İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hafta sonu Türkiye'de meydana gelen fırtına ve aşırı yağışlar sonucunda Zonguldak açıklarında bir Türk bayraklı kuru yük gemisinin battığını ve bu olayda dokuz kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Batan gemideki 13 Türk mürettebattan birinin cansız bedenine ulaşıldı ve kayıp 11 mürettebat için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Zonguldak, Batman ve Diyarbakır'da sel nedeniyle ölümler gerçekleşmiştir.
20 Kasım 2023

Avrupa'da 2011 yılından itibaren 21 şiddetli kuraklık dönemi yaşandı. Bu kuraklıklar, Avrupa Birliği topraklarında tarım yapılan yüzde 38'lik bir alanı ve 10,3 milyon çiftliği etkiliyor. İklim değişikliğinin yol açtığı bu kuraklık dönemleri, özellikle İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz ve Romanya'da tarım sektörünü, su kaynaklarını, enerji üretimini ve nehir taşımacılığını olumsuz yönde etkiliyor.
1 Aralık 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin yarından itibaren yağışlı bir hava dalgasının etkisi altına gireceğini duyurdu. Yağışların çoğunlukla yağmur ve sağanak şeklinde olacağı, bazı bölgelerde gök gürültülü sağanakların beklendiği belirtildi. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyredeceği, yağış alan yerlerde ise azalarak normallerin altına düşebileceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde çığ tehlikesine dikkat çekildi. Deprem bölgesinde perşembeye kadar yağış beklenmiyor, ancak sonrasında yerel olarak kuvvetli yağışlar olabileceği öngörülüyor.
21 Mart 2023

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde 18 Şubat'tan itibaren etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle ölenlerin sayısı 54'e yükseldi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, askeri helikopterler de kayıp kişilerin bulunmasına yardımcı oluyor. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü, şubat ayı boyunca beklenen yağış miktarının 24 saat içinde düştüğünü ve büyük zarar olduğunu bildirdi. Afet nedeniyle bin 815 kişi evsiz kalmış ve 3 bin kişi tahliye edilmiştir.
25 Şubat 2023

Türk televizyon yapımcısı ve Hull City futbol takımının sahibi Acun Ilıcalı, Daily Mail gazetesine verdiği röportajda 6 Şubat depremlerinin Türkiye'de yarattığı yıkımı ve ekonomik durumu değerlendirdi. Depremi 'tam bir felaket' olarak nitelendiren Ilıcalı, birçok insanın hayatını kaybettiğini, evlerini ve işlerini yitirdiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye-Hırvatistan futbol maçının umut dolu bir gece olacağını ifade etti.
28 Mart 2023

Hatay'da yaşanan depremin ardından hayvanları enkaz altında kalan ve devletten aldığı yem yardımı hayvanlarına yetmeyen çiftçi Feyyaz Çoban, ailesinin geçimini sağlamak için günlük 300 lira karşılığında hasarlı evlerden eşya taşımaya başladı. Çoban, devlet yetkililerinden daha fazla yardım beklediğini belirtiyor ve hayvancılığı bırakma noktasına geldiğini ifade ediyor. Ayrıca, hayvanlarını düşük fiyata satmak zorunda kalmaktan ve sosyal güvencesiz çalışmaktan duyduğu endişeyi dile getiriyor.
13 Mart 2023

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde 18 Şubat'tan bu yana devam eden şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle ölenlerin sayısı 48'e çıktı. Eyalet yetkilileri, 36 kişinin daha arandığını ve yaklaşık 3 bin kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Arama kurtarma çalışmaları şiddetli yağışlar nedeniyle zorlukla yürütülüyor.
23 Şubat 2023

İtalya'nın Emilia Romagna bölgesinde hafta başında etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 13'e çıktı. Sel nedeniyle 42 belde su baskınına uğradı, 10 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve 34 bin haneye elektrik verilemedi. Ordu birlikleri de dahil olmak üzere yardım çalışmaları devam ediyor ve ulaşıma kapanan yolların açılması için çabalar sürdürülüyor.
20 Mayıs 2023

İtalya'nın Emilia-Romagna bölgesinde aşırı yağışlar nedeniyle 21 nehir taştı ve birçok kasaba su altında kaldı. Ravenna, Forli ve Cesena kentleri ağır şekilde etkilendi ve yaklaşık 13 bin kişi tahliye edildi. Bölgede elektrik kesintisi devam ediyor ve planlanan Formula 1 yarışı iptal edildi. Bölge Başkanı Stefano Bonaccini, son yağışlarla bölgede milyarlarca avroluk zarar oluştuğunu belirtti.
18 Mayıs 2023

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşanan kuraklık sebebiyle belediye yönetimi ve personeli, yağmur duası için bir araya geldi. Belediye Başkanı Ömer Tarhan, bölgenin en kurak dönemlerinden birini yaşadıklarını ve su kaynaklarında ciddi kuruma olduğunu belirtti. Tarhan, çiftçilerin sıkıntı içinde olduğunu ve dua ile bolluk ve bereket umduklarını ifade etti.
12 Ocak 2023

Türkiye, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Aynı gün içinde bir başka deprem daha meydana geldi. Bu doğal afet, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerinde büyük yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan bu felaketin ardından söz konusu illerde üç aylık olağanüstü hal uygulaması başlatıldığını duyurdu.
7 Şubat 2023

Japonya'nın batısında bulunan İşikava eyaleti ve Noto Yarımadası'nda gerçekleşen depremler sonucunda ölü sayısı 213'e yükseldi. Bölgede 25 binden fazla kişi tahliye edilerek 400 farklı noktada barındırılıyor. Depremler nedeniyle 3 bin 100 kişi mahsur kalmış durumda ve yaklaşık 60 bin hanede elektrik kesintisi yaşanıyor. Yaralanan 567 kişi tedavi altına alınırken, kayıp 52 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.
11 Ocak 2024

Aydın'ın Söke ilçesinde dün gece başlayan sağanak yağış sonucu oluşan selde üç kişi hayatını kaybetti, bir kişi ise kayboldu. Sel nedeniyle tarım alanları ve yollar sular altında kaldı, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. AFAD Başkanı Okay Memiş, bölgede incelemelerde bulundu ve iklim değişikliği nedeniyle bu tür afetlerle daha sık karşılaşacağımızı belirtti.
5 Kasım 2023

Ankara Valiliği, son meteorolojik değerlendirmelere dayanarak, kentin çevrelerinde yarın akşam saatlerinden itibaren yerel kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Yağışların pazar günü sabah saatlerinde etkisini kaybedeceği öngörülüyor. Vatandaşlar ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalar konusunda uyarılarak tedbirli olmaları istendi.
17 Kasım 2023

Brezilya'nın güney bölgesinde etkili olan tropikal kasırga nedeniyle ilk belirlemelere göre 22 kişi hayatını kaybetti. Bölge Valisi Eduardo Leite, 20'den fazla kasabada acil durum ilan ettiklerini ve 15 bin kişinin tahliye edildiğini belirtti. Kasırganın etkili olduğu 60 kasabada şiddetli rüzgar ve seller nedeniyle nehirlerin taştığı ve arama kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürüldüğü bildirildi.
6 Eylül 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve ardından 21 Şubat'ta Hatay'da yaşanan depremler sonucunda ölü sayısı 50 bin 96'ya, yaralı sayısı ise 107 bin 204'e yükseldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Yunus Sezer tarafından paylaşılan bu son verilere göre, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısı 301 bin olarak belirlendi.
20 Mart 2023

Şili'nin orta ve güney bölgelerinde devam eden şiddetli orman yangınları sonucunda ölü sayısı 13'e ulaştı. Tarım Bakanı Esteban Valenzuela, yangın söndürme çalışmaları sırasında bir helikopterin düştüğünü ve bu kazada 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ordu mensupları da yangın söndürme çabalarına destek veriyor. Ülkede yaşanan yoğun sıcak hava dalgası nedeniyle hava sıcaklıkları 40 derecelere kadar yükseldi. Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, tatilini iptal ederek yangın bölgelerine gitme kararı aldı.
4 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada ve bankalar arasında döviz alım satım fiyatları arasında farklılıklar yaratmıştır. Bu durum, sanayicilerin zarar etmesine ve maliyet hesaplamalarında doların 21 lira olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, döviz borcu olanların maliyetlerinin etkilendiğini belirtmiştir. Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci ise bu durumun seçimden sonra otomotivden mobilyaya kadar birçok sektörde fiyat artışlarına yol açacağını öngörmektedir.
27 Nisan 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen iki büyük deprem sonrasında yedi gün süreyle milli yas ilan edildiğini duyurdu. İlk deprem 7,7, ikinci deprem ise 7,6 büyüklüğünde kaydedildi ve en az 100 artçı sarsıntı gerçekleşti. Bu depremler sonucunda 1651 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Milli yas süresince Türkiye genelinde ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilecek.
6 Şubat 2023
İşaretlediklerim