Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurmayı planladığını belirtti. Bu başkanlık altında üç genel müdürlük olacak: biri sadece İstanbul'u, diğeri Türkiye'yi takip edecek ve üçüncüsü kaynak oluşturacak. Kentsel dönüşümde kaynak olarak hazine arazileri düşünülüyor. Bakanlık, kentsel dönüşüm süreçlerini kısaltmayı hedefliyor ve bu bağlamda İstanbul depremi için büyükşehir ve 39 ilçe belediyesiyle toplantılar düzenlendi.
4 Ekim 2023

Yunanistan'da Mayıs ayında düzenlenen genel seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidarı kuracak çoğunluğa ulaşamamıştı. İkinci tur sonuçlarına göre, mevcut başbakan Kiryakos Miçotakis’in partisi 'Yeni Demokrasi Partisi' yüzde 40,56 oy oranıyla mecliste 158 sandalye kazandı ve Miçotakis yeniden başbakan seçildi. Eski başbakan Aleksis Çipras’ın partisi SYRIZA ise yüzde 17,83 oy oranıyla 48 koltuk kazandı. Bu sonuçların ardından Çipras, partinin genel başkanlığından istifa etti.
29 Haziran 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isimde uzlaşılamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dört liderin desteğiyle adaylığını ortaya koyarken, Meral Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önerdi. Beş parti, durum değerlendirmesi için Saadet Partisi genel merkezinde toplandı. Bu sırada bir yurttaş, masadan ayrılan Akşener'e 'Yazıklar olsun' diyerek tepki gösterdi.
4 Mart 2023

CHP'de seçim yenilgisinin ardından başlayan değişim ve yenilenme tartışmaları Manisa'da devam ediyor. CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve eski il başkanı Semih Balaban, kentte delegeler açısından öne çıkan isimler arasında. Kentteki delege yapısına Balaban'ın hakim olduğu belirtiliyor. Özgür Özel'in genel başkanlığa yönelik çıkışı kentte heyecan yaratmış. Ekrem İmamoğlu'yla Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanacak bir yarışta, İmamoğlu'na destek verileceği yorumları yapılıyor. Kentte değişim tartışmasına isim düzeyinin ötesinde bir yaklaşım öne çıkıyor.
27 Temmuz 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) görev süresi dolan beş üyenin yerine yeni atamalar yapıldıktan sonra, kurul yeni başkanını seçti. YSK'nın yeni başkanı Ahmet Yener olarak belirlendi. Ahmet Yener, Sayıştay Başkanı Metin Yener'in ağabeyidir. YSK'da üyelik süreleri kanunen belirli periyotlarla değişmekte olup, 2018'de bazı üyelerin görev süreleri son dakika kararıyla uzatılmış ve bu durum daha sonra TBMM'de geçirilen bir düzenleme ile Ocak 2023'e kadar sürdürülmüştü.
26 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 20 Mart 2021'de feshedilen İstanbul Sözleşmesi'nin iptali için Danıştay'da açılan dava reddedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, karara yapılan temyiz başvurularını oy çokluğuyla reddederek kararı hukuka uygun buldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu karara Twitter üzerinden sert bir dille tepki gösterdi ve kadınlara yönelik Erdoğan'ın geçmişteki sözlerini eleştirdi.
2 Ocak 2023

AKP Meclis grubu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterme kararı aldı. Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçim için karar imzaladı ve bu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Anayasa gereği üçüncü dönem adaylığı çoğu hukukçuya göre mümkün olmamasına rağmen, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un görüşüne göre yeni sistemle her şey sıfırlanmış durumda ve Erdoğan'ın adaylığına engel yok. Ancak bu görüş kanunda 'sıfırlanma' ile ilgili bir madde olmadığı için tartışmalı.
16 Mart 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun hakkındaki siyasi yasak kararı onandıktan sonra doğal delege olarak yazılması üzerine bir partili, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurarak düzeltme talep etti. Bazı hukukçular, YSK'nın bir düzeltme yapması durumunda kongrenin yenilenmesine kadar varabileceği görüşünde. Ancak, bazıları seçme ve seçilme hakkının ayrı olduğuna dikkat çekerek, YSK kararının herhangi bir etkide bulunmayacağını savunuyor. YSK henüz konu hakkında bir karar vermedi.
6 Ekim 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir televizyon programında yaptığı konuşmada, seçim güvenliği için 1,5 yıldır çalıştıklarını ve Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) güvenmediklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, aynı zarftaki dört pusuladan birinin yanlış sayılmasının YSK'nın güvenilirliğini sarsan bir durum olduğunu dile getirdi. Ayrıca Anadolu Ajansı'na da güvenmediklerini ve her sandık için gönüllü ekiplerin eğitildiğini söyledi. Ekonomi, adalet ve yatırım konularında da değerlendirmelerde bulunarak, temiz para akışı ve Anadolu'nun yeniden canlandırılması hedeflerini paylaştı.
26 Nisan 2023

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatını yüzde 16,67, sanayi kuruluşlarına verilen gazın fiyatını ise yüzde 13,30 ila 17,22 oranında indirdi. Türkiye'nin doğalgazı büyük oranda ithal ettiği ve seçimler yaklaşırken doğalgaz rezervlerine ilişkin olumlu haberlerin geldiği belirtiliyor. Muhalefet, bu tür açıklamaların seçime yönelik olduğunu iddia ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, doğalgaz fiyatlarında indirim yapılması çağrısında bulunmuştu.
27 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek seçim kararı almasının ardından, AKP kurmayları milletvekili listelerinde büyük bir yenilenme olacağını ifade etti. Seçmenin değişim beklentisi nedeniyle listelerdeki mevcut isimlerin en az yüzde 50'sinin değişebileceği belirtildi. Ayrıca, MHP ile ortak liste konusunda henüz kesin bir karar verilmemiş olsa da, anlaşmanın çok hızlı gerçekleşebileceği vurgulandı.
12 Mart 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde, AKP'nin milletvekili adayları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamu kurumlarının imkanlarını kullanarak seçim çalışmaları yaptığı ve camilerde mitingler düzenlediği belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu, bakanların aday olabilmeleri için istifa etmeleri gerektiği yönündeki başvuruları, bakanların kamu görevlisi olmadığı gerekçesiyle reddetti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve diğer bakanlar, seçim çalışmalarında bakanlık imkanlarını ve TOGG araçlarını kullandıkları, bazı araçların plakalarının sigorta kayıtlarında farklı araçlara ait olduğu görüldü.
23 Nisan 2023

HDP'li eski Mardin Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, iktidarın Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddialarına değinerek, iktidarın oy kazanmak için farklı bir tutum sergilediğini belirtti. İddialar, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve gazeteci Murat Ağırel tarafından da dile getirilmişti. AKP'nin Diyarbakır milletvekili adayı Galip Ensarioğlu da devletin Öcalan ile görüştüğünü ifade etmiş, ancak Adalet Bakanı Bozdağ bu iddiaları yalanlamıştı.
10 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayınlanacak bir kararname ile Meclis'i feshedecek ve Türkiye 14 Mayıs'ta erken seçime gidecek. Seçim takvimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenecek ve süreç başlayacak. Takvim, kamu görevlilerinin istifa etme süresinden, seçmen listelerinin askıya çıkmasına, adaylık başvurularından, oy pusulası yerlerinin belirlenmesine kadar önemli tarihleri içeriyor. Meclis'in nisan ayına kadar çalışması ve sonrasında seçim için tatile girmesi bekleniyor.
10 Mart 2023

AKP'nin eski üyesi Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi yönündeki çağrısına, altılı masa olarak bilinen muhalefet partilerinin temsilcileri tepki gösterdi. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, CHP ve İyi Parti temsilcileri, seçimlerin zamanında yapılmasının demokrasinin bir gereği olduğunu ve anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten maddesine atıfta bulunarak Arınç'ın önerisine karşı çıktılar. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi fikri ilk olarak bir AKP yetkilisi tarafından dile getirilmişti.
13 Şubat 2023

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında imzalanan protokolde, terörle bağlantılı olduğu kanıtlarla sabit olan yerel yöneticilerin yerine devlet görevlilerinin atanması uygulamasının yargı kararı çerçevesinde devam edeceği belirtildi. Bu durum, özellikle HDP'li belediyelere yönelik mevcut kayyım uygulamalarının sürdürüleceği şeklinde yorumlandı. Ancak Millet İttifakı'nın daha önce açıkladığı politikalarda, kayyım uygulamalarına son verileceği ve görevden alınan belediye başkanlarının yerine belediye meclisi tarafından seçilmesinin sağlanacağı ifade edilmişti. Mevcut uygulamada ise görevden alınan belediye başkanlarının yerine doğrudan kamu görevlileri atanıyor.
24 Mayıs 2023

OHAL döneminde yayınlanan 686 sayılı KHK'yla görevinden ihraç edilen barış akademisyeni ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'un üniversiteyle bağı, itiraz üzerine yeniden kesildi. Kurul, mayıs ayında göreve iade edilmişti. Ancak Ankara Üniversitesi'nin itirazı sonrasında verilen yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle, Kurul'un bir kez daha üniversitesiyle bağı hukuksuzca kesildi. Eğitim Sen Genel Merkezi, bu durumda olan çok sayıda akademisyenin olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

AKP, 2023 seçimleri için hazırlıklarını sürdürürken, ekonomik göstergeler ve politik vaatler üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine sunulan 17 maddelik seçim beyannamesi taslağının kısaltılmasını talep etti ve daha anlaşılır, somut öneriler içeren bir metin beklediğini ifade etti. Beyannamede ekonomi başta olmak üzere tarım, kadınlar, güvenlik, eğitim ve gençlik gibi konuların öne çıkması beklenmektedir.
13 Ocak 2023

İktidara yakın gazeteci Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'ye 2024 yerel seçimleri için hazırlıklara başlama talimatı verdiğini yazdı. Erdoğan, partisinin MKYK toplantısında Ankara ve İstanbul'da seçim kazanma umudunu dile getirdi ve Kurban Bayramı'nda çalışmalara başlanılmasını istedi. Ayrıca, 'çalınmadık kapı bırakmamalıyız' diyerek seçim çalışmalarının hemen başlaması gerektiğini vurguladı.
21 Haziran 2023
İşaretlediklerim