Avrupa Birliği, Ukrayna'ya 2027 yılına kadar sağlanacak toplam 50 milyar avroluk destek paketinin bir parçası olarak 4,1 milyar avro mali yardım gönderilmesini onayladı. Bu destek, Ukrayna'nın makro-finansal istikrarını ve kamu yönetiminin işleyişini desteklemeyi amaçlıyor. Ukrayna'nın bu fonu almak için gerekli reformları yerine getirdiği belirtilirken, mali olarak zor bir dönemden geçtiği vurgulandı. AB'nin Ukrayna Fonu, 2024-2027 dönemi için hibe ve kredilerden oluşan finansman sağlamak üzere bu yılın mart ayında yürürlüğe girmişti.
9 Aralık 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın NATO şemsiyesi altına alınması durumunda Rusya ile savaşın sıcak aşamasını bitirmek için ateşkes yapılabileceğini ifade etti. Zelenski, NATO üyeliğinin Ukrayna'nın işgal edilmemiş bölgelerine teklif edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha fazla Ukrayna toprağı almak için geri gelmeyeceğini garanti altına almak için ateşkese ihtiyaç olduğunu belirtti. Zelenski, ABD'de başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump ile doğrudan çalışmak istediğini de dile getirdi.
30 Kasım 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD başkanlık seçimlerinde zaferini ilan eden Donald Trump'ı tebrik etti ve ABD'nin Ukrayna'ya yönelik güçlü iki partili desteğinin devam edeceğine inandığını belirtti. Zelenski, Trump'ın 'güç yoluyla barış' yaklaşımını takdir ettiğini ve bu yaklaşımın Ukrayna'da adil barışı daha da yakınlaştırabileceğini ifade etti. Trump, zafer konuşmasında savaşları durdurma sözü verdi ve Ukrayna ile stratejik ortaklığı güçlendirme niyetini dile getirdi.
6 Kasım 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya 4,2 milyar avro destek sağlayacak. Bu destek, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşın ardından Ukrayna'nın makro-finansal istikrarını ve kamu yönetimini desteklemeyi amaçlıyor. AB Konseyi, toplamda 50 milyar avroluk mali desteğin ilk ödemesinin onaylandığını ve bu fonun 2024-2027 dönemi için hibe ve kredilerden oluşacağını belirtti. Şimdiye kadar Ukrayna'ya 6 milyar avro köprü finansmanı ve 1,89 milyar avro ön finansman ödendi.
6 Ağustos 2024

ABD, Ukrayna’ya yaklaşık 1,7 milyar dolarlık yeni bir güvenlik yardımı paketi açıkladı. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, bu yardımın Ukrayna’nın kritik savunma ihtiyaçlarını karşılayacağı belirtildi. Yardım paketinde hava savunma önleyicileri, roket sistemleri, topçular için mühimmat ve tanksavar silahları gibi temel yetenekler yer alıyor.
30 Temmuz 2024

Avrupa Birliği, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1.5 milyon avroyu Ukrayna'ya gönderdi. Bu adım, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana Moskova Merkez Bankası'nın dondurulan 210 milyar avro tutarındaki varlıklarının bir kısmının Kiev yönetimine aktarılması anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu transferin Avrupa'yı daha güvenli bir yer haline getireceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024

Almanya yönetimi, Rusya'nın artan saldırıları ve Kiev yönetiminin talebi üzerine Ukrayna'ya yeni bir Patriot hava savunma sistemi tedarik edeceğini açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın özellikle hava savunma sistemlerine duyduğu ihtiyacı karşılamayı amaçlıyor. Almanya Savunma Bakanlığı, daha önce de Ukrayna'ya askeri yardım paketi kapsamında çeşitli askeri ekipmanlar ve iki Patriot hava savunma sistemi teslim etmişti. ABD'nin ardından Almanya'nın da Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi vereceğini duyurması, uluslararası destek açısından önemli bir gelişme olarak kaydedildi.
13 Nisan 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Berlin'de yaptığı konuşmada Avrupa Birliği'nin çok tehlikeli bir durumda olduğunu belirtti. Macron, AB'nin pazarını genişletmemesi ve üye ülkeler arasındaki sürtüşmeleri çözmemesi halinde büyük sorunlarla karşılaşacağını ifade etti. Ayrıca, AB'nin Çin ve ABD gibi dünya güçlerinin gerisinde kalmamak için savunma ve güvenliğe öncelik vermesi gerektiğini vurguladı. Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile de bir araya gelerek İran-İsrail gerilimi ve Çin'in elektrikli araçlarına getirilecek vergiler gibi konuları görüştü.
3 Ekim 2024

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, seçimlerin galibi sol ittifaktan başbakan atamayı reddetmesi üzerine halkın yüzde 49'u Macron'un azledilme girişimine destek veriyor. İki aydır hükümet kurulamayan ülkede, Macron'un sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamaması, seçim sonuçlarını yok saymakla suçlanmasına neden oldu. Elabe anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre, sol ittifaka oy verenlerin yüzde 64'ü ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve ortaklarına oy verenlerin yüzde 50'si Macron'un azledilmesini destekliyor. Ancak, ankete katılanların yüzde 74'ü gensoru önergesinin başarılı olmayacağını düşünüyor.
29 Ağustos 2024

Romanya, elindeki iki Patriot savunma sisteminden birini Ukrayna'ya hibe etme kararı aldı. Bu karar, Romanya meclisinde kabul edilen yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu yardımı memnuniyetle karşılayarak, Romanya'ya minnettarlığını ifade etti ve bu sistemin Ukrayna'nın hava sahasını Rus füze saldırılarına karşı koruyacağını belirtti. Romanya, 2004'ten beri NATO üyesi olup, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır.
6 Eylül 2024

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi, Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek amacıyla Ukrayna'ya 10 bin asker göndereceğini iddia etti. İlk etapta 1500 Kuzey Kore askerinin Rusya'da eğitileceği ve sahte kimliklerle cepheye gönderileceği belirtildi. Bu gelişme, Rusya ve Kuzey Kore arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Kuzey Kore'nin Rusya'ya sadece silah değil, insan gücü de sağladığını belirterek müttefiklerinden destek istedi.
18 Ekim 2024

Fransa'da muhalefet, Başbakan Michel Barnier hükümetinin düşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifasını talep ediyor. Solcu Boyun Eğmeyen Fransa Partisi ve aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, Macron'un siyasi krizdeki rolünü kabul etmediğini ve istifa etmesi gerektiğini savunuyor. Macron, yeni bir başbakan atayacağını belirtirken, muhalefet Macron'un istifası için baskı yapmaya devam ediyor.
6 Aralık 2024

Avrupa Birliği, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının getirilerini teminat göstererek Ukrayna'ya 35 milyar avro kredi vereceğini açıkladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kiev ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın AB desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu kredi, G7 ülkelerinin haziran ayında aldığı karar doğrultusunda sağlanacak. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu ve bu tutarın 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor.
20 Eylül 2024

Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, Fransa’da dört gün süren sorgulamanın ardından serbest bırakıldı. Durov, Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden inerken gözaltına alınmış ve 12 suç ihlalini içeren adli soruşturma kapsamında sorgulanmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gözaltının siyasi bir karar olmadığını belirtti. Durov’un serbest bırakılması Rusya’da tepki çekti ve Kremlin, Durov’a gerekli tüm yardım ve desteği sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.
28 Ağustos 2024

NATO üyesi ülkeler, Ukrayna'nın uzun süredir talep ettiği F-16 savaş uçaklarının sevkiyatına başladı. ABD, Hollanda ve Danimarka'nın ortak açıklamasına göre, Ukrayna bu yaz operasyonel F-16'ları uçuracak. Hollanda ayrıca Ukrayna'ya 300 milyon avro değerinde F-16 cephanesi göndereceğini duyurdu. Belçika ve Norveç de Ukrayna'ya savaş jeti gönderme kararı aldı.
10 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Michel Barnier'nin hükümetine karşı verilen gensoru önergesinin Meclis'ten geçmemesi için bir yol olduğunu belirtti ve istifa çağrılarını anlamsız bulduğunu ifade etti. Fransız Meclisi'nde muhalefetin sunduğu gensoru önergesi oylamaya sunulacak ve aşırı sağcıların sol ittifakının desteğiyle hükümetin düşme ihtimali bulunuyor. Macron, istifa çağrılarının siyasi kurgudan ibaret olduğunu savunarak, hükümetin düşmemesi için bir yol olduğunu düşündüğünü söyledi.
4 Aralık 2024

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya'nın NATO'ya oluşturduğu tehdit sebebiyle Alman ordusunun beş yıl içinde 'savaşa hazır' hale gelmesi gerektiğini belirtti. Breuer, bu sürecin savaş çıkacağı anlamına gelmediğini, ancak böyle bir olasılığın mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın savunma kabiliyetinin artırılması için personel ve malzeme hazırlığı yanında toplum ve orduda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Haberde, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık on milyon kişinin daha Batı Avrupa'ya, özellikle Almanya'ya göç edeceği olasılığına da değinildi.
10 Şubat 2024

Fransa, 3 bin 500 parçadan oluşan üç antik eseri Etiyopya'ya diplomatik bir törenle iade etti. Eserler, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa yakınlarında yapılan kazılarda bulunmuş ve Fransız Büyükelçiliği'nde saklanıyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Afrika mirasını iade etme vaadine rağmen, geniş kapsamlı iade konusunda hayal kırıklığı devam ediyor. Teslim törenine Fransız Dışişleri Bakanı ve Etiyopya Turizm Bakanı katıldı.
3 Aralık 2024
İşaretlediklerim