Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar çerçevesinde dondurulan Rusya Merkez Bankası varlık ve rezervlerinden elde edilen gelirlerin ayrı bir hesaba alınmasına karar verdi. Bu karar, AB ülkeleri tarafından dondurulan yaklaşık 200 milyar avro değerindeki Rusya Merkez Bankası varlıklarını kapsıyor. Ayrıca, dondurulan varlıklardan elde edilecek net karların, Ukrayna'nın yeniden inşası için AB bütçesine mali katkı sağlamasının yolunu açabileceği belirtildi. Bu karar, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla birlikte alınan yaptırım kararlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
12 Şubat 2024

Boru Hatları Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) ve ExxonMobil, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticareti konusunda bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Washington'da yapılan görüşmeler sırasında anlaşmayı duyurdu. Anlaşmanın, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi açısından uzun vadeli faydalar sağlaması bekleniyor.
9 Mayıs 2024

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu, uzayın barışçıl kullanımını destekleyen ve uzaya nükleer silahların yerleştirilmesini engellemeyi amaçlayan karar tasarısını veto etti. Tasarı, 13 'evet' oyuna karşın, Rusya'nın vetosu ve Çin'in çekimser oyu ile kabul edilmedi. Rusya, tasarının siyasi içerikli olduğunu ve tüm üyelerin görüşlerini yansıtmadığını iddia ederek, metinde değişiklik talep etmiş, ancak bu teklif yeterli destek bulamamıştır.
24 Nisan 2024

Rusya, Alman hava kuvvetleri subaylarının Ukrayna'ya destek konusundaki gizli görüşmelerine ait 30 dakikalık bir ses kaydını yayımladı. Bu kayıtta, mühimmat depoları ve Kerç Köprüsü gibi stratejik hedeflerin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlanması konuşuldu. Alman medyası ve NATO ortakları, bu dinleme olayından dolayı endişe duyuyor. Almanya'nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı zarar gördü ve ABD'nin de bu durumdan rahatsız olduğu belirtiliyor. Muhalefet, Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyor.
4 Mart 2024

Britanya, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetleri nedeniyle Rus savunma ateşesini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Britanya'nın Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ortak açıklamasıyla duyuruldu. Ayrıca, Rusya ile bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsü kaldırılacak ve Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırlandırılacak. Dışişleri Bakanı David Cameron, bu adımların Rusya'ya açık bir mesaj olduğunu ve Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin doğal gaz ve tahıl ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını eleştiriyor ve alternatif ülkelerden tedarik sağlanması gerektiğini savunuyor. Korkmaz, Akkuyu Nükleer Santrali'nin devlet tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor ve Rusya ile Çin'in rüşvet ve suistimale açık ülkeler olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, otokratik yönetimlerin demokrasi ve hukuk standartlarını tehdit olarak gördüğünü ifade ediyor.
9 Haziran 2024

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir görüşmesine ait ses kaydını yayınladı. Kayıtta, Alman subayların Kerç Köprüsü'nün bombalanması ve Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştukları duyuluyor. Almanya'da bu durum büyük yankı uyandırdı ve Berlin'de casuslukla mücadele birimi tarafından soruşturma başlatıldı. Almanya Savunma Bakanlığı ve Federal Meclis Kontrol Komitesi yetkilileri, olayın ciddiyetini ve olası sonuçlarını vurguladılar.
2 Mart 2024

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) baskı yaparak Rus vatandaşlarını Meksika'ya giden uçuşlardan men etmeye çalıştığını iddia etti. Bu iddia, THY'nin İstanbul'dan Latin Amerika'ya yapılan uçuşlarda bazı Rus yolcuları kabul etmediği yönündeki şikayetler üzerine ortaya atıldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ve diğer kaynaklar, THY'nin bu eylemlerinin ABD'nin emriyle yapıldığına inanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve THY konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
26 Nisan 2024

Türkiye, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma çabası içinde ABD ile enerji işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile görüşmelerde bulunmuş ve iki ülke arasında yeni bir enerji ve iklim diyaloğu başlatılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca, Türkiye BOTAŞ ve ExxonMobil arasında 10 yıl süreyle her yıl 2,5 milyon ton LNG alımı yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştır. Bu işbirlikleri, Türkiye'nin enerji güvenliğini artırma ve enerji geçişini hızlandırma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
10 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye ve İsrail arasındaki ticari faaliyetler tamamen durdurulmuştur. Bu kararın detayları henüz açıklanmamış olup, ilerleyen zamanlarda daha fazla bilgi verileceği belirtilmiştir.
2 Mayıs 2024

Ukrayna'daki savaş, nesli tükenmekte olan büyük benekli kartalın göç rotasını bozdu. Uzmanlar, kartalların Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden önce ve sonra Ukrayna'daki hareketlerini karşılaştırdı ve kartalların geleneksel ikmal sahalarında daha az zaman harcadığını veya bu sahaları tamamen teğet geçtiğini tespit etti. Bu durum, kartalların yolculuğunun uzamasına neden oldu. Araştırmacılar, bu verileri göçmen kuşlar için çatışmalardan kaynaklanan riskleri daha iyi anlamak ve risk altında olabilecek diğer alanları modellemek için kullanıyor.
21 Mayıs 2024

Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabası içinde, ABD'den LNG ithalatı artmış ve ExxonMobil ile yeni bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabasının bir parçası olarak görülse de, bazı eleştirilere göre ABD'ye olan bağımlılığı artırıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ABD ile olan ilişkileri, son dönemde NATO üyelikleri, F-16 satışı ve bölgesel politikalar açısından da yoğunlaşmış durumda. ExxonMobil anlaşması, bu geniş çerçevede Türkiye'nin ABD'den aldığı 'ev ödevlerinden' biri olarak değerlendiriliyor.
10 Mayıs 2024

Rusya ve Ukrayna'dan Tekirdağ Limanı'na getirilen GDO'lu mısırların, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü laboratuvarlarında 'GDO'suz' olarak gösterilerek iç piyasaya sokulduğu ortaya çıktı. CHP Milletvekili İlhami Aygün'ün açıklamalarıyla gündeme gelen olayda, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı idari ve adli soruşturma başlatıldığını bildirdi. Mısırların beş ayrı firma tarafından ithal edildiği belirtilirken, firmaların adları açıklanmadı. Bu olay, ithalatçı firmalar ile bazı bürokratların iş birliği yaptığını gösteriyor.
28 Mayıs 2024

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ilk iki yılındaki iklim maliyeti, 175 ülkenin tek tek ürettiği yıllık sera gazı emisyonlarından daha yüksek oldu. Savaş, doğrudan çatışmalar, arazi yangınları, zorunlu göç ve fosil yakıt altyapısına yönelik saldırılar nedeniyle en az 175 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon üretti. BM Genel Kurulu, Rusya'nın savaş nedeniyle tazminat ödemesi gerektiğini belirtti ve Avrupa Konseyi, iklim emisyonlarını da içerecek bir hasar kaydı oluşturdu. Bu durum, küresel iklim acil durumunu daha da kötüleştirdi.
15 Haziran 2024

Tacikistanlı iki saldırganın Moskova'ya düzenledikleri saldırı sonrası Türkiye üzerinden Rusya'ya uçtuğu belirlendi. Bu gelişme üzerine Türkiye, Tacikistan vatandaşlarına uyguladığı vize muafiyetini iptal etme kararı aldı. Bu karar, iki ülke arasındaki ilişkiler ve seyahat politikaları açısından önemli bir değişikliği işaret ediyor.
6 Nisan 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan ile yapılan gaz anlaşmasının 2030 yılına kadar uzatıldığını açıkladı. Bu anlaşma, BOTAŞ ve SOCAR arasında imzalanan dört anlaşma ile Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınmasını ve Türkmenistan gazının Türkiye'ye ulaştırılmasını kapsıyor. Ayrıca, BOTAŞ ile AGSC şirketi arasında bu yıl sona erecek doğal gaz tedarik anlaşması da 2030 sonuna kadar uzatıldı.
4 Haziran 2024

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılması şartına bağlayan ve diplomasiyi destekleme çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti. ABD'nin bu hamlesi, Gazze'de 30 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve çocukların açlıktan öldüğü bir dönemde toplumsal baskılar sonucu gelmişti. Bu, 7 Ekim 2023'ten bu yana BMGK'ye sunulan dokuz karar tasarısından biriydi ve şimdiye kadar sadece iki tasarı kabul edilmiş, ancak bunlar da ateşkes çağrısı içermiyordu.
22 Mart 2024

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Kahire’de düzenlenen Mısır – Avrupa Yatırım Konferansı’nda toplam 67,7 milyar avro değerinde anlaşmaların imzalandığını açıkladı. Konferansa Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı. Anlaşmalar, yeşil hidrojen, elektrikli arabalar, altyapı, sürdürülebilir ulaşım, iletişim ve bilgi teknolojisi gibi alanları kapsıyor. Bu anlaşmalar, Mart 2024’te Mısır ile AB arasında varılan stratejik ve kapsamlı ortaklığın ilk önemli sonuçlarından biri olarak değerlendiriliyor.
1 Temmuz 2024

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin iyileşmesi, bölgesel dinamikler açısından önemli sonuçlar doğurabilir. Bu iyileşmenin, özellikle Libya'daki çatışmaların çözümüne ve Doğu Akdeniz'deki enerji işbirliğine olumlu etkileri olması beklenmektedir. Mısır Cumhurbaşkanı Es-Sisi'nin açıklamaları, Mısır'ın bu süreçte Yunanistan'ın tutumunu da dikkate alacağını ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkların çözümünü önceleyebileceğini gösteriyor. Bu durum, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmazlıkların da ele alınabileceğini işaret ediyor.
17 Şubat 2024

Bulgaristan, Türkiye'den ithal edilen limonlarda yasaklı kimyasal maddeler bulunduğunu tespit ederek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi. Bulgaristan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu durum üzerine üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca, Türkiye'de Avrupa Birliği uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen 223 aktif madde daha yasaklandı. Geri dönen ürünlerle ilgili olarak tüm gıda ve yem ürünleri Türkiye mevzuatına uygunluk açısından yüzde 100 analize tabi tutulmaktadır.
3 Mayıs 2024
İşaretlediklerim