Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Adıyaman'da devam eden enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, Turgut Reis Mahallesi'nde bir binanın bodrum katında 20'li yaşlarda bir kadının cansız bedeni bulundu. Depremin üzerinden 122 gün geçmiş olmasına rağmen, hala enkaz altında kalan kişilere ulaşılmaya çalışılıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın raporunda, ölüm bildirim sistemine kaydedilmemiş binlerce kişinin olduğu ifade edilmişti.
6 Haziran 2023

Adalet Bakanlığı'nın 2023 yılı performans programına göre, Türkiye'de bu yıl 20 yeni ceza infaz kurumu açılacak ve toplam cezaevi sayısı 419'a yükselecek. AKP iktidarı döneminde, 2002 yılından bu yana toplam 269 yeni ceza infaz kurumu açılarak kapasite 216 bin 607 kişi artırıldı. 2022 yılında ise 22 cezaevi hizmete girmişti.
31 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak'tan itibaren pasaport, vize, tapu ve yurt dışından getirilen telefonların kullanım izni gibi işlemlerden alınan harç tutarlarına yüzde 58,48 oranında zam yapıldı. Yeni düzenlemeyle pasaport harçları, süresine göre 1639 liradan 7833 liraya kadar çıkarken, giriş vize harçları tek giriş için 5476 lira, çoklu giriş için 18346 lira olarak belirlendi. Yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izni için alınan harç ise 31692 lira oldu.
30 Aralık 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük depremler sonrasında arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Ancak koordinasyon eksikliği nedeniyle kurtarılan bazı kişilerin ambulans beklerken hayatını kaybettiği bildiriliyor. Enkaz altından çıkarılan bir kadın, ambulansın geç gelmesi sonucu yaşamını yitirdi. Arama-kurtarma ekipleri ve gönüllüler, ekipman ve gıda desteğinin gecikmesi ve koordinasyonsuzluk nedeniyle can kayıplarının arttığını ifade ediyor.
8 Şubat 2023

Emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis'e sunulan kanun teklifi, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanların yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emeklilik hakkı kazanmalarını öngörüyor. Ancak, kademeli prim günü uygulaması nedeniyle sosyal medyada tepkiler oluştu ve emekli olacak kişi sayısının iktidarın öngördüğü 2,5 milyon yerine 1,1-1,2 milyon kişi olabileceği hesaplanıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtti.
31 Ocak 2023

Kenya'da 'açlık tarikatı' olarak bilinen Good News International Kilisesi'ne yönelik soruşturma kapsamında, 613 kayıp kişinin arandığı ve şu ana kadar 264 kişinin cesedinin bulunduğu açıklandı. Tarikat lideri Paul Mackenzie'nin davası ertelenirken, kendisinin tutuklu yargılandığı ve hapishanede adil yargılanma talebiyle ölüm orucuna başladığı belirtildi. Soruşturma sürecinde 45 kişi gözaltına alındı ve 95 kişi canlı olarak kurtarıldı. Skandalın ortaya çıkmasının ardından Kenya polisi, benzer tarikat ve gruplara karşı operasyonlar düzenledi.
11 Haziran 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından Hatay'da yıkılan binalarda arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, 296 saat sonra hala sağ kurtulanlar bulunuyor. Sosyal medyada bazı vatandaşlar, enkaz kaldırma çalışmalarının başlamasına tepki göstererek, göçük altında kimse kalmayana kadar durdurulmasını talep etti. Buna rağmen Hatay Valiliği, 19 Şubat'tan itibaren enkaz kaldırma çalışmalarına başlanacağını ve bina sahiplerinin çalışmalara refakat edebileceğini açıkladı.
18 Şubat 2023

Gazze'deki sağlık bakanlığı, iletişim ve internet kesintileri nedeniyle bölgedeki can kayıplarının sayılamadığını açıkladı. Daha önce İsrail saldırılarında ölen ve yaralanan Filistinlilerin sayısının sırasıyla 11 bin 78 ve 27 bin 490 olduğu bildirilmişti. Şifa Hastanesi ve çevresine yapılan saldırılar sonucu hastane durumunun felaket düzeyde olduğu ve İsrail ordusunun hareket eden herkesi hedef aldığı belirtildi. Bu durum, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları ve İsrail ordusunun Gazze'ye hava bombardımanı başlatmasının ardından yaşanıyor.
11 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, refakatsiz çocuklar konusu Meclis'te ele alındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 46, Emniyet Genel Müdürlüğü ise 213 kimliği belirlenemeyen çocuk olduğunu bildirdi. Muhalefet, Aile Bakanlığı'nın internet sitesindeki sayının güncellenmesini talep etti. Bakanlık, enkaz altından çıkarılan refakatsiz 1915 çocuğun kayıt altına alındığını, 1661'inin ailesine teslim edildiğini, 91'inin kuruluş bakımına alındığını ve 163'ünün tedavi sürecinin takip edildiğini açıkladı. Ayrıca 55 çocuk için kayıp müracaatı olduğu belirtildi.
9 Mart 2023

Hatay Antakya'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 81 kişinin hayatını kaybettiği Gökkuşağı Apartmanı ile ilgili soruşturma tamamlandı. Hatay Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, altısı tutuklu yedi sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 22 yıl altı aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede, binanın inşasında kullanılan malzemelerin ve işçiliğin yetersiz olduğu, yönetmeliklere uyulmadığı belirtildi. Müteahhit ise kendisinin 'kurban seçildiğini' iddia etti.
11 Aralık 2023

Türkiye'de 2021 yılının ilk dokuz ayında meydana gelen trafik kazalarında 2 bin 253 kişi hayatını kaybetti. Aynı dönemde 174 bin 610 kazada 269 bin 91 kişi yaralandı ve 235 bin 243 kaza maddi hasarla sonuçlandı. En fazla can kaybı Ankara'da yaşandı. Kazaların çoğu karşılıklı çarpışma, yandan çarpma ve yayaya çarpma şeklinde gerçekleşti.
8 Ekim 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni evlenen çiftlere verilecek 'evlilik kredisi' ile ilgili kriterleri açıkladı. Buna göre, 150 bin liralık krediye yalnızca 18-27 yaş arası kişiler başvurabilecek. Kredinin, ilk olarak deprem bölgesinde yaşayan gençlere verileceği ve daha sonra genişletileceği belirtildi. Kriterler arasında gelir durumu, belirli suçlara bulaşmamış olma ve deprem bölgesinde yaşama şartları da bulunuyor.
1 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Türkiye'ye yardım için gelen 74 ülkeden 7 binden fazla arama ve kurtarma ekibine, aralarında sanatçı ve akademisyenlerin de olduğu 516 kişi tarafından beş ayrı dilde teşekkür mesajı yayımlandı. Mesajda, yardım ekiplerinin insan hayatını kurtarmak, sahra hastaneleri kurmak ve yardım seferberliği düzenlemek gibi çeşitli yollarla destek oldukları belirtildi. İmzacılar arasında tanınmış isimler yer alıyor.
24 Şubat 2023

ABD'de 'Gilgo Beach seri cinayetleri' gündemdeki etkisini sürdürüyor. Ancak, bilim insanları ABD'deki seri katil sayısının azaldığını belirtiyor. Bu durumun en büyük nedenlerinden biri, soruşturma teknolojilerindeki hızlı gelişmeler ve dijital gözetim araçlarının yaygınlaşması. Ayrıca, ABD'lilerin günlük yaşamlarında daha temkinli alışkanlıklar edinmesi de seri katil sayısını azaltıyor. Öte yandan, seri katillerin sayısı azalsa da toplu öldürmelerin sayısı artıyor.
7 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün açıklamasına göre, 2023'ün ilk çeyreğinde Orta Akdeniz'de göçmen geçişleri sırasında 441 kişi yaşamını yitirdi. Bu sayı, 2017'den bu yana bir çeyrekte kaydedilen en yüksek ölüm sayısı olarak belirlendi. Kurtarma müdahalelerindeki gecikmeler ve sivil toplum kuruluşlarının operasyonlarına getirilen engeller, bu artışta etkili oldu. IOM Genel Direktörü Antonio Vitorino, bölgedeki insani krizin tahammül edilemez bir duruma geldiğini belirtti.
13 Nisan 2023

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Türkiye'de son 20 yılda 15 yaşından küçük 1673 çocuğun intihar ettiğini açıkladı. Ekonomik krizin derinleştiği son iki yılda 15 yaş ve altı çocuk intiharları yüzde 40 arttı. Becan, intihar eden çocukların yüzde 53'ünün kız olduğunu ve bu durumun dikkate alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, intihar eden her 33 kişiden birinin 15 yaşından küçük olduğunu ve bu durumun çocukların maruz kaldığı olumsuz etkilerin, stresin, baskının, travmaların veya psikososyal sorunların arttığını gösterdiğini ifade etti.
23 Temmuz 2023

ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 49 bin 589'a ulaştığını, bunlardan 6 bin 807'sinin yabancı uyruklu olduğunu açıkladı. Adıyaman ve Şanlıurfa'daki sel felaketine de değinen Oktay, devletin vatandaşların yanında olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Depremden etkilenen illere toplamda 31 milyar lira ödenek gönderildiği, 480 bin çadır kurulduğu ve 25 bin konteynerin tamamlandığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, çadır ve konteyner kentlerde yaşayan vatandaşların seçim sürecinde oy kullanabilmeleri için ikametgah tescili yapıldığı ve 345 bin 97 vatandaşın ikamet değişikliği yaptığı ifade edildi.
18 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı enkazdan çıkarılan ve refakatçisi olmayan çocuklar hakkında bilgi verdi. Bakanlık, 1858 çocuğun kayıt altına alındığını, 1314 çocuğun ailesine teslim edildiğini, 93 çocuğun kuruluş bakımına alındığını ve 451 çocuğun hastanelerde tedavi sürecinin takip edildiğini açıkladı. Kimliği tespit edilen çocuk sayısı 1645, tespit edilemeyen ise 213 olarak belirtildi.
21 Şubat 2023

Gun Violence Archive tarafından derlenen verilere göre, ABD'de yılbaşından itibaren gerçekleşen silahlı şiddet olaylarında 14 bin 600 kişi öldü. Bu olaylar arasında 199 toplu silahlı saldırı bulunuyor. Ölenler arasında 521 genç ve 93 çocuk var. Ayrıca, polislerin dahil olduğu olaylarda 487 kişi hayatını kaybetti.
7 Mayıs 2023
İşaretlediklerim