Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun mart ayına ilişkin raporuna göre, Türkiye'de 37 kadın erkekler tarafından katledildi ve 14 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Öldürülen kadınların büyük bir kısmı kendi evinde veya aile içi şiddet sonucu hayatını kaybetti. Ocak ile mart arasındaki dönemde ise toplamda 114 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bu durum, kadına yönelik şiddetin ciddiyetini ve yaygınlığını gözler önüne seriyor.
8 Nisan 2024

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları tarafından saldırıya uğradığını ve ölüm tehdidi aldığını açıkladı. Saldırı, Aygül'ün belediye ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirmesinin ardından gerçekleşti. Belediye Başkanı Geylani, olayla ilgisinin olmadığını belirterek, saldırıya karışan belediye personeli hakkında idari soruşturma başlatıldığını duyurdu. Saldırıya karıştığı iddia edilen koruma polisi Engin Kaplan ve belediye personeli Yücel Baysali gözaltına alındı ve Kaplan görevden uzaklaştırıldı.
17 Haziran 2023

Meksika'da 'El Chapo' lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın oğullarından Ovidio Guzman Lopez, ABD'ye teslim edildi. ABD Adalet Bakanlığı, Guzman'ın Meksikalı yetkililerce ABD'ye iade edildiğini doğruladı. Ovidio Guzman, Sinaloa çetesinin önde gelen liderlerinden biri olarak biliniyor. ABD, Aralık 2021'den bu yana Guzman'ın yakalanması için 5 milyon dolar para ödülü koymuş ve Meksika'ya da bu hususta baskı uygulamıştı.
16 Eylül 2023

Daha önce bir avukatın ayağını kırmakla suçlanan ve idari soruşturma geçiren 'Maseratili polis' lakaplı Hüseyin Tayfun Üçgül, Muğla'nın Ortaca ilçesinde yol kenarında park halindeki aracında kafasından vurulmuş halde ölü bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve Üçgül'ün bedeni otopsi için gönderildi. Aile avukatının intihar ihtimali üzerinde durduğu olaya gazeteci Fatih Altaylı ise şüpheli bir intihar olarak yaklaştığını belirtti.
11 Temmuz 2023

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda El-Aksa televizyonu spikeri ve gazeteci Muhammed Selame'yi öldürdüğünü açıkladı. Bu son ölümle birlikte, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun öldürdüğü gazeteci sayısı 133'e yükseldi. Aynı dönemde, en az 13 bin 430'u çocuk, 8 bin 900'ü kadın olmak üzere toplam 30 bin 631 Filistinli hayatını kaybetti ve 72 bin 43 kişi yaralandı.
6 Mart 2024

İstanbul ve Ankara'da 23 Nisan'da gerçekleştirilen ev baskınlarında gözaltına alınan dokuz gazeteciden üçü tahliye edildi. Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam'dan gazeteciler Enes Sezgin, Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve Doğan Kaynak adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Mehmet Aslan, Esra Solin Dal ve Erdoğan Alayumat ise örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklanmıştı. MA'nın haberine göre, bu üç gazeteci de tahliye edildi.
22 Mayıs 2024

İsrail ordusunun Gazze'de düzenlediği saldırılarda biri kadın dört gazetecinin daha yaşamını yitirdiği bildirildi. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde öldürülen gazetecilere ilişkin bilgi verdi. Son ölümlerle birlikte, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de öldürülen gazetecilerin sayısının 147'ye yükseldiği kaydedildi. Hayatını kaybeden kadın gazeteci Amine Mahmud Hamid'in, Filistin'de çeşitli medya kuruluşlarında program sunucusu ve basın editörlüğü yaptığı belirtildi.
16 Mayıs 2024

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 23'e çıktı. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre, ölen gazetecilerin 19'u Filistinli, üçü İsrailli, biri de Lübnanlı. Ayrıca sekiz gazeteci yaralandı ve üç gazeteciden haber alınamıyor. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı saldırı başlatmasıyla yoğunlaştı.
23 Ekim 2023

Ekvador polisi, Aralık 2022'den bu yana Meksika'nın Kito Büyükelçiliğinde sığınma hakkı bekleyen eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı gözaltına almak için büyükelçiliğe baskın düzenledi. Meksika'nın Kito Büyükelçiliği Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco, Ekvador polisinin büyükelçiliğe zorla girdiğini ve personele saldırdığını açıkladı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, bu eylemin uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin ihlali olduğunu belirterek Ekvador ile diplomatik ilişkilerin askıya alındığını duyurdu.
6 Nisan 2024

Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda toplam dokuz gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam Gazetesi muhabirleri bulunmaktadır. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin açıklamasına göre, gözaltına alınan gazetecilere avukatla görüşme yasağı getirilmiştir. Bu durum, Türkiye'deki basın özgürlüğüne dair endişeleri artırmaktadır.
23 Nisan 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, Beşiktaş'ta haber takibi yapan gazeteci Zeynep Kuray gözaltına alındı. Aynı gün, KRT TV'den Eylem Sultan Keleş ve Gencer Keten haber takibi sırasında tartaklandı ve polisin kameramanın görüntü almasını engellediği bildirildi. Dokuz8 Haber'den Fatoş Erdoğan'ın çektiği fotoğrafa göre, gazeteci Hazar Dost da polis şiddetine maruz kaldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası, foto-muhabir Bülent Kılıç'ın da polis şiddetine uğradığını duyurdu. Evrensel Gazetesi çalışanları ise Maltepe'de düzenlenen resmi 1 Mayıs mitingine alınmadı. Taksim'e yürümek isteyen çok sayıda kişi de gözaltına alındı.
1 Mayıs 2023

ABD'nin başkenti Washington'da, Temsilciler Meclisi Texas Üyesi Henry Cuellar'ın aracı silahlı kişilerce gasp edildi. Cuellar, aracını park ederken yerel saatle 21:30 sularında Navy Yard bölgesinde silahlı üç kişinin saldırısına uğradı. Aracı ve eşyaları çalınan Cuellar olayda yara almadı. Çalınan aracı bir süre sonra bulan polis, kimliği belirlenemeyen şüphelileri aramaya devam ediyor.
3 Ekim 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda biri kadın, beş Filistinli gazeteci daha hayatını kaybetti. Gazze'deki hükümetin medya ofisi, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de öldürdüğü gazetecilere ilişkin bilgi verdi. Son saldırılarla birlikte Gazze'de öldürülen gazetecilerin sayısı 158'e yükseldi. Medya Ofisi, İsrail'in gazetecileri 'Filistin'in sesini susturmak ve gerçekleri gizlemek amacıyla kasıtlı olarak' öldürdüğünü belirtti.
6 Temmuz 2024

Meksika, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ülkede kuş gribi nedeniyle ilk ölümcül vakanın kaydedildiği açıklamasını yalanladı. DSÖ, Meksika'da bir kişinin kuş gribinin alt türü A (H5N2) virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ancak Meksika Sağlık Sekreteri Jorge Alcocer, bu kişinin kuş gribinden değil, diyabet ve böbrek yetmezliğinden kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle öldüğünü belirtti.
7 Haziran 2024

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Yemişli köyünde yaşayan 92 yaşındaki Gevriye Akgüç, evinin avlusunda silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Olayla ilgili üç kişi gözaltına alındı. Akgüç, Avrupa'da yaşadıktan sonra İstanbul'a yerleşmiş ve akrabalarını ziyaret etmek için Midyat'a gelmişti. HEDEP Mardin Milletvekili George Aslan, olayın bilinçli bir cinayet olduğunu ifade etti. Soruşturma devam ederken, gözaltına alınan şüphelilerin jandarmadaki işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edildiler.
8 Kasım 2023

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Gazze'deki İsrail-Filistin çatışmalarında 16 gazetecinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ölen gazetecilerin isimleri açıklandı ve bir gazeteci ile bir foto muhabirinden haber alınamadığı belirtildi. Daha önce yapılan açıklamalarda, İsrail’in saldırılarında 13 gazetecinin öldüğü belirtilmişti.
21 Ekim 2023

İzmir'de, Mezopotamya Ajansı, JINNEWS ve Gazete Duvar'ın muhabirleri ile DEM Parti'nin basın çalışanı olmak üzere toplam altı kişi gözaltına alındı. Polis, sabah saatlerinde gazetecilerin evlerine baskın düzenledi. Gözaltına alınanlar arasında Mezopotamya Ajansı'ndan Semra Turan, Delal Akyüz, Tolga Güney; JINNEWS'ten Melike Aydın ve Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu ile DEM Parti basın çalışanı Fatma Funda Akbulut bulunuyor. Gözaltı gerekçeleri henüz öğrenilemeyen gazeteciler, Çankaya'daki terörle mücadele şubesinde tutuluyor.
13 Şubat 2024

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin koruması ve bir belediye çalışanı tarafından saldırıya uğradı. Her iki saldırgan tutuklandı. Bu olayın ardından 25 basın meslek örgütü ve insan hakları kuruluşu saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı ve yetkililerden kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini talep etti.
21 Haziran 2023

İspanya'nın güneyindeki Cadiz'in Algeciras ilçesinde bir kişi, iki kiliseye palayla saldırarak bir rahibi öldürdü ve dört kişiyi yaraladı. Saldırı sonucu Nuestra Senora de la Palma kilisesinin rahibi Diego Valencia hayatını kaybetti. Saldırganın 25 yaşlarında Fas kökenli bir erkek olduğu ve güvenlik güçleri tarafından yakalandığı bildirildi. Savcılık, olayla ilgili soruşturma başlatarak terör saldırısı olasılığını değerlendiriyor.
26 Ocak 2023

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı editörü Sedat Yılmaz, Ankara başsavcılığının soruşturması kapsamında Diyarbakır'da gözaltına alındı ve Ankara'ya sevk edildi. Avukatları, gazetecilerin sevk sırasında 15 saat kelepçeli tutulduğunu ve Yılmaz'ın dövüldüğünü belirtti. Müftüoğlu ve Yılmaz, gözaltındayken meslektaşlarına ve çalışma arkadaşlarına dayanışma çağrısında bulunan yazılı mesajlar gönderdi. Daha önce 27 Nisan'da Diyarbakır'da beş gazeteci tutuklanmıştı.
30 Nisan 2023
İşaretlediklerim