Türkiye'de Discord isimli sosyal medya platformuna erişim, çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlamaları nedeniyle engellendi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine alınan bu kararın, 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddesi uyarınca verildiğini açıkladı. İddialar, sosyal medyada kız çocuklarının şantaj ve tehditlere maruz kaldığı yönündeydi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Discord ve Telegram soruşturmaları kapsamında iki çocuğun ifadelerinin psikolog eşliğinde alınacağını duyurdu.
9 Ekim 2024

Sosyal medyada yayılan bir videoda, bir kız çocuğunun Discord platformunda tehdit edildiği iddia edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, videonun Siber Daire Başkanlığı tarafından incelendiğini ve kurgu olduğunun belirlendiğini duyurdu. Videoyu dezenformasyon amacıyla yayımladığı belirtilen 18 yaşındaki T.D. gözaltına alındı. Olay, sosyal medyada platforma yönelik çeşitli iddiaların ortaya atılmasına neden oldu.
6 Ekim 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Discord ve Telegram platformlarında çocukların tehdit, şantaj ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine iki çocuğun muhafaza altına alındığını ve ifadelerinin psikolog eşliğinde alınacağını açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord'a erişim engeli getirilmesi konusunu değerlendirdiklerini belirtti. Rusya'da da Discord'un yasal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle erişim engeli getirildiği bildirildi.
8 Ekim 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Discord ve Telegram platformlarında çocukların tehdit ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine iki çocuğun muhafaza altına alındığını ve ifadelerinin psikolog eşliğinde alınacağını açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord'a erişim engeli getirilmesi konusunu değerlendirdiklerini belirtti. Rusya'da da Discord'un yasal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle erişim engeli getirildiği bildirildi.
8 Ekim 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord platformuna yönelik erişim engelini değerlendirdiklerini açıkladı. Sosyal medyada, Discord kullanan kız çocuklarının tehdit ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine tartışmalar sürüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu iddiaların kurgu olduğunu belirtirken, Uraloğlu gençleri korumak için her türlü yetkiyi kullanabileceklerini ifade etti. Ailelere, çocuklarının internet kullanımını yakından takip etmeleri çağrısında bulunuldu.
7 Ekim 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord platformuna yönelik erişim engelini değerlendirdiklerini açıkladı. Sosyal medyada, Discord kullanan kız çocuklarının tehdit ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine tartışmalar sürüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu iddiaların kurgu olduğunu belirtirken, Uraloğlu gençleri korumak için her türlü yetkiyi kullanabileceklerini ifade etti. Ailelere, çocuklarının internet kullanımını yakından takip etmeleri çağrısında bulunuldu.
7 Ekim 2024

Eskişehir'de, TikTok kullanıcısı Ayşegül Didem Doğan, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen bölgelerde AKP'ye oy veren afetzedelere hakaret içerikli ve provokatif bir video yayınladığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Eskişehir başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlatılan Doğan, adliyeye sevk edildi. Doğan'ın videosu, AKP'li hesaplar tarafından da paylaşılarak tutuklanması talep edildi.
17 Mayıs 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox’a erişim engeli getirdi. Bu karar, Adana 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı karar doğrultusunda uygulandı. Platform, son dönemde içeriklerinde cinselliğin öne çıktığı iddiasıyla eleştirilmişti. BTK, daha önce de Instagram’a erişim engeli getirmişti.
7 Ağustos 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya platformlarında yer alan taciz, tehdit ve şantaj gibi suç teşkil eden içeriklere karşı adli soruşturmalar başlatıldığını açıkladı. Tunç, bu içerikleri kaldırmayan ve yargı kararlarını uygulamayan sosyal ağ sağlayıcılarına para cezası, reklam yasağı, bant daraltma ve erişim engelleme gibi yaptırımlar uygulanacağını belirtti. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Tunç, gençleri ve çocukları koruma konusunda kararlı olduklarını ifade etti.
8 Ekim 2024

İstanbul Başsavcılığı, TikTok platformunda deprem bölgesindeki seçmenlere hakaret içeren bir video yayınlayan kişiye yönelik 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Söz konusu şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve yurt dışında olma ihtimaline karşı yakalama kararı çıkarıldı.
16 Mayıs 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirdi. Türkiye, 9 milyonu aşkın oyuncusuyla Roblox'un en çok oynandığı dördüncü ülkeydi. Erişim engelinin gerekçesi olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çocuk istismarını öne sürdü. Roblox'ta 'Vergiden Kaçış (RTE)' adlı oyunda, oyuncuların 'Reis-i Cumhur'un vergilerinden kaçmaya çalıştığı bir evren bulunuyordu.
8 Ağustos 2024

İstanbul'da 13 yaşındaki bir çocuk, TikTok üzerinden katıldığı bir WhatsApp grubunda 'cumhurbaşkanına hakaret' ettiği iddiasıyla yargılandı. İstanbul Barosu'nun mahkemeye katılma talebi reddedildi. Avukat Kardelen Ateşci, çocuk adalet sisteminin uygulamada sorunlar barındırdığını ve çocukların yargı önüne çıkarılmadan önce koruyucu tedbirlerin uygulanması gerektiğini belirtti. Çocuğun cezai sorumluluğu konusunda Adli Tıp'tan rapor alındı ve çocuğun fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabilme yeteneğine sahip olduğu kaydedildi.
19 Mayıs 2023

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Çin menşeili video paylaşım platformu TikTok'a, çocukların kişisel bilgilerinin kullanılması konusunda Avrupa Birliği (AB) yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 345 milyon avro para cezası verdi. TikTok'un kişisel verilerin korunmasına ilişkin ihlallerinin 31 Temmuz-31 Aralık 2020 tarihleri arasında gerçekleştiği belirtildi.
17 Eylül 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu toplantısında TikTok'un Türkiye'de yasaklanabileceğini ifade etti. Yayman, özellikle platformdaki içerik paylaşımlarına yönelik ciddi eleştiriler olduğunu ve çocukların korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Amerika'da TikTok'un yasaklandığını belirterek, Türkiye'de de benzer bir yasağın söz konusu olabileceğini dile getirdi. Yayman, aynı zamanda X platformuna (eski adıyla Twitter) Türkiye'de temsilcilik açma çağrısında bulundu.
9 Mayıs 2024

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde 14 yaşındaki E.B. adlı kız çocuğunun cinsel istismara uğradığını iddia etmesi üzerine başlatılan soruşturmada 18 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılardan 10'u tutuklandı, diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olay, yerel ve ulusal medyada geniş yankı uyandırdı.
30 Eylül 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar sebebiyle CHP Zeytinburnu İlçe Başkan Yardımcısı Süleyman Dağ gözaltına alındı. Dağ'a, Instagram ve Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkın kin ve düşmanlığa tahrik etme' ve 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamaları yöneltildi. Ayrıca, 2012 yılında Erdoğan'ın bir öğrenciye söylediği sözlerin yer aldığı video da delil olarak dosyaya eklendi. Dağ, ifade verdikten sonra yurtdışına çıkışı yasaklanarak serbest bırakıldı.
11 Şubat 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerini eleştirerek, aile yapısını ve toplumsal normları tehdit ettiğini iddia etti. Yayman, TikTok Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen'i 7 Aralık 2023'te TBMM'ye davet ettiğini ve komisyonun sosyal ağların olumsuz etkilerine karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, TikTok'a yönelik cezai yaptırımların mümkün olduğunu ve 7 Aralık'taki görüşmelerin ardından bir karar alacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023

Diyarbakır merkezli yedi ilde düzenlenen operasyonda, e-Devlet sitesini taklit ederek dolandırıcılık yapan bir suç örgütü çökertildi ve 26 kişi tutuklandı. Suç örgütü, sahte e-Devlet siteleri kurarak ve güvenli ödeme bahanesiyle linkler göndererek mağdurları dolandırdı. Operasyonda çok sayıda dijital materyale el konuldu ve şüpheliler hakkında 76 suç dosyası bulunduğu tespit edildi. Operasyon Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
20 Temmuz 2024

Fransız yargısı, Telegram’ın CEO’su Pavel Durov’un yasa dışı işlemler, çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve otoritelere bilgi vermeyi reddetme gibi 12 ayrı suçtan sorgulandığını bildirdi. Durov, 24 Ağustos'ta Le Bourget Havalimanı’nda gözaltına alınmış ve gözaltı süresi iki gün uzatılmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Durov’un gözaltına alınmasının siyasi bir karar olmadığını ve adli soruşturmanın bir parçası olduğunu belirtti. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığı için suç örgütleri tarafından da tercih ediliyor.
27 Ağustos 2024
İşaretlediklerim