Trakya bölgesinde yaşanan kuraklık ve aşırı sıcaklar, ayçiçeği üretimini olumsuz etkiliyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, yaz aylarındaki aşırı sıcakların bitkiyi kötü etkilediğini ve verim kaybı beklediklerini belirtti. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan da benzer şekilde büyük verim kayıpları öngördüklerini ve üreticilerin zor bir sezon geçireceğini ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan destek bekleniyor.
24 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin nüfusunu kontrol altına almak için gerekli kısırlaştırma oranlarının çok altında kalındığını belirtti. Türkiye'de son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiş, bu da gerekli oranın çok altında. Bakan Yumaklı, sokak köpeklerinin çoğalmasını kontrol altına almak için bilimsel olarak belirlenen oranların uygulanmadığını ve bu konuda daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, sahiplendirme ve kısırlaştırma gibi temel adımların bile henüz atılmadığını ifade etti.
28 Mayıs 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan ile yapılan gaz anlaşmasının 2030 yılına kadar uzatıldığını açıkladı. Bu anlaşma, BOTAŞ ve SOCAR arasında imzalanan dört anlaşma ile Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınmasını ve Türkmenistan gazının Türkiye'ye ulaştırılmasını kapsıyor. Ayrıca, BOTAŞ ile AGSC şirketi arasında bu yıl sona erecek doğal gaz tedarik anlaşması da 2030 sonuna kadar uzatıldı.
4 Haziran 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, çiftçilere toplamda 944 milyon 907 bin lira miktarda tarımsal destek ödemesinin yapılacağını duyurdu. Bu desteklerin Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği hariç olduğu belirtilmiş ve ödemelerin bugün çiftçilerin banka hesaplarına yatırılacağı ifade edilmiştir.
10 Mayıs 2024

Türkiye'de buğday üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) belirlediği fiyatların maliyetin altında kalmasından şikayetçi. Ziraat Mühendisleri Odası ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin hesaplamalarına göre, buğdayın maliyeti 10-11 lira arasında değişirken, TMO'nun teklif ettiği fiyat 9 lira 25 kuruş. Bu durum, üreticilerin maliyetlerini karşılayamamalarına ve zarar etmelerine yol açıyor. Ayrıca, Tarım Kanunu'na göre maliyetin altında kalan fiyatlar için fark ödemesi yapılması gerekirken, buğday ve arpa bu kapsamda yer almıyor.
14 Haziran 2024

Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 60 bin yaban hayvanı sağlığına kavuşturularak doğal yaşam alanına bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tehlike altında olan türlerin korunması için çeşitli çalışmalar yürütüyor ve yaralı veya bakıma muhtaç yabani hayvanların bakım ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri kurdu. Türkiye'de 123 memeli, 141 sürüngen ve 386 kuş türü olmak üzere toplam 650 tür koruma altında. Nesli tehlike altında olan türlerin popülasyonunu artırmak için 24 adet üretme istasyonu kuruldu.
5 Ekim 2023

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş.'ye 50 milyon dolar hibe verecek. Bu hibe, şirketin Balıkesir'deki polimetal madeninin kaynak ve enerji verimliliğini iyileştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, EBRD'nin desteğiyle şirket, madencilik sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için de çalışacak. Eczacıbaşı Holding CEO'su Atalay Gümrah, bu iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
24 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin seçim meydanlarında önerdiği kuzu etinin fiyatı, Nisan ayında yüzde 21,47 oranında artarak fiyatı en çok artan ürün oldu. Et fiyatları son iki ayda yüzde 50 artış gösterdi. Kasaplar Odası, bir yılda olması gereken artışın iki ayda gerçekleştiğini belirtti ve yetkilileri önlem almaya çağırdı. Nebati ise et fiyatlarındaki artışı değişen damak tadına bağlamış ve koyun-kuzu eti tüketimini önermişti.
3 Mayıs 2023

Aydın'da aşırı sıcaklıklar nedeniyle incirler dalında erken kurudu ve hasat 20-25 gün öne çekildi. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, bu yılki sıcaklıkların son 30 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu belirtti. Erken hasat nedeniyle ihracat izninin de erkene çekilmesi gerektiğini vurgulayan Anlıak, incir kalitesinin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu söyledi. Üreticiler, tonaj olarak azalma olsa da kalite açısından olumlu bir sezon geçirdiklerini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Türkiye'de son 42 yılda pestisit kullanımı yaklaşık yüzde 700 arttı. 1980'lerde yıllık pestisit kullanımı 7-8 bin ton iken, bu rakam 2020 ve 2021 yıllarında 53 bin, 2022'de ise 55 bin ton seviyelerine ulaştı. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına göre yasaklanan pestisit türlerinin Türkiye'de kullanımı halen yaygın. Bu durum, AB'ye ihraç edilen ürünlerde yapılan denetimlerde ortaya çıktı. 2022 yılında pestisit başta olmak üzere tarım zehiri kalıntılarının bulunmasıyla ilgili en çok bildirim yapılan menşe ülke Türkiye oldu.
6 Ekim 2023

Antep fıstığının fiyatı son bir ayda yüzde 30 oranında artış göstererek 450 liradan 600 liraya yükseldi. Sektör temsilcileri, fiyat artışının arz eksikliğinden değil, yatırım amacıyla Antep fıstığı alımı yapanlardan kaynaklandığını belirtiyor. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, fıstık alışverişinin faturalı yapılmaması nedeniyle yatırım aracına dönüştüğünü ve Ramazan ayı öncesinde fiyatların daha da artacağı beklentisiyle stok yapıldığını ifade ediyor. Yıldırım, fiyatların kontrol altına alınması için ithalata izin verilmesi gerektiğini savunuyor.
2 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Şubat ayına ilişkin ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı. Şubatta ihracat %13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolara ulaşırken, ithalat %8,5 azalışla 28 milyar 87 milyon dolara geriledi. Bu durum, dış ticaret açığının %42,3 azalarak 7 milyar dolara düşmesine ve ihracatın ithalatı karşılama oranının %75,1'e yükselmesine yol açtı. Bakan Şimşek, bu gelişmeleri ekonomi programının başarısına bağlayarak, ekonomide dengelenmenin sürdüğünü ve net ihracattan büyümeye pozitif katkı beklediklerini ifade etti.
2 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Ömer Bolat'ın indirim çağrısı sonrası Tarım Kredi Kooperatif Marketler, gıdadan temizlik malzemelerine kadar çok sayıda üründe yüzde 50'ye varan indirim yapacak. Bu indirim kampanyası 16 Ekim'de başlayacak ve temel ihtiyaç ürünleri ile temizlik ürünlerini kapsayacak. Ayrıca, hafta sonları ve pazartesi günleri, çiftçilerden doğrudan tedarik edilen meyve ve sebze ürünlerinde de indirim kampanyası devam edecek.
12 Ekim 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, köpeklerin uyutulmasını öngören düzenlemeye uymayan belediye ve kamu görevlilerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verileceğini belirtti. Bu düzenleme, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Bazı CHP'li belediyeler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, düzenlemeye karşı olduklarını açıkladılar. Bakan Yumaklı, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon başıboş köpek olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
24 Temmuz 2024

Türkiye, tütünle mücadele amacıyla Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, Ocak 2019 ile Ağustos 2022 arasında tütün endüstrisine çeşitli teşvikler sağlamıştır. Bu durum, tütün ve ürünlerinin yol açtığı sağlık sorunları ve ölümlerle çelişmektedir. Tütün kullanımı Türkiye'de yıllık yaklaşık 100 bin ölüme neden olmakta ve erkeklerdeki kanser ölümlerinin %35'ini, kadınlarda ise %15'ini oluşturmaktadır. Araştırmacılar, tütün endüstrisine verilen yatırım teşviklerinin tütün kontrolüne zarar verdiğini ve Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirtmektedirler. Ayrıca, tütün endüstrisine verilen teşviklerin sağlık ve tütün kontrolü çalışmalarına ayrılması gereken vergi gelirlerinin endüstriye aktarılması anlamına geldiği vurgulanmaktadır.
5 Temmuz 2023

Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkta tonlarca domates kurutuluyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, domateslerin hızlı bir şekilde kurutulması gerektiğini ve Diyarbakır'ın bu işlem için elverişli bir ortam sunduğunu belirtti. Kurutulan domateslerin genellikle İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edildiği belirtildi. Domates üreticisi İsmail Menek, girdi maliyetlerinin arttığını ve devletten destek beklediklerini ifade etti.
27 Temmuz 2023

Türkiye'de kuru soğan fiyatlarındaki yüksek artış devam ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fiyat artışlarına tepki gösterenlere mevsimsel şartları işaret ederek, fiyatların yeni ürünle birlikte düşmeye başladığını belirtti. Nebati, soğan fiyatlarına odaklanan eleştirilere karşı, ülkenin altyapı ve savunma yatırımlarının önemini vurgulayarak, sosyal medyada zaman geçiren ve eleştiri yapan kişilere atıfta bulundu.
22 Nisan 2023

Yılbaşından bu yana et ithalatı için 1 milyar dolar harcayan Türk hükümeti, iç piyasada et fiyatlarını düşürmeyi amaçlamıştır. Ancak bu çabalar sonuçsuz kalmış, halk ucuz et alabilmek için sabah erken saatlerde kuyruklara girmiştir. Buna rağmen, Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 25 oranında bir zam yapmıştır. Bu durum, yerli üreticilere destek olunabilecekken yabancı üreticilere kaynak aktarılmasını eleştiren görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, 1 kilogram balın üreticiye maliyetinin 261 lira olduğunu açıkladı. İklim değişikliği, kuraklık, bilinçsiz zirai ilaçlama ve artan ekonomik maliyetler nedeniyle bal üretiminde ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. Geçen yıla göre bal üretiminde yüzde 40'lık bir düşüş olduğunu ve bu durumun arıcılığın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini vurguladı. Şahin, desteklerin artırılması gerektiğini ve bal fiyatlarının 4 bin liranın altında olmaması gerektiğini ifade etti.
19 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayı tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) istatistiklerini açıkladı. Tarım-GFE, nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,20 arttı. Endeks, yıllık bazda 14 ayın zirvesine yerleşti ve beş aydır artış gösteriyor. Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 143,26 ile veteriner harcamalarında, en düşük artış ise yüzde 23,76 ile tarımsal ilaçlarda gerçekleşti.
21 Haziran 2024
İşaretlediklerim