Bir Milli Güvenlik Kurulu belgesi, İstanbul'da bir kağıt hurdacısında bulunarak, 1990'ların Türkiye'sinde yaşanan askeri vesayet ve siyasi olaylara ışık tuttu. Belgede, Kürt işadamlarına yönelik faili meçhul cinayetlerle ilişkilendirilen talimatlar yer alıyor. Bu belge, 1993 yılında Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a sunulmuş ve 31 yıl sonra kamuoyuna açığa çıkmıştır. Mehmet Altan, bu sessizliğin Türkiye'nin demokratikleşme sürecine zarar verdiğini öne sürüyor.
29 Nisan 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump'ın, Beyaz Saray'daki görevi bittikten sonra Florida'daki Mar-a-Lago malikanesinde sakladığı iddia edilen gizli belgelerle ilgili dava, Güney Florida Bölge Mahkemesi tarafından düşürüldü. Trump, FBI'ın evine yaptığı baskını siyasi olarak nitelendirmişti. Davanın düşürülmesi üzerine Trump, Truth Social platformunda ulusu birleştirme yolunda ilerlediklerini belirtti.
15 Temmuz 2024

Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi olan Meta şirketi hakkında, yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle soruşturma açtı. Soruşturma, Meta'nın Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyup uymadığını belirlemeyi amaçlıyor. Özellikle Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde etkili bir seçim gözlem sisteminin kurulmaması ve yasa dışı içeriklerin işaretlenmesi konularında eksiklikler vurgulandı. AB, ihlaller tespit edilirse, şirketlere küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza uygulayabiliyor.
30 Nisan 2024

Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin iki üyesinin kişisel telefonlarında İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımı tespit edildi. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, casus yazılım bulunduğunu doğruladı ve tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulundu. Casus yazılım saldırısıyla karşı karşıya kalan üyeler, Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmişti. Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarını dinleyebilir, ses kaydı alabilir, e-postaları takip edebilir ve telefonlardan fotoğraf çekebilir.
22 Şubat 2024

Pakistan'da ulusal ve eyalet meclisleri seçimleri için oy verme işlemi sürerken, içişleri bakanlığı 'kanun ve düzeni korumak' amacıyla ülke genelinde cep telefonu ve mobil internet hizmetlerini geçici olarak askıya aldı. Bu karar, son saldırılarda yaşanan can kayıplarına işaret edilerek, kamu düzeninin korunması ve potansiyel tehditlerle mücadele için alındığı belirtildi. Sosyal medyada ise binlerce kullanıcı bu duruma tepki gösterdi.
8 Şubat 2024

Maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin tutması gereken kaza tespit tutanakları artık e-Devlet üzerinden oluşturulabilecek. Sürücüler, e-Devlet'te 'kaza tespit' araması yaparak ilgili sekmeye ulaşabilir ve tutanak işlemlerini gerçekleştirebilir. Bu yeni özellik sayesinde sürücüler, araç ve sürücü bilgilerini, kazanın konumunu tutanağa ekleyebilir ve daha önce tutulan tüm tutanaklara mobil uygulamadan erişebilir. Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet uygulamasının güncellenmesi gerekmektedir.
23 Mayıs 2024

Türkiye'de yaşayan fotoğrafçı Alper Yeşiltaş'ın yapay zeka kullanarak oluşturduğu ve Prenses Diana'nın yaşlandırılmış halini gösteren fotoğrafı, internette hala hayatta olduğuna dair komplo teorilerini alevlendirdi. Fotoğraf, orijinal olarak Diana'nın 1997'deki Bosna Hersek ziyareti sırasında çekilmiş bir fotoğrafın düzenlenmiş hali. Yeşiltaş, bu eseriyle sanat ve teknolojinin sınırlarını keşfetmeyi ve geçmiş, bugün ve gelecek üzerine düşünmeye teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. Fotoğraf, sosyal medyada büyük ilgi gördü ve çeşitli spekülasyonlara yol açtı.
27 Mart 2024

Galler Prensesi Kate Middleton'ın Anneler Günü'nde paylaştığı aile fotoğrafı, manipüle edildiği iddiaları üzerine geri çekilmesiyle kraliyet ailesinde yeni bir skandalın fitilini ateşledi. Fotoğraftaki detaylar ve Prensesin evlilik yüzüğünün olmaması gibi unsurlar komplo teorilerini güçlendirdi. Bu durum, kraliyet ailesinin şeffaflık ve halkla ilişkiler stratejileri üzerine tartışmaları da beraberinde getirdi. İngiltere Kralı Charles'ın sağlık durumu ve Prenses Kate'in uzun süre halka görünmemesi gibi konular, kraliyet ailesinin zorlu bir dönemden geçtiğini gösteriyor.
14 Mart 2024

Electronic Arts (EA), Command & Conquer serisi, SimCity 3000 Unlimited, Populous serisi, Dungeon Keeper serisi, Sid Meier’s Alpha Centauri ve The Saboteur gibi bazı klasik oyunlarını Steam platformuna ekledi. The Verge teknoloji sitesinin haberine göre, bu oyunlar artık Steam üzerinden satın alınabilir durumda. EA'nin bu hamlesi, klasik oyun severler için önemli bir gelişme olarak görülüyor.
8 Mart 2024
İşaretlediklerim