçası olarak ortaya çıktı.
9 Temmuz 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin turizm konusunda dünyada en yoğun ve en etkili reklam veren ülke olduğunu açıkladı. Bakan Ersoy, Türkiye'nin global haber kanallarıyla tanıtım anlaşmaları yaptığını ve 55 ülkede reklamlarının yayınlandığını belirtti. Tanıtım çalışmalarının makul ve rekabetçi şartlarda yapıldığını vurgulayan Ersoy, sosyal medya ve ulusal kanallar dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir tanıtım stratejisi izlediklerini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Usta sanatçı Türkan Şoray'a, 30 Nisan'da zatürre teşhisi konulduktan sonra doktoru tarafından seyahat yasağı getirildi. Sanatçıya bahçede bile yürümemesi tavsiye edildi. Bu sağlık durumu nedeniyle, Şoray Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 6-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan Kıbrıs Şehitlerini Anma ve Gazilerle Buluşma Programı'na katılamayacak.
6 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, doktorlarının kendisine bir sağlık sorunu bulunduğunu söylemesi halinde başkanlık yarışından çekilmeyi değerlendirebileceğini belirtti. Biden, CNN'de Donald Trump ile yapılan münazarada performansının beğenilmemesi üzerine sağlık durumu hakkında spekülasyonlara maruz kalmıştı. Beyaz Saray, Biden'ın Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu. Biden, yaşının getirdiği bilgelikle ülke için işleri nasıl halledeceğini bildiğini ve vazgeçmek istemediğini ifade etti.
18 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Pakistan’dan Türkiye’ye getirilen, başlarından yapışık sekiz aylık ikizler, Bilkent Şehir Hastanesi’nde 60 kişilik ekibin katıldığı 14 saatlik ameliyatla birbirinden ayrıldı. Ameliyat, Londra’dan gelen pediatrik beyin cerrahı Prof. Dr. Noor Ul Owase Jeelani ve Bilkent Şehir Hastanesi'nden uzman doktorlar tarafından gerçekleştirildi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bebekleri ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı ve aileye geçmiş olsun dileklerini iletti. İkizlerin ailesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve sağlık ekibine teşekkürlerini iletti.
19 Eylül 2024

Türkiye, 1 Eylül'den itibaren 15 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük Irak vatandaşlarına vize serbestisi uygulayacak. Bu karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun 18’inci maddesine dayandırıldı. Anlaşma, 15 Ağustos'ta Türkiye ve Irak dışişleri bakanlarının ortak basın toplantısında duyurulmuştu.
29 Ağustos 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, New Jersey eyaletinin Wildwoods sahilinde düzenlediği mitingde, akıl hastanelerinden serbest bırakılan kişilerin ABD'ye göç ettiğini öne sürdü. Trump, göç veren ülkelerin hapishane ve akıl hastanesi nüfuslarının azaldığını iddia etti. Ayrıca, 1991 yapımı 'Kuzuların Sessizliği' filmindeki Hannibal Lecter karakterine atıfta bulunarak, enflasyonu düşürüp ülkeyi düze çıkarma sözü verdi.
14 Mayıs 2024

Romanya vatandaşları, Türkiye'ye yapacakları 90 günü aşmayan turistik seyahatlerinde vize muafiyetinden yararlanabilecek. Bu karar, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 18'inci maddesi uyarınca alındı ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Ancak, umuma mahsus pasaportu olan Türk vatandaşları Romanya'ya seyahat etmek için vize almak zorunda. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaportu olan Türk vatandaşları ise 90 güne kadar vizeden muaf olacak.
21 Mayıs 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iyileşmesi mümkün olmayan hastalıklara sahip yetişkinlerin son evrelerinde ötanazi talebinde bulunabilmelerine olanak tanıyacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Tasarının nisanda bakanlar kuruluna, mayısta ise parlamentoya sunulması planlanıyor. Macron, bu yasayı bireyin özerkliği ile ulusun dayanışmasını birleştiren bir kardeşlik yasası olarak tanımladı. Yasa, hastanın reşit olması ve Alzheimer gibi psikiyatrik bir hastalığa sahip olmaması gibi koşullar altında, en az iki hekim ve psikologlardan oluşan bir tıbbi ekibin değerlendirmesiyle uygulanacak.
11 Mart 2024

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, göçmenleri türlü yöntemlerle geri itmenin bilinçli yapıldığında ciddi bir günah olduğunu belirtti. Akdeniz'deki düzensiz göç konusuna değinen Papa, bu bölgenin bir zamanlar medeniyetler arası iletişim yeri olduğunu, ancak şimdi bir mezarlığa dönüştüğünü ifade etti. Göçmenlerin çöllerde ve denizlerde ölmesini medeniyetin bir zulmü olarak niteleyen Papa, Polonyalılardan Ukraynalı sığınmacılara kucak açmaya devam etmelerini istedi ve Filistin, İsrail, Ukrayna ve Myanmar'da barış için dua ettiğini belirtti.
28 Ağustos 2024
İşaretlediklerim