Borsa İstanbul, Avrupa Yatırım Holding hissesinin iki ayda yüzde 576 oranında değer kazanmasının ardından, bu hissede işlem yapan İranlı illüzyonist Aref Ghafouri ve Eren Çayır isimli kişilere yatırımcı bazında tedbir uyguladı. Tedbirler, açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve internetten emir iletilmesinin kısıtlanması şeklinde uygulanacak. Ayrıca, hisseler 21 Temmuz'a kadar tek fiyat işlem yöntemiyle işlem görecek.
22 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Paranın Kontrolü Ofisi (OCC) tarafından yapılan ortak açıklamada, bankaların kripto varlıklarla ilişkili risklere karşı dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı. Kripto varlık sektöründeki dalgalanmalar ve güvenlik açıklarının geçen yıl yaşanan olaylara damga vurduğu hatırlatıldı. Bankaların dolandırıcılık ve yasal belirsizlikler gibi temel risklerin farkında olması gerektiği belirtilirken, kripto varlıkların güvenli bankacılık uygulamalarıyla çelişebileceği ifade edildi.
4 Ocak 2023

Galatasaray ve Türkiye Milli Takımı’nın eski teknik direktörü Fatih Terim, Denizbank’ın eski şube müdürü Seçil Erzan ve yedi kişinin yargılandığı dolandırıcılık davasında müşteki sıfatıyla ifade verdi. Seçil Erzan, yüksek karlı gizli fon vaadiyle onlarca müşterisini dolandırmakla suçlanıyor. Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Terim, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade verdi.
20 Ağustos 2024

Yargıtay başsavcılığı, HDP'nin seçimlere katılmadığı gerekçesiyle partinin Hazine yardımına bloke konulmasını talep etmiş, ancak Anayasa Mahkemesi bu talebi oybirliğiyle reddetmiştir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AYM'nin kararının ardından ilgili birimlerin gerekli çalışmayı yaptıklarını ifade etmiştir. Daha önce HDP'nin hesaplarına kapatma davası nedeniyle bloke konulmuş, ancak AYM bu kararı oy çokluğuyla kaldırmıştı.
21 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), 15 Mart itibarıyla bilanço verilerini açıkladı ve bilanço büyüklüğünün yaklaşık 300 milyar dolar artarak 8,69 trilyon dolara ulaştığını duyurdu. Bankalar, Fed'in iskonto penceresinden rekor seviyede 152,9 milyar dolar borç alırken, 2008 mali krizinden bu yana en yüksek tutar kaydedildi. Ayrıca, Fed'in yeni başlattığı Banka Vadeli Finansman Programı (BTFP) kapsamında üç günde 11,9 milyar dolar borçlanma yapıldı ve FDIC tarafından kurulan krediler 142,8 milyar dolara ulaştı.
17 Mart 2023

Akbank'ın pay sahipleri Dilek Sabancı ve Sevil Sabancı, toplamda 50 milyon 861 bin 882 TL değerindeki borsada işlem görmeyen Akbank paylarını borsada işlem gören niteliğe dönüştürmeye karar verdiklerini açıkladılar. Bu dönüşüm işlemlerinin ardından payların kısa ve orta vadede satışının olmayacağı, dönüştürülen payların serbest özel fonlara devredileceği belirtildi. Ayrıca, Akbank hisselerinde devre kesici uygulandığı ve sürekli işleme ara verildiği KAP'ta duyuruldu.
9 Mart 2023

ABD Adalet Bakanlığı, İran ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir Doğu Avrupa suç örgütü üyeleri tarafından gazeteci Mesih Alinejad'ı öldürme planı yapıldığını ve bu plana karışan üç kişiye 'kiralık insan öldürme' ve 'kara para aklama' suçlamalarıyla dava açıldığını duyurdu. FBI Direktörü Christopher Wray, İran'ın ABD'deki tehditlerinin ciddiyetini vurgularken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran hükümetinin aktivistlere yönelik saldırılarını eleştirdi. Mesih Alinejad ise kendisine yönelik suikast planının farkında olduğunu ve korkmadığını ifade etti.
28 Ocak 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

ABD yönetimi, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle 'misilleme' saldırısı düzenleyen İran'a, Türkiye üzerinden 'saldırının kısıtlı olması gerektiği' yönünde bir mesaj iletti. İran, Suriye'deki büyükelçilik binasını vuran İsrail'e karşı misilleme saldırısı başlatmış, ancak bu saldırı beklenenden erken sona erdi. Türk diplomatik kaynaklarına göre, bu durumda diplomasi önemli bir rol oynadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görüşmeleri sırasında, İran'ın tepkisinin belirli sınırlar içinde kalması gerektiği konusunda mutabık kalındı.
14 Nisan 2024

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye Merkez Bankası, kredi temerrüt takasındaki (CDS) artışı önlemek amacıyla bankalardan dolar tahvili (eurobond) almalarını istedi. Türkiye'nin CDS primleri seçim sonrası 700 baz puan seviyesine çıkmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bankalar hakkında yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti ve Türkiye'nin ekonomik altyapısının güçlü olduğunu savundu.
25 Mayıs 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması davası sürecinde partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarının bloke edilmesini talep etti. HDP, bu talebin reddi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, başsavcının talebinin yargısal ve siyasal olarak seçimlere müdahale anlamına geldiğini ve hukuksal olarak dayanaktan yoksun olduğunu ifade etti.
3 Ocak 2023

Batılı bankaların Türkiye ekonomi modeli nedeniyle Türk bankalarına kredi vermede temkinli davranmaları sonucu oluşan boşluğu BAE bankaları dolduruyor. Abu Dhabi Commercial Bank ve Emirates NBD Bank gibi BAE bankalarının Türkiye'deki bankalara verdiği sendikasyon kredisi oranları bir yılda yüzde 15'ten yüzde 61'e yükseldi. Bu durum, Türkiye ile BAE arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi ve BAE'nin Türkiye'deki yatırım fırsatlarını değerlendirme eğilimi ile bağlantılı.
15 Haziran 2023

ABD Hazine Bakanlığı, Hamas'ın finansmanını sağladığı iddiasıyla Türkiye, Sudan, Cezayir, Katar ve Gazze merkezli dokuz kişiye ve bir kuruluşa yaptırım uygulayacağını duyurdu. Açıklamada, Hamas'ın gizli bir yatırım portföyüne sahip olduğu ve bu sayede örgüte maddi yardım aktarıldığı belirtildi. Yaptırım uygulanacak kişiler arasında Türkiye'de yaşayan ve Hamas'ın yatırım ağına dahil olduğu belirtilen kişiler de bulunuyor.
18 Ekim 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla'nın Kıbrıs'a girişinin engellenmesi ve pasaportuna el konulması olayına ilişkin yorumlarda bulundu. Akşener, bürokratların yasa dışı talimatlara uymamaları gerektiğini ve Atilla'nın durumunun, işlerine yarayan bir bürokratın sonrasında nasıl kenara atılabileceğinin bir örneği olduğunu belirtti. Atilla, ABD'de İran yaptırımlarını ihlal etmek suçlamasıyla yargılanmış ve hapis cezası almış, Türkiye'ye dönüşünde ise dönemin Hazine Bakanı Berat Albayrak tarafından karşılanmıştı.
2 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi, Samandağ Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı ve Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı'nın taşınmazlarının iadesi talepleri üzerine mülkiyet haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Hatay ve İstanbul'daki taşınmazların Hazine adına tescil edilmesi ve iade edilmemesi nedeniyle yapılan başvurular sonucunda, AYM ilgili davalarda Anayasa'nın 35'inci maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğini belirtti. AYM, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması amacıyla kararları ilgili mahkemelere gönderilmesine hükmetti.
6 Ocak 2023

ABD Anayasa Mahkemesi, eski başkan Donald Trump'ın 2020 seçimlerine müdahalesine ilişkin suçlamalarına karşı başkanlık dokunulmazlığını genişleten bir karar aldı. Karar, başkanların görev kapsamındaki faaliyetlerinde tam dokunulmazlık sağlayacak, ancak görev dışı faaliyetler için geçerli olmayacak. Bu karar, Trump'ın 2024 başkanlık seçimleri öncesinde davalarını karmaşıklaştırarak mahkemelerini erteleyecek ve kendisine yönelik suçların kapsamını daraltacak. Başkan Biden, karara tepki göstererek, başkanların gücünün sınırlandırılamayacağı konusunda uyarıda bulundu.
2 Temmuz 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgili olarak Diken ve İFÖD'nin yaptığı bireysel başvuruları değerlendirerek, 500'den fazla içerikle ilgili erişim engeli kararlarının ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Bu kararlar, AYM'nin daha önce verdiği ve yapısal sorunları gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmesine hükmeden pilot kararı referans alarak verildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu başvuruların detaylarını ve bazı örneklerini sosyal medya hesabından paylaştı.
7 Şubat 2024

ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant için savaş suçu iddiaları nedeniyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etmesine tepki gösterdi. ABD Başkanı Joe Biden, UCM Başsavcısı Kerim Han'ın kararını 'utanç verici' olarak nitelendirdi ve İsrail'in güvenliğine yönelik tehditlere karşı daima yanında olacaklarını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da UCM'nin İsrail üzerinde yargılama yetkisi olmadığını savunarak başvuruyu reddettiklerini açıkladı.
20 Mayıs 2024

TBMM'de, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlık dosyalarının görüşülmesi muhalefetin itirazı ve grup başkanvekillerinin görüşmesi sonucunda ertelendi. AKP'nin dokunulmazlıkların görüşülmesinden vazgeçmediği ve dosyaların gelecek hafta genel kurula getirilebileceği ifade edildi. Üç milletvekili hakkında çeşitli suçlamalar nedeniyle fezlekeler hazırlanmış ve karma komisyon dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar vermişti.
23 Mart 2023

İstanbul'da Denizbank'ın Levent Büyükdere şube müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlarından tutuklandı. Erzan, Florya şubesinde müdürken müşterilerine 'özel bir fon' teklif ederek güvenlerini kazanmış ve yüksek meblağlarda para toplamış. Aralarında Fatih Terim, Emre Belözoğlu, Arda Turan gibi ünlü spor isimleri ve aile üyeleri de dahil olmak üzere birçok kişi dolandırılmış. Toplam dolandırılan miktarın 5 milyon doların çok üzerinde olduğu belirtiliyor. Soruşturma devam ederken, Erzan'ın dijital ayak izleri silinmeye başlandı ve banka ile mağdurlar arasında bir 'sağırlar diyaloğu' yaşanıyor.
20 Nisan 2023
İşaretlediklerim