Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, Fransa merkezli bir fabrikanın işvereninin sendikayla toplu iş sözleşmesi yapmaması üzerine Fransa Konsolosluğu önünde eylem gerçekleştirdi. İşçiler, 19 Nisan'da fabrikada başlattıkları grevi sürdürerek Taksim Meydanı'nda toplandı ve Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na kadar yürüdüler. Sendikanın genel başkanı Özkan Atar, işverenin işçilerin direncini kırmak istediğini ancak mücadelelerinin toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar devam edeceğini belirtti.
28 Mayıs 2024

Gaziantep'te, 6 Şubat depremleri sonrası ailesiyle birlikte kent dışına çıkan ve bu nedenle işine üç gün gidemeyen işçi Ö.E, kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarıldı. İşe çağrıldığı halde evinde hasar tespit çalışmaları ve ailesinin yanında kalması gerektiğini belirterek süre isteyen ancak olumsuz yanıt alan Ö.E, hukuk mücadelesi başlattı. Gaziantep 6'ncı İş Mahkemesi, işçinin haklı bir sebebe dayanan devamsızlığını maruz görerek Ö.E'nin lehine karar verdi ve işçi yaklaşık 70 bin lira kıdem tazminatını faiziyle birlikte almaya hak kazandı.
19 Mart 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), olağanüstü genel kurul için gerekli imza sayısının toplanmadığını açıkladı. İstanbulspor Başkan Yardımcısı Bayram Saral ve gazeteci Yağız Sabuncuoğlu, noter onaylı 136 imza toplandığını belgeleyerek TFF'nin açıklamasını yalanladılar. TFF ise toplanan imza sayısının 94 olduğunu ve bazı imzaların geçersiz olduğunu belirtti. Bu durum, TFF yönetiminin değişmesi gerektiğine dair taleplerin artmasına neden oldu.
2 Mayıs 2024

Ahmet Ergin'in yazısına göre, Türkiye'de işçilerin büyük bir kısmı yasal sınır olan 45 saatin üzerinde çalışıyor. DİSK-AR'ın araştırmasına göre, işçilerin yüzde 59.3'ü haftada 45 saatten fazla çalışırken, yüzde 28.8'i haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Yargıtay'ın kararları ve işverenlerin tutumu, uzun çalışma saatlerinin devam etmesine neden oluyor. Çalışma saatlerinin düşürülmesi, hem insani hem de ekonomik nedenlerle gereklidir.
26 Mayıs 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 65'inci Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri'nde Diken'in 'İTÜ'deki kadro ilanına Şentop'un oğlu için ince ayar' başlıklı sansürlenen haberlerini internet haberciliği kategorisinde övgüye değer buldu. Haberler, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlunun İTÜ'de bir kadro için yapılan sınavın iptal edilmesi ve şartların değiştirilerek yeniden ilan edilmesi sürecini ele alıyor. Bu haberler Meclis gündemine taşınmış ve sansürlenmişti. Ödül töreninde ayrıca farklı kategorilerde birçok gazeteci ve çalışma ödüllendirildi.
20 Mart 2024

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nda (TŞOF) yaklaşık 105 milyon liralık yolsuzluk tespit edilmesi üzerine mahkeme, federasyonun olağanüstü toplanmasına karar verdi. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu dahil 11 kişi hakkında dava açıldı. Mahkeme, yolsuzluk suçlaması yöneltilen isimlerin göreve devam etmesi durumunda telafisi güç zararların oluşabileceğini belirtti. Olağanüstü genel kurul toplantısı 4 Temmuz'da yapılacak.
7 Haziran 2024

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde 129 gazeteci öldürüldü ve 427 gazeteci tutuklandı. Türkiye, en fazla gazeteci tutuklayan üçüncü ülke olarak Çin ve Myanmar'ın ardından yer aldı. IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, gazetecilerin güvenliğinin sağlanmasının hükümetlerin görevi olduğunu vurguladı ve uluslararası bağlayıcı bir belgenin gerekliliğine dikkat çekti.
14 Mayıs 2024

Lezita tavuk firması, işten çıkarılan grevci işçilerin yerine Hindistan'dan işçi getirerek hukuksuz bir şekilde grev kırma eyleminde bulunmuştur. Bu durum, küreselleşen dünya düzeninde kapitalistlerin emek maliyetlerini düşürme çabasının bir parçası olarak değerlendirilmekte ve işçi sınıfının uluslararası düzeyde yoksullaştırılmasına işaret etmektedir. Yazıda, bu tür eylemlerin işçi haklarına yönelik ciddi ihlaller olduğu ve devlet güçlerinin bu süreçte kapitalistlerin çıkarlarını korumak için kullanıldığı eleştirisi yapılmaktadır.
18 Nisan 2024
İşaretlediklerim