Almanya'da darbe planı yaptığı düşünülen 'İmparatorluk Vatandaşları'na (Reichsbürger) yeni baskınlar yapıldı. Kendilerini 'Alman İmparatorluğu Vatandaşı' olarak gören bu grup, Almanya'yı meşru devlet olarak tanımıyor ve üyeleri arasında Nazi taraftarları da bulunuyor. Münih başsavcılığı, Wolfratshausen'de tutuklanan bir şüphelinin, Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın kaçırılması amacıyla Hırvatistan'dan ateşli silah almayı planladığını itiraf ettiğini duyurdu.
10 Ekim 2023

İsveç ve Danimarka'da Kuran yakılmasına izin verilmesi Türkiye'de tepki çekerken, ABD'nin terör saldırısı uyarısı sonrası bazı ülkeler Türkiye'ye seyahat uyarıları yayımladı. Hollanda, Almanya, Fransa ve İsviçre gibi ülkeler İstanbul'daki temsilciliklerini 'terör riski' gerekçesiyle geçici olarak kapattı. Bu gelişmeler üzerine Almanya, Hollanda, İngiltere ve İsviçre'nin de aralarında bulunduğu dokuz ülkenin büyükelçileri Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
2 Şubat 2023

Alman polisi, Sabah gazetesinin Avrupa merkezinin bulunduğu Frankfurt ofisine baskın düzenledi ve temsilci İsmail Erel ile haber müdürü Cemil Albay'ı gözaltına aldı. Polis, ofis ve şahsi evlerde arama yaparak bilgisayar ve telefonlara el koydu. Gözaltıların sebebi hakkında yeterli bilgi bulunmazken, Dışişleri Bakanlığı ve meslek örgütleri serbest bırakılmaları için devreye girdi. Sabah gazetesi, gözaltıların firari yönetici Cevheri Güven'in şikayeti üzerine yapıldığını iddia etti. Gazeteciler ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.
17 Mayıs 2023

Alman Dış İstihbarat Teşkilatı (BND), Wagner grubunun Kremlin'e karşı isyanını bir hafta öncesinden 'belirsiz bir işaret' ile öngörmüş ancak kesin teyit edemediği için Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u hızlıca bilgilendirememiş. Wagner grubunun lideri Yevgeny Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırmakla suçlamış ve Rostov bölgesine girmişti. Bu olay üzerine Rusya'da 'silahlı isyan' suçlamasıyla dava açılmış, ancak Prigojin'in Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuğuyla gerilimi azaltma önerisini kabul etmesi üzerine dava kapatılmıştır.
10 Temmuz 2023

İstanbul Taksim'de gerçekleşen bombalı saldırı sonucu 6 kişinin ölümü, 81 kişinin yaralanması olayına ilişkin iddianame tamamlandı. İddianamede, bombanın 2,5 saatte bir tekstil atölyesinde hazırlandığı ve saldırının PKK tarafından düzenlendiği iddia edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ABD'yi suçlarken, PKK saldırıyla ilgisinin olmadığını savundu. 36 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, bazı şüphelilerin ağırlaştırılmış müebbet ve binlerce yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları talep edildi.
14 Şubat 2023

İstanbul Sancaktepe'de bir akaryakıt istasyonunda çalışan A.R'ye saldırıp döven üç şüpheliden ikisi tutuklandı. A.R, araç tanıtım kartıyla plakası uyuşmayan bir otomobile yakıt veremeyince, daha sonra gelen üç şüpheli tarafından darp edildi. Güvenlik kamerası tarafından kaydedilen saldırı sonrası şüpheliler M.A.T, R.T. ve Y.İ.A. polis tarafından gözaltına alındı ve 'kasten yaralama', 'tehdit' ve 'hakaret' suçlarından işlem yapıldı. M.A.T ve Y.İ.A. tutuklanırken, R.T. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
5 Aralık 2023

Çorum'un Gülabibey Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan kavgada dört kişi silahla yaralandı. Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Kavganın ardından kaçan şüphelilerden biri polis tarafından gözaltına alındı, diğerinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
6 Ağustos 2023

Almanya'da Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında ırkçılıkla ilgili bir rapor tanıttı. Araştırmalara göre, Alman halkının yüzde 22'si ırkçılığa maruz kaldığını, yüzde 90'ı ise ülkede ırkçılık olduğunu düşünüyor. Alabali-Radovan, ırkçılığın demokrasi için büyük bir tehdit olduğunu ve hükümetin bu konuda mücadele etmeyi öncelikli gündem maddesi olarak belirlediğini belirtti. Ayrıca Almanya'da yılda yaklaşık 22 bin aşırı sağcı saldırı gerçekleştiği ve her 24 dakikada bir aşırı sağcı suç işlendiği ifade edildi.
11 Ocak 2023

İran'ın Kürdistan eyaletine bağlı Sakkız şehrindeki bir kız lisesinde öğrencilerin kimyasal gazla zehirlendiği öne sürüldü. Olayı protesto eden veliler ile güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı ve İran bayrağı indirilerek Ali Hamaney aleyhinde sloganlar atıldı. En az 47 öğrenci hastaneye kaldırıldı ve 20'den fazlasının durumu kritik. İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda benzer toplu zehirlenme vakaları meydana gelmiş ve 5 binden fazla öğrenci etkilenmiştir.
10 Nisan 2023

İsveç polisi, Stockholm'deki bir caminin yakınlarında yapılması planlanan Kuran yakma eylemine izin verdi. Bu karar, daha önce Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türk büyükelçiliği önünde Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından geldi. İsveç temyiz mahkemesi, polisin güvenlik gerekçelerinin planlanan eylemlerle belirgin bir bağlantısı olmadığı yönünde karar vermişti. Eylemin Kurban bayramına denk gelmesi ve İsveç'in NATO üyelik sürecini olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.
28 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, Beylikdüzü-Büyükçekmece ilçe sınırında bulunan Gürpınar sahilindeki kaçak yapıyı yıkmak için harekete geçti. Yıkım sırasında yaklaşık 15 kişilik bir grup tarafından sözlü ve fiziki saldırıya uğrayan ekipler, gaz bombası, bıçak ve silahlarla tehdit edildi. Saldırıda bir polis pitbull cinsi köpek tarafından ısırıldı ve iki İBB çalışanı yaralandı. Yaralılar hastanede tedavi altına alınırken, İBB ekipleri yıkımı tamamladı.
6 Temmuz 2023

Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, Rus ordusunun Ukrayna'ya düzenlediği füze saldırılarında 30 kişinin öldüğünü, 160 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırılar sonucunda 58 sivilin kurtarıldığı, bunlardan 8'inin enkaz altından çıkarıldığı belirtildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın yaklaşık 110 füze ile saldırdığını ve saldırıların çeşitli şehirlere yapıldığını ifade etti.
31 Aralık 2023

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini söyleyen ve bu sebeple iktidar tarafından hedef gösterilen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldıktan sonra tahliye edildi. Fincancı, tahliye olmayı beklemediğini, ancak ulusal ve uluslararası toplumun güçlü dayanışmasının etkisiyle tahliye edildiğini düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, kimyasal silah kullanımı iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamalardan pişmanlık duymadığını, tıbbi bir değerlendirme yaptığını ve uluslararası protokollere göre hareket ettiğini belirtti.
13 Ocak 2023

Ermenistan'da, iktidarı zorla ele geçirme ve başbakanla hükümet üyelerine suikast iddiasıyla sekiz kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 'Haçlılar Askeri-Yurtsever Toplum Kuruluşu' üyeleri ve Erivan eski belediye başkanı Albert Bazeyan'ın da olduğu belirtildi. Bu kişilerin hükümetin yetkilerini anayasada öngörülmeyen bir şekilde devralarak iktidarı zorla ele geçirme hazırlığı yaptıkları tespit edildi.
25 Eylül 2023

Rusya'nın Ukrayna'nın Çernigiv kentine düzenlediği füze saldırısında beş kişi hayatını kaybetti, 42 kişi yaralandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırının kent merkezindeki meydan, üniversite ve tiyatro bölgesine isabet ettiğini belirtti. Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, yaralıların 11'inin çocuk olduğunu ifade etti.
19 Ağustos 2023

İran'ın başkenti Tahran'dan Almanya'ya gelen bir uçağa yönelik saldırı tehdidi nedeniyle Hamburg Havalimanı'nda alarma geçildi. Alman polisi, uçağa ilişkin saldırı tehdidi içeren bir e-posta aldığını bildirdi. Uçağın Hamburg'a indiği ve özel bir alana çekildiği, uçaktan indirilen 198 yolcu ve 16 mürettebatın ayrı bir alanda güvenlik kontrolünden geçirildiği belirtildi. Havalimanına iniş ve kalkışların iki saat kapatıldığı, yapılan güvenlik aramalarında bir olumsuzluk olmadığı anlaşıldıktan sonra havalimanının tekrar uçuşlara açıldığı kaydedildi.
9 Ekim 2023

Ankara Keçiören'de bir apartmanda alüminyum fosfid kullanımı sonucu iki kişi hayatını kaybetti, biri ağır 10 kişi etkilendi. Olayla ilgili iki kişi tutuklandı. Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, alüminyum fosfidin panzehiri olmayan bir zehir olduğunu ve kentsel ortamlarda kullanılmaması gerektiğini belirtti. Türk Toraks Derneği yetkilileri de zehirlenmelerde ölüm oranlarının yüksek olduğunu ve fosfin gazının kalp durmasına neden olabileceğini ifade etti. Uzmanlar, daha az zehirli alternatiflerin kullanılması ve halkın bu konuda eğitilmesinin önemine vurgu yaptı.
17 Haziran 2023

Milli İstihbarat Teşkilatı ve emniyet güçlerinin ortak operasyonu sonucunda, Türkiye'deki sinagog ve kiliselere ve Irak Büyükelçiliği'ne saldırı hazırlığında olduğu belirlenen IŞİD'in Türkiye yapılanmasının üç sorumlusu dahil olmak üzere toplam 32 şüpheli yakalandı. Operasyonda ayrıca örgüte ait çok sayıda dijital materyal ele geçirildi.
29 Aralık 2023

Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bir operasyonda, İran uyruklu iki zanlı, mide ve bağırsaklarında bulunan iki kiloya yakın uyuşturucu ile yakalandı. Zanlılar, otobüs kontrolü sırasında şüpheli hareketleri üzerine gözaltına alındı. Hastanede yapılan muayene ve tomografi çekimlerinde mide ve bağırsaklarında çok sayıda yabancı cisim bulunduğu tespit edilen zanlıların midesinden 242 kapsül halinde çıkarılan 1 kilo 919 gram afyon sakızına el konuldu. Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.
5 Ağustos 2023

Almanya'nın iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Teşkilatı, 14 Mayıs'ta Türkiye'de yapılacak seçimlerle ilgili olarak aşırılık yanlısı grupların ve karşıtlarının olası eylemlerine karşı uyarıda bulundu. Bu uyarı, Türk milliyetçileri, aşırı sağcılar ve Almanya'da terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK taraftarları için de geçerli. Teşkilat, AKP ve MHP'nin Almanya'daki faaliyetlerinin izlenmediğini, ancak şiddet içerikli çağrı ve faaliyetlerin aydınlatılması ve tahmin edilmesinin görevleri arasında olduğunu belirtti.
28 Ocak 2023
İşaretlediklerim