Genetiği değiştirilmiş bitkilerin (GDO) pestisit kullanımını azaltacağına dair vaatlerin gerçekleşmediği, aksine pestisit kullanımının arttığı belirtildi. GDO'lu tohumlarla üretilen türlerin pestisit kullanımını artırdığı ve bu durumun maliyetleri yükselttiği ifade edildi. Ayrıca, glifosat adlı yabani bitki öldürücünün kullanımının da arttığı ve bu maddenin olası bir kanserojen olduğu belirtildi. Türkiye'de de glifosat kullanımının son 20 yılda sürekli arttığı, ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kullanılan toplam miktarı açıklamadığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'de her yıl 128 milyon ton bitkisel üretim gerçekleşirken, 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Dünya genelinde ise yıllık üretilen gıdanın üçte biri, yaklaşık 1,3 milyar ton, tarladan tezgaha ulaşana kadar heba oluyor. Gıda krizinin temel nedenleri arasında gıda paylaşımındaki adaletsizlik, gıda israfı, besin değeri düşük gıdalar ve savaşlar, çatışmalar, iklim değişikliği gibi faktörler yer alıyor. Rapor, toprak ve mera onarımı, çiftçi refahı, tohumdan pazarlamaya tekelleşmenin engellenmesi, suyun verimli kullanımı, pestisit ve sentetik gübre kullanımının azaltılması gibi çözüm önerileri sunuyor.
2 Ocak 2024

Gıda mühendisi Ebru Akdağ, Instagram hesabı 'gidahurafeleriavcisi' üzerinden başlattığı gıda hurafeleriyle mücadelesini kitaplaştırdı. 'Soframızdaki Hurafeler' adlı kitabında, gıda ile ilgili yanlış bilinenleri ve hurafeleri bilimsel verilerle çürütmeyi amaçlıyor. Akdağ, gıda katkı maddeleri, paketli gıdalar, gıda güvenliği ve etiket okuma gibi konularda bilgi veriyor. Ayrıca, gıda endüstrisinin şeffaflığı, gıda katkı maddelerinin tarihi ve kullanımı, doğal gıdaların güvenliği ve çiğ süt tüketimi gibi konulara değiniyor.
3 Aralık 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun, börek gibi ürünlerde sakatat ve kanatlı etin kullanılmasına izin veren bir genelge yayınladı. Genelgeye tepkiler üzerine bakanlık, bu ürünlerin et ürünleri kapsamında değil, yemek kategorisinde yer aldığını belirtti. Ancak Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, genelgenin hileye yol açabileceğini ve gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu ifade etti. Toprak, genelgenin ve bakanlığın açıklamasının yeterince anlaşılabilir olmadığını ve farklı algılamalara yol açabileceğini belirtti.
24 Haziran 2023

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay'da 'Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi'ni hayata geçiriyor. Proje, çiftçilere sürdürülebilir tarım yöntemleri konusunda eğitim, danışmanlık ve pazarlama desteği sağlamayı amaçlıyor. İki yıl sürecek olan projede, başlangıçta 70 çiftçi yer alacak ve özellikle kadın çiftçilerin ve kadın kooperatiflerinin desteklenmesine öncelik verilecek. Hatay'ın tarımsal üretiminde öne çıkan ürünler üzerine odaklanacak olan proje, aynı zamanda diğer bölgeler için de model oluşturmayı hedefliyor.
29 Ocak 2024

İstanbul'da 39 ilçede gerçekleştirilen denetimler sonucunda, bazı sucukların et yerine soya unu kullanılarak üretildiği ortaya çıktı. Et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artması üzerine Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, tüketicileri ucuz fiyatlı sucuklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Orhan, hileli sucukların soya unu, tuz ve tatlandırıcıyla et tadı verilerek üretildiğini ifade etti.
29 Mart 2023

Dünya Sağlık Örgütü, tütün yerine gıda üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tütün tarımının hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zararları gündeme getirdi. Tütün tarımının yapıldığı alanlarda besin yetiştirilmesiyle milyonlarca insanın beslenebileceği belirtiliyor. Tütün tarımı, çevreye ve insan sağlığına zarar veren kimyasalların kullanımı, ormanların yok edilmesi ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi olumsuz etkilere neden oluyor. Ayrıca, tütün tarımında çocuk işçiliği ve kadınların ağır çalışma koşulları gibi sosyal sorunlar da bulunuyor. Türkiye'de de tütün üretimi azalmış, ancak tüketim ve ithalat artmış durumda. Sağlık ve tarım uzmanları, tütün üreticilerinin alternatif sürdürülebilir ürünlere geçişinin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.
30 Mayıs 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde doçentlik kadrosuna atanmak isteyen Çiçek Akçıl Harmankaya'nın, gerekli puanı alamadığı halde komisyondaki iki üyenin değiştirilmesiyle olumlu rapor alarak atandığını iddia etti. Dekan Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller, adayın A grubu için gerekli 200 puan yerine 149 puan aldığını ve olumsuz rapor veren jüri üyelerinin raporlarının ortadan kaldırıldığını belirtti. Eyüpgiller, bu durumu üniversite rektörlüğüne bildirdiğini ve kabul edilemez bulduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin gıdaların her aşamada denetlendiğini belirtmesine karşın, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, mevcut denetim sayılarının yetersiz olduğunu ifade etti. Türkiye'de 708 bin 702 gıda işletmesi bulunurken, yılda ortalama iki kez bile denetlenmedikleri belirtiliyor. Ayrıca, taklit ve tağşiş listelerinin bir yılı aşkın süredir yayımlanmadığına dikkat çekiliyor. Toprak, etkin denetimler için gıda mühendisi istihdamının artırılması gerektiğini ve 'yetkilendirilmiş gıda danışmanlığı sistemi projesi'nin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.
16 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Dr. Tolga Sütlü, görevinden haksız yere uzaklaştırıldığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. İstanbul 12'inci İdare Mahkemesi, Sütlü'nün görevden uzaklaştırılmasını hukuka aykırı bularak iptal etti ve ödenmeyen maaşların faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. Sütlü, bu süreçte Acıbadem Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başlamıştı. Davanın sonucunu sosyal medya üzerinden paylaşarak, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekti.
24 Ocak 2024

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Biray Kolluoğlu ve Prof. Dr. Lale Akarun, Nature Dergisi'nde, üniversitenin akademik özgürlük ve özerklik mücadelesini anlatan bir makale yazdı. Makalede, 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektörler ve üniversiteye yapılan siyasi müdahaleler ele alınıyor. Üniversitenin demokratik yapılarının devre dışı bırakıldığı, bağımsız araştırma ve kültür merkezlerinin kapatıldığı ve siyasi sadakat gösteren öğretim üyelerinin işe alındığı belirtiliyor. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin direnişi, hukuki mücadeleler ve uluslararası destek arayışları anlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'deki eğitim sistemi ve kültürel hegemonya mücadelesi üzerine geniş bir perspektif sunuluyor.
11 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü'nden emekli öğretim üyesi Murat Gülsoy'un okula girişi yasaklandı. Gülsoy, geçen hafta emekli olduğunu ve emekli olur olmaz okula girişinin yasaklandığını belirtti. Ayrıca, Gülsoy'un adının yer aldığı bir etkinlik de gerekçesiz bir şekilde iptal edildi. Boğaziçi Üniversitesi, emekli akademisyenlere ve mezunlara BUCard vererek kampüse girişlerine izin veriyor ancak 'kendisine karşı çıkan' kişilerin kartlarını iptal ederek okula girişlerini yasaklıyor.
29 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağı BUPaws, üniversite yönetimi tarafından başka bir yere taşınmak isteniyordu. Gönüllülerle yönetim arasında bir yıldır süren diyalog, 15 Mart'ta yönetimin barınağa buldozerle girmesiyle kesildi. 26 Mart'ta ise barınak, polis eşliğinde ve gönüllülere şiddet uygulanarak yıkıldı. Barınağın gönüllü koordinatörü ve üniversite mezunu Defne Arsoy'un okula girişi yasaklandı ve mezun kartı iptal edildi.
20 Nisan 2023

Türk, Suriyeli ve Filistinli kadınlardan oluşan Ahenk Kooperatifi, afet durumlarında kullanılmak üzere özel gıdalar tasarladı. İhtiyaç Haritası, Inogar, IDEMA, bir beslenme uzmanı ve şefin işbirliğiyle geliştirilen bu gıdalar, afetzedelerin günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yerel kaynaklar kullanılarak hazırlanacak. Ürünler, bitkisel protein açısından zengin olup, yetişkin bir insanın günlük kalori ihtiyacını karşılayacak ve sağlık sorunları olan bireyler tarafından da tüketilebilecek şekilde tasarlandı. 'Mezoik' markası altında piyasaya sürülecek olan bu gıdalar, afet öncesinde hazırlanabilecek ve üç-beş yıl saklanabilecek.
13 Kasım 2023

Ordu'nun Ünye ilçesinde evlenen çift, düğün törenlerinde geleneksel nikah şekerleri yerine sahipsiz hayvanlar için mama dağıtarak farkındalık yaratmayı tercih etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğü Ünye Şefi Saygın Yıldırım ve gıda mühendisi Gülşen Aylin Köse, kış şartlarında sahipsiz hayvanların unutulmaması gerektiğini vurgulayarak bu anlamlı hareketi gerçekleştirdi. Damat Yıldırım, mesleği ve sosyal hayatı gereği sahipsiz hayvanlarla ve doğadaki canlılarla iç içe olduğunu belirtti.
27 Ocak 2024

Diken haber sitesinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeğeninin eşi Abdulkadir Karagöz'ün Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na atandığını ve 'ihale avcısı' olarak bilindiğini iddia eden haberine mahkeme tarafından içerik çıkarma ve erişim engeli kararı verildi. Karar, Karagöz'ün 'kişilik haklarının ihlali' gerekçesiyle başvurusu üzerine alındı. Haberde, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na yapılan atamalar ve bu atamaların özellikleri, vakıf yönetimindeki değişiklikler ve vakıfla ilgili diğer tartışmalar ele alınıyordu.
6 Aralık 2023

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümünde, idareye yakın akademisyenlerin yükselmesine olanak sağlayan ve belirli kişilere özel olarak hazırlandığı iddia edilen profesörlük kadro ilanlarına dair iddialar ortaya atıldı. 25 Temmuz 2022'de açılan iki profesörlük kadrosunun, bölüm başkan yardımcılarından birinin eşi için özel olarak düzenlendiği ve ilan şartlarının gizli tutulduğu belirtildi. Ayrıca, 21 Aralık 2022'de açılan doçent kadrosunun da Uşak Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Eylem Kılıç için özel olarak hazırlandığı ve sadece Kılıç'ın başvurduğu kadro ilanının yargıya taşındığı ifade edildi. Bu durum, YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusundaki kararlarına aykırı bulunuyor.
28 Şubat 2023

Science dergisi, 2023 yılının çığır açan buluşu olarak obezite tedavisinde kullanılan kilo verdiren ilaçları seçti. Bu ilaçlar GLP-1 hormonunu taklit ederek kilo kaybına ve kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı oluyor. Listede ayrıca küresel ısınmanın etkileri, doğal hidrojen kaynakları, yapay zekanın hava durumu tahminindeki başarısı, sıtma aşısının genel kullanım onayı, Alzheimer tedavisindeki ilerlemeler, Amerika kıtasının insanlar tarafından daha erken keşfedildiğine dair bulgular, süper kütleli kara deliklerin birleşmesi, ABD'deki akademik grevler ve eksa ölçekli bilişim gibi konular yer alıyor.
17 Aralık 2023

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Erbak Uludağ Pazarlama Satış ve Dağıtım AŞ'nin ve Namet Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği iddiası üzerine soruşturma açılmasına karar verdi. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri değerlendirerek bulguları ciddi ve yeterli buldu. Ancak, soruşturma kararlarının, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin kanunu ihlal ettiği ve yaptırım ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmediği belirtildi.
21 Ağustos 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) düzenlenecek olan Aykut Kence Evrim Konferansı, salonda tadilat yapılacağı gerekçesiyle iptal edildi. ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu tarafından düzenlenen konferansın aynı gerekçeyle 2019'da da iptal edildiği belirtildi. Topluluk, konferansın 'Türkiye'deki evrim karşıtlığının bir tezahürü olarak engellenmeye çalışıldığı' iddiasında bulundu.
27 Eylül 2023
İşaretlediklerim