ABD, İsrail-Filistin savaşına müdahil olacak herhangi bir örgüt veya devlete karşılık verileceğini açıkladı. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye karadan girmeye hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi. İran veya İran destekli güçlerin de İsrail'in kara harekatı başlatması durumunda savaşa müdahil olacağı iddia edilirken, ABD bölgeye iki savaş gemisi gönderdi ve hava savunma sistemleri de nakledeceğini duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ile Hamas arasındaki savaşı genişletmeye kalkışacak herhangi bir örgüt veya ülkeye karşı askeri eylemde bulunmakta tereddüt etmeyeceklerini belirtti.
22 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a verecekleri yanıtın Ortadoğu'daki dengeleri değiştireceğini ifade etti. Netanyahu'nun bu mesajı, güney sınır kasabalarının belediye başkanlarıyla yapılan bir toplantıda verildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail ise Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamıştı.
9 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Tel Aviv ziyaretinde İsrail liderlerine 'zor sorular' yönelteceği bildirildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden'ın İsrail'in hedefleri ve gelecek planlarına ilişkin görüşmeler yapacağını ve var olan gerilimin ilerlemesini istemediklerini vurgulayacağını belirtti. Bu ziyaret, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.
18 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) liderleri, İsrail-Hamas savaşı için ateşkeste anlaşamadı. İspanya'nın devreye girme önerisine Almanya'dan itiraz geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ateşkesin 'İsrail'in kendini savunma hakkını elinden alacağını' savundu. Ancak AB liderleri 'çatışmalara insani yardım molası' tanımında anlaştı. AB, sivil halkı korumak, yardım sağlamak ve gıda, su, tıbbi bakım ve barınağa erişimi kolaylaştırmak için bölgedeki ortaklarıyla yakın işbirliği içinde çalışacağını belirtti.
27 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Gazze'de genel bir ateşkes yerine sadece 'insani araları' desteklediğini belirtti. Kirby, İsrail'in Hamas'ı yok etme politikasını desteklediklerini ve İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, Filistinli sivillerin korunmasının önemine de vurgu yaptı. Gazze'deki sağlık durumunun felaket seviyesine ulaştığı ve birçok yaralının hastane koridorlarında yerde yattığı bilgisi de haberde yer aldı.
22 Ocak 2024

ABD, Gazze'deki sivillerin güvenli bir şekilde bölgeden çıkana kadar İsrail'den kara harekatını ertelemesini istedi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak Gazze'ye hava saldırıları başlatmış ve kentin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinliye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre vermişti. ABD'nin, İsrail'in kara harekatını belli bir süreliğine ertelemeye çalıştığı bildirildi.
13 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de devam eden savaşın Hamas ortadan kaldırılana ve belirlenen tüm hedeflere ulaşılana kadar süreceğini ifade etti. ABD'nin İsrail'e Gazze'deki saldırıları sonlandırması için yıl sonuna kadar süre verdiği iddia edildi. Netanyahu, Hamas'a yönelik saldırıların şiddetini vurgulayarak, Hamas'ın ya teslim olması ya da ölmesi gerektiğini belirtti.
20 Aralık 2023

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de insani ateşkes talep eden ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 80'den fazla ülkenin desteklediği karar tasarısını veto etti. Britanya ise çekimser kaldı. Tasarı, Gazze'deki insani durumu ve Filistin halkının yaşadığı acıları gündeme getiriyordu ve tüm taraflara uluslararası hukuka uygun olarak sivilleri koruma çağrısı yapıyordu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi, tasarıda Hamas'ın kınanmamasını ve bazı Konsey üyelerinin sessiz kalmasını eleştirdi. Daha önce kabul edilen ancak uygulanmayan bir ateşkes kararı bulunmasına rağmen Gazze'deki çatışmalar devam etmişti.
9 Aralık 2023

İsrail, Hamas ile Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen dolaylı müzakerelerin çıkmaza girdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, müzakerelerin tıkanması üzerine Mossad Başkanı Barnea ve ekibini İsrail'e geri çağırdı. İsrail, Hamas'ın elindeki İsrailli esir çocuk ve kadınların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılan kısmı yerine getirmediğini iddia etti. Mossad heyetinin, Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve dün sona eren insani aranın yeniden başlatılması için Doha'da olduğu bildirildi.
2 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'nda konuştu ve ABD'nin İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi göndermesini eleştirdi. Erdoğan, Gazze'deki insani durumu vurgulayarak Batı'nın tutumunu sorguladı ve ABD'nin Akdeniz'deki varlığını sorguladı. Ayrıca, Mısır'ın Refah Kapısı'nın bombalanmasını ve Türkiye'ye ait bir SİHA'nın Suriye'de düşürülmesini de gündeme getirdi.
12 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Hamas tarafından rehin alınan İsraillilerin serbest bırakılması için anlaşma yapabileceklerini ifade etti. Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları, 'Aksa Tufanı' adı altında bir saldırı başlatarak yaklaşık 240 İsrailliyi rehin almıştı. Galant, rehinelerin kurtarılmasının ya anlaşma ya da operasyon yoluyla mümkün olabileceğini belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını vurgulamıştı.
13 Kasım 2023

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, İsrail'in sivillere yönelik tehditleri göz ardı eden askeri stratejisinin geri tepebileceği konusunda uyarıda bulundu. Obama, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında binlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiğine ve yüz binlercesinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Ayrıca, İsrail hükümetinin Gazze'deki sivil nüfusun gıdası, elektriği ve suyunu kesme kararının, insani krizi büyüttüğünü ve Filistinlilerin tutumlarını gelecek nesillerde daha da sertleştirebileceğini belirtti.
24 Ekim 2023

ABD Kongresi'nden bir grup, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Türkiye konulu bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Hamas'ı resmen 'terör örgütü' ilan etmesi talep edildi. Ayrıca, Hamas'ın İstanbul'daki ofisinin kapatılması, Türkiye'deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve sınırdışı edilmesi, herhangi bir Türk bankasının Hamas'ın finansmanına karışıp karışmadığının araştırılması ve 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlenen saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin yer alıp almadığının araştırılması talepleri de mektupta yer aldı.
25 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'nin İsrail'in kontrolünde olması gerektiğini belirtti ve iki devletli çözüm önerilerini reddettiğini açıkladı. ABD Başkanı Biden ise Netanyahu'ya iki devletli çözümün kalıcı siyasi çözüm için gerekli olduğunu ifade etti. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Hamas'ın yok edilmesinin ardından Gazze'nin güvenlik kontrolünün İsrail tarafından ele geçirilmesi gerektiği ve bu durumun Filistin egemenliği talepleriyle çatıştığı belirtildi. İsrail ayrıca ABD'ye yüksek yoğunluklu savaşa devam edeceğini iletti.
20 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrası taraflarla iletişime geçerek sağduyu çağrısında bulundu. Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüşerek Türkiye'nin bölgedeki çatışmaların son bulması için her türlü gayreti göstereceğini ifade etti. Son olarak İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşen Erdoğan, sükunetin bir an evvel tesis edilmesinin tüm bölgenin selameti açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
9 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım içeren bir başkanlık kararnamesini imzaladı. Yaptırımlar, Amerikan finans sisteminden yararlanma, ABD'ye vize alma, ABD'deki varlıkların dondurulması ve Amerikan vatandaşlarıyla iş yapma yasağını içeriyor. Biden, bu adımın bölgedeki güvenlik ve istikrarı korumak için atıldığını belirtti. Beyaz Saray yetkilisi, yaptırım listesine şimdilik dört kişinin dahil edildiğini açıkladı.
1 Şubat 2024

Iraklı gazeteci Muntazar el-Zeydi, ABD Başkanı Joe Biden'a ayakkabı fırlatacak kişiye hediye vereceğini belirtti. El-Zeydi, 2008 yılında eski ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabı fırlatmasıyla tanınıyor. El-Zeydi'nin bu açıklaması, bir Twitter kullanıcısının Biden'ın İsrail'e destek mesajına yanıt olarak 'Ayakkabılı adam nerede? Ona her zamankinden daha çok ihtiyacımız var' demesi üzerine geldi.
19 Ekim 2023

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve heyetiyle bir araya geldi. Görüşmede rehine takası, Gazze'deki durum, ateşkes ve kuşatmanın sona erdirilmesi gibi konular ele alındı. Filistin halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının bölge istikrarı için önemi vurgulandı.
3 Şubat 2024
İşaretlediklerim