Rahmi Turan, Türkiye'de gazetecilerin sürekli tehdit edilmesi ve saldırıya uğraması nedeniyle normalleşmeden bahsedilemeyeceğini vurguladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, siyasetçilerin sorumlu davranmaması durumunda yeni bir gazeteci cinayetinin an meselesi olduğunu belirtti. Gazetecilere yönelik saldırıların faillerinin bazı partilerde görevli oldukları ortaya çıkmasına rağmen cezalandırılmamaları, saldırganları cesaretlendirdiği ifade edildi.
17 Haziran 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, Fransa merkezli bir fabrikanın işvereninin sendikayla toplu iş sözleşmesi yapmaması üzerine Fransa Konsolosluğu önünde eylem gerçekleştirdi. İşçiler, 19 Nisan'da fabrikada başlattıkları grevi sürdürerek Taksim Meydanı'nda toplandı ve Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na kadar yürüdüler. Sendikanın genel başkanı Özkan Atar, işverenin işçilerin direncini kırmak istediğini ancak mücadelelerinin toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar devam edeceğini belirtti.
28 Mayıs 2024

Gaziantep'te, 6 Şubat depremleri sonrası ailesiyle birlikte kent dışına çıkan ve bu nedenle işine üç gün gidemeyen işçi Ö.E, kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarıldı. İşe çağrıldığı halde evinde hasar tespit çalışmaları ve ailesinin yanında kalması gerektiğini belirterek süre isteyen ancak olumsuz yanıt alan Ö.E, hukuk mücadelesi başlattı. Gaziantep 6'ncı İş Mahkemesi, işçinin haklı bir sebebe dayanan devamsızlığını maruz görerek Ö.E'nin lehine karar verdi ve işçi yaklaşık 70 bin lira kıdem tazminatını faiziyle birlikte almaya hak kazandı.
19 Mart 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), olağanüstü genel kurul için gerekli imza sayısının toplanmadığını açıkladı. İstanbulspor Başkan Yardımcısı Bayram Saral ve gazeteci Yağız Sabuncuoğlu, noter onaylı 136 imza toplandığını belgeleyerek TFF'nin açıklamasını yalanladılar. TFF ise toplanan imza sayısının 94 olduğunu ve bazı imzaların geçersiz olduğunu belirtti. Bu durum, TFF yönetiminin değişmesi gerektiğine dair taleplerin artmasına neden oldu.
2 Mayıs 2024

Maltepe Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı alındı. Sendika temsilcileri, belediyenin teklifini kabul edilemez bulduklarını belirtti. İşçiler ve sendika temsilcileri belediye binası önünde toplanarak grev kararını belediye kapısına astı. İstanbul'da başka ilçelerde de benzer grevlerin başlayacağı bildirildi.
11 Kasım 2024

Ahmet Ergin'in yazısına göre, Türkiye'de işçilerin büyük bir kısmı yasal sınır olan 45 saatin üzerinde çalışıyor. DİSK-AR'ın araştırmasına göre, işçilerin yüzde 59.3'ü haftada 45 saatten fazla çalışırken, yüzde 28.8'i haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Yargıtay'ın kararları ve işverenlerin tutumu, uzun çalışma saatlerinin devam etmesine neden oluyor. Çalışma saatlerinin düşürülmesi, hem insani hem de ekonomik nedenlerle gereklidir.
26 Mayıs 2024

Manisa'nın Soma ilçesinde, Fernas Madencilik işçileri, işten çıkarılmalar ve çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla başlattıkları açlık grevine, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in AKP'li Ferhat Nasıroğlu ile yaptığı görüşme sonrası ara verdi. Bağımsız Maden İş Sendikası, müzakere yolunun açıldığını ve işçi heyetinin Fernas yetkilileriyle görüşeceğini duyurdu. İşçiler, işten çıkarılanların geri alınmasını ve işçi sağlığı ile güvenliği şartlarının sağlanmasını talep ediyor.
17 Ekim 2024

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Halil Özdemir, Sivas belediyesinde 1500 sendika üyesi işçinin zorla istifa ettirildiğini açıkladı. Özdemir, yerel seçimlerden sonra sendikalarına karşı bir savaş başlatıldığını ve bu uygulamanın hukuksuz olduğunu belirtti. Sivas belediye başkanlığını Büyük Birlik Partisi adayı Adem Uzun'un kazanmasının ardından, belediyenin işçileri baskı ve tehdit yoluyla sendikadan istifa ettirdiği iddia edildi.
19 Temmuz 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 65'inci Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri'nde Diken'in 'İTÜ'deki kadro ilanına Şentop'un oğlu için ince ayar' başlıklı sansürlenen haberlerini internet haberciliği kategorisinde övgüye değer buldu. Haberler, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlunun İTÜ'de bir kadro için yapılan sınavın iptal edilmesi ve şartların değiştirilerek yeniden ilan edilmesi sürecini ele alıyor. Bu haberler Meclis gündemine taşınmış ve sansürlenmişti. Ödül töreninde ayrıca farklı kategorilerde birçok gazeteci ve çalışma ödüllendirildi.
20 Mart 2024

Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Nazan Gevher Çam Ay ve yönetimi, Kadıköy Belediyesi grevinin sendika genel merkezi tarafından haksızca sonlandırıldığı gerekçesiyle istifa etti. Ay, grevin başlamasından bir dakika sonra genel merkezden gelen mesajla grevin sona erdirildiğini belirtti. Bu durumun işçilerin iradesini yok saydığını ve sendika yönetiminin işçi çıkarlarını yeterince savunmadığını ifade etti. Ay, sendika genel merkezini de istifaya davet etti.
20 Kasım 2024

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası ile Martı arasında iki buçuk yıldır süren davada, İstinaf Mahkemesi Martı TAG uygulamasının serbestçe kullanılmasına karar verdi. Martı TAG, sürücüler ile aynı yöne giden yolcuları buluşturan bir platform olarak tanımlanıyor ve taksiciler tarafından 'korsancılık' olarak nitelendirilmişti. Mahkeme, Taksiciler Odası'nın uygulamanın kapatılması talebini reddetti ve Martı'nın lehine karar verdi.
22 Kasım 2024

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nda (TŞOF) yaklaşık 105 milyon liralık yolsuzluk tespit edilmesi üzerine mahkeme, federasyonun olağanüstü toplanmasına karar verdi. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu dahil 11 kişi hakkında dava açıldı. Mahkeme, yolsuzluk suçlaması yöneltilen isimlerin göreve devam etmesi durumunda telafisi güç zararların oluşabileceğini belirtti. Olağanüstü genel kurul toplantısı 4 Temmuz'da yapılacak.
7 Haziran 2024

Fernas Madencilik'te çalışan işçiler, kötü çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla 45 gündür direniyor. İşçiler, Bağımsız Maden İş Sendikası'na üye olduktan sonra işten çıkarıldıklarını ve haklarının verilmediğini belirtiyor. Ankara'da TBMM'ye yürüyerek tüm siyasi partilerle görüşen işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Raporu'nda yer alan ciddi riskler, işçilerin taleplerinin aciliyetini vurguluyor.
9 Ekim 2024

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Fernas Madencilik'te işten çıkarılan işçiler, çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla açlık grevi başlattı. İşçiler, taleplerinin karşılanmaması durumunda grevi sürdüreceklerini belirtti. Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, işçilerin haklarını alana kadar direneceklerini ifade etti. Ankara'da gerçekleşen grev, işçilerin seslerini duyurmak için başlattıkları bir dizi eylemin parçası olarak devam ediyor.
15 Ekim 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 35’inci Basın Özgürlüğü Ödülleri açıklandı ve kişi dalında ödül gazeteci Timur Soykan’a verildi. Kurum dalında ise deprem bölgesinde çalışan gazeteciler ödüllendirildi. TGC, Soykan’a verilen ödülün gerekçesini, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı adına yaşadığı baskılara rağmen kamu yararını önceleyen araştırma haberlerini sürdürmesi olarak açıkladı. Ödüller, 24 Temmuz 'Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde sahiplerine verilecek.
4 Temmuz 2024

Kadıköy Belediyesi işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması üzerine grev kararı aldı. Ancak, belediyenin toplu iş sözleşmesinin imzalandığını duyurmasıyla grev bir dakika sonra sona erdi. İşçiler, sendika temsilcileriyle sözleşmenin detaylarını görüşmeye çalışsa da sonuç alamadı. Sendika şube başkanı, sözleşmenin işçilerin iradesine rağmen imzalandığını belirterek duruma tepki gösterdi.
19 Kasım 2024

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde 129 gazeteci öldürüldü ve 427 gazeteci tutuklandı. Türkiye, en fazla gazeteci tutuklayan üçüncü ülke olarak Çin ve Myanmar'ın ardından yer aldı. IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, gazetecilerin güvenliğinin sağlanmasının hükümetlerin görevi olduğunu vurguladı ve uluslararası bağlayıcı bir belgenin gerekliliğine dikkat çekti.
14 Mayıs 2024

Lezita tavuk firması, işten çıkarılan grevci işçilerin yerine Hindistan'dan işçi getirerek hukuksuz bir şekilde grev kırma eyleminde bulunmuştur. Bu durum, küreselleşen dünya düzeninde kapitalistlerin emek maliyetlerini düşürme çabasının bir parçası olarak değerlendirilmekte ve işçi sınıfının uluslararası düzeyde yoksullaştırılmasına işaret etmektedir. Yazıda, bu tür eylemlerin işçi haklarına yönelik ciddi ihlaller olduğu ve devlet güçlerinin bu süreçte kapitalistlerin çıkarlarını korumak için kullanıldığı eleştirisi yapılmaktadır.
18 Nisan 2024
İşaretlediklerim