Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, İsrail Gazze'de devam eden çatışmalara sivillerin kaçışına izin vermek için günde dört saatlik 'insani ara' vermeyi kabul etti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir duraklamanın esirleri dışarı çıkarmak için zaman sağlayabileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayanların su ve gıda alabilmesi için çatışmalara dört saatlik 'insani ara' verdiğini duyurdu.
9 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze'de 1 milyondan fazla insanın hayat kurtaran yardımlardan mahrum kaldığını ve bölgede kıtlık tehlikesinin arttığını belirtti. Griffiths, uluslararası toplumu bu durumu durduramadığı için utanç duymaya çağırdı ve Gazze'ye acil gıda ve temel ihtiyaçların gönderilmesi gerektiğini vurguladı. İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'de açlıktan ölen çocuk sayısının arttığına dair raporlar da paylaşıldı.
18 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile yaptığı görüşmede, Gazze'ye havadan insani yardım atmaya başlayacaklarını duyurdu. Biden, Gazze'nin kuzeyinde insani yardıma ulaşmaya çalışırken öldürülen Gazzeli sivillerin durumunu trajik ve korkutucu olarak nitelendirdi ve ABD'nin daha fazla yardım sağlayacağını belirtti. Ayrıca, İsrail ile yapılan görüşmelerde Gazze'ye denizden bir koridor açılması üzerine de konuşulduğunu ifade etti. Gazzeli yetkililere göre, yardım bekleyenlere yapılan saldırılarda ölü sayısı 104'e yükseldi.
1 Mart 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde bulunan Şifa Tıp Merkezi'nin belirli bir bölümüne askeri operasyon düzenlediğini açıkladı. Operasyonun hastane içindeki vatandaşları, sağlık ekiplerini ve hastaları hedef almadığı iddia edildi. Hastane yönetimi operasyon öncesinde bilgilendirildi ve hastaneden boşaltma çabaları yapıldı. Gazze Sağlık Bakanlığı da bilgilendirmeyi doğruladı. Al-Jazeera'nın canlı yayınında hastane müdürü ve siviller, hastaneye yönelik silah atışları ve bombardımanın devam ettiğini bildirdi.
15 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleşen bir hava saldırısında yedi yardım görevlisinin ölümüne yol açan 'vahim hatalar' yapıldığını ve bu nedenle iki üst düzey subayın görevden alındığını duyurdu. Jose Andres'in Dünya Merkezi Mutfağı'nda (WCK) çalışan bu kişiler, İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti. WCK, saldırının kasıtlı yapıldığını iddia etmişti. İsrail ordusu, soruşturma sonucunda ciddi hatalar ve prosedür ihlalleri tespit edildiğini ve bu kapsamda bir albay ve bir binbaşının görevden alındığını, ayrıca Güney Komutanlığı'nın başındaki generalin de resmi olarak kınandığını açıkladı.
5 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'abartılı' olarak nitelendirdi ve Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekti. Biden, bölge ülkeleriyle ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda görüşmeler yaptığını belirtti. Ayrıca, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'yi insani yardımların Gazze'ye geçişi için ikna ettiğini ve İsrail ile Hamas arasında bir esir takası anlaşması yapılması için çaba gösterdiğini ifade etti. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 708'e yükseldiği bilgisi de verildi.
9 Şubat 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni havadan vurmayı sürdürürken, kara harekatına da hazırlanıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması için emir vermiş ve bölgenin elektrik, yakıt ve yiyecek ikmali kesilmişti. İsrail, kara harekatı için sınıra asker ve zırhlı araç yığınağı yoğunlaştırıyor. El Cezire'ye göre sınıra yığılan asker sayısı 100 bine yaklaştı.
9 Ekim 2023

ABD, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısının ardından İsrail'e yapılacak askeri yardım sevkiyatını geçici olarak durdurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, silah sevkiyatının değerlendirme süreci devam ederken askıya alındığını belirtti. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi ve Enerji Bakanı, ABD'nin bu kararından duydukları hayal kırıklığını ifade ettiler ve İsrail'in silah üretiminde daha bağımsız hale gelmesi gerektiğini vurguladılar.
9 Mayıs 2024

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'ye un sevkiyatını engellemeye devam edeceklerini duyurdu. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürüyor ve bu saldırılar sonucunda 28 bin 473 Filistinli hayatını kaybetti. BM, Gazze'de 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Smotrich, un yardımının UNRWA aracılığıyla dağıtılacağını ancak İsrail'in bu sevkiyatı engelleme kararı aldığını ifade etti.
14 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler'in eski iyi niyet elçisi ve Amerikalı oyuncu Angelina Jolie, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıyı eleştirdi. Jolie, saldırının ardından İsrail ve işbirliği içindeki ülkeleri hedef alarak, Filistinli sivillerin uluslararası hukuka aykırı olarak gıda, ilaç ve insani yardımdan mahrum bırakıldığını belirtti. Ayrıca, dünya liderlerinin BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes dayatmasını engelleyerek bu suçlara ortak olduğunu ifade etti.
2 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), Gazze'deki çatışmalara aralar verilerek bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. AB Liderler Zirvesi'nde paylaşılan sonuç bildirisinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları 'terör eylemi' olarak nitelendirildi ve kınandı. Bildiride, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak şekilde çatışmalara 'insani aralar' verilmesi talep edildi.
26 Ekim 2023

Türkiye'nin Gazze'ye havadan insani yardım gönderme talebi, İsrail tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e karşı 'bir dizi yeni tedbir' alınacağını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturabilir.
8 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde daha önce ilan edilen ve insani yardım ile rehine takasına olanak tanıyan dört günlük 'insani ara'nın sona ermesinin ardından bölgeye yönelik saldırılarını yeniden başlattığını duyurdu. İnsani ara, 24 Kasım'da başlamış ve 28 Kasım'da sona ermesi beklenirken uzatılmıştı. Ancak aranın sona ermesiyle birlikte İsrail'in saldırıları da tekrar başladı.
1 Aralık 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail veya Gazze'ye asker gönderme niyetlerinin olmadığını belirtti. Harris, Filistinlilerin İsraillilerle aynı güvenliği, kararlılığı ve onuru hak ettiğini ve Filistin'e insani yardım akışının devam etmesi gerektiğini ifade etti. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.
30 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyeceğini Reuters ve AFP'ye bildirdi. İsrail, Hamas'ın Gazze'deki tüm askeri faaliyetlerini hedef aldığını ve Hamas'ın kasıtlı olarak gazetecilerin ve sivillerin yakınına askeri operasyonlar düzenlediğini belirtti. İsrail ordusu, çevredeki binalara zarar verebilecek saldırılar ve 'yanlış ateşlenen' Hamas roketlerinin Gazze'deki insanları öldürebileceğini ifade etti.
28 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre, Gazze'nin kuzeyindeki bölgelerde yaşayan insanların %70'i şiddetli gıda kıtlığıyla mücadele ediyor. Toplamda 1.1 milyon kişi, yani nüfusun yarısı, felaket boyutunda gıda sıkıntısı çekiyor ve yaklaşık 300 bin kişi kıtlık ölçeğinde yaşamaya çalışıyor. Uluslararası gözlemciler, Gazze'de yetersiz beslenme nedeniyle şu ana kadar 27 çocuk ve üç yetişkinin öldüğünü bildirdi. Avrupa Birliği ve BM, İsrail'i Gazze'ye insani ve ticari erişimi arttırmaya ve ateşkes için acil siyasi kararlar almaya çağırıyor.
19 Mart 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırıları sonucunda 7 Ekim'den itibaren ortalama her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini ve iki çocuğun yaralandığını açıkladı. UNRWA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, sivillerin korunmasının bir istek veya ideal olmaktan öte, ortak insanlık sorumluluğu ve taahhüdü olduğu vurgulandı. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in saldırılarında 10 bin 22 Filistinli öldü, bunların 4 bin 104'ü çocuk ve 2 bin 641'i kadındı ve en az 25 bin kişi yaralandı.
6 Kasım 2023
İşaretlediklerim