İran'ın başkenti Tahran'dan Almanya'ya gelen bir uçağa yönelik saldırı tehdidi nedeniyle Hamburg Havalimanı'nda alarma geçildi. Alman polisi, uçağa ilişkin saldırı tehdidi içeren bir e-posta aldığını bildirdi. Uçağın Hamburg'a indiği ve özel bir alana çekildiği, uçaktan indirilen 198 yolcu ve 16 mürettebatın ayrı bir alanda güvenlik kontrolünden geçirildiği belirtildi. Havalimanına iniş ve kalkışların iki saat kapatıldığı, yapılan güvenlik aramalarında bir olumsuzluk olmadığı anlaşıldıktan sonra havalimanının tekrar uçuşlara açıldığı kaydedildi.
9 Ekim 2023

İstanbul'da terör örgütü IŞİD'e yönelik düzenlenen operasyonlarda 13 şüpheli gözaltına alındı. Başsavcılık, bu kişilerin IŞİD içerisinde faaliyet gösterdiğini tespit ederek gözaltı kararı verdi. Polis, 13 zanlıyı yakaladı. Operasyonlar, IŞİD'e karşı yürütülen geniş çaplı mücadele kapsamında gerçekleştirildi.
23 Mayıs 2024

İstanbul Taksim'de gerçekleşen bombalı saldırı sonucu 6 kişinin ölümü, 81 kişinin yaralanması olayına ilişkin iddianame tamamlandı. İddianamede, bombanın 2,5 saatte bir tekstil atölyesinde hazırlandığı ve saldırının PKK tarafından düzenlendiği iddia edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ABD'yi suçlarken, PKK saldırıyla ilgisinin olmadığını savundu. 36 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, bazı şüphelilerin ağırlaştırılmış müebbet ve binlerce yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları talep edildi.
14 Şubat 2023

Akif Beki, Avrupa'da aşırı sağın yükselişinin Türkiye için ne anlama gelebileceğini tartışıyor. Eski Almanya Şansölyesi Merkel'in Türkiye'nin istikrarının Avrupa için önemli olduğunu belirten sözlerine atıfta bulunarak, aşırı sağcı liderlerin de benzer bir yaklaşım sergileyebileceğini öne sürüyor. Ancak, bu durumun Türkiye üzerindeki baskıyı artırabileceği ve iç siyasette radikal sağa kayışı hızlandırabileceği belirtiliyor. Avrupa'nın siyasi istikrarsızlığının Türkiye'ye olumsuz etkileri olabileceği vurgulanıyor.
11 Haziran 2024

Almanya'nın İç İstihbarat Başkanı Thomas Haldenwang, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyarıda bulundu. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti. Ayrıca, parti içinde etkisi artmaya devam eden güçlü anayasa karşıtı akımlar olduğunu ifade etti.
31 Temmuz 2023

Çin'in Guangdong eyaletinde 25 yaşındaki bir saldırgan, bir anaokuluna bıçaklı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda altı kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. Saldırgan olay yerinde gözaltına alındı. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı ancak saldırıda ölenlerin kimlikleri hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Temmuz 2023

Almanya, Ukrayna'ya yaklaşık 40 adet Marder tipi zırhlı muharebe aracı gönderme kararı aldığını ve bu araçların kullanımı için gerekli olan sekiz haftalık askeri eğitimlerin Almanya'da verileceğini açıkladı. Araçların mart sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Almanya bir adet Patriot uçaksavar füze bataryası için de eğitim verecek. Bu açıklama, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya zırhlı muharebe araçları ve Patriot gönderme kararı aldıklarını duyurdukları ortak yazılı açıklamanın ardından geldi.
6 Ocak 2023

Almanya'da Hamburg Havalimanı'nda silahlı bir kişi çocuğunu rehin alarak aprona girdi ve uçak seferleri durduruldu. Şüpheli gözaltına alındıktan sonra hava trafiği normale döndü. Olay nedeniyle toplamda 27 uçak seferi ve 3 bin 200 yolcu etkilendi. Alman basınına göre, 35 yaşındaki baba, velayet anlaşmazlığı nedeniyle çocuğunu rehin alarak Türkiye'ye gitmek istiyordu.
5 Kasım 2023

Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan CHP Frankfurt Birliği ofisine yılbaşı gecesi saldırı gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda ofisin vitrin camı kırıldı, ancak binanın boş olması sebebiyle yaralanan olmadı. CHP Frankfurt Birliği Başkanı Ali Ercan, saldırının planlı olabileceğini ve camın balyoz ya da benzeri bir aletle kırılmış olabileceğini belirtti. Saldırganın Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğraflarının bulunduğu camı hedef aldığı ve ardından kaçtığı ifade edildi.
2 Ocak 2023

Almanya Ekonomi Bilirkişi Konseyi Başkanı Monika Schnitzer, ülkenin nitelikli işgücü açığını kapatmak için yılda 1,5 milyon göçmene ihtiyaç olduğunu söyledi. Almanya'da demografik değişimler ve mevcut nitelikli işçi açığı göz önünde bulundurularak, nitelikli yabancı işgücünü çekmek amacıyla yeni bir göç yasası kabul edildi. Schnitzer, göçmenlere yönelik hoş geldin kültürünün geliştirilmesi ve yabancılar dairesinin daha hizmet odaklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Almanya'nın eğitim ve dijitalleşme gibi alanlarda yeterli ilerleme kaydetmediğini ve altyapı yatırımlarının yetersiz olduğunu belirtti.
3 Temmuz 2023

İsveç ve Danimarka'da Kuran yakılmasına verilen izinler Türkiye'de tepkilere neden oldu. Bu olayların ardından Almanya, Hollanda ve Britanya'nın İstanbul başkonsoloslukları güvenlik endişeleri sebebiyle geçici olarak hizmetlerini durdurdu. Almanya ve Hollanda konsolosluklarından yapılan açıklamalarda, Batı karşıtı duyguların ve protestoların olabileceği, saldırı tehdidinin arttığı belirtildi. Britanya Dışişleri Bakanlığı da benzer bir terör saldırısı tehdidi olduğunu ve başkonsolosluğun tedbir amaçlı kapalı olduğunu duyurdu.
1 Şubat 2023

Ankara Valiliği, internet üzerinden satışa çıkarılan ve daha sonra IŞİD'li bir aileye verilen Ezidi kız çocuğunun koruma altına alındığını duyurdu. Çocuğu kaçıran ve satışa çıkaran kişi ise tutuklandı. Bu durum, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı korumasındaki çocuğun IŞİD'li aileye teslim edildiğinin ortaya çıkması sonrasında yaşandı. Çocuk, 2021'de Ankara'da düzenlenen bir operasyonla kurtarılmıştı.
27 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Hartford Üniversitesinde düzenlenen Daha Güvenli Topluluklar Ulusal Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, silah endüstrisinin kar amacı güttüğünü ve sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti. Geçen yıl kabul edilen silah kontrolü yasasının önemine değinen Biden, bu yasanın silah kaçakçılığını federal bir suç haline getirdiğini ve son 30 yılda atılan en önemli adımlardan biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Meksika Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmede, Meksika'ya gönderilen tehlikeli silahlar ve sınırda bu akışın durdurulması gerektiği konusuna değindi.
17 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, California'nın Los Angeles kentinde düzenlenen bir programda, silahlı şiddeti önleme çabaları hakkında konuştu. Ocak ayında Monterey Park'ta gerçekleşen ve birçok kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı anarak, Asyalı Amerikalılara yönelik artan nefret suçlarına dikkat çekti. Yeni bir kararname imzaladığını ve kongreye silah satışları için daha kapsamlı sabıka kaydı kontrolü ve üreticilerin sorumluluk muafiyetinin kaldırılması çağrısında bulunduğunu belirtti. Ayrıca, 2024 yılı mali bütçesinin ruh sağlığı hizmetlerine erişim ve şiddetten etkilenenlere mali destek içerdiğini ve Cumhuriyetçilerin bu bütçeyi desteklemesi gerektiğini vurguladı.
15 Mart 2023

Elazığ Kampüs Açık Ceza İnfaz Kurumunda bir kişi tel örgülerden atlayarak içeri girdi ve adli suçtan hükümlü Murat Bulut'u bacağından silahla yaraladı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığını ve genel sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Olayla ilgili Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı adli soruşturma başlattı ve beş kişi gözaltına alındı.
9 Temmuz 2024

Almanya, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek kapsamında 14 Leopard tankı göndereceğini açıkladı. Bu karar, Almanya'nın Ukrayna'ya yeterli desteği sağlamadığı yönündeki eleştirilerin ardından geldi. Ayrıca Almanya, Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard tank gönderme talebine de onay verdi. Alman hükümeti, tank gönderme kararını kabine toplantısında duyurdu ve bu karar, Almanya'nın ABD ile tank gönderimi konusunda anlaşmaya vardığı haberlerinin ardından geldi.
25 Ocak 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruması altındaki bir Ezidi çocuğun IŞİD'lilere verildiği haberlerine erişim engeli getirdi. Bu durum, Artı Gerçek ve Yeni Yaşam gazetelerinde çıkan haberler üzerine gerçekleşti. Haberler, çocuğun IŞİD'li bir aile tarafından Türkiye'ye kaçırıldığını ve internet üzerinden satışa çıkarıldığını ortaya koymuştu. Haberlerin gündem olması üzerine Ankara Valiliği, söz konusu IŞİD'linin tutuklandığını ve çocuğun koruma altına alındığını açıklamıştı.
31 Ekim 2023

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kopenhag'ın merkezinde bir erkek saldırgan tarafından dövüldü. Saldırgan gözaltına alındı, ancak Frederiksen'in yaralanıp yaralanmadığı henüz bilinmiyor. Olay, Danimarka'nın komşu ülkelerinde de büyük yankı uyandırdı ve birçok lider saldırıyı kınadı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Frederiksen'in saldırı karşısında şoke olduğu belirtildi.
7 Haziran 2024

İtalya ve Avrupa'daki organize suç örgütüne yönelik operasyonda, aralarında suç örgütü elebaşı Barış Boyun'un da bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı. Operasyon, İtalya, Türkiye ve Interpol işbirliğinde İtalya, İsviçre, Almanya ve Türkiye'de gerçekleştirildi. Gözaltına alınanlara terör amaçlı suç örgütü kurmak, cinayet amaçlı silahlı çete kurmak, yaralama, yasa dışı silah ve patlayıcı bulundurmak, silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet ve yasa dışı göçe yardımcı olmak suçlamaları yöneltildi. Barış Boyun'un Türkiye'de en çok arananlar listesinde olduğu ve daha önce Türk makamlarının iade talebinde bulunduğu belirtildi.
22 Mayıs 2024

Alman Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, 3 Ağustos'ta Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra Antalya Havalimanı'nda gözaltına alındı. Akbulut hakkında 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla yakalama kararı bulunduğu öğrenildi. Alman Dışişleri Bakanlığı'nın araya girmesiyle serbest bırakılan Akbulut, ertesi gün Türkiye'den ayrılarak Yunanistan'a geçti. Akbulut, hakkındaki davanın silindiği ve yakalama kararının kaldırıldığı bilgisini doğruladı.
13 Ağustos 2023
İşaretlediklerim