İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu toplantısında TikTok'un Türkiye'de yasaklanabileceğini ifade etti. Yayman, özellikle platformdaki içerik paylaşımlarına yönelik ciddi eleştiriler olduğunu ve çocukların korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Amerika'da TikTok'un yasaklandığını belirterek, Türkiye'de de benzer bir yasağın söz konusu olabileceğini dile getirdi. Yayman, aynı zamanda X platformuna (eski adıyla Twitter) Türkiye'de temsilcilik açma çağrısında bulundu.
9 Mayıs 2024

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tarafından kabul edildi. Teklif, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerine yönelik cezaların artırılmasını öngörüyor. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı yapmaları durumunda 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar, piyasa dengesini bozucu faaliyetlerde bulunanlara ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, işletmelerin büyüklüğüne göre yıllık toplam ceza miktarı sınırları belirlendi.
9 Mayıs 2024

Yerli kripto para borsası BtcTurk, 22 Haziran 2024 tarihinde siber saldırıya uğradığını ve bu saldırı sonucunda 10 sıcak kripto para cüzdanındaki bakiyelerin bir kısmının etkilendiğini açıkladı. Şirket, kullanıcı varlıklarının büyük bir kısmının soğuk cüzdanlarda güvende olduğunu ve finansal gücünün bu kayıpları karşılayacak düzeyde olduğunu belirtti. Tedbir olarak kripto para yatırma ve çekme işlemleri durdurulmuş olup, gerekli güvenlik kontrolleri tamamlandıktan sonra işlemler yeniden açılacaktır. Türk Lirası yatırma ve çekme işlemleri ise kesintisiz devam etmektedir.
23 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören pazarlar beş iş günü için kapatılmıştı. Yarın endeksin açılması beklenirken, bankacılık kaynakları depremin etkisini azaltacak düzenlemelerin yapıldığını ve bu düzenlemelerin yakında açıklanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düzenlemeleri açıklaması bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hisse geri alımları için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı ve bireysel emeklilik sisteminde yapılan bir düzenleme ile borsaya önemli miktarda fon girişi bekleniyor.
14 Şubat 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'u ulusal güvenlik meselesi olarak nitelendirerek, vatandaşların TikTok'un kapatılmasını istediğini öne sürdü. Yayman, TikTok'ta yapılan paylaşımların toplumda nefret objesine dönüştüğünü ve platformun Türkiye'nin moral ve ahlak değerlerine uygun bir yayın politikası izlemesi gerektiğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise Instagram'a erişimi engellemiş ve TikTok için de benzer bir adım atılabileceği sinyallerini vermişti.
8 Ağustos 2024

Borsa İstanbul'da son günlerde yaşanan dalgalı seyir sonrası Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bir basın açıklaması yaparak, sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere karşı cezai yaptırımların uygulanacağını duyurdu. SPK, Borsa İstanbul'daki işlemlerin anlık olarak takip edildiğini ve piyasa bozucu eylemlere karşı gözetim ve denetim faaliyetlerinin sürekli olarak yerine getirildiğini belirtti. Açıklamada, sermaye piyasasının işleyişini bozacak eylemlerin tespiti halinde sorumlulara cezai yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.
11 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) borsada manipülasyon yapıldığı konusunda uyarmış ve yatırımcıların haklarını koruma sözü vermişti. SPK, piyasa bozucu eylemlere karşı cezai yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, sosyal medyada yatırımcıları yanlış yönlendiren hesaplar hakkında incelemelerin sürdüğünü ve cezaların kesildiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, SPK Başkanı'nın açıklamalarını olumlu karşıladığını, ancak SPK'dan daha fazla adım beklediğini ifade etti.
20 Ocak 2023

Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'un ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini ve platformdaki içeriklerin toplumsal değerlere uygun olmadığını belirtti. Yayman, TikTok'un zararlı ve müstehcen içerikleri kaldırması gerektiğini, aksi takdirde bant daraltma veya ekonomik yaptırımlar gibi önlemler alınabileceğini söyledi. TikTok yetkilisi Emir Gelen ise, TBMM'nin davetlerine önem verdiklerini ve sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini ifade etti.
31 Mayıs 2024

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkışları desteklemek ve TL mevduatının cazibesini artırmak amacıyla yeni kararlar aldı. Yayımlanan tebliğe göre, bankalar döviz dönüşümlü KKM hesaplarına politika faizinin altında faiz verebilecek, ancak bu oran politika faizinin yüzde 85'inden düşük olamayacak. Gerçek kişilerin döviz mevduatlarını TL'ye çevirmeleri için tarih koşulunda değişiklik yapıldı ve kur farkı ödemelerinde banka ile TCMB arasında bir paylaşım modeli getirildi.
1 Aralık 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduatı (KKM) sınırlayan düzenlemelerine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, düzenlemenin piyasalar kapalıyken gerçekleştiğini ve piyasaların açılmasıyla dövize akın edileceğini belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın rezervlerinin yetersiz kalacağını ifade etti. Kılıçdaroğlu, iktidarın ekonomi politikalarını eleştirerek, bu durumun çözümü için bütüncül bir program gerektiğini vurguladı.
20 Ağustos 2023

Türkiye, kripto paraya olan talep konusunda Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor. Murat Muratoğlu, bu ilginin sebebinin Türkiye'nin ekonomik durumu olduğunu belirtiyor. İnsanlar, emeğin ve çalışmanın karşılığının düşük olduğu bir coğrafyada, kripto paralarla şanslarını denemeye çalışıyorlar. Çalışarak kazanılan paranın biriktirilse bile hayal kurmaya yetmediği bir ortamda, kripto paralar bir çıkış yolu olarak görülüyor.
18 Mayıs 2024

Ekonomist Atilla Yeşilada, 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun ardından Türkiye'de sermaye kontrollerinin getirilebileceği konusunda uyarıda bulundu. Merkez Bankası'nın döviz kurlarını kontrol altında tutma çabaları ve Kapalıçarşı'da oluşan ikili kur rejimi piyasada belirsizlik yaratıyor. Bankalara döviz çekimine sınırlama getirilmesi için sözlü talimatlar gittiği bildiriliyor. Yeşilada, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda pazartesi günü için sermaye kontrollerine hazır olunması gerektiğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Türkiye'de ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerden biri olarak, şirketler için faiz üst sınırı olmayan yeni bir kur korumalı mevduat (KKM) ürünü devreye alındı ve bireysel KKM hesaplarında da faiz üst sınırı kaldırıldı. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. Yeni düzenlemelerle birlikte KKM hesaplarının getirisinin artması ve bireysel TL mevduat faizlerinin yüzde 20 civarına yükselmesi bekleniyor.
31 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) küçük yatırımcıların haklarını korumak için yeterli önlem almadığı gerekçesiyle eleştirdi. Kılıçdaroğlu, SPK'nın uyarıları dikkate almadığını ve borsada manipülasyonlara göz yumduğunu iddia ederek, SPK ile görüşme yapacaklarını ifade etti. Borsada son dönemde halka arz edilen bazı hisselerde sert dalgalanmalar ve açığa satış yasakları yaşandığı belirtildi.
1 Şubat 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim