Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığı için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuracağını duyurdu. İnce, destekçilerinden çarşamba günü 100 bin imza toplamak için seferber olmalarını istedi. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim başarısına atıfta bulunarak Türkiye'de de bir devrim yapacaklarını ifade etti. Yayımlanan anketlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor, bu durum İnce gibi isimlerin adaylıktan çekilmesi için kamuoyu baskısını artırıyor.
19 Mart 2023

Fransa, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılışına kısa bir süre kala erken seçimlere odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un meclisi feshedip erken seçim kararı alması, ülkede siyasi gerilimi artırdı. Anketler, aşırı sağ partilerin yükselişini ve toplumdaki kutuplaşmayı gösteriyor. Seçim sonuçları, Fransa'nın siyasi geleceğini ve Avrupa Birliği içindeki rolünü önemli ölçüde etkileyebilir.
30 Haziran 2024

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Fransa'da hükümet, 2023-2027 bütçe planlamasına ilişkin yasa tasarısının oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye soktu. Bu adıma karşı muhalefet kanadından Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) meclise gensoru önergesi sundu. Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.
28 Eylül 2023

Fransa A Milli Futbol Takımı oyuncuları, Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi'nin parlamento seçimlerinde üçüncü gelmesini kutladı. Kylian Mbappé, Marcus Thuram ve Aurélien Tchouaméni gibi futbolcular, sosyal medya üzerinden kutlama mesajları paylaştı. Le Pen, futbolcuların bu tepkisine karşı eleştirilerde bulundu. Fransa'da sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi seçimlerde birinci oldu.
8 Temmuz 2024

Dünya yıldızı Kylian Mbappe, Almanya'da düzenlenen 17'nci Avrupa Futbol Şampiyonası'nda gazetecilere konuşarak, Fransa'daki erken genel seçimlerin ikinci turu öncesinde Fransızları aşırı sağa karşı oy kullanmaya çağırdı. Mbappe, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin ilk turda yüzde 33 civarında oy alarak birinci çıkmasını 'felaket' olarak nitelendirdi. Fransız seçmenlere, ülkeyi aşırı sağcıların eline bırakmamaları gerektiğini belirtti.
4 Temmuz 2024

Fransız basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını geniş bir şekilde ele aldı. Libération gazetesi, sonuçları 'Erdoğan için tam bir mucize' olarak duyurdu. Le Figaro, Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağdan oy alması gerektiğini ve Erdoğan'ın anket öngörülerini aştığını belirtti. Le Monde, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığını ve 'eşi görülmemiş bir ikinci tur' olacağını vurguladı. France 24 ise, muhalefetin Meclis'te çoğunluğu sağlayamadığına ve anayasa değişikliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
15 Mayıs 2023

Fransa'da erken seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN) birinci oldu. Bu durum, Müslüman Fransız kadınları arasında büyük bir kaygıya yol açtı. Le Pen'in kamusal alanda çarşaf giymeyi yasaklama ve çift vatandaşlığa kısıtlamalar getirme gibi ayrımcı politikaları, Müslüman kadınlar tarafından endişeyle karşılanıyor. Hukukçular ise bu politikaların teorik olarak uygulanamayacağını savunuyor.
3 Temmuz 2024

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası çıkan isyanlardan ders çıkılması gerektiğini belirtti. Bu olay, ülke çapında protestolara ve hükümetin polis teşkilatında ırkçılık kültürünün yerleşmesine izin vermekle suçlanmasına neden oldu. Macron, sekiz bakanlıkta değişiklik yaptıktan sonra yeni kabinesine bu mesajı verdi.
22 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen yarış ikinci tura kaldı. HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim sonuçlarına itiraz ederek, bazı oyların yanlış partilere yazıldığını iddia etti. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin hileyle kazanıldığını öne sürdü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Mansur Yavaş, itiraz süreçlerinin sürdüğünü ve endişe edilmemesi gerektiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu ancak muhalefet için de kesin bir zaferin garanti olmadığını belirtti. Muharrem İnce'nin seçimleri ikinci tura bırakacak bir figür olmadığını ve şu anki popülerliğinin 'köpük' olabileceğini ifade etti. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kendi listesiyle seçimlere girmesini büyük bir risk olarak değerlendirdi. Erdem, genç seçmenlerin yeni arayışlar içinde olduğunu ve bu durumun İnce ve Özdağ gibi figürlere ilgi göstermelerine yol açtığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ın az farkla kaybetmenin avantajlarını bildiğini ve muhalefetin erken zafer kutlamalarına girmemesi gerektiğini vurguladı.
3 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, emek ve özgürlük ittifakının parçası olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldıklarını belirtti. Sancar, mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ve 'tek adam rejimini' eleştirerek, muhalefetin AKP'nin belirlediği oyun sahasına girmemesi gerektiğini ve bu durumun muhalefetin özgüvenini artıracağını ifade etti. Ayrıca, muhalefetin tuzaklara düşmemesi halinde seçimin ilk turda sonuçlanabileceğini ve Kılıçdaroğlu'nun kazanabileceğini dile getirdi.
11 Mayıs 2023

HDP ve ortaklarından oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adaylarını çıkarmayacaklarını duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin barışa ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacı olduğu vurgulandı. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı ve parti kapatmaları ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını belirttiği görüşmenin ardından geldi.
22 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin kapatılma riskine karşı seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceklerini duyurdu. HDP'nin kapatma davasında son savunması 11 Nisan'a ertelendi ve milletvekili aday listelerinin en geç 10 Nisan'da verilmesi gerekiyor. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamasının ardından Sancar, Yeşil Sol Parti'nin 81 ilde seçime gireceğini ve ittifak güçlerinin de seçime katılacağını belirtti. Ayrıca, ortak liste konusunda anlaşmaya vardıklarını ve iktidarı değiştirme kararlılıklarını vurguladı.
22 Mart 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağını belirterek, kararsız genç seçmenlere ilk turda seçimi sonuçlandırma çağrısında bulundu. Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ata ittifakı adayı Sinan Oğan'a oy vermeyi düşünen seçmenlere 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra yaşanan olayları hatırlatarak, seçimin ikinci tura kalma riskine dikkat çekti. Anketlere göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.
19 Nisan 2023

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, AKP'nin seçimlere 65 gün kala cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek isimlerini değerlendirdiğini yazdı. Fırat, iktidarın deprem sürecindeki eleştiriler nedeniyle düşen desteğini toparlamak ve muhalefetin aday belirsizliğini aşmasına karşılık olarak 'sürpriz hamleler' planladığını belirtti. Ayrıca, Hüda-Par’a kontenjan verilmesi ve Yeniden Refah Partisi ile uzlaşma sağlanması gibi ittifak stratejilerinin de gündemde olduğunu aktardı.
10 Mart 2023

Fransa'da seçimlerin ardından hükümetin hala kurulamadığı bir dönemde, maliye bakanı Bruno Le Maire görevinden istifa ettiğini ve siyaseti bırakacağını açıkladı. Le Maire, görev süresi boyunca Fransa'nın bütçe açığına karşı mücadele ettiğini ve ülkenin ekonomik istikrarını sağlamak için çalıştığını belirtti. Ancak, Fransa'da devam eden siyasi belirsizlik ve bütçe açığının artması, Le Maire'in istifasına zemin hazırladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni başbakan olarak atadığı Michel Barnier ise hala hükümeti kurabilmiş değil.
12 Eylül 2024

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağcı grupla bağlantılı 13 kişinin yargılandığı davada, üç kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlarından hapis cezasına çarptırıldı. 66 yaşındaki Jean-Pierre Bouyer dört yıl hapis cezası alırken, diğer iki kişiye verilen cezalar daha kısa süreli oldu. Ayrıca bir kişi silah bulundurmaktan altı ay tecil edilmiş hapis cezası aldı. Dokuz kişi ise suçlamalardan beraat etti.
19 Şubat 2023

SOL Parti, HDP ile yapılan ittifak görüşmelerinde temel prensipler konusunda olumlu karşılıklar alındığını fakat zaman kısıtlılığı sebebiyle sonuçlandırılamadığını duyurdu. Parti, sosyalist güç birliği ittifakı altında kendi adı ve amblemiyle seçimlere katılacak ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini belirtti. SOL Parti, parlamento seçimlerinde anti-emperyalist ve emekten yana bir ülke kurma hedefiyle mücadele edeceğini ifade etti.
24 Mart 2023
İşaretlediklerim