Ordu'nun Ünye ilçesinde evlenen çift, düğün törenlerinde geleneksel nikah şekerleri yerine sahipsiz hayvanlar için mama dağıtarak farkındalık yaratmayı tercih etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğü Ünye Şefi Saygın Yıldırım ve gıda mühendisi Gülşen Aylin Köse, kış şartlarında sahipsiz hayvanların unutulmaması gerektiğini vurgulayarak bu anlamlı hareketi gerçekleştirdi. Damat Yıldırım, mesleği ve sosyal hayatı gereği sahipsiz hayvanlarla ve doğadaki canlılarla iç içe olduğunu belirtti.
27 Ocak 2024

İstanbul Esenyurt'ta bir operasyonda ele geçirilen uyuşturucu maddenin 600 bin lira karşılığında baharatla değiştirildiği iddiasıyla bir polis memuru ve iki avukat tutuklandı. Gizli tanık 'Rüzgar'ın ifadesi ve kamera kayıtları sonucunda, avukat H.Ö.'nün polis merkezine girip çıktığı ve uyuşturucu maddeyi değiştirdiği tespit edildi. Polis memuru S.Y. ve avukatlar H.Ö. ve H.İ.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
17 Ocak 2024

Uşak'ta Yaşar Akar İlkokulu'nun kantininde satılan tavuk döner ve pilavdan yiyen 65 öğrenci, mide bulantısı, ishal ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı. 32 öğrenci tedavilerinin ardından taburcu edildi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı ve kantinde satılan tavuk döner ve pilavdan numune alındı. Uşak Valisi Turan Ergün, öğrencileri hastanede ziyaret ederek durumları hakkında bilgi aldı.
30 Eylül 2023

İstanbul Beşiktaş'ta şef Somer Sivrioğlu'nun devraldığı restoranın istinat duvarının çökmesi sonucu bir eski diplomatın ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına neden olması üzerine, Sivrioğlu ve altı kişi hakkında 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlamasıyla dava açıldı. İddianamede, şüphelilerin duvarın bakım ve onarımını yapmadıkları, bu nedenle ölüm ve yaralanmaya sebebiyet verdikleri belirtildi. Savcılık, şüpheliler için iki yıl sekiz aydan 22 yıl altı aya kadar hapis cezası talep etti. İlk duruşmada mahkeme, sanıkların mahkemeye gelmesi için süre vererek duruşmayı erteledi.
9 Haziran 2023

Manisa'da, fabrikalara yemek dağıtımı yapan bir firmanın yemeklerinden zehirlendiğini belirten yaklaşık 350 kişi hastanelere başvurdu. Saruhanlı, Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerindeki fabrikalarda yemekten zehirlendiğini belirten işçiler, bulantı, kusma, yüksek ateş, üşüme ve halsizlik gibi şikayetlerle hastanelere başvurdu. Valilikten yapılan açıklamada, hastaların hayati tehlikesinin bulunmadığı ve konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtildi.
21 Ekim 2023

Fransa parlamentosu, kırsal bölgelerdeki geleneksel ses ve kokuları korumayı amaçlayan bir yasayı kabul etti. Bu yasa, kırsal bölgelere taşınan yeni sakinlerin, horoz ötüşü, köpek havlaması, traktör gürültüsü veya gübre kokusu gibi çiftçilik faaliyetlerinden rahatsızlık duyarak şikayette bulunmalarını zorlaştıracak. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, yasanın çiftçilere karşı kötü niyetli davalara son vereceğini belirtti. Yasa, mevcut çiftçilik faaliyetlerine yeni sakinlerin itiraz etmesini engelleyecek şekilde tasarlandı.
7 Aralık 2023

Philip Morris grubuna ait sigaraların fiyatlarına 5 lira zam yapıldı. Yeni zamlarla birlikte sigaralar 47-53 lira bandında satışa sunulacak. Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, bu zammın artan benzin ve motorin fiyatlarına karşı yapılan maliyet zammı olduğunu belirtti.
4 Eylül 2023

OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Britanyalı kadınlar dünyada en çok içki tüketen kadınlar listesinde birinci sırada bulunuyor, yüzde 26'sı ayda en az bir kez altı kadehten fazla içki içiyor. Erkeklerin oranı yüzde 45 olmasına rağmen, kadınlar arasında bu oran dikkat çekici. Alkol Değişimi UK İcra Kurulu Başkanı Dr. Richard Piper, hükümetin içki tüketiminin zararlarını azaltacak tedbirler alması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, OECD raporuna göre Britanya'da yetişkinlerin elektronik sigara kullanımı yüksek, ancak sigara içme oranları ortalamanın altında.
8 Kasım 2023

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, marihuananın kontrollü kullanımı isimli yasa tasarısının ayrıntılarını tanıttı. Tasarıya göre marihuana uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak ve yetişkinlerin 25 grama kadar marihuana bulundurmasına ve kişisel tüketim için üç bitki yetiştirmesine izin verilecek. Ayrıca, en fazla 500 üyeye sahip olacak kenevir sosyal kulüpleri adı verilen dernekler, kenevir yetiştirebilecek ve dernek üyelerine marihuana tedarik edebilecek. Yasa tasarısıyla marihuana kullanımının kontrollü yasallaşması yönelik bir plan sunduklarını aktaran Lauterbach, tüketimi sınırlamak ve daha güvenli hale getirmek istediklerini belirtti.
16 Ağustos 2023

Japonya'da zincir suşi restoranları, müşterilerin hijyen kurallarını ihlal ederek yaptıkları şakalar sonucu ortaya çıkan 'suşi terörü' ile mücadele ediyor. Suşiro, Çuşimaru ve Kura Suşi gibi restoranlar, döner bant sistemini değiştirmek, plastik paneller yerleştirmek, dokunmatik panel kullanmak ve kameralarla izleme gibi çeşitli yöntemlerle bu soruna çözüm bulmaya çalışıyor. Bu durum, restoranların hisse senetlerinin geçici olarak düşmesine ve müşteri memnuniyetinin azalmasına neden olmuş.
14 Mart 2023

Taste Atlas sitesinin güncellediği 'Dünyanın En İkonik Yemek Mekanları' listesinde Türkiye'den altı mekan bulunuyor. Gaziantep'ten İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu en yüksek sırada yer alırken, Bursa'dan Uludağ Kebapçısı Cemal & Cemil Usta ve Antalya'dan 7 Mehmet de listeye girmeyi başardı. İstanbul'dan ise Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta, Çiya Sofrası ve Hacı Abdullah Lokantası listeye dahil olan diğer restoranlar oldu. Restoranlar, geleneksel Türk mutfağının yanı sıra, otantik lezzetleri ve tarihi atmosferleriyle dikkat çekiyor.
24 Aralık 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, JTI markasına ait sigaralara yeni yılın ilk gününde 1-3 lira arasında zam yapıldığını açıkladı. 2023 yılında sigara fiyatlarında 23 liralık bir artış yaşanmıştı. Dündar, zam geçişlerinin devam edeceğini belirtti ve güncel sigara fiyatlarını paylaştı.
1 Ocak 2024

BAT grubuna ait sigaralara zam geldi. Türkiye Tekel Bayiler Başkanı Özgür Aybaş, paket başına 4 ila 6 Türk Lirası (TL) arasında gelen zam sonrası grubun sattığı en ucuz sigaranın 48 TL, en pahalı sigaranın ise 60 TL olduğunu belirtti. Aybaş, BAT grubundaki zammın yarından itibaren geçerli olacağını söyledi.
3 Kasım 2023

Kahramanmaraş depreminin ardından Kızılay'ın çadır ve gıda malzemelerini depremzedelere dağıtmak yerine satış yapması eleştirilere neden oldu. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, satışların kendileri tarafından değil bağlı şirketler tarafından yapıldığını iddia etti. Gurme Vedat Milor ise Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla, Kınık'ın bu açıklamalarına ince bir gönderme yaparak, bağımsız eleştirmen olmanın önemini vurguladı ve şirket kurarak para kazanmanın yanı sıra bağımsız eleştirmen rolü oynayabileceğini ironik bir dille ifade etti.
27 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çocuk ve gençler arasında artan e-sigara kullanımına dikkat çekerek, bu ürünlerin satışının yasaklanması gerektiğini belirtti. Türkiye'de yasak olmasına rağmen e-sigaraların internet üzerinden satıldığına işaret edildi. DSÖ ve diğer sağlık kuruluşları, e-sigaraların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine ve gençler arasında kullanımının artışına karşı uyarılarda bulundu. Türkiye'de de etkin önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
18 Aralık 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, adaylık için imzaların tamamlanmasının ardından yaptığı basın açıklamasında 'sözde sanatçılar' ve 'Boğaz'da viski yudumlayanlar' ifadelerini kullanarak bazı kesimleri eleştirdi. Bu sözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte kullandığı benzer ifadelerle karşılaştırılarak Twitter'da tartışma konusu oldu. Kullanıcılar, İnce'nin bu ifadeleriyle sanatçılara ve seküler yaşam tarzına yönelik eleştirilerde bulunduğunu ve ötekileştirici bir dil kullandığını belirtti.
26 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artış göstermesi üzerine, bu durumu Türkiye'de değişen damak tadına bağlayarak, koyun etinin ucuz olmasına rağmen tercih edilmediğini ve çocukların kokusundan rahatsız olduğunu belirtti. Mersin'deki aday tanıtım toplantısında ise koyun etinin yağlı ve güzel olduğunu, güç verdiğini ve Türkiye'ye en güzel tadı verdiğini ifade ederek, koyun eti tüketimine yönelik pozitif bir mesaj verdi.
16 Nisan 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, 5 santilitreden küçük ve bira hariç 300 santilitreden büyük ambalaj hacmine sahip içkilerin ithalatını, üretimini ve piyasaya arzını yasaklayan bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bira dışındaki içkilerin sadece cam malzemeden yapılmış ambalajlarla satılması gerekecek. Yönetmelikle getirilen yasaklar, yayımlandığı tarihten itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.
2 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir restoranda yemek vergisi yerine içecek vergisi kesildiğini Twitter üzerinden paylaşan bir kullanıcıya teşekkür etti. Kullanıcı, restoranda yemek yemesine rağmen faturasında yüzde 1 içecek vergisi kesildiğini belirtti ve bu durumu sosyal medyada paylaştı. Bakan Şimşek, kullanıcının hassasiyeti için teşekkür ederek, bu ve benzeri durumların Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ilgili birimleri tarafından takip edileceğini belirtti.
29 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, alkollü içkilere uygulanan yüksek zamları 'yıldırma ve zulüm' olarak nitelendirdi ve devletin hayat tarzlarına müdahale edemeyeceğini belirtti. Enflasyon verileriyle birlikte içki ve sigara fiyatlarına otomatik olarak yüzde 22,29 oranında ÖTV artışı geldiğini ve birçok içki türü ile sigara markalarının zamlı fiyat listelerini yayınladığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, altı ay sonra vergileri yeniden düzenleyerek bu meseleyi çözeceklerini vaat etti.
8 Ocak 2023
İşaretlediklerim