Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı konusunun bir sonraki kabine toplantısında ele alınacağını belirtti. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de üretim yapan firmaların bu kapsama dahil edileceğini ve cari açığı düşünerek hareket edeceklerini ifade etti. Erdoğan, ayrıca Aile ve Gençlik Bankası ile evlenecek gençlere uygun şartlarda kredi meselesinin de yakın takiplerinde olduğunu bildirdi.
6 Eylül 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'nin 5G teknolojisine geçiş için henüz bir tarih belirlemediğini açıkladı. 5G teknolojisi, veri iletim hızı ve yeni sanayi devrimi potansiyeli ile önem taşıyor. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4G ihalesine kırmızı kart göstermesiyle 4G'ye geçişte de gecikmişti. Şimdi benzer bir durum 5G için yaşanıyor ve bu gecikmenin maliyeti artıyor. Vodafone ve Deloitte'un raporuna göre, 5G'de bir yıllık gecikme 120 milyar TL'ye mal olabilir. Altyapı şirketleri arasında da ortak bir altyapı şirketi kurma girişimi başarısız olmuştu.
2 Haziran 2023

Kremlin yetkilisi Sergei Kiriyenko, iç siyasetle ilgili yetkililere düzenlenen bir seminerde, Batı istihbarat teşkilatlarına karşı savunmasızlık endişeleri nedeniyle 1 Nisan'a kadar iPhone kullanmayı bırakmalarını söyledi. Toplantıya katılan bir kişinin ifadesine göre, yetkililere iPhone'ları ya atması ya da çocuklarına vermesi gerektiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, akıllı telefonların resmi işler için kullanılmaması gerektiğini, işletim sistemi ne olursa olsun akıllı telefonların şeffaf mekanizmalara sahip olduğunu ve resmi amaçlar için uygun olmadığını ifade etti.
21 Mart 2023

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT), e-Bandrol uygulamasını cep telefonları, taşıtlar ve televizyonların yanı sıra bilgisayar, tablet ve akıllı kol saatlerini de kapsayacak şekilde genişletti. Yeni düzenleme ile yurt içinde üretim yapan mükelleflerin belirli üretim kapasitelerine sahip olmaları gerekecek. IMEI, şasi numarası veya seri numarası olmayan cihazlar e-Bandrol'den yararlanamayacak ve usulsüzlük tespit edilen mükelleflere fiziki bandrol verilecek. Üç defa bandrolsüz cihaz satışı tespit edilen mükelleflerin e-Bandrol uygulamasına son verilecek.
6 Ocak 2023

Alman bir oyuncak şirketi ve Çin teknoloji devi Xiaomi, yetişkinler için tasarlanmış gelişmiş özelliklere sahip su tabancalarını piyasaya sundu. Spyra adlı Alman ürünü ortalama 150 avro, Xiaomi'nin Mijia Pulse modeli ise yaklaşık 100 dolar fiyat etiketiyle satışa çıktı. Bu su tabancaları, LED ekranlar, USB bağlantıları ve lityum piller gibi özelliklerle donatılmış ve farklı oyun modları sunuyor. Mijia Pulse, 7 ila 9 metre mesafeden su püskürtme yeteneğine sahipken, Spyra'nın özellikleri ve fiyatı ürünün kendine özgü niteliklerini yansıtıyor.
17 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 50 ilde vergi kaçıranlara yönelik geniş çaplı bir inceleme başlattı. Mehmet Şimşek'in talimatıyla başlatılan bu süreçte, 230 vergi müfettişi sahte belge kullanarak vergi kaçıran 5 bin 100 mükellefi hedef alıyor. Toplamda 17 milyar liralık sahte faturanın incelendiği bu çalışmada, sahte belge kullanma incelemeleri yapılacak. Geçen yıl 47 milyar liralık vergi matrahının eksik beyan edildiği belirtiliyor.
15 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe faaliyet gösteren 17 bin 258 mükellefi denetleyerek yaklaşık 53 milyon lira ceza kesti. Denetimlerde kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı ve başkasına ait IBAN'la tahsilat gibi usulsüzlükler tespit edildi. Bakan Mehmet Şimşek, denetimlerin her sektörde artarak süreceğini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
18 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla POS cihazlarından yapılan tahsilatların hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Denetimler sonucunda, vergi mükellefi olmayan ve POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Ayrıca, mükellefiyeti olan 1,342 kişinin de 2 milyar lira hasılatı eksik veya hiç beyan etmediği ortaya çıktı.
11 Mayıs 2024

Apple, yapay zekayla uyumlu iPhone 16 Pro Max 1TB modelini Türkiye'de 119 bin 999 liradan satışa sunacak. Telefonun vergisiz fiyatı 68 bin 487 lira iken, 51 bin 512 liralık vergi eklenmesiyle toplam fiyat 120 bine ulaşıyor. Bu durum, kullanıcıların neredeyse bir telefon fiyatı kadar vergi ödeyeceği anlamına geliyor. Apple ayrıca iPhone 16, Apple Watch Series 10 ve yeni kulaklık modellerini de tanıttı.
10 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçıranları ihbar edenlerin ikramiyeyle ödüllendirileceği yeni bir uygulamanın başlatıldığını duyurdu. Şimşek, vatandaşların daha kolay ve hızlı ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kanallar devreye aldığını belirtti. İhbarlar sonucunda tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10'u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek. Vatandaşlar, BİP Vergi İhbarı Servisi, X ve Instagram ihbar hesapları ve WhatsApp İhbar Hattı gibi çeşitli yollarla ihbarda bulunabilecek.
23 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, 2015'ten 2023 sonuna kadar istenmeyen ticari iletilere yönelik toplam 398 milyon lira tutarında ceza uygulandığını açıkladı. Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi (TİSS) aracılığıyla bu süre zarfında 866 bin 164 şikayet alındı. Şikayetlerin büyük çoğunluğu SMS ve sesli aramalarla ilgiliydi. Bu şikayetler sonucunda ticaret il müdürlükleri tarafından idari para cezaları uygulandı.
16 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir beyanı veya şirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına rağmen kâr dağıtımı yapmamış mükelleflerin sahip olduğu 7 bin 885 lüks aracı tespit etti. Bu araçlardan 500'ü vergi incelemesine sevk edildi. İncelemeler sonucunda, bazı araç sahiplerinin gelir beyanında bulunmadığı veya şirketlerinin kâr dağıtımı yapmadığı belirlendi. Vergi Denetim Kurulu, yasal bir kaynak tespit edilemeyen araçlarla ilgili kara para araştırması yapılacağını duyurdu.
29 Temmuz 2024

2024 yılının ilk iki ayında Türkiye'de 146 bin yeni otomobil satıldı, bu satışların 45 bini en az %40 oranında engelli vatandaşlar tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'de engelli vatandaşlara yönelik ÖTV muafiyeti, engelli olmayan vatandaşların da bu avantajdan yararlanarak vergi kaçırmasına yol açmış. Bu durum, Maliye'nin son iki ayda yaklaşık 31 milyar lira eksik vergi toplamasına sebep olmuş. Olay, engelli vatandaşlara yönelik pozitif ayrımcılığın yanlış kullanımı ve vergi kaybı açısından ele alınması gereken bir konu.
21 Mart 2024

Oyuncak üreticisi Barbie, dijital bağımlılığa karşı sınırlı özelliklere sahip 'tuğla' telefonunu piyasaya sürdü. Telefon, HMD işbirliğiyle Avrupa'da satışa sunuldu ve retro tasarımı ile dikkat çekiyor. Cihazın dokunmatik ekranı, ön kamerası ve sosyal medya erişimi yok; sadece SMS gönderilebiliyor ve tek bir oyun bulunuyor. Telefonun İngiltere'deki lansman fiyatı 99 sterlin olarak belirlendi.
28 Ağustos 2024

Britanya'da yapılan bir araştırmaya göre, beş ila yedi yaş arasındaki her dört çocuktan biri akıllı telefona sahip. Aynı yaş grubundaki çocukların sosyal medya kullanımı da artış gösterdi; yaş sınırı 13 olmasına rağmen, çocukların yaklaşık yarısı WhatsApp gibi uygulamaları kullanıyor. Sosyal medya, canlı yayın ve çevrimiçi oyun kullanım oranlarındaki artış dikkat çekici. Ofcom yetkilisi, bu durumun sektör için bir uyandırma çağrısı olduğunu ve şirketlerin çocukları güvende tutmak için yasal adımlar atması gerektiğini belirtti.
21 Nisan 2024

Apple'ın 2026'da piyasaya sürmek üzere katlanabilir bir iPhone modeli üzerinde çalıştığı öne sürüldü. İki kaynağa göre, Apple Asya'daki tedarikçilerle parça üretimi için iletişime geçti. Katlanabilir iPhone'un tasarımının Samsung Galaxy Z Flip'e benzeyeceği belirtiliyor. Ancak, Apple'ın projeyi iptal etme olasılığı da bulunuyor.
24 Temmuz 2024

Belçika'nın Fransızca konuşulan bölgeleri ve Brüksel'deki ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin akıllı telefon kullanımı yasaklandı. Valonya-Brüksel Eğitim Ağı'nın aldığı karara göre, 373 okulda 132 bin 600 öğrenci bu yasaktan etkilenecek. Kararın, öğrencilerin akıllı telefonlarla birbirlerinin görsellerini çekip sosyal medyada paylaşarak taciz suçlarına neden olmaları sebebiyle alındığı belirtildi. Ülkenin Flamanca konuşulan bölgelerinde de benzer bir yasağın uygulanması bekleniyor.
22 Ağustos 2024

İspanya, cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi amacıyla 14 ila 22 yaş arasındaki gençlere ücretsiz prezervatif dağıtmayı planlıyor. Sağlık Bakanı Monica Garcia, bu kararı Senato Sağlık Komisyonu'nda açıkladı. Garcia, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardaki artışa dikkat çekerek, prezervatifin önemli bir önlem olduğunu vurguladı. Projenin detayları henüz resmi olarak açıklanmadı, ancak planın değerlendirme aşamasında olduğu belirtildi.
15 Mart 2024

Turkcell, Ukrayna'da faaliyet gösteren bağlı ortaklıkları Lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower hisselerinin tamamını NJJ Holding grup şirketi DVL Telecom'a devretti. Satış bedeli 524,3 milyon USD olarak belirlendi. Bu satışla birlikte Turkcell'in bu iştiraklerde artık payı kalmadı. Şirket, gelişmeleri kamuya açıklamaya devam edeceğini belirtti.
9 Eylül 2024

Apple, iPhone 16, Apple Watch Series 10 ve AirPods 4'ü tanıttı. iPhone 16, gelişmiş yapay zeka özellikleri ve yeni A18 çipi ile dikkat çekiyor. Apple Watch Series 10, daha ince tasarımı ve 18 saatlik pil ömrü ile öne çıkarken, AirPods 4 kişiselleştirilmiş mekansal ses ve çevresel gürültü azaltma özelliklerine sahip. Yeni ürünler 20 Eylül'den itibaren satışa sunulacak.
9 Eylül 2024
İşaretlediklerim