Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023 yılının ilk dört ayında toplam 881 genç hekimin yurt dışında çalışmak üzere iyi hal belgesi talebinde bulunduğunu duyurdu. TTB, ağır çalışma koşulları ve gelecek kaygıları nedeniyle hekimlerin yurt dışına göç ettiğini belirtti. 2012 yılından bu yana hekimlerin yurt dışına göç etmek için iyi hal belgesi taleplerinde ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor. TTB, seçim sonrası oluşacak yeni siyasal düzlemde de bu sorunlarla mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
2 Mayıs 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Veteriner Hekimler Derneği ve diğer ilgili kuruluşlar, Türkiye'deki kuduz vakaları ve bu konuda alınması gereken önlemler üzerine bir toplantı düzenledi. Toplantıda, kuduz aşısının bulunmasından 138 yıl sonra hala ölümlerin yaşanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca, sağlık ve tarım bakanlıkları başta olmak üzere kamu kurumlarının vaka ve salgın yönetimi çalışmalarındaki eksiklikler ve koordinasyonsuzluk eleştirildi. Sokak hayvanlarının aşılanması, sahiplendirilmesi ve kontrolsüz üremelerinin sınırlandırılması konusunda fikir alışverişi yapıldı.
20 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), iki genç doktorun yaşamlarına son verdiğini duyurdu. TTB, intihar açıklamasında ekonomik kriz, güvencesizlik, yoğun ve güvensiz çalışma koşulları, idare baskısı ve sağlıkta şiddet gibi nedenlere dikkat çekti. Kaybedilen doktorlar Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara idi.
27 Eylül 2023

Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, serbest çalışan hekimlerin özel hastane ve tıp merkezlerinde hasta tedavi etme koşulları değiştirildi. Yeni düzenleme, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü kısıtlayan eski yönetmelikteki bazı maddeleri esnetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), yapılan değişikliklerin temel sorunu çözmediğini belirtti. Hekimler, yönetmelik değişikliklerini protesto etmek için 8 Ocak'ta İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya gelecek.
7 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) yaptığı ankete göre, hekimlerin %59'u son bir yıl içinde şiddet gördü ve %69'u şiddete tanık oldu. Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını ve Sağlık Bakanlığı'nın detaylı veri paylaşmadığını belirtti. Ankete katılan hekimlerin yarısından fazlası yurt dışında çalışmayı düşündüğünü ifade etti. Araştırma, hekimlerin çalışma koşulları, şiddetin sebepleri ve sağlıkta şiddetle mücadele konularında da bilgi verdi.
30 Aralık 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), tıp fakültelerinin kontenjanlarının her geçen yıl artırılmasının, nitelikli tıp eğitimini kötüleştirdiğini ve mevcut sorunları derinleştirdiğini belirtti. TTB, bu durumun hekim göçünü artıracağını ve eğitim niteliğinin düşmesinin daha fazla hekimin yurt dışına gitmesine yol açacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa'da en çok tıp fakültesi olan ülke olduğu ve bu durumun nitelikli eğitim verme olanaklarını zorladığı belirtildi. TTB, tıp eğitiminde yaşanan sorunların çözümü için kontenjan artışına son verilmesi ve eğitimin niteliğinin arttırılması gerektiğini önerdi.
21 Ağustos 2023

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen ve hekimlerin meslekten men edilmesine yol açabilecek maddeler içeren torba yasa teklifine doktorlardan yoğun itiraz geldi. Türk Tabipleri Birliği ve muhalefetin itirazları sonucu, komplikasyon ve malpraktis ayrımını ortadan kaldıran ve hekimlerin meslekten men edilmesini öngören 36'ncı madde dahil olmak üzere 3, 6 ve 27'nci maddeler tekliften çıkarıldı. Meslek örgütleri, sendikalar ve hekimler teklifin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.
30 Mart 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, depremzedelere gönüllü sağlık hizmeti sunmak için Sağlık Bakanlığı'na işbirliği teklifinde bulundu ancak herhangi bir yanıt alamadı. Bölgede sağlık hizmetlerinde ciddi organizasyonsuzluk ve koordinasyonsuzluk yaşanıyor. Hekimler ve sağlık çalışanları ağır koşullar altında çalışmakta ve tükenmiş durumdalar. TTB ve diğer meslek örgütleri, bölgeye malzeme ve insan gücü ulaştırma konusunda yetkili olmak istiyor, ancak idari izinlerin belirsizliği nedeniyle gönüllü hekimler görevlendirilemiyor.
9 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), aynı gün içinde üç genç doktorun yaşamına son verdiğini duyurdu. TTB, ekonomik kriz, güvencesizlik, yoğun ve güvensiz çalışma koşulları, idare baskısı ve sağlıkta şiddet gibi nedenlere dikkat çekti. Kaybedilen doktorlar arasında Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara bulunuyor.
28 Eylül 2023

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı A. Tarık İşmen, diş hekimliği fakültelerinin akademik kadro yetersizliğine ve öğrenci sayısındaki hızlı artışa dikkat çekerek, önümüzdeki iki eğitim döneminde yeni öğrenci alınmamasını önerdi. Mevcut öğrencilerin mezuniyetiyle beş yıl sonra Türkiye'de her 970 kişiye bir diş hekimi düşeceği ve bu durumun AB ve OECD ortalamalarının üzerinde olduğu belirtildi. İşmen, nitelikli eğitim verilememesi, işsizlik ve mesleğin değer kaybı gibi sorunlara işaret ederek, eğitim veren fakültelerin kontenjanlarının azaltılması gerektiğini ifade etti.
22 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2023’ün ilk dokuz ayında 'iyi hal belgesi' başvuru sayısının 2 bin 295’e ulaştığını belirtti ve hekim göçüne karşı hızla önlem alınması gerektiğini ifade etti. Fincancı, hekimlerin demokratik ülkelerde kendilerini rahatça ifade edebildiğini, Türkiye'de ise liyakatsiz yöneticiler tarafından yönetilen bir düzende bunun mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, sağlıkta şiddetin ve hekimlerin teknikere dönüştürülmesinin de hekim göçünün sebepleri arasında olduğunu vurguladı.
6 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023

Lancet dergisinde, Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) ve hekimlere yönelik iktidar baskısını konu edinen bir makale yayımlandı. Makalede, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanması ve uluslararası desteklerden bahsediliyor. Ayrıca, Türkiye'deki sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin 'şiddet salgını' olarak tanımlanabileceği ve hekim göçünün arttığı vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekim göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar da makalede yer alıyor.
3 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nin görevden alınmasına karşı çıkan muhalefet partileri ve çeşitli meslek örgütleri TTB'yi ziyaret etti. TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasına karar verilen dava sonrasında, birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi TTB ile dayanışma içinde olduklarını göstermek için bir araya geldi. Ziyarette, yargısal süreçlerin sadece TTB'ye değil, genel olarak toplumsal muhalefete karşı yapıldığı ve bu dayanışmanın ortak bir mücadeleye dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı.
30 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay'da görevlendirilen doktorların plansızlık nedeniyle birçok sorunla karşılaştığını açıkladı. TTB, doktorların kısa süreli bilgilendirme, ulaşım, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar konusunda yetersiz destek aldığını ve ağır çalışma koşulları altında görev yapmaya zorlandıklarını belirtti. Ayrıca, TTB'nin gönüllü hekim listeleri sunduğunu ve zorlama yerine gönüllülük esasına dayalı bir yaklaşım önerdiğini, ancak önerilerinin dikkate alınmadığını ifade etti.
1 Nisan 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) iyi hal belgesi için başvuru sayısı, bu ay 288 ile bugüne kadarki en yüksek aylık değere ulaştı. 2023'ün ilk yedi ayında toplam başvuru sayısı 1649 oldu. Son 10 yılda iyi hal belgesi almak için başvuranların sayısındaki artış, giderek daha fazla hekimin yurtdışına göç ettiğini gösteriyor. Avrupa ülkeleri, Kanada, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, göç eden hekimlerin tercih ettiği ülkeler arasında.
1 Ağustos 2023

Türk Tabipleri Birliği, kızamık hastalığının yayılmasının önüne geçmek için bir dizi önlem sıraladı. TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Esin Şenol, 2023'ün ilk dört ayında kızamık ön tanısıyla 2005 kişinin incelendiğini ve 1440 tanının doğrulandığını belirtti. Aşısız ve eksik aşılı olguların çoğunlukta olduğu vurgulandı. Basın toplantısında, aşı kampanyalarının hızlandırılması, sağlık çalışanlarının bağışıklanması, toplumun bilgilendirilmesi ve sığınmacı-göçmen nüfusa yönelik koruyucu hizmetlerin artırılması gibi önlemler önerildi.
16 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği, depremzedelere bedelsiz sağlanması gereken çadırların satıldığı ve maden sularında yüksek oranda arsenik bulunduğu gerekçesiyle Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık hakkında soruşturma açılması için İstanbul Tabip Odası'na yazı gönderdi. Kınık'ın halk sağlığını ve iyiliğini gözetmeyen hareketlerinin hekimlik etik değerleriyle bağdaşmadığı belirtildi. TTB, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü ve TTB Hekimlerin Toplumsal Sorumlulukları Bildirisi'ne atıfta bulunarak mesleki etik ilkelere vurgu yaptı.
14 Nisan 2023

Dünya genelinde intihar oranları azalırken, hekimler arasında bu oran artmaktadır. Türkiye'de son 10 yılda en az 39 hekim intihar etmiştir. Araştırmalar, cerrahi branşlarda çalışan hekimlerin intihar oranlarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Hekimlerin intihar sebepleri arasında zor eğitim dönemi, yüksek iş yükü, stres, idareci baskısı, fiziksel yorgunluk, şiddet, performans kaygısı ve tükenmişlik sendromu sayılmaktadır. Psikiyatri uzmanları ve Türk Tabipleri Birliği, sağlık politikalarının ve çalışma koşullarının hekimler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmektedir. Hekim Birliği Sendikası, hekim intiharlarını araştırmak ve önlemek için bir komisyon kurmuş ve Türk Psikiyatri Derneği acil önlemler alınmasını talep etmiştir.
19 Ocak 2024
İşaretlediklerim