Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında yaptığı açıklamalarda, anket sonuçlarına deprem nedeniyle güvenilmemesi gerektiğini ifade etti. Meydanlardan aldıkları tepkilerin olumlu olduğunu ve halkın kendilerine 'yürüyün' dediğini vurguladı. Ayrıca, muhalefetin siyasi ahlakını eleştirerek, seçim sürecinde mitingler ve açılışlar yapmaya devam edeceklerini belirtti. Erdoğan, terör örgütlerine ve Diyarbakır'da yaşanan olaylara da değinerek, muhalefetin ülkeyi terör örgütlerine teslim etmeye çalıştığını iddia etti.
13 Nisan 2023

Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Çiftlik köyünde, okulun kapatılması nedeniyle Cumhuriyet'in 100. yıl kutlamaları zora girdi. Ancak köylüler, bayramı boş geçirmemeye karar verdi ve kendi etkinliklerini düzenledi. Kadınlar, çocukken öğrendikleri şiirleri yeniden ezberleyip okudu ve bayraklarla okul önünde toplandı.
30 Ekim 2023

Türk sanat müziği sanatçısı Muazzez Ersoy, bir röportajında muhalif sanatçılara seslenerek 'En büyük muhalif Recep Tayyip Erdoğan' dedi. Ersoy, Erdoğan ile uzun yıllara dayanan bir dostluğu olduğunu ve ona 'Reis' diye hitap edildiğini belirtti. Ayrıca, sosyal medyada 'isteyenin isteyene istediğini söyleyememesi' için platformlara T.C. kimlik numarasıyla girilmesi önerisinde bulundu.
25 Eylül 2023

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

İş insanı Dilek Sabancı, bir radyo programında yaptığı açıklamada, insanların rahat yaşayabilmesi için milyar dolarlara gerek olmadığını, 1-2 milyon doların yeterli olabileceğini ifade etti. Sabancı, 50-100 milyon dolar arasında bir servetin insanları rahat ettireceğini, ancak daha düşük miktarlarla da mutlu olunabileceğini söyledi. Bu açıklamalar sosyal medyada gündem oldu ve çeşitli tepkiler alındı.
7 Ocak 2023

Danimarka Kraliçesi 2'nci Margrethe, yeni yıl konuşmasında tahttan çekileceğini duyurdu. Tahta çıkışının 52'nci yıl dönümü olan 14 Ocak'ta yerini oğlu Veliaht Prens Frederik'e bırakacağını ifade etti. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kraliçe'nin krallığa olan bağlılığı ve çabaları için teşekkürlerini iletti. 83 yaşındaki Margrethe, Avrupa'da en uzun süre tahtta kalan kraliyet ailesi üyesiydi ve 1972'de babası Kral 9'uncu Frederik'in ölümünün ardından tahta geçmişti.
1 Ocak 2024

ABD'de yaşayan çiftçi Lee Wilson, 50. evlilik yıldönümünde eşi Renee için 80 dönümlük araziye 1,2 milyon ayçiçeği ekti. Bu özel hediye için çok düşündüğünü belirten Lee, eşinin her zaman ayçiçeklerini sevdiğini ve bu yüzden bu hediye fikrini seçtiğini söyledi. Ayçiçeği tarlası, turistlerin fotoğraf çekmek için akın ettiği bir yer haline geldi.
31 Temmuz 2023

Cumhuriyet Gazetesi, kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladı. Gazete, Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümlerinin ardından bu özel günü kutlama fırsatı buldu. Gazetenin kurucusu Yunus Nadi ve ondan sonra gelen yöneticiler anıldı. Gazete, 31 yıldır Cumhuriyet Vakfı tarafından yönetiliyor ve bu süreçte birçok değerli katkıda bulunanlar da övgüyle anıldı.
8 Mayıs 2024

Şeref Oğuz, Türkiye'nin milli gelirini 1 trilyon dolara çıkarma hedefinin bir kalkınma davası olduğunu ancak bu hedefin gerçekleştirilemediğini belirtiyor. Oğuz, bir ülkenin kalkınma hedeflerinin, o ülkenin değer ve inançlarına dayanan bir dava olduğunu ve bu davaların ulusun uygarlık yolculuğunda önemli bir yer tuttuğunu vurguluyor. Cumhuriyetin 100. yılında ekonomiyi ilk 10 ülke arasına taşıma ve ihracatı yıllık 500 milyar dolara çıkarma gibi iddialı hedeflerin de benzer şekilde başarılamadığını ifade ediyor.
4 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen AKP 31’inci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomiden güvenliğe, ulaştırmadan ticarete, savunmadan enerjiye kadar her alanda Cumhuriyet tarihinin altın yıllarını yaşadığını belirtti. Filistin-İsrail savaşı hakkında da konuşan Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu eleştirerek, Filistin halkına desteklerini sürdüreceklerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yeni anayasa çalışmaları ve terörle mücadele konularında kararlılığını ifade etti.
2 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı, Sultan 1. Mahmud döneminde inşa edilen Taksim Maksemi’ni restore ederek Cumhuriyet Müzesi olarak açtı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyetin 100’üncü yılında Taksim’e yeni bir buluşma noktası kazandırdıkları için mutlu olduklarını belirtti. Müze, Atatürk’ün kişisel eşyalarını içeren bir koleksiyona da ev sahipliği yapacak. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.
8 Haziran 2024

19 Mayıs bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerle bir program düzenledi. Programda milli sporculardan oluşan bir heyet, Erdoğan ile sohbet etti. Can Ataklı, bu programın önceden kaydedildiğini ve montajlandığını iddia etti. Ayrıca, Erdoğan ile bir sporcunun diyaloğunun, Atatürk ve güreşçi Mehmet Çoban arasında geçen bir konuşmaya benzer olduğunu belirtti.
21 Mayıs 2024

Hayko Bağdat, Irak ve Suriye sınırında büyük bir askeri operasyonun başlayacağını ve bunun sonucunda binlerce insanın öleceğini, yüzbinlercesinin göç etmek zorunda kalacağını belirtiyor. Erdoğan'ın bu durumu siyasi bir avantaj olarak kullanacağını öne sürüyor. Bağdat, barışın sağlanamaması durumunda tüm hayallerin yarım kalacağını ve Kürt meselesinde adım atılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, yaklaşan operasyonun herkes için büyük bir sınav olacağını ve zor günlerin yaklaştığını ifade ediyor.
10 Nisan 2024

Cumartesi Anneleri, kayıplarının izini süren anneler olarak Galatasaray Meydanı'nda 1000'inci kez bir araya gelecek. 1993-1995 yılları arasında yoğunlaşan kayıplar, hala çözülememiş davalar ve sorumluların serbestçe dolaşması gibi konulara dikkat çekiliyor. Bu buluşmalar, hakikat arayışı ve toplumsal hafızanın canlı tutulması için önemli bir alan oluşturuyor. Gazeteci Ali Topuz, bu hareketin bir duygu sorunu değil, devletin tekelindeki şiddetin sınırlandırılması için gerekli hukuku üretmeye dönük bir siyasal ısrar olduğunu vurguluyor.
23 Mayıs 2024

Mehmet Ocaktan, Müslüman dünyanın, bilim, teknoloji ve kültürel alanlarda gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığını ve bu açığın kapatılması için iç muhasebe yapılması gerektiğini vurguluyor. Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin siyasetçileri ve düşünce insanlarının, geri kalmışlığın sebeplerini dış güçlerde aramak yerine, kendi iç sorunlarını çözme eğiliminde olmadıklarını eleştiriyor. Ocaktan, başarısızlıkların ülkelerin kendi iç dinamiklerinden kaynaklandığını ve dış güçlerin tek başına bir ülkeyi başarısızlığa sürükleyemeyeceğini ifade ediyor.
29 Mart 2024

Sanatçı Bülent Ortaçgil, 26 Haziran’da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sanat hayatının 50’nci yılını kutlamak için sahneye çıkacak. 'Kadın sesi değmiş şarkılar' temasıyla düzenlenecek konserde, Zühal Olcay, Ceylan Ertem, Jehan Barbur, Melike Şahin ve Sena Şener gibi ünlü müzisyenler Ortaçgil'in sevilen şarkılarını seslendirecek. Konser, sanatçının uzun ve başarılı kariyerine bir saygı duruşu niteliğinde olacak.
24 Haziran 2024

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının yıldönümü olarak 1921'de milli bayram ilan edildi ve 1927'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Bu bayram, 1979'dan itibaren uluslararası boyuta taşındı ve dünya genelinden çocuklar Türkiye'ye davet edilmeye başlandı. TBMM arşivinde, bu bayramın ilk kutlamalarına ait fotoğraflar ve gazete kupürleri özenle saklanmaktadır.
23 Nisan 2024

Abbas Güçlü, bayramların ve milli/manevi değerlerin toplumda giderek sıradanlaştığını ve bu durumun çeşitli sosyolojik nedenlere dayandığını ifade ediyor. Modernleşme ve kentleşme süreçlerinin bu değişimde etkili olabileceğini belirterek, üniversitelerin bu konuyu araştırması gerektiğini vurguluyor. Güçlü, bayramların toplumsal birlikteliği ve hoşgörüyü pekiştirmesi gerektiğini, bunun herkesin sorumluluğu olduğunu ve bayram sonrasının bayram öncesinden daha iyi olması gerektiğini dile getiriyor.
10 Nisan 2024

Edip Cansever'in ünlü şiiri 'Sonrası Kalır', yayımlanmasının 50. yılını kutluyor. Şiir, zamanın ötesine geçerek nasıl taze ve canlı kalabileceğinin ipuçlarını sunuyor. Cansever'in şiirinde 'yeniden', 'bakmak', 'didiklemek' ve 'kurcalamak' gibi kavramlar önemli bir yer tutuyor. 'Sonrası Kalır', şairin bu temaları işlediği önemli bir eser olarak öne çıkıyor. Enver Topaloğlu'nun yazısında, Cansever'in şiirindeki bu özellikler ve 'Sonrası Kalır'ın önemi detaylı bir şekilde inceleniyor.
7 Nisan 2024
İşaretlediklerim