Florida Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. İlyas Şahin, kolorektal kanser vakalarının gençlerde yılda yüzde 1-2 oranında arttığını açıkladı. Türkiye'de 50-70 yaş arası bireyler için gaitada gizli kan testi ve 50 yaş üstü için her 10 yılda bir kolonoskopi öneriliyor. Kolorektal kanser Türkiye'de en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Amerikan Kanser Derneği raporuna göre, genç hastalarda kolorektal kanser oranı artıyor ve bu durum çevresel ve beslenme faktörlerine bağlanıyor. Dr. Şahin, erken teşhisin önemini vurgulayarak, aile öyküsü olan bireylerin daha erken yaşta tarama yaptırması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının kanser riskini azaltabileceğini ifade etti.
22 Mart 2023

İstanbul Avcılar'da sivrisineklerin neden olduğu kaşıntı ve yaralar sebebiyle hastane başvuruları arttı. Mahalle sakinleri, sivrisineklerden korunmak için ateş yakmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineklerinin daha tehlikeli olduğunu ve su birikintilerinden uzak durulması gerektiğini ifade ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, bu yıl sivrisinek ısırığı şikayetlerinin daha erken başladığını ve alerjik bireylerde ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söylüyor. İBB Sağlık Daire Başkanı Önder Yüksel Eryiğit, sivrisineklerin özellikle Beykoz, Sarıyer ve Silivri gibi kırsal ilçelerde yoğun olduğunu belirtiyor.
5 Temmuz 2023

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde çalışan temizlik görevlisi M.Y., iddia edilen husumetlisi Ö.F. tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. M.Y., karnından ve kafasından aldığı bıçak darbeleri sonucu aynı hastanede ameliyat edilerek yoğun bakıma alındı. Şüpheli Ö.F. ise polis ekiplerince gözaltına alındı. Olayla ilgili adli ve idari tahkikat devam ediyor.
7 Eylül 2023

Belçika'da yaşayan 56 yaşındaki Demet Kaplan, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde bir klinikte diş tedavisi gördü. Tedavi sırasında birbirine yapışık olan iki implant dişinden düşerek soluk borusuna kaçtı ve nefes almasını zorlaştırdı. Kaplan, ilk müdahalenin ardından başka bir hastaneye sevk edildi ve implantlar akciğer girişinden başarıyla çıkarıldı.
22 Ağustos 2023

Türkiye genelinde yapılan bir araştırmaya göre, her dört kadından birinde ve her beş erkekten birinde varis ve toplardamar yetmezliği bulunuyor. Araştırma, çoğul gebelik ve çoklu doğumların, yaşın ve meslekte geçen sürenin, ailede hastalık öyküsünün, diyabet ve hipertansiyonun varis ve toplardamar yetmezliği riskini artırdığını gösteriyor. Damar hastalıkları, dünya genelinde ve Türkiye'de ölüm ve sakatlığa yol açan önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alıyor. Ayrıca çevre kirliliği ve yaşam tarzı faktörleri de damar hastalıklarının gelişiminde etkili olabiliyor.
5 Aralık 2023

Japonya'da Osaka Üniversitesi'nden Profesör Masahiko Haruno ve ekibinin yürüttüğü bir araştırma, sanal gerçeklik deneyimlerinin insanların korku ve fobileriyle başa çıkmasına yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, yükseklik korkusu olan katılımcılar sanal uçuş deneyimine tabi tutuldu ve bu deneyimi kontrol edebilen katılımcıların, kontrol edemeyenlere göre daha düşük korku tepkisi gösterdiği gözlemlendi. Ayrıca, vücudun sanal deneyime dahil edilmesinin daha iyi sonuçlar verdiği belirtildi. Bu bulgular Society for Neuroscience'ın yıllık toplantısında sunulacak.
14 Kasım 2023

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, üniversitenin diş hekimliği fakültesinden randevu almanın zor olduğunu ve kendisinin de bu nedenle torpil yaptırdığını belirtti. Okumuş, üniversitenin akademik kadrosunun güçlü olduğunu ve diş hekimliği fakültesinin kapasitesinin arttığını, bu yüzden randevuların hızla dolduğunu ifade etti. Rektör, randevu alamadığı için torpil yaptırdığını 'açıkça' söyledi.
10 Ocak 2024

İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletinde son altı günde toz fırtınası nedeniyle 1191 kişi hastaneye kaldırıldı ve bir kişi hayatını kaybetti. Hastaneye kaldırılanların çoğu göz, solunum ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gördü. Yetkililer, özellikle kalp ve solunum yolları rahatsızlığı olan kişilerin dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti.
29 Haziran 2023

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde avcılar tarafından maden sahasında bitkin halde bulunan bir Fransız gezgin hastaneye kaldırıldı. Avcıların yardım çağrısını duyduğu kadın, yerde bitkin halde bulundu ve sağlık ekipleri tarafından Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Kadının omurgasında kırık tespit edildi ve yoğun bakımda tedaviye alındı. 61 yaşındaki kadının yüksek bir noktadan düştüğü tahmin ediliyor.
25 Eylül 2023

Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, HPV aşısının yapılmaması gerektiğini iddia etti. Ancak Dünya Sağlık Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede etkili olduğunu ve yan etki riskinin düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye'de HPV aşısı henüz ulusal aşı programına alınmamış olmasına rağmen, birçok sivil toplum kuruluşu aşının ücretsiz yapılması için mücadele ediyor. Karatay'ın iddiaları, sağlık profesyonelleri tarafından bilimsel olmayan yaklaşımlar olarak eleştiriliyor ve halk sağlığını tehlikeye attığı vurgulanıyor.
3 Ocak 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini ve bu durumun mevsim şartlarına bağlı normal bir sonuç olduğunu belirtti. Acil servislere başvurularda geçen yıla göre yüzde 20'lik bir artış olduğunu ifade eden Koca, özellikle risk grupları için aşı olmanın önemini vurguladı. Hastanelerde servis yatağı doluluk oranının ortalama yüzde 65 olduğunu, yoğun bakım yataklarında ise bu oranın yüzde 72'ye ulaştığını, İstanbul'da ise yüzde 83 olduğunu söyledi. İstanbul'daki artış nedeniyle yatak sayılarının artırıldığını ve sağlık çalışanlarının yoğun çabasıyla sürecin sorunsuz atlatılmaya çalışıldığını belirtti.
17 Ocak 2024

Moda haline gelen sıkı tayt ve dar kot pantolonlar, bacaklardaki toplardamarlarda kan pıhtılaşması ve akciğerlere gitmesine yol açabiliyor. Risk faktörleri arasında hamilelik, aşırı kilo, uzun süreli seyahatler, doğum kontrol hapı kullanımı, kanser hastalığı ve uzun süre ayakta veya oturarak çalışmak bulunuyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, dar giysilerin kan dolaşımını engelleyerek pıhtı oluşumuna zemin hazırladığını ifade ediyor. Varis çorapları ve hareketli bir yaşam tarzı ise DVT riskini azaltmaya yardımcı oluyor.
21 Ocak 2024

İskoçya, HPV aşısının etkinliği sayesinde 2040 yılına kadar rahim ağzı kanserini tamamen ortadan kaldırma hedefini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserinin aşı ile dünyada ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü olabileceğini belirtiyor. İskoçya'da yapılan bir çalışmada, 1988 ile 1996 arasında doğmuş ve aşılanmış kadınlar arasında rahim ağzı kanseri görülmedi. Türkiye'de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın HPV aşısını ulusal aşılama programına dahil etme sözünü yerine getirmesi bekleniyor.
29 Ocak 2024

New York Üniversitesi Grossman Tıp Okulu'ndan araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları çalışmada, kök hücrelerin kıl köklerinde hareket edebildiğini keşfettiler. İnsanlarda da bulunan melanosit kök hücrelerine odaklanan ekip, sıkışmış kök hücrelerin hareketini sağlayarak saç beyazlamasını tersine çevirebilecek veya önleyebilecek potansiyel bir yol bulabileceklerini belirttiler. Araştırma ekibi, kök hücrelere hareketliliği geri kazandırma veya onları hareket ettirme yollarını araştırmayı planlıyor.
20 Nisan 2023

Türkiye'de 100 bin kişiye düşen 40 yoğun bakım yatağı oranı, özellikle kış aylarında enfeksiyonların artmasıyla yetersiz kalıyor. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, yoğun bakım yataklarının akılcı kullanılmamasını sorunun temel nedeni olarak gösteriyor. İstanbul Tabip Odası, mevsimsel hastalıklar nedeniyle yoğun bakım doluluk oranlarının alarm verdiğini duyurdu. Uzmanlar, yoğun bakım yataklarının %20-35'inin yanlış kullanıldığını belirtiyor. Palyatif bakımın geliştirilmesi ve evde bakım hizmetlerinin niteliğinin artırılması gerektiği vurgulanıyor.
4 Ocak 2024

Japonya'nın Aomori kentinde, şiddetli kar yağışları sonucu toplanan karın yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılması amacıyla bir araştırma başlatıldı. Tokyo'daki University of Electro-Communications ve yerel bilişim firması Forte Co. iş birliğiyle, hizmet dışı bir ilkokulun havuzunda biriken kar kullanılarak elektrik üretiminin fizibilitesi inceleniyor. Proje, depolanan karla soğutulan sıvının çevre havasıyla buharlaştırılması ve buharın türbin harekete geçirerek elektrik üretmesi prensibine dayanıyor. İlkbaharda elektrik üretimine başlanması hedefleniyor.
14 Ocak 2023

Genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen Amerikalı Lawrence Faucette, nakilden 40 gün sonra hayatını kaybetti. Faucette, ABD'deki Maryland Üniversitesi Hastanesi'nde domuz kalbi nakledilen ikinci kişiydi. Hastanenin açıklamasında, Faucette'in son günlerde kalbinin reddin ilk belirtilerini göstermeye başladığı ve tüm çabalara rağmen 30 Ekim'de hayatını kaybettiği belirtildi. Faucette, kalp yetmezliği hastasıydı ve tıbbi koşulları nedeniyle geleneksel bir kalp nakli için uygun değildi.
1 Kasım 2023

Yaklaşık yarım yüzyıl önce Japonya'da pazarlama amacıyla ortaya çıkan 'günde 10 bin adım' kuralının bilimsel geçerliliği sorgulanıyor. Yapılan yeni bir araştırma, dört kıtadan elde edilen verilerle günde 6 bin adımın optimal olduğunu öne sürüyor. 2021'de ABD'de yapılan bir çalışma, günde en az 7 bin adım atmanın erken ölüm riskini azalttığını bulmuştu. 2022'de yapılan meta-analizler ise, günde 6 ila 8 bin adımın 60 yaş ve üzeri yetişkinler için yeterli olduğunu gösteriyor. Araştırmalar, günde 8 ila 10 bin adımdan fazlasının ömrü uzatmadığını, ancak diğer sağlık yararları olabileceğini belirtiyor.
17 Ocak 2024

Britanya'da gerçekleştirilen bir araştırma, sosyal izolasyon yaşayan kişilerin erken ölme olasılığının daha yüksek olduğunu belirledi. Araştırmada, yalnız yaşayan ve sevdikleri tarafından ziyaret edilmeyen kişilerin ölüm riskinin %77 daha fazla olduğu tespit edildi. UK Biobank çalışmasından elde edilen verilerle yapılan araştırmada, ortalama 57 yaşındaki 458,146 kişi üzerinde yapılan 13 yıllık takip sonucunda, sosyal bağlantı eksikliğinin ölüm riskini artırdığı sonucuna varıldı. Araştırmacılar, ayda en az bir kez sevdiklerini ziyaret etmenin bile riski azaltabileceğini ifade etti.
10 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği, rahim ağzı ve kolon kanseri taramalarında kullanılan kitlerin tanı değerleri ve kullanım zorlukları hakkında endişelerini ifade etti. Ocak-Mart döneminde negatif sonuç alan kişilerin yeniden çağrılması ve sonuçlarda uyumsuzluklar olduğu belirtildi. Mamografi okumalarının süresinin uzadığı ve tek merkezde okunma uygulamasının değişebileceği, sağlık kayıt sistemlerinin birbirini görmemesi gibi sorunlar sıralandı. Ayrıca, 6 Şubat ve 20 Şubat depremlerinden sonra kanser tarama hizmetlerinin etkilenen bölgelerde neredeyse durduğu ifade edildi.
24 Nisan 2023
İşaretlediklerim