İran, 1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıya misilleme olarak İsrail'e insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırı başlattı. Saldırı, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından duyuruldu ve İran resmi haber ajansı IRNA tarafından füzelerin ateşlendiği bildirildi. İsrail ordusu saldırıyı doğrulayarak hazırlıklarının tam olduğunu açıkladı. Bu gelişmelerin ardından Ürdün olağanüstü hal ilan ederken, Lübnan hava sahasını kapattı ve Beyaz Saray İsrail'e desteklerinin sarsılmaz olduğunu duyurdu.
14 Nisan 2024

ABD, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir araca düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla İran destekli Kataib Hizbullah liderini öldürdü. Bu saldırı, Kataib Hizbullah'ın Ürdün'de üç ABD askerinin ölümüne yol açan İHA saldırısını düzenlemesi sonrasında gerçekleşti. ABD, bu olaya misilleme olarak Irak ve Suriye'de 85'ten fazla hedefi havadan vurmuştu. Saldırı, ABD'li bir savunma yetkilisi tarafından doğrulandı ve öldürülenler arasında Haşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin de olduğu bildirildi.
8 Şubat 2024

Eski CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için başsağlığı mesajı paylaştı. Haniye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldü. Hamas, suikastı doğrularken, saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu. Kılıçdaroğlu, mesajında Filistin halkının özgürlüğü için mücadele eden Haniye'nin emperyalist güçlerce katledildiğini belirtti.
31 Temmuz 2024

Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırıda en az dokuz Amerikalı hayatını kaybetti. Gazze'den atılan roketlerden bazıları Askalan kentine isabet etti. Öldürülenlerin kimlikleri henüz açıklanmadı. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail’e ‘Aksa Tufanı‘ adlı kapsamlı saldırı başlatmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'Savaştayız' demişti.
9 Ekim 2023

İsrail savaş uçakları, Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda petrol depoları ve elektrik santrali gibi sivil tesisler hedef alındı ve ölen ve yaralananlar olduğu bildirildi. Husiler, saldırının Yemen'in Gazze'ye verdiği desteği durdurmak amacıyla yapıldığını belirtti. Bu olay, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği yakınlarında meydana gelen İHA saldırısının ardından gerçekleşti.
20 Temmuz 2024

İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin öldüğü helikopter kazasının yerini Türkiye'ye ait Akıncı İHA'nın tespit ettiği iddiasını yalanladı. İran Kızılayı Derneği Başkanı Pirhossein Kolivan, helikopterin konumunu kendi imkanlarıyla bulduklarını ve İran İHA'sının enkazı tespit ettiğini belirtti. TRT dahil birçok kaynak, enkazın Akıncı tarafından tespit edildiğini öne sürmüştü. İran yetkilileri, Türk İHA'sının kazanın yerini tam olarak bulamadığını ifade etti.
21 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda İslami Cihad'ı suçladı. Netanyahu, İsrail ordusunun analizlerinin, Gazze'den teröristlerce roketlerin atıldığını ve hastanenin vurulduğu sırada bu roketlerin bu noktadan geçtiğini gösterdiğini belirtti. Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev ise patlamanın kısa düşen bir Hamas roketi nedeniyle yaşandığını iddia etti.
18 Ekim 2023

İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna F-35 savaş uçaklarıyla altı füze fırlatarak saldırı düzenlediği, saldırı sonucunda en az beş kişinin, aralarında Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Zahidi'nin de bulunduğu, hayatını kaybettiği bildirildi. İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, saldırıya 'hızlı, doğrudan ve güçlü' şekilde yanıt vereceklerini ifade etti. Bu olay, İsrail'in son dönemde Gazze saldırıları sonrası İran ve İran destekli güçlere yönelik artan saldırılarının bir parçası olarak görülüyor.
1 Nisan 2024

Türk Hava Yolları, İsrail ile İran arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bu gece İran’a yapılacak uçak seferlerini iptal etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına İran’ı terk etmeleri çağrısında bulundu. Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi ve İran’ın İsrail’i suçlaması, bölgede tansiyonu yükseltti. İsrail suçlamalara yanıt vermezken, İran dini lideri Ali Hamaney İsrail’e direkt saldırı emri verdi.
2 Ağustos 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran'ın bu hafta İsrail'e karşı bir saldırı düzenleyebileceği yönünde endişeler olduğunu belirtti. Kirby, ABD'nin de bu potansiyel saldırı zamanlaması konusunda aynı endişeyi paylaştığını ifade etti. İran'ın ve İran'a bağlı unsurların İsrail'e yönelik olası bir saldırısına karşı Tel Aviv'e her türlü desteği vereceklerini vurguladı. Bu açıklamalar, Hamas’ın eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından geldi.
12 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da düzenlenen bir saldırıda öldürülmesinin ardından acil toplanacak. Hamas, suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail’den henüz bir açıklama gelmedi. BMGK Dönem Başkanı Rusya, toplantının İran’ın talebi üzerine ve Rusya, Cezayir ve Çin’in desteğiyle yapılacağını duyurdu. Bölgedeki tansiyonun daha da artması bekleniyor.
31 Temmuz 2024

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran büyükelçiliğine düzenlediği hava saldırısının ardından İran'dan bir misilleme saldırısı bekliyor. Saldırıda yedi İranlı yetkili ve altı Suriyeli hayatını kaybetmişti. İranlı yetkililer, saldırıya karşı muhtemel bir misillemenin meşru müdafaa olduğunu belirtirken, ABD istihbarat raporlarına göre İran'ın birkaç gün içinde İsrail'e yönelik bir saldırı planladığı bildirildi. İsrail'deki Amerikan Büyükelçiliği, güvenlik endişeleri nedeniyle ABD hükümet çalışanlarının İsrail'de kişisel seyahatlerini kısıtladı.
12 Nisan 2024

İsrail, Suriye'nin Halep kentine düzenlediği hava saldırısının ardından, bu kez İran'ın Şam'daki konsolosluk binasını vurdu. Saldırıda, aralarında Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Zahidi'nin de bulunduğu beş kişi hayatını kaybetti. Zahidi, Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün Suriye ve Lübnan sorumlusu olarak görev yapmıştı. İsrail, son zamanlarda özellikle İran ve İran destekli güçlere yönelik saldırılarını artırmıştı.
1 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

Türkiye'nin Tel Aviv büyükelçiliğindeki Türk bayrağının Hamas lideri İsmail Haniye için ilan edilen yas nedeniyle yarıya indirilmesi, İsrail hükümetinin tepkisine yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye'nin büyükelçi yardımcısını ciddi bir uyarı görüşmesine çağırma talimatı verdi. Katz, Türkiye'nin Hamas'ı desteklediğini ve bu tür bir yas ilanının kabul edilemez olduğunu belirtti. Haniye, Tahran'da kaldığı konukevinde gerçekleşen bir patlama sonucunda ölmüştü ve Türkiye bu olay üzerine bir günlük yas ilan etmişti.
2 Ağustos 2024

Tahran ile Tel Aviv arasındaki gerilim, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna saldırısı ve yedi Devrim Muhafızları subayının ölümüyle daha da arttı. ABD istihbaratı, İran'ın misilleme yapacağını belirtirken, İran Hürmüz Boğazı'nda Portekiz bayraklı MSC Aries gemisine el koyduğunu ve gemiyi İran sularına yönlendirdiğini açıkladı. İran medyası, gemiye İsrail ile bağlantılı olduğu için el konulduğunu duyurdu. İsrail'in askeri sözcüsü, İran'ın gerilimi tırmandırma kararının sonuçlarına katlanacağını ifade etti.
13 Nisan 2024

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'nin Haseke bölgesinde ABD askerlerine yönelik İHA saldırısına karşılık olarak Deyrizor'da İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Güçlerine ait iki tesisi hedef aldı. Saldırı sonucunda sekiz örgüt mensubu öldürüldü. 23 Mart'taki İHA saldırısında yaralanan altı ABD personelinin sağlık durumlarının iyi olduğu ve tedavilerinin devam ettiği belirtildi.
30 Mart 2023

İsrail, Suriye'nin Halep kenti yakınlarında bir hava saldırısı gerçekleştirdi ve bu saldırıda çoğunluğu Suriye askeri olmak üzere en az 52 kişi hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verilerine göre ölenler arasında Hizbullah üyeleri ve İran yanlısı savaşçılar da bulunuyor. İsrail'in hedefinin Lübnan Hizbullahı'na ait bir füze deposu olduğu iddia edilse de bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı. İsrail ordusu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
30 Mart 2024
İşaretlediklerim