Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girilmesi yasaklandı. Elverişsiz şartlar nedeniyle kaymakamlıklar tarafından bu yasak bugün de devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, sahillerde bayrakları kırmızıya çevirerek vatandaşları uyarıyor.
19 Ağustos 2023

Deniz Zeyrek, iktidarın gerçek gündemi saklamak için çeşitli yapay gündemler yarattığını ve bu çabaların perde arkasındaki ekonomik kaosu gizleyemediğini belirtiyor. İktidarın yanlış ekonomi politikalarının yoksulları daha da yoksullaştırdığını ve küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri zor durumda bıraktığını ifade ediyor. Ayrıca, iktidarın yabancı yatırım bulamaması nedeniyle iç kaynak yaratma çabalarının sıkılaştırılacağını ve bunun halk üzerinde zamlar şeklinde yansıyacağını öngörüyor. Zeyrek, 31 Mart seçimlerinde AK Parti'nin ikinci parti olmasının ve Metropol'ün son araştırmasında iktidarın oylarının yüzde 20'lere düşmesinin bu durumun göstergesi olduğunu vurguluyor.
27 Mayıs 2024

Halit Ziya Uşaklıgil'in 'Aşk-ı Memnu' romanından esinlenen ve 'Bihter' karakterinin hikayesini anlatan film, yıl sonunda Amazon Prime Video'da izleyiciyle buluşacak. Filmin yönetmenliğini Mehmet Binay ve Caner Alper üstlenirken, senaryosunu Merve Göntem yazdı. Farah Zeynep Abdullah'ın Bihter karakterini canlandırdığı filmde Boran Kuzum, Osman Sonant gibi isimler de rol alıyor. Film, Bihter'in özgürlük arayışını ve yaşadığı dönemin zorluklarını konu alıyor.
14 Temmuz 2023

Hayko Bağdat, Abdulkadir Selvi'nin son dönemdeki yazılarını ve çıkışlarını değerlendiriyor. Selvi, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını ve hukuk reformlarını savunurken, Cumhur İttifakı'nı eleştiriyor ve AKP'ye yeni bir ortak arayışında. Selvi'nin CHP'ye yönelik beklentileri ve MHP'den gelen tepkiler de yazıda ele alınıyor. Bağdat, Selvi'nin CHP'yi Kürt meselesinde rejimin politikalarına ortak etmeye çalıştığını iddia ediyor.
29 Mayıs 2024

HDP'nin eski eş genel başkanı ve şu anda Edirne Cezaevi'nde tutuklu olan Selahattin Demirtaş'ın aktif siyasetten uzaklaştığını duyurmasının ardından, danışmanı Zınar Karavil, Demirtaş'ın siyasetten tamamen kopmadığını ve bir noktada aktif siyasete geri dönebileceğini düşündüğünü belirtti. Karavil, Türkiye'deki siyasi boşluğa ve halkın gerçekçi umut ve sağlam bir bakış açısına ihtiyacına dikkat çekerek, Demirtaş'ın siyasete dönmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Demirtaş'ın halkın ve tabanın isteklerini göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı.
22 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son tahminlerine göre, Türkiye önümüzdeki hafta yağışlı havanın etkisine girecek ve sıcaklıklar mevsim normallerine düşecek. Gök gürültülü sağanaklar, Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimleri, İç Anadolu, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile Orta ve Doğu Akdeniz'in iç kesimlerinde etkili olacak. Çankırı ve Kastamonu çevrelerinde yağışların kuvvetli olması bekleniyor. Ayrıca, Marmara'nın güneybatısı ile Ege'nin kuzeyinde kuvvetli rüzgarlar esmesi öngörülüyor.
27 Nisan 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz bölgesinde yarın öğle saatlerinden itibaren batı ve kuzeybatı yönlerden esmesi beklenen 6 ila 8 kuvvetindeki (50-75 km/saat) fırtına için uyarıda bulundu. Fırtınanın 21 Şubat Salı günü ilk saatlerde etkisini kaybetmesi öngörülüyor.
19 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş'ta yaşanan büyük depremler sonrası artan yerbilimine ilgiyi değerlendirerek, ortaokul ve liselerde jeoloji ve coğrafya derslerinin temel dersler olarak okutulmasını Milli Eğitim Bakanı'na önerdi. Görür, bu derslerin öğrencilerin deprem konusunda bilgilenmesine, bilinçlenmesine ve deprem kültürü edinmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.
3 Mart 2023

İlber Ortaylı, dünya genelinde artan kirlilik ve beslenme krizine dikkat çekerek, nüfus artışının azalmasına rağmen bu sorunların önüne geçemeyeceğini ifade etti. Gelecekte su ve gıda problemlerinin büyüyeceğini ve bu kaynaklar etrafında çatışmaların yoğunlaşacağını öngördü. Ayrıca, Türkiye'nin coğrafi ve stratejik pozisyonunu gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa'nın geçmişteki birlik deneyimlerinden ve Brexit sonrası yaşanan gelişmelerden bahsederek, Avrupa'nın hala çözülmemiş sorunlara sahip olduğunu belirtti.
5 Mayıs 2024

Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara ve İstanbul'dur' ifadesini kullanarak Kürt halkını savunduğunu belirtti. Bu sözler üzerine iktidara yakın gazeteler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından hedef gösterildi ve tepkiler aldı. Ezhel, tepkilere Twitter üzerinden yanıt vererek, sözlerinin arkasında durduğunu ve ülkeyi birleştirmek, terörü bitirmek istediğini ifade etti. Ayrıca, Türk halkının rahatça konuşabilme yeteneğini geliştirmesi gerektiğini ve toplum olmayı unuttuğumuzu vurguladı.
22 Ocak 2023

Yazar H. Ayhan Tinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına dair düşüncelerini ve sanat dünyasına ilişkin görüşlerini paylaştı. Tinin, Emrah Sefa Gürkan'ın 'Cumhuriyetin 100 İsmi' ve 'Cumhuriyetin 100 Günü' kitaplarını önerdi ve bu kitapların Cumhuriyet yolculuğunu anlamak için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Devlet Tiyatroları'nın yeni genel müdürü Tamer Karadağlı'nın göreve gelmesiyle ilgili dedikodulara değindi ve Karadağlı'nın Devlet Tiyatroları'nı hak ettiği yere taşıyıp taşımayacağını sorguladı.
1 Ekim 2023

Bursa'nın Karacabey ilçesi Eskikaraağaç Mahallesi'nde yaşayan balıkçı Adem Yılmaz'ın 12 yıllık dostu Yaren Leylek, göç zamanının gelmesiyle birlikte yuvasından ayrıldı. Yaren Leylek'in Türkiye'deki geliş ve gidişi her yıl çok sayıda doğasever tarafından takip ediliyor. Bu sene Yaren, Adem Yılmaz'ın yanına taşıdığı yuvasında dört yavru dünyaya getirmişti.
10 Eylül 2023

Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu'nun üzerinde çalıştığı ancak tamamlanamamış 'İstanbul Ansiklopedisi'nin yayımlanmamış bölümleri, 'Başka Kayda Rastlanmadı' adlı sergi ile Salt Galata'da ziyaretçilere sunuldu. Sergi, Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen bir projenin parçası olarak, ansiklopedinin tasarım aşamasında kalan maddelerini ve arşiv malzemelerini içeriyor. Sergi ayrıca, İstanbul Ansiklopedisi'nin dijitalleştirilmiş belgelerini ve bir e-yayını da içerecek şekilde düzenlendi. Sergi, 29 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
25 Mayıs 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Türkiye'nin diğer bölgeleri için deprem riskine dikkat çekerek, yeterli hazırlık yapılmaması durumunda yaşanacak ekonomik ve can kayıplarının maliyetinin çok daha yüksek olacağını belirtti. Görür, deprem riski taşıyan bölgeler olarak Marmara, Erzincan, Bingöl-Karlıova, Ege Bölgesi, İzmir-Antalya arası kıyı bölgeleri ve İstanbul'un Avrupa yakasını sıraladı. Ayrıca, sanayi yerleşimlerinin deprem riskine karşı Marmara dışına taşınması gerektiğini ve TÜSİAD ile ticaret odalarının depreme hazırlık konusunda yetersiz olduğunu ifade etti.
28 Mart 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya ile istikrar ve güvene dayalı ilişkilerin sürdürüleceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını tasvip etmediklerini, ancak Türkiye'nin dış politikasında Rusya'nın önemli bir konumu olduğunu ve bu durumun değişmesi için bir sebep olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yaptırımlara ilişkin tutumunun BMGK kararlarına saygı duyacak şekilde uluslararası hukuka uygun olduğunu belirtti. İttifak ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ise Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı sert tepkiler verdiği ve destek gösterdiği hatırlatıldı.
20 Mart 2023

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, Alman yayın kuruluşu WDR COSMO aracılığıyla Fatih Akın, Can Dündar ve Deniz Naki gibi isimlerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, Türkiye'deki ırkçılık sorununa dair stratejilerini, Erdoğan sonrası Türkiye'ye dair fikirlerini ve geleceğe dair umutlarını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye'de yaşanan sorunlara dair çözüm önerileri ve mevcut durumun temizlenmesi gerektiğini vurguladı.
26 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin azalması ve 'yeni ekonomi politikası' nedeniyle artan döviz ihtiyacını karşılamak için Körfez ülkelerine bir tur düzenleyecek. Mehmet Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcıların dönüşüne dair güçlü belirtiler olmadığı için bu adım atılıyor. Erdoğan'ın ziyaretleri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile başlayacak ve Suudi Arabistan ile Katar'ı da kapsayacak. Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtiliyor.
4 Temmuz 2023

Marmara Denizi'nde müsilaj nedeniyle balık çeşitliliği yüzde 25 azaldı, ancak köpek balığı ve vatoz gibi türlerin sayısında yüzde 100'e yakın artış gözlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar, müsilajın deniz ekosistemine olan olumsuz etkilerini ortaya koydu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin biyolojik koridor olma özelliği nedeniyle bu durumun Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi'ni de etkileyebileceğini belirtti. Müsilajın, deniz süngerlerinin toplu ölümüne ve mercanlarda yüzde 30'lara varan kayıplara neden olduğu da vurgulandı.
7 Haziran 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz'de yarın sabah saatlerinden itibaren fırtına beklendiğini duyurdu. Fırtınanın, bölgenin batı ve kuzeybatısında sabah saatlerinden itibaren, genelinde ise öğle saatlerinden itibaren 6 ila 8 kuvvetinde esmesi tahmin ediliyor. Salı günü sabah saatlerinde etkisini kaybedeceği öngörülen fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar olabileceği ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
1 Ekim 2023

Rahmi Turan, cehaletin toplumda yarattığı tehlikeleri ve bilgi eksikliğinin yol açtığı şiddet olaylarını ele alıyor. Mısır'da edebiyatçı Necip Mahfuz'a ve yazar Faraç Foda'ya yapılan saldırıları örnek göstererek, saldırganların eserleri okumadan ve anlamadan şiddete başvurduğunu belirtiyor. Turan, cehaletin aşısı olmadığını ve bilgiye ulaşmanın önemini vurguluyor.
2 Haziran 2024
İşaretlediklerim