CHP, kaçak eğitim merkezlerinin toplum üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması için grup önerisi sundu. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, kaçak kurslar ve vakıf yurtlarından gelen acı haberlere dikkat çekti ve Şanlıurfa'daki bir kaçak Kur'an kursunda yaşanan çocuk ölümünü örnek gösterdi. CHP'nin önerisi, İYİ Parti ve HDP'nin desteğine rağmen AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
21 Haziran 2023

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle öğrencilerin yurtlarda kalma zorunluluğunun ortadan kalktığını belirtti. Özel yurtların, öğrencilerden kalan dört aylık ücretin yüzde 30'u kadar cayma bedeli talep ettiğini ifade etti. Emir, bu durumun öğrencileri ekonomik olarak zorladığını ve deprem gibi mücbir sebeplerin varlığında cayma bedelinin talep edilemeyeceğini savundu. Ayrıca, KYK yurtlarından çıkan öğrencilerin borç durumu ve ödeme yapılıp yapılmayacağı konusunda belirsizlik olduğunu dile getirdi.
21 Şubat 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından kadınların önde olduğu bir video paylaşarak, CHP'nin altı ilkesine atıfta bulunarak 'sekizinci ok' olarak 'teyzecilik' kavramını dile getirdi. Bu paylaşım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve kendisinin eşi Dilek İmamoğlu'na yönelik tutumlar nedeniyle sosyal medyada 'CHP'nin yedinci oku hanımcılık oldu' şeklindeki tartışmalara bir gönderme olarak yorumlandı.
26 Nisan 2023

Anadolu Ajansı, Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak 100 yaşını aşmış 10 kadını fotoğrafladı. Bu kadınlar arasında Malatya'dan Fatma Göçer, Emine Yeşil, Güllü İçli, Hafi Can, Sultan Kaya ve Zeliha Boyraz, Eskişehir'den Elife Gündüz ve Meryem Şan, Ankara'dan Ümmügülsüm Gürsoy ve Erzurum'dan Aliye Göker bulunuyor. Kadınlar, fotoğraflar çekilirken Atatürk ve Cumhuriyet hakkındaki düşüncelerini ve anılarını paylaştılar.
27 Ekim 2023

Hatay'da 6 Şubat depremlerinde enkaz altında kalan 16 yaşındaki ikiz kardeşler, Alanya Mevlüt Çavuşoğlu Spor Lisesi yurdunda beraber uyudukları için 'eşcinsel' oldukları iddiasıyla yurttan atılmak istendi. Baba, çocukların korktukları için birlikte uyuduklarını belirtti. Yurt yönetimi tarafından yapılan bu ayrımcılık sonrası Antalya Valiliği soruşturma başlattı. Ayrıca, kardeşlerin avukatlarla görüşmelerine yurt yönetimi tarafından izin verilmediği bildirildi.
10 Ocak 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere özel haklar tanıdı. Bu haklar arasında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağına üniversite senatolarının karar vermesi, talep eden öğrencilere kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı tanınması ve talep eden öğrencilere bir yıl kayıt dondurma hakkı tanınması yer alıyor.
8 Eylül 2023

İstanbul Kadıköy'de mayoyla dolaştığı için sosyal medyada görüntüleri yayılan ve gözaltına alınan bir kadın, 'ahlak ve toplum değerleri' ile ilgili kitaplar okuması şartıyla serbest bırakıldı. Anadolu Başsavcılığı, kadının sosyal medyada yayılan görüntüleri üzerine soruşturma başlatmıştı. Kadın, 'zincirleme olarak hayasız hareketlerde bulunmak' suçundan adli kontrol tedbirleri uygulanması istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.
22 Eylül 2023

Eğitim Bakanlığı, tüm il müdürlüklerine gönderdiği bir yazı ile özel okullarda düzenlenecek sosyal etkinliklerin Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçlarına, temel ilkelerine ve Türkiye'nin örf, adet ve geleneklerine uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Talimatta, etkinliklerin millî, manevi ve kültürel değerleri yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak amacıyla yapılması, millî kültür ve değerlerle uyumlu olmayan etkinliklere kurumlarda yer verilmemesi gerektiği belirtildi. İlçe millî eğitim müdürlükleri ve özel okulların bu konuda bilgilendirilmesi ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi.
10 Aralık 2023

Mülkiye Mektebi öğrencileri olan şairler Sezai Karakoç ve Cemal Süreya, sınıf arkadaşları Muazzez Akkaya'ya aşık oldular. Karakoç, Akkaya için 'Mona Roza' şiirini yazdı, Süreya ise Akkaya'nın soyadından bir harf eksilterek soyadını değiştirdi. Akkaya, uzun yıllar sonra sessizliğini bozarak, iki şairin kendisine olan sevgisini ve yaşananları anlattı. Kendisine yazılan şiirleri saklamadığı için pişmanlık duyduğunu belirtti.
2 Ocak 2024

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahıyla 'evlendirildiği' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığı iddiası üzerine Gümüşel ve İstekli tutuklandı. AKP Kayseri Milletvekili Hülya Nergis Atçı, konu hakkında yaptığı açıklamada, normal koşullarda hiçbir anne-babanın altı yaşındaki çocuğunu evlendirmeyeceğini ve çocuğu kimseye emanet etmeyeceğini belirtti. Atçı'nın bu yorumu tepki çekti.
1 Ocak 2023

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki bir okul müdürü, gurbetçilerin okula bağışladığı bilgisayarları sattığı iddiasıyla soruşturma altında. Güveçci Ortaokulu'na 19 dizüstü bilgisayar bağışlayan gurbetçiler, okul müdürü M.A'nın bu bilgisayarlardan dokuzunu satarak sanal bahis oynadığını öne sürdü. Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetçi, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını bildirdi.
31 Ekim 2023

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, iş arkadaşları tarafından iki gündür haber alınamayan 32 yaşındaki Hasan C. ve kız arkadaşı Gözde V., evlerinde başlarından vurulmuş halde ölü bulundu. Olayın bildirilmesi üzerine polis, çilingir yardımıyla daireye girdi ve çifti ölü olarak buldu. Polis, olayla ilgili soruşturmayı sürdürüyor.
27 Haziran 2023

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından adliye binası önünde bıçaklanan iki çocuk annesi N.K. (23) hayatını kaybetti. Saldırgan A.K. (27) polis tarafından gözaltına alındı. N.K., saldırı sonrası önce Necat Hepkon Devlet Hastanesi'ne, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
2 Kasım 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karara karşı akademisyenler, öğrenciler ve veliler mağduriyet yaratacağını belirterek itiraz etti. Eğitim-Sen'in ardından Türkiye Barolar Birliği de YÖK'ün kararının yetki aşımı olduğunu savunarak Danıştay'da dava açtı.
27 Şubat 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olan Yusuf Ziya Öztürk, 2,5 yıl içinde beş farklı idari pozisyona atandı. İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu'nun göreve gelmesiyle birlikte, Koyuncu'ya ve iktidara yakın kişilerin hızla yükseldiği gözlemlendi. Öztürk, İTÜ'deki kariyerine genel sekreterlik kadrosunda memur olarak başladı ve kısa süre içinde rektör danışmanlığı, Kültür Hizmetleri ve Şube Müdürlüğü gibi görevlere atandı. Bu atamaların bazılarında gerekli şartlar sağlanmadan yapıldığı belirtildi.
20 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi, Rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, akademisyenleri uzaklaştırma ve tanıdık kişilere işe alma eğilimi gösteriyor. 29 Ağustos 2022'de başlayan sınavlarla 209 kişi işe alındı. 4 Nisan'da yayımlanan 74 kişilik ilan için 300'den fazla başvuru oldu ve mülakatlar 8-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. 13 Mayıs'ta sonuçlar açıklandı ve 16 Mayıs'ta işe başlandı. Süreç normalde iki-üç hafta sürerken, seçimlerden önce bir haftada tamamlandı. Mülakat sonuçlarının açıklanma biçiminde şeffaflık bulunmuyor ve Eğitim-Sen, ilanların 'adrese teslim olduğu' gerekçesiyle dava açtı.
27 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Hürriyet Gazetesi'ne verdiği demeçte, Liseye Geçiş Sınavı'nda (LGS) ikinci dönem konularının yer almayacağını belirtti. Bakan Özer, öğrencilerin zor bir dönemden geçtiğini ve bu nedenle sınavda onları çok zorlamayacaklarını ifade etti. Ayrıca, depremzede öğrencilere sınavlara hazırlanmaları için İskenderun'a gelen 'Karadeniz Lifeship Rauf Bey' gemisinin tahsis edildiğini duyurdu.
8 Nisan 2023

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken evlendirilmesine ilişkin davada, kemik yaşının büyük gösterilmesi gerekçesiyle tutuklu tek sanık tahliye edildi. H.K.G.'nin babası tarafından 2002'de altı yaşındayken Kadir İstekli'yle imam nikahıyla evlendirildiği ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığı belirtilmişti. Gümüşel çifti ve Kadir İstekli hakkında 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçlamasıyla dava açıldı. H.K.G'ye 2012'de 'sahte kemik yaşı raporu' verdiği gerekçesiyle yargılanan üçü doktor yedi sanık hakim karşısına çıktı.
11 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için öğrenci yurtlarının kullanılması kararı alındı ve Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar çeşitli kesimler tarafından eleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi ise, 20 Şubat 2023'te başlayacak bahar dönemi derslerini isteyen öğrencilerin sınıfta, isteyenlerin ise çevrimiçi olarak takip edebileceğini duyurdu. Ayrıca depremzede öğrencilere ders kayıtları ve eğitimle ilgili kolaylıklar sağlanacağı belirtildi.
13 Şubat 2023

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümünde, bölüm başkan yardımcılarından birinin eşi ve diğer başkan yardımcısı için özel olarak hazırlanmış gibi görünen iki profesörlük kadrosu ilanı yayımlandı. İlanlarda belirtilen şartlar, bu kişilerin doktora tezleri ve çalışmalarıyla örtüşüyor. İlanlara sadece bu kişiler başvurdu ve bu durum akademik rekabeti ortadan kaldırarak diğer potansiyel adayların başvurularını engelledi. Ayrıca, bölüm öğretim üyelerinin ilan şartlarından haberdar olmadığı ve şartların kapalı kapılar ardında belirlendiği belirtiliyor. Yayımlanan ilanlarla ilgili yedi dava açıldı ve bu durum, YÖK ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı aldığı kararlarla çelişiyor.
24 Şubat 2023
İşaretlediklerim