Meta, sahibi olduğu Instagram ve Threads platformlarında siyasi içeriklerin daha az tavsiye edilmesi kararını aldı. Bu kararın, platformların X (Twitter) gibi siyaset ağırlıklı mecralara dönüşmesini önlemek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla alındığı belirtiliyor. Ayrıca, Meta'nın algoritmalarının son dakika haberlerini de kısıtlayabileceği ve kötü amaçlı kullanımlara karşı yapay zeka ile görselleri etiketleyeceği ifade ediliyor.
10 Şubat 2024

Instagram, kullanıcı deneyimini geliştirmek için yeni özellikler üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri olan 'Benim Haftam' özelliği, hikayelerin süresini 24 saatten yedi güne çıkaracak. Bu özellik henüz test aşamasında olup genel kullanıma açık değil ve ne zaman kullanıma sunulacağı belirsiz. Özellik, kullanıcıların bir hafta boyunca sürecek etkinlikleri veya anıları paylaşmalarına olanak tanıyacak ve sık seyahat edenler için de faydalı olacak.
20 Kasım 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023

Dijital dil öğrenme platformu Duolingo, matematik ve müzik dersleri sunmaya hazırlanıyor. Platformun kurucu ortağı Severin Hacker, gelecekte kodlama ve coğrafya gibi daha fazla alanda ders vermeyi planladıklarını belirtti. Duolingo, yapay zeka destekli bir eğitim sistemi kullanarak, ayda 98 milyon kullanıcıya hizmet veriyor. Ayrıca, platform reklamsız öğrenim ve sınırsız erişim gibi abonelik seçenekleri de sunuyor.
12 Mayıs 2024

Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg, Twitter'ın sahibi Elon Musk'a kafes dövüşü yapmak için meydan okudu. Meydan okuma, Musk'ın Zuckerberg'in Twitter'a rakip bir uygulama geliştirdiği iddiasına yanıt olarak bir Twitter kullanıcısının yaptığı yorum üzerine gerçekleşti. Musk, kafes dövüşüne hazır olduğunu belirtti ve Zuckerberg de Instagram hesabından bu teklifi kabul ederek Musk'a 'konum gönder' mesajı yolladı.
22 Haziran 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, mavi tik uygulamasında değişiklik yaparak, aylık 8 dolar ödeyerek mavi tik alan hesapların platformda öncelikli hale geleceğini duyurdu. Daha önce mavi tik, ünlü kişiler ve gazeteciler gibi doğrulanmış hesapları belirtmek için kullanılırken, şimdi herkesin satın alabileceği bir özellik haline geldi. Musk, bu değişiklikle bot hesaplarla mücadele edileceğini iddia etmiş, ancak bot hesapların da kurallara uydukları sürece mavi tik alabileceklerini belirtmişti. Mavi tikli hesaplara ayrıca tweet düzenleme, uzun tweet atma ve daha az reklam gibi ayrıcalıklar da tanındı.
25 Nisan 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, sosyal medya platformunun yakında sadece 'koyu' modda çalışacağını açıkladı. Şu anda Twitter, kullanıcıların seçimine bağlı olarak 'beyaz', 'loş' ve 'koyu' olmak üzere üç farklı arka plan rengiyle kullanılabiliyor. Musk, koyu modun 'her haliyle' daha iyi olduğunu belirtti. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Twitter logosunun siyah arka plana sahip bir 'X' harfiyle değiştirildiği görüldü.
27 Temmuz 2023

Meta şirketi, Instagram ile bağlantılı ve Twitter'a rakip olarak geliştirilen Threads platformunun web sürümünü seçili kurum ve kişilere erken erişim sağlayarak test etmeye başladı. İlk paylaşımı Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg yaparken, Netflix ve Gary Vee gibi isimler de platformu ilk kullananlar arasında. Ayrıca 20 içerik üreticisi ve iş insanı da erken erişim hakkı kazandı. Web arayüzü şu an için temel işlevlere sahip ve kullanıcılar gönderileri beğenebiliyor, yorum yapabiliyor ve paylaşabiliyor.
5 Temmuz 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yapay zeka uzmanlarından oluşan bir ekiple çalışmalar başlattıklarını ve yapay zeka ile soru üretip değerlendirmeler yapacaklarını açıkladı. Bu adımın sınav süreçlerinde etkili koordinasyon sağlayacağını ve sınavları daha verimli hale getireceğini belirtti. Ayrıca, dijital tabanlı sınavların sayısının artacağını ve deprem bölgesinde hassas bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
13 Şubat 2024

Twitter CEO'su Elon Musk, 15 Nisan'dan itibaren Twitter anketlerinde sadece mavi tikli yani onaylanmış hesapların oy kullanabileceğini ve 'Sana Özel' bölümünde bu hesapların önerileceğini duyurdu. Musk, Twitter'ı Ekim 2022'de satın aldıktan sonra platformda birçok değişiklik yaptı, bunlardan biri mavi tikin paralı hale getirilmesiydi. Musk, bu değişikliklerin bot hesaplarla mücadelede etkili olacağını savunuyor. Ayrıca, hizmet şartlarına uygun ve insan taklidi yapmayan bot hesaplarının doğrulanmasında bir sorun görmediğini belirtti.
28 Mart 2023

Rusya'nın en büyük finans kuruluşu Sberbank tarafından geliştirilen yapay zeka uygulaması GigaChat, tıp fakültesini bitiren öğrencilere yönelik bir yeterlilik sınavını başarıyla tamamladı. GigaChat, 100 soruluk testte yüzde 82'lik bir başarı oranı elde etti ve cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum alanlarında üç ayrı vakayla ilgili sözlü sınavı da geçti. GigaChat'in geliştirilmesi sürecinde, altı aylık bir eğitim dönemi boyunca Rusya'daki tıp öğrencileri tarafından kullanılan makale ve ders kitaplarından yararlanıldı. GigaChat, Nisan 2023'te piyasaya sürüldü ve Ocak 2024 itibarıyla 2,5 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı.
15 Şubat 2024

ABD'li komedyen Sarah Silverman ve yazarlar Christopher Golden ile Richard Kadrey, yapay zeka robotlarının telif hakkıyla korunan içerikleri kullanarak fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğini iddia ederek Meta ve OpenAI'ya dava açtı. ChatGPT'nin internetteki bilgileri kullanarak sorulara yanıt verdiği ve yazarların eserlerini özetleyerek telif haklarını ihlal ettiği belirtiliyor. Ayrıca Meta'nın yapay zeka modeli LLaMA'nın eğitimi için yazarların eserlerinin kullanıldığı iddia ediliyor. Bu tür davalar yapay zeka botlarına karşı açılan ilk davalar değil; daha önce de benzer dava örnekleri yaşanmıştır.
11 Temmuz 2023

Kanadalı müzisyen Grimes, yapay zeka teknolojisi kullanılarak kendi sesiyle üretilen başarılı şarkılar için telif hakkını paylaşmaya hazır olduğunu açıkladı. Bu açıklama, Drake ve The Weeknd gibi sanatçıların seslerinin yapay zeka ile taklit edilerek oluşturulan şarkıları müzik platformlarından kaldırtmalarının ardından geldi. Grimes, Twitter hesabında yapay zeka ile sesini kullanarak başarılı bir şarkı yapanlara telif ücretinin yarısını vermeyi teklif ettiğini duyurdu ve bu konuda iş birliği yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti.
1 Mayıs 2023

Lund Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından yönetilen araştırmada, yapay zekanın meme kanseri tarama görüntülerini iki radyologla benzer oranda doğru okuyabildiği belirlendi. Araştırmada, 80 binden fazla kadının tarama görüntüleri hem radyologlar hem de yapay zeka tarafından değerlendirildi. Yapay zeka ve radyologların yanlış tespit oranı yüzde 1,5 çıktı. Ancak yapay zekanın tarama programlarında kullanılıp kullanılamayacağını tam olarak belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.
3 Ağustos 2023

Meta, Instagram ile entegre çalışacak yeni bir sosyal medya platformu olan Threads'ın perşembe günü kullanıma açılacağını açıkladı. Threads, kullanıcıların Instagram'daki arkadaş listelerini kullanarak aynı kullanıcı adları ile etkileşimde bulunmalarını sağlayacak bir metin tabanlı sohbet uygulaması olarak tanımlanıyor. Bu duyuru, Elon Musk'ın Twitter'da bazı görüntülemeleri sınırlaması ve bu kararın büyük tepki çekmesinin ardından geldi.
4 Temmuz 2023

İtalya Verileri Koruma Ajansı, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin kişisel verileri yasadışı şekilde topladığı şüphesiyle bir soruşturma başlattı ve İtalyan kullanıcılara hizmetin erişimini geçici olarak engelledi. Ajans, ChatGPT'nin kullanıcıların yaşını kontrol etmediğini ve verilerin toplanma usulüne ilişkin kullanıcılara yeterli bilgi verilmediğini belirtti. Ayrıca, kişisel verilerin toplanması ve saklanması için yasal bir dayanak olmadığını ifade etti. Bu karar, kullanıcı konuşmaları ve ödemelerle ilgili veri kaybının yaşandığı bir dönemde alındı.
1 Nisan 2023

ABD'de Chicago'lu hukuk firması Edelson, yapay zeka tabanlı hukuk danışmanlığı uygulaması DoNotPay'i ruhsatsız hukuki danışmanlık yapmakla suçlayarak dava açtı. DoNotPay, kullanıcılarına mobil uygulama üzerinden yazışarak hukuki sorunlarında yardımcı olan bir chatbot. Dava dilekçesinde, DoNotPay'i kullanan bir kişinin yetersiz hizmet aldığı iddia ediliyor. DoNotPay, sekiz yıl önce Joshua Browder tarafından kurulmuş ve yapay zeka ile eğitilmiş bir platform.
14 Mart 2023

Yapay zeka araçları kullanılarak üretilen ve sosyal medyada dolaşıma giren sahte görsellerin gerçeklerinden nasıl ayırt edileceği konusunda yapay zeka uzmanı Henry Ajder bilgi verdi. Ajder, sahte görsellerde parmak sayısı gibi tutarsızlıkların, doğal olmayan cilt tonlarının ve bulanık yüzlerin görülebileceğini, özellikle ellerin ve gözlerin doğru tasvirinde yapay zekanın hala zorlandığını belirtti. Ayrıca, Donald Trump'ın gözaltına alındığını gösteren sahte görsellerin de bu duruma örnek teşkil ettiğini ve insanların siyasi görüşleri nedeniyle bu tür görselleri sorgulamadan paylaşabildiğini ifade etti.
26 Mart 2023

Google, Gemini adlı yapay zeka sohbet robotunun, 2024'te oy kullanılacak Hindistan, ABD ve Britanya gibi bazı ülkelerdeki seçimlerle ilgili soruları yanıtlamasını yasakladı. Bu karar, dünya genelinde yapılacak birçok seçimde dezenformasyonla mücadele amacıyla alındı. Gemini, seçimlerle ilgili sorulara şu an cevap veremeyeceğini belirten bir mesaj veriyor. Google, daha önce Gemini'nin tarihi figürlerin görüntülerini yanlış oluşturması nedeniyle eleştirilmiş ve insan fotoğrafı oluşturma özelliğini askıya almıştı.
13 Mart 2024
İşaretlediklerim